Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ασιατική περιοδεία ξεκινά ο Τίλερσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαμορφώνει, αυτό το διάστημα, τη νέα πολιτική της για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Σούζαν Θόρντον, που εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση «έχει το δικό της σχέδιο για την περιοχή». Ως πρώτη βασική ένδειξη στροφής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να άρει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για τη Συνεργασία Ειρηνικού (ΤΡΡ).

Η Θόρντον, πάντως, έκανε αυτές τις δηλώσεις παραμονές της μίνι περιοδείας που ξεκινά σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Ιαπωνία. Στις 17 του μήνα θα μεταβεί στη Ν. Κορέα και στις 18 Μάρτη στην Κίνα, στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, στις 6-7 Απρίλη.

Αλλαγές σχεδιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην οικονομική συνδρομή των ΗΠΑ σε προγράμματα του ΟΗΕ με δραστικές περικοπές.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που εκτιμά ότι πάνω από 14.000.000 Αμερικανοί θα χάσουν την κάλυψη υγείας υπό το νέο ασφαλιστικό σχέδιο των Ρεπουμπλικανών, που σκοπεύει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης (Obamacare), κάνοντας νέα αναδιανομή της «πίτας» για μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ασφαλίσεων και της Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Τομ Πράις, είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την έκθεση, εκτιμώντας ότι δεν συνυπολογίζει το πλήρες σχέδιο.

  • Οι βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από χτες από έντονες χιονοπτώσεις και χαλάζι, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από τη χιονοθύελλα «Στέλλα».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ