ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Ικανοποιημένοι» οι εργοδότες από την εκμετάλλευση των προσφύγων

Ερευνα φανερώνει τα οφέλη των επιχειρηματικών ομίλων από το επιλεκτικό άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--

Οι Γερμανοί εργοδότες «τρίβουν τα χέρια» τους από την εκμετάλλευση των προσφύγων ως φθηνού εργατικού δυναμικού, φανερώνοντας τα οφέλη των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών από το επιλεκτικό άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 2.200 Γερμανούς εργοδότες, πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την Ενωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και το γερμανικό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η μεγάλη πλειονότητα των γερμανικών εταιρειών που προσέλαβαν πρόσφυγες είναι ικανοποιημένες με την εργασία τους, κυρίως σε θέσεις με χαμηλά προσόντα.

Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας δείχνουν πως το 2015 εισήλθαν στη χώρα περίπου 890.000 και το 2016 280.000 άνθρωποι, από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και άρχισαν σταδιακά να μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Το 14% περίπου έχει βρει απασχόληση και πάνω από τα 3/4 των εργοδοτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν από ελάχιστες έως και καθόλου δυσκολίες στην καθημερινή εργασία με τους πρόσφυγες που είχαν προσλάβει. Αυτοί που είχαν κάποιες δυσκολίες αναφέρθηκαν κυρίως στο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μιλούν τη γερμανική γλώσσα, στην έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων, στις διαφορετικές συνήθειες στην εργασία και την αβεβαιότητα αναφορικά με τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία.

Είναι προφανές ότι τέτοιες έρευνες στοχεύουν στο να δημιουργηθούν καταλληλότερες συνθήκες από το κράτος για μεγαλύτερη αξιοποίηση - εκμετάλλευση των ξένων εργατών.

  • Θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα η ανάληψη της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας «Fraport». Οπως δήλωσε από τη Φρανκφούρτη (σ.σ. έδρα της «Fraport»), «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», «η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς» για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων. Επιπλέον, σημειώνεται πως «η σύμβαση παραχώρησης των αερολιμένων για διάστημα 40 ετών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης στην υπερχρεωμένη Ελλάδα».
ΗΠΑ
Ασιατική περιοδεία ξεκινά ο Τίλερσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαμορφώνει, αυτό το διάστημα, τη νέα πολιτική της για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Σούζαν Θόρντον, που εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση «έχει το δικό της σχέδιο για την περιοχή». Ως πρώτη βασική ένδειξη στροφής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να άρει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για τη Συνεργασία Ειρηνικού (ΤΡΡ).

Η Θόρντον, πάντως, έκανε αυτές τις δηλώσεις παραμονές της μίνι περιοδείας που ξεκινά σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Ιαπωνία. Στις 17 του μήνα θα μεταβεί στη Ν. Κορέα και στις 18 Μάρτη στην Κίνα, στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, στις 6-7 Απρίλη.

Αλλαγές σχεδιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην οικονομική συνδρομή των ΗΠΑ σε προγράμματα του ΟΗΕ με δραστικές περικοπές.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που εκτιμά ότι πάνω από 14.000.000 Αμερικανοί θα χάσουν την κάλυψη υγείας υπό το νέο ασφαλιστικό σχέδιο των Ρεπουμπλικανών, που σκοπεύει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης (Obamacare), κάνοντας νέα αναδιανομή της «πίτας» για μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ασφαλίσεων και της Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Τομ Πράις, είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την έκθεση, εκτιμώντας ότι δεν συνυπολογίζει το πλήρες σχέδιο.

  • Οι βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από χτες από έντονες χιονοπτώσεις και χαλάζι, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από τη χιονοθύελλα «Στέλλα».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η υπογραφή μιας συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Ιράν και ΕΕ θα δημιουργούσε τη βάση για περαιτέρω αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε Ιράν και Ρωσία, που αυξήθηκε το 2016 κατά 80%, δήλωσε χτες ο Ιρανός πρέσβης στη Μόσχα, Μέχντι Σανάι.

TEΛ ABIB.-- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αμερικανός απεσταλμένος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις «διεθνείς διαπραγματεύσεις», Τζέισον Γκρίνμπλατ, συζήτησαν αργά προχτές βράδυ τρόπους για την επανέναρξη των συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους και την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα. Ο Γκρίνμπλατ είχε χτες ανάλογες συνομιλίες στη Ραμάλα, όπου έγινε δεκτός από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Παράλληλα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έκαναν χτες επιδρομή στα γραφεία του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, Κχαλίλ Τουφάγκλι, συλλαμβάνοντάς τον και κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φακέλους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χτες απαγγέλθηκαν και επίσημα κατηγορίες στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Φιγιόν, σχετικά με το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται πολλά μέλη της οικογένειάς του. Μεταξύ άλλων, οι κατηγορίες αφορούν κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Στο σκοτάδι κινούνταν χτες οι έρευνες των ιρλανδικών αρχών για τον εντοπισμό της αιτίας που προκάλεσε την, ανεξήγητη, επί του παρόντος, συντριβή ελικοπτέρου διάσωσης της ιρλανδικής ακτοφυλακής με αποτέλεσμα το θάνατο 45χρονης πιλότου, ενώ αγνοούνται άλλα τρία μέλη του πληρώματος. Το ελικόπτερο συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό και η σορός της βρέθηκε έξι ώρες μετά την εκπομπή σήματος SOS.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε χτες ότι οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, στην πρώτη του απόφαση για το θέμα της ισλαμικής μαντίλας στο χώρο εργασίας, έπειτα από τις προσφυγές μίας γυναίκας από τη Γαλλία και μίας από το Βέλγιο, που απολύθηκαν γιατί αρνήθηκαν να βγάλουν τις μαντίλες στο χώρο δουλειάς.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πειρατές επιτέθηκαν χτες στο φορτηγό πλοίο «Aris 13» που μετέφερε καύσιμα και έφερε σημαία Σρι Λάνκα, μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο, απενεργοποιώντας το σύστημα πλοήγησης και αλλάζοντας την πορεία του για τις ακτές της Σομαλίας. Είναι η πρώτη πειρατική επίθεση από το 2012.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχεια στις σφοδρές συγκρούσεις

Σφοδρές μάχες σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) κατά κατοικημένων περιοχών στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός, αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Από τις εκατοντάδες επιθέσεις και παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, δεκάδες κτίρια υπέστησαν διαφορετικού βαθμού ζημιές, ενώ και 4 άμαχοι τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που συναντήθηκε χτες στο Κίεβο με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, κατήγγειλε τη Ρωσία ότι «έχει καταλάβει εδάφη της Ουκρανίας» και ζήτησε «να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές οι κυρώσεις της ΕΕ». Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις πρόσφατες εθνικοποιήσεις ουκρανικών επιχειρήσεων από τις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ, τόνισε ότι πρόκειται επίσης για «ρωσικές ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο», ενώ, αν και δεν συμφωνεί με το μπλοκάρισμα της σιδηροδρομικής στο οποίο έχουν προχωρήσει τα εθνικιστικά τάγματα, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούν προϊόντα από αυτές τις επιχειρήσεις».

Ταυτόχρονα και ενόψει του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ στις ΗΠΑ, από τη γερμανική πλευρά σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) για να ενταχθούν σε αυτό και οι ΗΠΑ. Το σχήμα αυτό είναι που επικύρωσε τη Συμφωνία του Μινσκ. Ωστόσο, η συζήτηση που γίνεται για ένταξη των ΗΠΑ - κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση του Κιέβου - επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είχε και έχει βαθύτερες αιτίες, που αφορούν τον ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μοιρασιά του πλούτου της Ουκρανίας και την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής της θέσης, ως ενεργειακού κόμβου. Σε αυτή τη βάση εξελίχθηκε και η εσωτερική αντιπαράθεση της αστικής τάξης της Ουκρανίας για την επιλογή ιμπεριαλιστή συμμάχου, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Βραζιλίας αντιδρώντας στις αντιλαϊκές - αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που προχωρά η αντιδραστική κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ (προϊόν ενδοαστικής αντιπαράθεσης που προέκυψε μετά την ανατροπή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ντίλμα Ρουσέφ, όπου το κόμμα του Τέμερ συμμετείχε και απέσυρε τη στήριξή του με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς).

Το «χορό» των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι εκπαιδευτικοί, όμως η αντιλαϊκή επίθεση αφορά εργαζομένους από όλους τους κλάδους αφού τα προτεινόμενα μέτρα αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους (άνδρες, γυναίκες) στα 65 χρόνια, με 25 χρόνια υποχρεωτικής Ασφάλισης, καταργώντας τις διαφορετικές ρυθμίσεις που ίσχυαν για κάποιες κατηγορίες, ενώ διευρύνει την ελαστική εργασία.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Βραζιλίας, στη Συνομοσπονδία CTB, στα μέλη και τους φίλους της ΠΣΟ ενόψει της σημερινής πανεργατικής κινητοποίησης για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι της Βραζιλίας θα προχωρήσουν στις 15 Μάρτη σε απεργίες, στάσεις εργασίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην εργατική νομοθεσία, καθώς και ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που επιβάλλονται.

Ο αγώνας για μόνιμη, σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Παιδεία, είναι αγώνας της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Βραζιλίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ