ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καινοτομία»... η κατάργηση του 8ωρου!

Προκλητική η προπαγάνδα γύρω από τις «ανατροπές του αιώνα»

Eurokinissi

Με μια ομιλία «μνημείο» πρόκλησης, και επιστρατεύοντας διάφορα φθηνά κόλπα, χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη 10ωρη ημερήσια δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τις απλήρωτες υπερωρίες και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως ανέφερε, «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», εννοώντας τη ζούγκλα που όλες οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία έχουν διαμορφώσει στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, και που με το νομοσχέδιο γίνεται και τυπικά «νόμιμο» το ξεχείλωμα της εργάσιμης μέρας, η δουλειά όπου - όσο - όπως θέλει ο εργοδότης. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να νομοθετήσει πρόσθετους επαχθείς όρους εργασίας, που διαλύουν τα ωράρια και τη ζωή των εργαζομένων, μειώνουν τους μισθούς, απογειώνουν την «ευελιξία», ώστε να τροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε «καινοτομία» τις βάρβαρες ανατροπές. Εφτασε να παρουσιάζει τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και τη 10ωρη δουλειά ως ...«διευκόλυνση» για τον εργαζόμενο και ως προσωπική «επιλογή» το να εργάζεται κάποιος χωρίς αμοιβή όσες ώρες παραπάνω του ζητάει ο εργοδότης, τις οποίες κάποια στιγμή θα αντισταθμίσει δουλεύοντας λιγότερο.

Η κυβέρνηση διαφήμισε χτες και την «ψηφιακή κάρτα» εργασίας, τη γονική άδεια προς τον πατέρα εργαζόμενο και την εξίσωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, αξιοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα ότι το τελευταίο ήταν πάγιο αίτημα του ΚΚΕ.

Ειδικά γι' αυτό, βέβαια, οι εργάτες έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της ΝΔ. Γιατί ήταν αυτή που σε συνέχεια νόμου του ΠΑΣΟΚ, το 2012, μείωσε κατά 50% την αποζημίωση απόλυσης, ενώ «πάγωσε» και τον χρόνο προϋπηρεσίας για όσους εργαζόμενους τον Νοέμβρη του 2012 είχαν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα, ειδικά ο νέος εργαζόμενος δεν «στεριώνει» στον ίδιο εργοδότη, ώστε να κατοχυρώσει και δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που απολυθεί. Είναι τέτοια η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με την «Εργάνη», ετησίως οι απολύσεις ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια! Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου από τους 2 μήνες σε 12, αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος μισθωτών, υπάλληλους ή εργατοτεχνίτες από κάθε δυνατότητα αποζημίωσης όταν απολύονται από τις επιχειρήσεις.

Στη γραμμή του πρωθυπουργού ήταν η τοποθέτηση στην ΚΟ και του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «φιλεργατικές διατάξεις» και προκλητικά παρουσίασε ως θετικό στοιχείο μέχρι και την αύξηση των υπερωριών, ενώ έφτασε να διαφημίζει τη δουλειά «ήλιο με ήλιο» ως 4ήμερη βδομάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα εργαζόμενο που «θα μπορεί να δουλεύει 10ωρο για 4 ημέρες την εβδομάδα»!

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στην «ατομική ευθύνη» των συνταξιούχων και ο εμβολιασμός

Απάντηση στις παραινέσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, που διατυπώθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση με την Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ), για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, δίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Στο σχόλιό τους αφού υπογραμμίζουν πως η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), που εκπροσωπεί το σύνολο των συνταξιούχων, δεν κλήθηκε στη συνάντηση, στην οποία μάλιστα από την ΑΓΣΣΕ δεν τέθηκε στον πρωθυπουργό κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, «παρά μόνο ευχές και φιλοφρονήσεις», για το ζήτημα του εμβολιασμού σημειώνουν:

«Η ΣΕΑ εδώ και μεγάλο διάστημα, εν μέσω της πανδημίας, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή με κάθε πρόσφορο τρόπο να ενημερώνει σταθερά τους συνταξιούχους (κόντρα στις συνωμοσιολογικές θεωρίες) για την αξία του άμεσου εμβολιασμού τους.

Ωστόσο το πρόβλημα του εμβολιασμού των συνταξιούχων δεν βρίσκεται στην άρνησή τους, αλλά στα προβλήματα που συναντούν για να εμβολιαστούν και η ευθύνη γι' αυτό βρίσκεται στα εμπόδια που συναντούν από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική...».

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Τρεις μήνες μετά από τον συμβολικό εμβολιασμό σας, πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακόμη εμβολιαστεί και αυτό όχι γιατί αρνούμαστε αλλά γιατί δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα δημιουργηθούν ειδικά συνεργεία για τη μεταφορά των υπερήλικων που έχουν ανάγκη εμβολιασμού και δεν μπορούν να μετακινηθούν, ούτε έχουν βοήθεια να μεταβούν για το σκοπό αυτό σε εμβολιαστικά κέντρα, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Οι υπερήλικες συνταξιούχοι που ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού επίσης αντιμετωπίζουν τέτοιου χαρακτήρα προβλήματα.

Το πρόβλημα που ακόμη ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων μένουν δίχως εμβολιασμό δεν είναι δική τους ευθύνη (ατομική ευθύνη), αλλά ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει λύσει αυτά τα προβλήματα. Αυτό γίνεται γιατί οι πολιτικές που ακολουθούνται τόσο για την Υγεία όσο και τα εμβόλια, δεν έχουν κριτήριο τις ανάγκες του λαού και των συνταξιούχων, αλλά καθορίζονται από τις ανάγκες της κερδοφορίας των πολυεθνικών του Φαρμάκου και τα κέρδη των ιδιωτών της Υγείας που έχουν κάνει την υγεία επικερδές εμπόρευμα και το φάρμακο, για τις ανάγκες του λαού και των συνταξιούχων, φαρμάκι».

Τέλος, σημειώνοντας πως η ζωή των συνταξιούχων «δεν εξαρτάται μόνο από τα εμβόλια αλλά από τα συνολικά προβλήματα της Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το ύψος των συντάξιμων αποδοχών κ.ά., που όλα αυτά τα χρόνια έχουν κατακρεουργηθεί», κάνουν καθαρό πως θα συνεχίζουν τους αγώνες τους με πρώτο αγωνιστικό σταθμό την παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 20 Απρίλη στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 π.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Στις 20 Απρίλη ξανά στους δρόμους

Με νέες κινητοποιήσεις την Τρίτη 20 Απρίλη συνεχίζουν οι εργαζόμενοι σε Τουρισμό - Επισιτισμό και τα σωματεία τους τον αγώνα για να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους. Μετά τις συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες που οργάνωσαν σε μια σειρά από περιοχές της χώρας στις 9 Απρίλη, τα σωματεία σχεδιάζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες με επόμενο σταθμό τη μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για τον κλάδο που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία (ΠΟΕΕΤ). Παράλληλα, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε κινητοποίηση την Τρίτη 20 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αύριο, Παρασκευή 16 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη σωματείων της Αττικής με θέμα την προετοιμασία της κινητοποίησης στις 20 Απρίλη και της απεργίας της Πρωτομαγιάς.

Σε συγκέντρωση στις 20 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό Χανίων.

Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις Εστίασης βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο στον «αέρα», με το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί σε δραματικό βαθμό, είτε από την αναστολή των συμβάσεών τους είτε από την ανεργία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και παράλληλα χωρίς κανένα εισόδημα, αφού αποκλείστηκαν ακόμα και από τα στοιχειώδη και ανεπαρκή μέτρα. Σήμερα, η αντίστροφη μέτρηση που έχουν ξεκινήσει κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες για το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν σηματοδοτεί νέα επίθεση στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Ετσι, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι καταγγελίες εποχικών εργαζομένων που «ενημερώνονται» από την εργοδοσία πως δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φτηνά κόλπα από την κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ τονίζει:

«Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, σημείωσε πως "εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ενα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση". Αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός, είναι πως με τους νόμους των 3 μνημονίων, που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό. Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης προειδοποιήσει λίγους μήνες πριν τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, η αποζημίωση που πληρώνει πέφτει και στο μισό. Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι».

Ξεπεσμένα επιχειρήματα

«Διερωτόμαστε, αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;»: Κάτι τέτοια ξεπεσμένα επιχειρήματα επιστρατεύει η κυβέρνηση από χτες σε κείμενο που μοιράζει στα ΜΜΕ, όπου μέσα από 17 ερωτοαπαντήσεις αποκαθιστά τάχα την αλήθεια για τη «δήθεν κατάργηση του 8ωρου». Το παραπάνω έρχεται μετά τα προχτεσινά αμίμητα επιχειρήματα του υπουργού ότι το νομοσχέδιο θεσμοθέτησης της 10ωρης δουλειάς έρχεται για να διευκολύνει τον «φοιτητή που θέλει να δουλέψει παραπάνω σήμερα για να πάει διακοπές με τη φίλη του αύριο» ή τον «εργαζόμενο που θέλει να πάρει άδεια για να μαζέψει ελιές»... Τώρα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι φέρνει ακόμα και βδομάδα ...τετραήμερης δουλειάς (!) αφού τάχα θα μπορεί ένας εργαζόμενος, «αν το θέλει», να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα για 4 μέρες... Αν το υπουργείο άρχισε το τρολάρισμα, αναμένουμε με αγωνία τα επόμενα «χτυπήματα». Ποιος ξέρει; Ισως αύριο μας πουν για τίποτα εργαζόμενους που παρακαλάνε την κυβέρνηση να δουλεύουν όχι 10, αλλά 20 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για να ξεκουραστούν σε κάνα τρίμηνο... Είναι επίσης να απορεί κανείς πώς αντέχει ο ΣΕΒ τόσα φιλεργατικά χτυπήματα από την κυβέρνηση, τόσες «παροχές δυνατοτήτων» στους εργαζόμενους να δουλεύουν ...όπως και όποτε θέλουν. Επειδή όμως το τρολάρισμα έχει και όρια, αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση είναι ότι η διευθέτηση που φέρνει στον εργάσιμο χρόνο, κατοχυρώνει και νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά. Αυτό που παρουσιάζει ως «κοσμογονία» για τους εργαζόμενους είναι το να δουλεύουν μέχρι και 2 ώρες παραπάνω τη μέρα για τις οποίες δεν θα αμείβονται. Κάπως έτσι το 8ωρο γίνεται 10ωρο και το ξεζούμισμα των εργαζομένων απογειώνεται.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org