ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 1999
Σελ. /35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Σημαντική άνοδος σε δύσκολες συνθήκες

Συγχαρητήριο μήνυμα στο ΚΚΕ, από τον Δ. Χριστόφια, για το εκλογικό αποτέλεσμα

Συγχαρητήριο μήνυμα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του Ανορθωτικού Κινήματος Εργαζόμενου Λαού Κύπρου (ΑΚΕΛ),Δημήτρης Χριστόφιας,για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στο οποίο σημειώνει:

"Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και εγώ προσωπικά συγχαίρουμε θερμά την ηγεσία, τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ για το σημαντικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο επιτεύχθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Η σημαντική άνοδος στα ποσοστά δείχνει την εκτίμηση των ψηφοφόρων για τις θέσεις και τους λαϊκούς αγώνες του ΚΚΕ. Η αύξηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ δίνει προοπτικές για μεγαλύτερη παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι η σημαντική παρουσία της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για υπεράσπιση φιλολαϊκών θέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμα μια φορά σας συγχαίρουμε για αυτό το αποτέλεσμα και ευχόμαστε στο ΚΚΕ επιτυχή συνέχιση της αγωνιστικής του πορείας".

Το δικό μας "στοίχημα"

Με την αισιοδοξία της απήχησης σε σημαντικό κομμάτι του λαού και της νεολαίας, που την Κυριακή έριξαν το δικό τους "κόκκινο βόλι", ρίχνοντας το ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα. Οι αγώνες που έτσι κι αλλιώς έρχονται, μέσα από την επιδείνωση της κατάστασης σε σειρά από μέτωπα που ανοίγονται μπροστά μας, "σαλπίζουν" υποχρεωτικά κάλεσμα σε αυτούς που έδωσαν δύναμη στη δύναμή τους στηρίζοντας το ΚΚΕ, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης που εγκλωβίστηκαν για άλλη μια φορά ή έδωσαν ανώδυνη ψήφο με άσφαιρα πυρά.

Τουλάχιστον για το ΚΚΕ γίνεται καθαρό - και αυτό ήταν ξεκάθαρο και από πριν - ότι η "κόκκινη ψήφος" θα αξιοποιηθεί άμεσα για την ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή συσπείρωση. Αυτό που το ΚΚΕ λέει και διακηρύσσει, ότι πιστεύει στα δίκια του λαού, το εννοεί μέσα από τη δράση και παρέμβασή του και την ενεργητική στήριξη των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται.

Τέτοια ενεργητική στήριξη και πρωτοπόρα δράση των Οργανώσεων του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα ήταν και οι κορυφαίες στιγμές του κινήματος, που είχε καθοριστική συμβολή. Οι αγώνες της εργατιάς, της αγροτιάς, της νεολαίας μέσα στα σχολειά και τα πανεπιστήμια, το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και καταδίκης του ραγιαδισμού και της υποτέλειας και το τελευταίο διάστημα το μεγαλειώδες αντιπολεμικό, αντιΝΑΤΟικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στον βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια.

Η συνέπεια λόγων και έργων των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών εκφράστηκε έμπρακτα. Στις κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της πατρίδας μας, στα μπλόκα των πρεσβειών του ιμπεριαλισμού και των βάσεων του θανάτου, των λιμανιών, των σιδηρογραμμών και αεροδρομίων που έγιναν εφαλτήριο των ιμπεριαλιστών, με ευθύνη των οσφυοκαμπτών κυβερνώντων και όσων τους ανέχτηκαν. Ακόμα με την πρωτοπόρα, περήφανη και πατριωτική στάση και δράση των νεολαίων κομμουνιστών στα στρατόπεδα, στα επιταγμένα από τα αφεντικά - για τον αστικό πολιτικό κόσμο - πλοία, όπως το "Θεμιστοκλής", με το γκρέμισμα του μισητού συμβόλου του αγάλματος του Τρούμαν στην Αθήνα και άλλα πολλά.

Αυτά είναι τα δικά μας δείγματα γραφής. Τα δείγματα γραφής των κομμουνιστών, που σμιλεύτηκαν μέσα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγωνιστικό σκίρτημα του λαού μας. Σε αυτά τα χνάρια, με το ίδιο και περισσότερο πάθος και δυναμισμό θα βαδίσει το ΚΚΕ. Τα καθήκοντα που μας "φορτώνουν" τα "κόκκινα βόλια" είναι δύσκολα, ο δρόμος μακρύς και περνάει μέσα από τα μέτωπα που θα ανοιχτούν μπροστά μας. Στο δυνάμωμα του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα βάλει φρένο και αύριο θα ανατρέψει τα σχέδια των σφαγέων του κεφαλαίου, θα σταματήσει τον νέο παρατεταμένο γύρο πολέμου που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια μετά την επιβολή της ΝΑΤΟικής "ειρήνης". Στους αγώνες που θα αναπτυχθούν μέσα στο εργατικό κίνημα με την πρωτοπόρα δράση του Πανελλαδικού Αγωνιστικού Μετώπου, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που φέρνει μαζί του το τούνελ της ΟΝΕ και της ΕΕ του κεφαλαίου, για τα λαϊκά στρώματα.

Ο δρόμος λοιπόν μακρύς, αλλά σε μια ρότα. Αυτή του μεγάλου λαϊκού προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου της ρήξης με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της λαϊκής αντίστασης. Σε αυτό το "στοίχημα" εμείς καλούμαστε να απαντήσουμε.

Νέοι και παλιοί ευρωβουλευτές

Οι είκοσι πέντε Ελληνες ευρωβουλευτές που εκλέχτηκαν για το νέο Ευρωκοινοβούλιο είναι οι εξής:

Από το ΚΚΕ

- Στρατής Κόρακας: Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1940. Εκλέγεται συνεχώς βουλευτής (Λέσβου) από το 1985. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Λουβέν του Βελγίου στις Οικονομικές Επιστήμες.

- Γιάννης Θεωνάς: Εκλέχτηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 1994. Επί σειρά ετών συνδικαλιστικό στέλεχος στο χώρο του ΟΤΕ. Πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ. Οικονομολόγος.

- Κώστας Αλυσανδράκης: Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ των ΗΠΑ, απ' όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Διατηρεί συνεργασίες με Αστεροσκοπεία και Πανεπιστήμια στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.

Από τη Νέα Δημοκρατία

Μαριέτα Γιαννάκου,γιατρός, Χρήστος Ζαχαράκης,διπλωμάτης, Αντώνης Τρακατέλης,καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Μαρίνος,δημοσιογράφος, Γιώργος Δημητρακόπουλος,διεθνολόγος, Κωστής Χατζιδάκης,δικηγόρος, Χρήστος Φώλιας,επιχειρηματίας, Ρόδη Κράτσα,κοινωνιολόγος, Γιάννης Αβέρωφ,οικονομολόγος.

Από το ΠΑΣΟΚ

Δημήτρης Τσάτσος,καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Σουλαδάκης,πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Κατηφόρης,οικονομολόγος, Ιωάννης Κουκιάδης,καθηγητής Πανεπιστημίου, Πέτρος Ευθυμίου,δημοσιογράφος, Αννα Καραμάνου,συνδικαλίστρια, Αλέκος Μπαλτάς,οικονομολόγος, Μένη Μαλλιώρη,λέκτορας του Πανεπιστημίου, Μανώλης Μαστοράκης,πολιτικός μηχανικός.

Από το ΔΗΚΚΙ

Δημήτρης Κουλουριάνος,οικονομολόγος, Εμμανουήλ Μπακόπουλος,πολιτικός μηχανικός.

Από το ΣΥΝ

Αλέκος Αλαβάνος,οικονομολόγος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης,οικονομολόγος.

Νεοεισερχόμενοι και απερχόμενοι

Από τους τρεις ευρωβουλευτές του ΚΚΕ οι δύο, ο Στρατής Κόρακας και ο Κώστας Αλυσανδράκης, εκλέγονται για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από την προηγούμενη ευρωβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ δε συμμετέχει ο Βασίλης Εφραιμίδης.Εκλέχτηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στις πρώτες ευρωεκλογές του 1981 και επανεκλέχτηκε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις το 1985 και το 1994. Μέλος του ΚΚΕ από το 1941 και της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος από το 9ο Συνέδριο το 1973 μέχρι σήμερα.

Από τη ΝΔ εκλέγονται για πρώτη φορά οι Χ. Ζαχαράκης, Γ. Μαρίνος, Χ. Φώλιας, Ρ. Κράτσα, Γ. Αβέρωφ. Από την προηγούμενη ευρωβουλευτική ομάδα της ΝΔ δε συμμετέχουν οι Γ. Αναστασόπουλος, Σ. Αργυρός, Π. Λαμπρίας, Ν. Μούσχουρη, Π. Σαρλής, Τ. Χριστοδούλου.

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται για πρώτη φορά οι Γ. Σουλαδάκης, Ιωαν. Κουκιάδης, Π. Ευθυμίου, Αλ. Μπαλτάς, Μ. Μαλλιώρη, Μ. Μαστοράκης. Από την προηγούμενη ευρωβουλευτική ομάδα δε συμμετέχουν οι Π. Αυγερινός, Κ. Κληρονόμος, Ειρ. Λαμπράκη, Στ. Παναγόπουλος, Ν. Παπακυριαζής, Γ. Ρουμπάτης, Αγ. Κοκκόλα.

Από την Πολιτική Ανοιξη, η οποία τώρα δεν εκλέγει κανέναν ευρωβουλευτή, είχαν εκλεγεί το 1994 οι Νικήτας Κακλαμάνης και Κατερίνα Δασκαλάκη, ενώ το ΔΗΚΚΙ εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά.

Στρατής Κόρακας

Γιάννης Θεωνάς

Κώστας Αλυσανδράκης

Βασίλης Εφραιμίδης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ