ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Αλληλεγγύη, διεκδίκηση και απομόνωση των φασιστών

Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των απαράδεκτων αποφάσεών της, τις οποίες συνυπογράφει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με αφορμή αυτό το πρόβλημα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ξεδιπλώνουν πολύμορφα την παρέμβασή τους: Τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, για να οργανωθεί η πολύμορφη στήριξη και αλληλεγγύη, αλλά και για να αναδειχτεί ότι το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, που φέρνει ανεργία, απληρωσιά, απολύσεις, φτώχεια και εξαθλίωση, είναι αυτό που φέρνει και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το βίαιο ξεριζωμό.

Σε αυτήν τη βάση, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ παλεύουν, για να εκφραστεί και στην κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων και προσφύγων η γνήσια ταξική αλληλεγγύη. Εκδηλώσεις, περιοδείες, συσκέψεις, διακίνηση ανακοινώσεων φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει το εργατικό κίνημα, για να δυναμώσει αυτός ο προσανατολισμός. Αυτός είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το φασιστικό δηλητήριο που σπέρνει η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες παρόμοιες ομάδες.

Περιοδεία στον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά

Από κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρ. Κατσώτη

Ο Χρ. Κατσώτης συζητά με τους πρόσφυγες
Ο Χρ. Κατσώτης συζητά με τους πρόσφυγες
Περιοδεία στον προσφυγικό καταυλισμό στο λιμάνι του Σκαραμαγκά πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Το κλιμάκιο συνόδευσε και ο Μιχάλης Σελέκος, ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, στα όρια του οποίου κατασκευάστηκε ο καταυλισμός.

Οι υπεύθυνοι του χώρου, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πάνω από 1.000 πρόσφυγες, κυρίως Σύρους και Κούρδους - Γεζίντι, ενημέρωσαν το κλιμάκιο του Κόμματος για την κατάσταση του χώρου και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. Σε μεγάλο πρόβλημα εξελίσσεται η απουσία διερμηνέα, αφού χωρίς αυτόν δεν μπορεί να οργανωθεί στοιχειωδώς η ζωή τόσων ανθρώπων. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το θεραπευτήριο, που λειτουργεί με ελάχιστους υγειονομικούς του Πολεμικού Ναυτικού, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες, ειδικά για τα άρρωστα παιδιά, αλλά και για χρόνιες παθήσεις ή άλλα σοβαρά περιστατικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη για εμβολιασμούς και για ολόπλευρη περίθαλψη ανθρώπων που έχουν ανάγκη να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

Κατά την περιοδεία, τα μέλη του ΚΚΕ συζήτησαν με πρόσφυγες, διακινώντας την ανακοίνωση του Κόμματος, μεταφρασμένη στη γλώσσα τους. Ο Χρ. Κατσώτης συζητώντας μαζί τους τόνισε ότι το Κόμμα πρωτοστατεί ώστε η συμπαράσταση από το λαό να γενικευθεί, μαζί με την πάλη ενάντια στις απαράδεκτες συμφωνίες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, συνόδευσε το κλιμάκιο του Κόμματος
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, συνόδευσε το κλιμάκιο του Κόμματος
Συμπλήρωσε ακόμα ότι για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουν στη χώρα χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση από την κυβέρνηση για την αξιοπρεπή διαμονή τους σε ανοιχτά κέντρα, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ που εμπορεύονται τον πόνο τους.

Εντονη είναι η αγωνία των προσφύγων για το αύριο. Το γεγονός των κλειστών συνόρων τούς κάνει να ασφυκτιούν, παράλληλα με το ότι δεν ξέρουν πόσο θα χρειαστεί να περιμένουν. «Φύγαμε από τον πόλεμο για να σώσουμε τα παιδιά μας. Αν η προοπτική είναι να μείνουμε για πολύ καιρό εδώ, χρειάζεται φροντίδα για την εκπαίδευσή τους», αναφέρει μια μάνα από τη Συρία με το μωρό στην αγκαλιά. «Θέλουμε να φύγουμε, να πάρουμε επίσημα χαρτιά για να φτάσουμε εκεί που έχουμε οικογένεια, για εκεί που ξεκινήσαμε», συμπληρώνει συμπατριώτισσα της πρώτης.

Ο Χρ. Κατσώτης, σε δήλωσή του μετά την περιοδεία σημείωσε:

«Επισκεφθήκαμε το χώρο στο Σκαραμαγκά για να δούμε τις συνθήκες που υπάρχουν και συζητήσαμε με πρόσφυγες. Τα πράγματα είναι δύσκολα όσον αφορά την οργάνωση της διαμονής τους και στο θέμα της σίτισης και στο θέμα της υγείας.

Λείπουν ουσιαστικά πράγματα, που τα καταγράψαμε και θα πιέσουμε όσο μπορούμε παραπάνω την κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει άμεσα, γιατί είναι πολύ σημαντικά, αφορούν την υγεία, ιδιαίτερα των παιδιών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει και γιατρούς και φάρμακα. Να αντιμετωπίσει επίσης το θέμα της διερμηνείας για να συνεννοούνται οι γιατροί με τους ασθενείς, αλλά και γενικότερα για τις ανάγκες των προσφύγων.

Ως Κόμμα θα φέρουμε αυτά τα ζητήματα στη Βουλή, ώστε να πιέσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση».

Απομονώστε τους φασίστες από τις γειτονιές!

Κάλεσμα στο λαό της περιοχής απευθύνει η ΚΟΒ Περάματος

«Το Πέραμα και ο Πειραιάς ξέρουν από προσφυγιά. Τότε ήταν οι Μικρασιάτες, σήμερα οι Ασιάτες. Ξέρουν ότι την προσφυγιά τη γεννά ο καπιταλισμός με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους...».

Το παραπάνω απόσπασμα περιέχεται στην ανακοίνωση που κυκλοφορούν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στο Πέραμα, με τίτλο «Απομονώστε τους φασίστες από τις γειτονιές του Περάματος».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στόχος των φασιστών που διαδίδουν ότι οι πρόσφυγες «έχουν πάρει όπλα», ότι «θα μας πάρουν τα σπίτια και το φαγητό» και άλλα παρόμοια, είναι να αποπροσανατολίσουν το λαό από τον πραγματικό ένοχο. Να σπείρουν τη διχόνοια για να «βγαίνει λάδι» η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς όφελος των καπιταλιστών και των εφοπλιστών.

«Το ψωμί από το τραπέζι δεν μας το έχει πάρει ούτε ο Σύρος, ούτε ο Αφγανός, ούτε ο Ιρακινός πρόσφυγας. Το ψωμί από το τραπέζι μάς το παίρνει η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων» αναφέρει η ανακοίνωση και καλεί το λαό του Περάματος να απομονώσει τους φασίστες από παντού: «Να μην μπορούν να σταθούν πουθενά. Μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, να διεκδικήσει ανοικτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με ευθύνη από το κράτος. Να φύγουν οι ΜΚΟ - επιχειρηματίες που εξυπηρετούν διάφορους ύποπτους σκοπούς. Να διεκδικήσει να πάνε οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες που επιθυμούν, εδώ και τώρα».

Για τις διεθνείς εξελίξεις, το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ

Εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνουν Κομματικές Οργανώσεις για τη συζήτηση των εξελίξεων, η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη 13/4, με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις, το προσφυγικό ζήτημα και οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο Ελ. Βαγενάς ανέδειξε ότι το Προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όσο μαίνεται η πολεμική σύγκρουση, όσο δρουν οι πολεμικές μηχανές για την επίλυση οικονομικών, διπλωματικών και γεωπολιτικών αντιθέσεων και πυκνώνουν συνεχώς τα σύννεφα ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. «Το φαινόμενο που περιγράφουμε έχει συγκεκριμένες αιτίες, που μπορούν να περιγραφούν με δυο μονάχα λέξεις: Καπιταλιστική βαρβαρότητα», τόνισε.

Σχετικά με την υποκρισία της κυβέρνησης για το θέμα, ο Ελ. Βαγενάς σχολίασε την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το Προσφυγικό, που λέει ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος χρειάζεται η «συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού, αντιπολεμικού κινήματος, αλλά και η διεκδίκηση διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή».

Οπως είπε, «την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη σε πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της ΕΕ, που έχει παραχωρήσει τις στρατιωτικές βάσεις στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στις ΗΠΑ, την ώρα που δραστήρια συμμετέχει στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε όλα, δηλαδή αυτά, που ανάβουν "φιτίλια" του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ φουμάρει την "πίπα" της ειρήνης. Αυτός ο "πασιφισμός", οι φιλειρηνικές διακηρύξεις γίνονται για να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" του λαού, ώστε κανείς να μην δει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη τάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σηκώνουν υποκριτικές κορόνες, ενώ δεν έβγαλαν «κιχ» για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε, επίσης, στις διεκδικήσεις του ΚΚΕ, στην πάλη, με προοπτική την εξάλειψη των αιτίων του ξεριζωμού και της εξαθλίωσης, αφού, όπως είπε, «όσο τα μονοπώλια και η εξουσία τους θα κάνουν κουμάντο, όσο οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα συνεχίζονται, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διέξοδος και λύση υπέρ των λαών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Κόμμα καλεί σε απειθαρχία και ανυπακοή στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις της και τις αποφάσεις τους. Παλεύει για να αποσυρθεί η συμφωνία για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρηθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Να καταργηθούν η FRONTEX και η Συνοριοφυλακή - Aκτοφυλακή της ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ