ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για το Μάη του '36

Πολύμορφες εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του ηρωικού και ματωμένου Μάη του 1936 διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτές, να επιδιώξουν να μάθουν την Ιστορία και τους αγώνες που σημάδεψαν την πόλη, να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ και τη διέξοδο που προτείνει για να απαλλαγούν η εργατική τάξη και όλα τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων:

«Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Τότε που η εργατική τάξη έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας, ηρωισμού και αυτοθυσίας. Σήκωσε το ανάστημά της στη βαναυσότητα της εργοδοσίας, στην κρατική και παρακρατική καταστολή και τρομοκρατία.

Ο Μάης του '36 ήταν μια ταξική σύγκρουση με γενικότερη σημασία, είναι ένας μεγάλος σταθμός στην Ιστορία των ταξικών αγώνων. Δείχνει την ανειρήνευτη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Δείχνει τη δύναμη της εργατικής τάξης και τη θέση της στην κοινωνία, ως της τάξης που έχει την ιστορική αποστολή να ανατρέψει τον καπιταλισμό, να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να οικοδομήσει το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών όλων των εργαζομένων. Τα διδάγματα και τα συμπεράσματά της φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.


Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Δευτέρα 9 Μάη

Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με τίτλο: «Ο Μάης του '36 με τη ματιά του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου».

Παρασκευή 13 Μάη

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».

-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».

-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».

Σάββατο 14 Μάη
  • Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος, στα βήματα των εργατών του Μάη του '36.
  • Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

-- Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών, από την Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτορα Ιστορίας.

-- Στρατευμένος λαός και Μάης '36, από τον Γιώργο Χρανιώτη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού, από τον Κώστα Τζιάρα, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.

-- Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη, από την Μαρία Τσολάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Κυριακή 15 Μάη
  • Στις 11 π.μ., εκδήλωση για τον Τάσο Τούση, στο Ασβεστοχώρι.
  • Στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα παρουσιαστεί το έργο των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ».

Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Μ. Φαραντούρη.


Με όλες μας τις δυνάμεις για την αγωνιστική ετοιμότητα του κινήματος

Σε εκδήλωση της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ μίλησε ο Σ. Ζαριανόπουλος

Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στα Γιαννιτσά, η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Κυριακή 10/4 πολιτική εκδήλωση με θέμα τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις και το Προσφυγικό.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα τελευταία χρόνια τη βαρβαρότητα των πολιτικών που εφαρμόζουν η ΕΕ μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις, φορτώνοντας τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης σε αυτούς και υλοποιώντας νόμους για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Προχώρησαν με τα μνημόνια αυτές τις πολιτικές και τώρα η "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο θωρακίζει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ τα κέρδη του κεφαλαίου. Χτυπάει χωρίς έλεος ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των λαϊκών νοικοκυριών στην Ασφάλιση με το νόμο - "λαιμητόμο" που προωθεί και οι αγώνες εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων έχουν μέχρι σήμερα φρενάρει την ψήφισή του.

Τα αντιλαϊκά μέτρα για Ασφαλιστικό και Φορολογικό μπαίνουν στην τελική ευθεία από τη συγκυβέρνηση ενόψει της "αξιολόγησης" και προβλέπουν ρυθμίσεις σε όφελος των καπιταλιστών και των βιομηχάνων, αφού δεν είναι τυχαία η βιασύνη του ΣΕΒ για να ολοκληρωθούν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ολοκλήρωση της "αξιολόγησης" θα φέρει καινούργια βάρη για το λαό και η κυβέρνηση τον εκβιάζει για την αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων.

Οι προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 Φλεβάρη, οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα της αγροτιάς, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται και πιο συγκεκριμένα για τη 48ωρη απεργία που έχει αποφασιστεί για τη μέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή το νέο Ασφαλιστικό προς ψήφιση. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι την απεργία για την εντατική προετοιμασία της από σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων, των επαγγελματιών, της αγροτιάς, με πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα ενισχύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και θα φτιάχνουν απεργιακό κλίμα στους χώρους δουλειάς. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα, για να μην περάσει το νέο Ασφαλιστικό που είναι ταφόπλακα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το μαζικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να αντιπαλέψει αυτά που το χτυπούν και όσα ακόμη έρθουν σε βάρος του.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται σε όλες αυτές τις μάχες, μέσα στους αγώνες, με όλες του τις δυνάμεις, για να εμποδίσει τα χειρότερα και να παλέψει για τα πολύ καλύτερα που μπορεί η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να οικοδομήσουν».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ανέδειξε ότι αυτό δεν είναι άσχετο από τη γενική πολιτική στο εσωτερικό της Ελλάδας και διεθνώς. Σημείωσε ότι από τη μία γίνεται ο πόλεμος με τα όπλα που οδηγεί στην προσφυγιά και από την άλλη ο οικονομικός πόλεμος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που διεξάγεται ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς, από τις ίδιες δυνάμεις: Από το κεφάλαιο και την εξουσία που έχει σε κάθε χώρα χωριστά, από τις συμμαχίες του, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ κ.λπ.

Ανέδειξε, επίσης, ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που με τις επεμβάσεις τους δημιούργησαν το πρόβλημα, προσπαθούν σήμερα να το «λύσουν», πάλι με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, αφού ανοίγουν τη στρόφιγγα για όσους πρόσφυγες έχουν ανάγκη ως φτηνό εργατικό δυναμικό και τους υπόλοιπους τους παρατούν εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και αλλού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ