ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αγωνιζόμαστε ενάντια στους άδικους πολέμους και τις επεμβάσεις

Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη, όλων των μαρτύρων - αγωνιστών του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος

Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή, 15 του Μάη, οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών δυνάμεων, που ξεδιπλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Κορυφώνονται με τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος, με κεντρικό σύνθημα «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό».

Στο κάλεσμα για ένταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, η ΕΕΔΥΕ αναφέρει ότι «συνεχίζει τον αταλάντευτο αγώνα και σήμερα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα από την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού». Και υπογραμμίζεται: «60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η 9η του Μάη είναι η μέρα της μεγάλης αυτής νίκης, που μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας και υποταγής στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές, μαζί με όσους ανέλαβαν την υποστήριξή τους, θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορική νίκη, να σκύψουμε το κεφάλι ή να προσαρμοστούμε σ' έναν "καλύτερο ιμπεριαλιστικό κόσμο", να υποταχτούμε στον ιμπεριαλισμό. Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στην υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία, προς τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές και τους νέους της Αθήνας, απευθύνει και η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Οπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, όσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (αφετηρία ο Τύμβος στις 8 π.μ.), μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (Παλλήνη - Αγ. Παρασκευή - Εθνική Αμυνα - Αμπελόκηποι) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της πορείας στις 8 μ.μ.

Το πολιτικό πλαίσιο της πορείας

Το πλαίσιο της Μαραθώνιας Πορείας είναι το εξής:

«Διαδηλώνουμε:

-- Για να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη "νέα τάξη πραγμάτων".

-- Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.

-- Για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

-- Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, NATO, EE.

-- Για να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.

-- Για να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.

-- Για να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς "προστάτες" που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.

Εμπρός, με τους αγωνιζόμενους λαούς

Ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το πρόγραμμα της πορείας

- 08.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Θα γίνει η τελετή της εκδήλωσης.

- 08.30 Εκκίνηση της πορείας.

- 09.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ: Ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ: Νέα ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ: Στάση, εκδήλωση.

- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ: Στάση, ξεκούραση των οδοιπόρων.

- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ: Εκδήλωση.

- 17.30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ολιγόλεπτη στάση, εκδήλωση.

- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Τερματισμός της πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα). Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Συναυλία. Παραδοσιακοί χοροί.

Οδηγίες προς οδοιπόρους της Μαραθώνιας Πορείας

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 15 του Μάη 2005 στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

-- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

-- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

-- Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

-- Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.

-- Κατά την έναρξη της πορείας θα πωλούνται καπέλα και μπλουζάκια με το σήμα της ΕΕΔΥΕ από την Οργανωτική Επιτροπή.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΕΔΥΕ
Βήμα συντονισμού και καταγγελίας του ιμπεριαλισμού

Βήμα καταγγελίας του ιμπεριαλισμού και συντονισμού της δράσης των αντιπολεμικών δυνάμεων και κινημάτων της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αποτέλεσε το διήμερο διεθνών συναντήσεων που διοργάνωσε χτες και προχτές η ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Απόστρατοι αξιωματικοί και εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και την πεποίθησή τους ότι η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των λαών αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας για αποτροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αναχαίτιση της νεοταξικής λαίλαπας.

Οι διήμερες εκδηλώσεις που έγιναν στο αμφιθέατρο του κτιρίου της ΓΣΕΕ στην Αθήνα ήταν αφιερωμένες στα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης και στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ και πήραν μέρος απόστρατοι και εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από 17 χώρες, από Κύπρο, Γερμανία, Παλαιστίνη, Σερβία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Λίβανο, Τσεχία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Συρία, Ιταλία, Ιορδανία, Μάλτα και Ισπανία.

Την Παρασκευή πρώτη μέρα στη διεθνή συνάντηση απόστρατων αξιωματικών από Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, με θέμα: «Η νέα στρατηγική του NATO και της ΕΕ και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεών τους» επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη τέτοιου είδους συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση και σε διαφορετική χώρα κάθε φορά. Το Σάββατο το πρωί έγινε συζήτηση αφιερωμένη στην καμπάνια του ΠΣΕ ενάντια στο «ευρωσύνταγμα», ενώ το απόγευμα η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη των λαών της περιοχής, με θέμα: «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Σήμερα όλοι οι καλεσμένοι της ΕΕΔΥΕ θα πάρουν μέρος στο κλείσιμο της Μαραθώνιας Πορείας στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

(Θρίαμβος των λαών)

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα εξήντα χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης (9 Μάη 1945) γιορτάστηκαν αλλά κι εξακολουθούν να γιορτάζονται όπως πρέπει, όπως ταιριάζει στο μεγάλο αυτό γεγονός, που νικηφόρα σφράγισε έναν τιτάνιο αγώνα συντρίβοντας τη χιτλερική ορδή.

Η ΑΘΗΝΑ - η αδούλωτη πρωτεύουσα - στον πιο ταιριαστό χώρο, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, εκεί που τα δοξασμένα χρόνια άθλησαν τα νιάτα της Σπουδάζουσας βρέθηκε ξανά παρούσα στην εκδήλωση, που οργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η ΚΟΑ του ΚΚΕ

ΕΦΗΒΟΙ της μεγάλης γενιάς βεβαίωναν με την παρουσία τους τη μεγάλη συμμετοχή στον Αντιστασιακό Αγώνα. Η μικρή χώρα με τους 600.000 και πάνω νεκρούς. Μπροστά μας η στήλη η μαρμάρινη με τα ονόματα των αξέχαστων συντρόφων μας, των φίλων μας, που έπεσαν ηρωικά αταλάντευτοι στον Αγώνα και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που με τον αντιπρύτανη είναι πιστή στο χρέος.

ΠΛΟΥΣΙΑ πάντα είναι τα ιστορικά υλικά, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες, οι φωτογραφίες και προσφέρουν μια αναζήτηση αγωνιστική. Μια μικρή επιλογή είναι και τα κείμενα που ακολουθούν για εκείνα τα χρόνια.

ΤΟ 1944 ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος έγραφε στην εφημερίδα «Σαντερντέι Ιβνιγκ Ποστ» (Φιλαδέλφεια). «... Τόσο στο μέτωπο, όσο και στα μετόπισθεν δρούσε η καθοδηγητική δύναμη της σοβιετικής κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μόνο ένας τυφλός μπορεί να αρνείται τώρα ότι ο θρίαμβος του Κόκκινου Στρατού ήταν θρίαμβος του σοβιετικού σοσιαλισμού, του σοβιετικού σχεδιασμού, του σοβιετικού συστήματος...».

ΤΙΣ ικανότητες των Σοβιετικών στρατιωτικών ηγετών αναγκάστηκαν ν' αναγνωρίσουν οι χιτλερικοί στρατηγοί. «Ο Ρώσος στρατιώτης, έγραφε ο Χάιντς Γκουντέριαν, πάντα διακρινόταν για το ιδιαίτερο σθένος και τη σταθερότητα του χαρακτήρα του. Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε ολοφάνερο ότι η σοβιετική ανώτατη διοίκηση διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες στον τομέα της στρατηγικής».

«ΓΙΑ ΣΕΝΑ πατρίδα, για τα χωράφια, τα δάση, τα λιβάδια, τις πόλεις και τα χωριά πολέμησα στα χρόνια του Εμφύλιου πολέμου» έγραφε τότε στην «Πράβντα» ο πολυβολητής και μέλος του κόμματος, Β. Ριαμπόφ, «πλάι μου στο χαράκωμα μάχονταν ο 16χρονος γιος μου. Ορκιζόμαστε να πολεμήσουμε τους φασίστες ως την τελευταία πνοή μας...».

ΕΚΕΙΝΗ τη μέρα (22 Ιούνη 1941) θα άρχιζε εκείνη η «φωνή» που θα συντρόφευε τους αντιφασίστες, όλου του κόσμου και της Ευρώπης, που πολεμούσαν τον καταχτητή στα βουνά, στις πόλεις, εκείνη η φωνή που θα 'δινε σ' όλους τους σκλαβωμένους κουράγιο, κρύβοντας το δικό της πόνο, για τις δικές της θυσίες: «ΜΙΛΑΕΙ Η ΜΟΣΧΑ! ΠΑΡΛΑ ΜΟΣΧΑ! ΓΚΑΒΑΡΙΤ ΜΑΣΚΒΑ!»

ΗΤΑΝ εκείνη τη μέρα (22 Ιούνη 1941) που ο λοχίας Γκρεγκόροφ κινούσε με την κόκκινη σημαία ανάμεσα και την καρδιά του για να τη στήσει στον τρούλο του ερειπωμένου Ράιχσταγκ. Εκείνη τη μέρα οι λαοί τη θυμούνται πάντα... (Δημήτρης Ραβάνης Ρεντής, «Ρ» 22/6/1986).

Η ΜΕΓΑΛΗ εκείνη νίκη, η Αντιφασιστική Νίκη στεφανώθηκε εκεί απ' όπου άρχισε ο πόλεμος. Η στρατηγική επιχείρηση του Κόκκινου Στρατού για την κατάληψη του Βερολίνου είναι μια από τις μεγαλύτερες του πολέμου. Σ' αντίθεση με τις άλλες μεγάλες μάχες της Μόσχας και του Στάλινγκραντ σ' αυτή, η συντριπτική υπεροχή βρισκόταν με το μέρος των σοβιετικών στρατευμάτων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η μάχη κερδήθηκε εύκολα. Οι χιτλερικοί πρόβαλαν λυσσασμένη αντίσταση. Και είχαν μετατρέψει την πρωτεύουσά τους σε φρούριο.

ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ πνεύμα είναι η αθάνατη κληρονομιά του παγκόσμιου αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού πολέμου. Δεν είναι μόνο αντίσταση, άρνηση αλλά είναι και θέση, κατάφαση. Υποστηρίζει την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεννόηση, τη δημιουργική δουλιά όλων των ανθρώπων.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ όλων υπογραμμίζει στο άρθρο του «Η κληρονομιά» ο αείμνηστος Γιάννης Ιμβριώτης (ΚΟΜΕΠ, τεύχος 5, Μάης 1975) είναι ν' αξιοποιούμε όλο και πιο πολύ την αθάνατη κληρονομιά που είναι το αντιστασιακό πνεύμα που πρόβαλε στο Στάλινγκραντ, στα ελληνικά βουνά, σ' όλο τον παγκόσμιο πόλεμο, να την υψώνουμε σαν ένα λάβαρο και να βαδίζουμε ολοένα προς τα εμπρός.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

Μήνας Ειρήνης στην Κοκκινιά

Συνεχίζεται ο Μήνας Ειρήνης που συνδιοργανώνουν οι φορείς της Κοκκινιάς, με τον Αθλητικό Οργανισμό και υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:

-- Στις 17 Μάη, στις 6.30 μ.μ., ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Μέριμνα» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην πλατεία Τριών Ιεραρχών.

-- Στις 19 Μάη, στις 6.30 μ.μ. ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας διοργανώνει εκδήλωση για την ειρήνη (Μενεμένης 50) και στις 24 Μάη στις 8 μ.μ. θα γίνει αγώνας μπάσκετ στο γήπεδο «Καραμπίνη» ανάμεσα στον ΑΟΔΝ και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Πούλμαν για την Αγ. Παρασκευή

Για τη μετάβαση - όσων ειρηνοδρόμων δεν μπορούν να πάνε στο Τύμβο - στην Αγ. Παρασκευή για να συμμετάσχουν στη συνέχεια της Πορείας, δρομολογούνται πούλμαν:

-- Από Ν. Σμύρνη στις 15.00 από οδό Ομήρου (κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ»)

-- Από Ζωγράφου στις 2.45 μ.μ. από πλατεία Κύπρου, στα Ιλίσια με στάση στις 3 μ.μ. στη πλατεία Γαρδένιας για την Αγία Παρασκευή.

-- Από Νίκαια, στις 3 από το γήπεδο της Νεάπολης με στάσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού και από πλατεία Αγίου Νικολάου με στάση στην πλατεία Δαβάκη, στην πλατεία Παιδικής Στέγης και στο Κρατικό της Νίκαιας.

Αλλες Πορείες Ειρήνης σήμερα

Ταυτόχρονα με τη Μαραθώνια Πορεία σήμερα 15 Μάη, πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές πορείες που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς.

- Στα Χανιά πραγματοποιείται αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης Χανίων και Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, θα γίνει συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία της Σούδας στο Βλητέ, περιοχή όπου προωθείται η εγκαθίδρυση του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης και βρίσκεται παραπλεύρως της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης Μαραθιού στη Σούδα.

-- Στο Βόλο, Πορεία Ειρήνης πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ανακασιάς στην Παραλία, όπου και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα υπάρξουν ομιλίες.

-- Στα Τρίκαλα, Πορεία Ειρήνης θα γίνει στις 6.30 μ.μ. από το Κεφαλόβρυσο έως το κέντρο της πόλης.

-- Στην Καρδίτσα, Πορεία Ειρήνης, θα γίνει στις 6.30 μ.μ. από τη Μητρόπολη στην πρωτεύουσα του νομού.

-- Στην Κοζάνη, Πορεία Ειρήνης θα γίνει στις 6.30 μ.μ., από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά Κοζάνης.

-- Στη Σάμο, Πορεία Ειρήνης θα γίνει στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Ηραίου στο λιμάνι του Πυθαγορείου (άγαλμα Πυθαγόρα), όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ