ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Πρωτομαγιά 2021: Με πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό στις 6 Μάη θα γιορταστεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στις 22 Απρίλη η μέρα πανελλαδικής δράσης από τα Σωματεία του Εμπορίου
  • Ο αγώνας του λαού του Θριασίου ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής σε «covid» συνεχίζεται
  • Κοζάνη: Γιατί ο κορονοϊός «προτιμάει» τους χώρους δουλειάς; Ρεπορτάζ που αποκαλύπτει τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» - λάστιχο κυβέρνησης και εργοδοσίας
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Ωρα με την ώρα φουσκώνει το απεργιακό κύμα από τα συνδικάτα

Με απεργία στις 6 Μάη και συγκέντρωση στο Σύνταγμα κλιμακώνεται η πάλη ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα

«Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!»: Με το σύνθημα αυτό, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα παίρνουν θέση στο απεργιακό μέτωπο για την Εργατική Πρωτομαγιά, προκηρύσσοντας απεργία στις 6 Μάη (αφού φέτος η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το Μ. Σάββατο) και σχεδιάζοντας τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα προετοιμάσουν την επιτυχία της.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμπαιγνία κυβέρνησης και ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για υπονόμευση της Πρωτομαγιάς μέσω ...αργίας την Τρίτη του Πάσχα, με τους εργατοπατέρες μάλιστα να επιτίθενται χυδαία στα συνδικάτα κατηγορώντας τα για «διασπορά του ιού» και χαρακτηρίζοντας «γελοιότητες» τις απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι σε εξέλιξη ένα κύμα απεργιακών αποφάσεων για τις 6 Μάη. Σημειώνεται ότι χτες εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την αργία την Τρίτη του Πάσχα, την οποία είχε βιαστεί άλλωστε να ανακοινώσει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ από προχτές...

Στον αντίποδα κυβέρνησης και εργατοπατέρων, που επιδιώκουν να υπονομευτεί η Εργατική Πρωτομαγιά και να μην κουνηθεί φύλλο ενόψει της κατάθεσης του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, στέκονται τα συνδικάτα, που κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Ωρα με την ώρα πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες από όλους τους κλάδους και Εργατικά Κέντρα προστίθενται στο απεργιακό μπλοκ που διαμορφώνεται, ώστε η 6η Μάη να είναι μέρα που η εργατική τάξη παίρνει την υπόθεση στα χέρια της, δίνει απάντηση στο εργοδοτικό ξεσάλωμα που προμηνύεται από τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά (βλ. και σελ. 10). Μια δράση που διαρκώς εμπλουτίζεται με συνεδριάσεις, μαζικές διαδικασίες και συσκέψεις, με εξορμήσεις και εκδηλώσεις από τα συνδικάτα, αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Πρωτομαγιά δεν θα μπει στο μουσείο!

Απόφαση για απεργία στις 6 Μάη έχει ήδη πάρει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου σε ξεσηκωμό, ενώ οργανώνει και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την επόμενη βδομάδα. «Βροντοφωνάζουμε: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τα συνδικάτα. Απαιτούμε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ, ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα των εργατών», σημειώνει το Συνδικάτο.

Σε απεργία στις 6 Μάη κατεβαίνουν ακόμα τα Συνδικάτα Φαρμάκου Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων. Επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που στις 22 Απρίλη πραγματοποιεί στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (βλ. σελ. 13), όπως και το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Στον κλάδο του Φαρμάκου, απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη πήρε χτες το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στην «Μπέριγκερ».

Απόφαση για απεργία στις 6 Μάη έχει πάρει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. «Η 1η Μάη είναι η δική μας μέρα. Είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Είναι μέρα που οι εργάτες αποφασίζουν πώς και με ποιον τρόπο θα οργανώσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους απέναντι στις κυβερνήσεις, στο κεφάλαιο, στους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, που πασχίζουν να υπονομεύσουν, να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς. Αυτοί θέλουν την Πρωτομαγιά και το περιεχόμενό της στο μουσείο, εμείς θέλουμε να καθοδηγεί τον αγώνα μας στις σύγχρονες συνθήκες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Απεργία στις 6 Μάη προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που έχει αποφασίσει, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 21 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του, σχεδιάζει εκδηλώσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ την Τετάρτη 5 Μάη καλεί σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία.

Στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 6 Μάη έχει μπει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, οργανώνοντας Γενικές Συνελεύσεις ανά ΔΕΥΑ για την προκήρυξη απεργίας και προετοιμασία απεργιακής συγκέντρωσης μαζί με τα συνδικάτα της περιοχής.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κοινό εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μάη.

Πλατύ κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Πλατύ κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να οργανώσουν την απεργιακή τους απάντηση στις 6 Μάη, με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της Πρωτομαγιάς, έχει απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καλώντας σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα.«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που πέρυσι τέτοιες μέρες έδωσαν με την οργάνωσή τους και την πειθαρχία τους το μήνυμα της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, που έσπασαν στην πράξη τις απαράδεκτες κυβερνητικές απαγορεύσεις, δίνοντας εικόνες λάμψης για το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις άγριες συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς», τονίζει. Και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο και κάθε πόλη, τους εργαζόμενους, «να προσπεράσουν τα παιχνίδια της ήδη απαξιωμένης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που θέλει να γιορτάσει μαζί με την κυβέρνηση την κατάργηση του 8ωρου, 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του στη χώρα μας, το 1920. Να οργανώσουμε την απεργιακή μας απάντηση την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα».

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται ακόμα οι εξής συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα από σωματεία:

-- Στο Ηράκλειο σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο του Κηποθέατρου «Καζαντζάκη».

-- Στα Χανιά αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

-- Στην Πιερία το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στον χώρο πίσω από το παλιό Νοσοκομείο Κατερίνης.

-- Στην Αρκαδία επίσης το Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στη «Σκακιέρα», στην Τρίπολη.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 5 μ.μ. στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στα Παλιά Σφαγεία.

Αλλες πρωτοβουλίες

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Παρασκευή 16 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, διεκδικώντας μέτρα στήριξης της υγείας των εργαζομένων και του λαού, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
24ωρη πανελλαδική απεργία στα καράβια για τις 6 Μάη

Στην προετοιμασία 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας ρίχνονται και οι ναυτεργάτες. Χτες τα 13 ναυτεργατικά σωματεία στο πλαίσιο σύσκεψης αποφάσισαν ομόφωνα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που απευθύνουν μια σειρά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να αποτελέσει η 6η Μάη μέρα ταξικού αγωνιστικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στη βάση αυτής της απόφασης, από σήμερα ξεκινούν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των 13 σωματείων για την κήρυξη της 24ωρης απεργίας.

Της χτεσινής σύσκεψης είχε επίσης προηγηθεί η συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, που κάλεσε σε 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη, με παρακαταθήκη την πρόσφατη 3ήμερη απεργιακή μάχη. Η ΠΕΜΕΝ προετοιμάζει εκδηλώσεις και περιοδείες στα καράβια, για να τιμήσει την 1η Μάη. Παράλληλα, καλεί σε ετοιμότητα για νέο απεργιακό αγώνα «αν τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, να απαντήσουμε με απεργιακό αγώνα».

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι «η πάλη των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να βάλει φραγμό, αλλά και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς» της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που ετοιμάζονται να φέρουν νόμο για το «συντριπτικό χτύπημα στις κατακτήσεις», όπως είναι το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Από τα σωματεία επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε παράλληλα «η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτησή μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας, αλλά και δυναμικές παρεμβάσεις στα πλοία που εντοπίζεται παραβίαση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org