ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήματα για το αν κινδύνεψε φρεγάτα στο Ισραήλ

Διέψευσε η κυβέρνηση πληροφορίες ότι διέτρεξε κίνδυνο από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια άσκησης ανοιχτά της Χάιφα

Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, παραμένουν τα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη με τη φρεγάτα «Σαλαμίς»

ΓΕΝ

Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, παραμένουν τα ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη με τη φρεγάτα «Σαλαμίς»
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το τι πραγματικά συνέβη στη φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία φέρεται να κινδύνεψε από ισραηλινό κατευθυνόμενο βλήμα που πέρασε σε μικρή απόσταση από την πλώρη της. Η φρεγάτα είχε ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στην άσκηση «Noble Dina» («συνεκπαίδευση» με ναυτικές μονάδες από ΗΠΑ και Ισραήλ) και περίμενε για να «δέσει» στο λιμάνι της Χάιφα.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο, οι Ισραηλινοί είχαν δεσμεύσει περιοχή ανοιχτά της Χάιφα για εκτέλεση πυρών, πράγμα που γνώριζε η ελληνική φρεγάτα και γι' αυτό έπλεε αρκετά έξω από την «απαγορευμένη περιοχή».

Το ΓΕΝ επισήμως διαψεύδει το γεγονός, λέγοντας ότι η φρεγάτα «ουδέποτε διέτρεξε κίνδυνο από κατευθυνόμενο βλήμα». Συμπληρώνει ότι μέλος του πληρώματος «μεταφέρθηκε εκτάκτως βραδινές ώρες 9η Απριλίου 2014 σε νοσοκομείο της Χάιφα για λόγο, που ουδεμία σχέση έχει με το πιθανολογούμενο συμβάν» (σ.σ. λόγοι υγείας). Λέγεται πάντως ότι ο υπουργός Αμυνας ζήτησε «λεπτομερή ενημέρωση από τη στρατιωτική ηγεσία για το πιθανολογούμενο συμβάν».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014», η οποία διεξήχθη από 26/3 έως 11/4 σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας που αφορά στη διεξαγωγή αεροπορικών και διακλαδικών επιχειρήσεων (με συμμετοχή και άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων). Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «Στόχος της Ασκησης "Ηνίοχος" είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες (Ελληνες και ξένους) υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες»...

Προκύπτει, δηλαδή, ότι και αυτή η άσκηση ξεφεύγει από την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Αντίθετα, στο πλαίσιο των διακρατικών καπιταλιστικών συμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ, έρχεται να εξυπηρετήσει τις στοχεύσεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της, να διευρύνει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από συνεκπαιδεύσεις με στρατιωτικές μονάδες άλλων χωρών, την παροχή βάσεων, υποδομών, γενικά του ελληνικού χώρου για εκτέλεση τέτοιων ασκήσεων προετοιμασίας ιμπεριαλιστικών αποστολών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ
Βαθιές οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με το σύστημα

Επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η Χρυσή Αυγή ανέβηκε και στηρίχθηκε από μηχανισμούς του συστήματος, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Μπαλτάκου και τη συνέχεια που έδωσε ο ίδιος με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Real News». Οπως ξεκαθαρίζει ο τέως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, «δεν είχα μόνο εγώ επαφή με τη Χρυσή Αυγή. Ηταν και άλλοι. Ο καθένας είχε το ρόλο του».

Επίσης, αποκαλύπτει ότι μετά το βίντεο Κασιδιάρη και την παραίτησή του, τον προσέγγισε «κόμμα της Δεξιάς» και του πρότεινε να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ευρωβουλευτής με το συνδυασμό του, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Λέει ακόμα ότι του τηλεφώνησαν «και υπουργοί και βουλευτές. Δεν θα αναφέρω ονόματα. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης το είπε και δημόσια».

Πρόσθεσε με νόημα ότι με τον Φαήλο Κρανιδιώτη είναι «πολύ στενοί φίλοι» και σε άλλο σημείο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτιάξει νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές, λέγοντας: «Αν μετά τις ευρωεκλογές συνεχίσει η στροφή της ΝΔ προς ένα κεντρώο κόμμα, που θα σημάνει και τον αποκλεισμό μου από μια τέτοια ΝΔ, τότε θα τα σκεφτώ όλα». Ισχυρίστηκε άλλωστε πως του τηλεφώνησαν και ένστολοι λέγοντάς του «είμαστε μαζί σου, μπες μπροστά», παρακινώντας τον να κάνει κόμμα.

Ο Π. Μπαλτάκος υποστηρίζει επ' αυτού ότι «ένστολοι και Εκκλησία είναι πυλώνες του έθνους» και επικρίνει προκαταβολικά το ενδεχόμενο η ΝΔ να μετατραπεί σε κεντρώο κόμμα. Οπως λέει, «το πρόβλημα δεν είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα να μετατραπεί σε κεντρώο, δηλαδή η ΝΔ να γίνει νέο ΚΟΔΗΣΟ. Πρέπει να επανενωθεί η Δεξιά. Η ισχύς εν τη ενώσει». Αναφέρει μάλιστα (μετρώντας τα ποσοστά του 2012) ότι ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ φτάνουν μαζί το 46% και ότι «αν ενωθούμε θα κυβερνάμε για 50 χρόνια, αλλιώς θα κυβερνά η Αριστερά».

Ζεστό χρήμα στις κατασκευαστικές

Την εντός χρονοδιαγράμματος εκταμίευση 94,82 εκατ. ευρώ προς τους τέσσερις κατασκευαστές του νέου συστήματος αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου. Οι χρηματοδοτικές ροές θα έχουν και συνέχεια, καθώς ο στόχος πληρωμών για το β' τρίμηνο του 2014 φθάνει τα 110,73 εκατ. ευρώ, ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι κατασκευαστές να έχουν λάβει το συνολικό ποσό των 205,55 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δημοπρατηθεί ο Οδικός Αξονας Πάτρα-Πύργος, μήκους 75 χλμ. και προϋπολογισμού 340 εκατομμυρίων ευρώ - είχε εξαιρεθεί από τον αυτοκινητόδρομο της «Ολυμπίας Οδού» - ενώ έως τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η δημοπράτηση του τμήματος «Καλό Νερό - Τσακώνα», μήκους 30 χλμ. και προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αναθεώρηση των συμβάσεων του 2007 που ενέκρινε η συγκυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη, το συνολικό κόστος των έργων θα φτάσει με τα σημερινά δεδομένα τα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ιδιωτικών τραπεζών (με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου), τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και άμεση κρατική χρηματοδότηση, ενώ για την εξασφάλιση σίγουρης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, το Δημόσιο θα διαθέτει τα μελλοντικά του έσοδα από διόδια μέχρι του ποσού των 8,5 δισ. ευρώ.

Εκδήλωση για τη «Μεγάλη Απεργία»

Με εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Εθν. Αντίστασης τίμησαν χτες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τη Μεγάλη Απεργία, την πρώτη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη του 1942, που ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας, το Μέγαρο Μελά, με πρωτοβουλία των «τριατατικών» εργαζόμενων στα Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία και επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

Αυξήθηκαν 15,5% οι αφίξεις εξωτερικού

Στα 17,919 εκατ. έφτασαν οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό κατά την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2013, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,5% σε σύγκριση με αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΑΤ. Οι αφίξεις από την Ευρώπη που αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο (88,1%) αυξήθηκαν κατά 13,9%, ενώ τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν αύξηση 7,5%. Σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφονται από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ σημαντική μείωση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (12,7%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (10,3%), η Ρωσία (7,5%), η Γαλλία (6,4%) και η Ιταλία (5,4%).

Συνεργασία Ψωμιάδη - Πολύδωρα

Την εκλογική του συμπόρευση με τον Βύρωνα Πολύδωρα ανακοίνωσε χτες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που αποχώρησε πρόσφατα από τη ΝΔ. «Η Ελλάδα σήμερα μας θέλει ενωμένους. Απαιτεί το άθροισμα των δυνάμεων της πατριωτικής, λαϊκής, αυθεντικής Κεντροδεξιάς, της Κεντροδεξιάς που αντιστέκεται σθεναρά στην καταστροφή της μεσαίας τάξης, στην ισοπέδωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, στον περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, τους πρώτους 27 υποψήφιους ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν χθες οι ΑΝΕΛ, όπως καταλήχθηκαν στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Οι υπόλοιποι 15 θα προκύψουν μέσα από τρεις... κληρώσεις, μια για πέντε γυναίκες υποψήφιες ευρωβουλευτές, μια για πέντε άνδρες και μια τρίτη για να αναδειχτούν άλλοι πέντε υποψήφιοι από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος.

Αλλάζει το πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο - «σκούπα», για να ψηφισθεί πριν το τέλος Απρίλη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο Κ. Χατζηδάκης, ο νέος νόμος συγκεντρώνει τα 15 διαφορετικά νομοθετήματα που σήμερα καθορίζουν τους όρους διεξαγωγής του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών, ενώ θα περιλαμβάνει και τους όρους λειτουργίας των βιολογικών αγορών. Επίσης, οι θέσεις των πάγκων θα ρυθμίζονται με σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης μία φορά το χρόνο, θα επιτρέπεται η πώληση περισσότερων προϊόντων -χτες έγινε λόγος για παραδοσιακά αλλαντικά και ζυμαρικά- και στο εξής θα υπάρξει χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών, δηλαδή ένα τμήμα που θα αφορά μόνο τους παραγωγούς και ένα τμήμα που θα αφορά μόνο τους εμπόρους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ