ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ 2010
Στο -4,5% «έκατσε» η πτώση

Στο -5,7% οι μισθοί, στο -4,5% η ιδιωτική δαπάνη

Κατά 4,5% μειώθηκε σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010 - σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία - γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το σύνολο της μεταπολεμικής περιόδου. Πρόκειται για στοιχείο το οποίο καταδεικνύει το πρωτόγνωρο βάθος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον ελληνικό καπιταλισμό, ενώ στην αρνητική αυτή πορεία συνετέλεσε και η εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου. Σε απόλυτα μεγέθη το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2010 σε 224,5 δισ. ευρώ έναντι 235 δισ. ευρώ το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η πτώση κατά 4,5% του ΑΕΠ οφείλεται στη μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 4,9% με τις δαπάνες των νοικοκυριών να μειώνονται κατά 4,5% και τις δημόσιες δαπάνες κατά 6,5%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 12,3%, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 3,8%, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,9%.

Επίσης οι μισθοί (αμοιβές εξαρτημένης εργασίας) σε τρέχουσες τιμές εμφανίζονται να έχουν μειωθεί κατά 5,7%. Προφανώς, σε σταθερές τιμές - οι οποίες όμως δεν εμφανίζονται - η μείωση των μισθών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Αντίθετα, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα, στο οποίο προσμετρούνται επιχειρηματικά κέρδη, μαζί με τα κέρδη των ατομικών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, σε τρέχουσες τιμές εμφανίζουν μείωση 1,5%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Φυλάγεται» για φέσια από τις τράπεζες!

Νέο κρατικό εργαλείο για τη στήριξη των τραπεζών

Κινδύνους για «αθετήσεις» υποχρεώσεων που έχουν οι τράπεζες απέναντί της «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδας, που για λόγους λογιστικής κάλυψης προχώρησε στην εγγραφή αυξημένων «προβλέψεων» στον ισολογισμό της!

Ο κίνδυνος που προδιαγράφουν αφορά σε τυχόν φέσια από τις «πράξεις άσκησης νομισματικής πολιτικής», δηλαδή από τον πακτωλό με τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια με τα οποία ενισχύουν τους τραπεζίτες για την «αντιμετώπιση» της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απόλυτα φανερό ότι και στην τυχόν περίπτωση «αθετήσεων», τα... σπασμένα μαζί με όλα τα υπόλοιπα θα φορτωθούν στο λαό. Τα καθαρά κέρδη της κεντρικής τράπεζας για το 12μηνο του 2010 διαμορφώθηκαν στα 190,4 εκατ. ευρώ (από 228,2 εκατ. ευρώ για το 2009), με υποχώρηση 16,5%.

Κόντρες Εθνικής - Alpha

Συνεχίζονται τα παζάρια και οι κόντρες γύρω από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για την κατεύθυνση δηλαδή που έχουν υποδείξει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Η Alpha Bank αφήνει ανοιχτές υπόνοιες για το ενδεχόμενο «επιθετικής εξαγοράς» της από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ).

Σε χτεσινή επίσημη ανακοίνωση σημειώνουν πως η Morgan Stanley μέσω αγορών στο χρηματιστήριο αύξησε το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο στο 5,1%, για να επισημάνουν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει ενεργήσει ως «κύριος σύμβουλος της ΕΤΕ» στην «πρόταση συγχώνευσης» προς την Alpha, όπως επίσης και σύμβουλος στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ. Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής δηλώνει πεπεισμένη για τα «οφέλη» μιας τέτοιας συμφωνίας, σε αντίθεση με την Alpha που τη χαρακτηρίζει «νεκρή».

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζει ακόμη ένα μηχανισμό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών με κρατικό χρήμα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τους εκχωρούν τη δυνατότητα φτηνής, σχεδόν τζάμπα, άντλησης κεφαλαίων, αυτή τη φορά από την Τράπεζα της Ελλάδας και με βάση τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις. Πρόκειται για ένα πρόσθετο εργαλείο, για νέο πακτωλό από φρέσκο χρήμα, που οι τραπεζίτες θα αξιοποιήσουν είτε συνδυαστικά με τα ήδη υπάρχοντα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ) είτε για την περίπτωση που μειωθούν οι ροές από την κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Πρόσω ολοταχώς» από την κυβέρνηση

Σύντομα τα νομοσχέδια για τις τουριστικές επενδύσεις και την απόσυρση παλαιών μονάδων

Ταυτόχρονα με την προώθηση της «αξιοποίησης» της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επεξεργάζεται και αναμένεται σύντομα να έχει ολοκληρώσει, το νομοσχέδιο για τις τουριστικές επενδύσεις, που θα υπόσχεται «απλές» και γρήγορες διαδικασίες για τους επενδυτές (ένα είδος τουριστικού «φαστ τρακ»). Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τον ορισμό της τουριστικής κατοικίας, που θα περιλαμβάνει και ζητήματα απόσυρσης παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων. Σε συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Π. Γερουλάνου με τους τουριστικούς συντάκτες, έγινε κάτι παραπάνω από φανερό, όχι μόνο ότι ο τουρισμός προσεγγίζεται στενά από την οικονομική του πλευρά, αλλά και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης του ντόπιου και ξένου τουριστικού κεφαλαίου. Μάλιστα ο υπουργός φροντίζει να ξεκαθαρίσει και το τουριστικό χαρτοφυλάκιο, δίνοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ που φαίνεται να μην συγκεντρώνουν εμπορικό ενδιαφέρον!

Το επόμενο βήμα πρόκειται να είναι η κοινή, με τους τουριστικούς φορείς, δράση για την τουριστική προβολή, ικανοποιώντας έτσι την πάγια αξίωσή τους, όχι μόνο να επωφελούνται από τους δημόσιους πόρους, αλλά και να συναποφασίζουν για την προβολή του εμπορεύματος με την στήριξη του δημοσίου. Αρχικά, ο Π. Γερουλάνος έκανε λόγο για μια ιστοσελίδα σε συνεργασία ΕΟΤ- ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) που θα αναλάβει το «εμπορικό» κομμάτι της υπόθεσης, τη δυνατότητα της προβολής μονάδων επιτρέποντας στους επισκέπτες να κλείνουν και δωμάτια. Στην πορεία της συζήτησης, όμως, η ιστοσελίδα μετατράπηκε σε μια δυνατότητα για να υπάρχει «ευελιξία» και «συνέχεια» στον ΕΟΤ, ανεξάρτητα από τις αλλαγές κυβερνήσεων, για να χαράζεται «στρατηγική»!

Βεβαίως, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν κρύβουν ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού, με τον Π. Γερουλάνο να λιώνει «σόλες» σε εκθέσεις και συναντήσεις προκειμένου να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα. Τα μηνύματα από τις επισκέψεις και τις επαφές του υπουργού σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα κλπ., είναι από αισιόδοξα για τη Μόσχα, προϊδεάζουν για μικρή πιθανή αύξηση από την Βρετανία και είναι ουδέτερα για την Γερμανία, όπου απλά το κλίμα ήταν «καλύτερο» από πέρυσι. Αναμένεται επίσης επίσκεψη του υπουργού στις ΗΠΑ, όπου οι ενέργειες προβολής θα είναι στοχευμένες στην ελληνική κοινότητα, την εβραϊκή (λόγω και των πρόσφατων προσεγγίσεων με Ισραήλ) και στους συνταξιούχους.

ΦΟΡΕΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Αυτή τη βδομάδα το σχέδιο νόμου

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται η δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου νόμου για τον Φορέα Ερευνας και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, το νομικό «όχημα» για την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της εκμετάλλευσης και του συγκεκριμένου τομέα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη σε εκδήλωση στη Νέα Κίο Αργολίδας, ενώ αναφέρθηκε και στην «αξιοποίηση» του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ενδεικτική της κυβερνητικής τοποθέτησης είναι και η αναφορά στα... «φθηνότερα τιμολόγια της ΔΕΗ» που θα σημάνουν εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ το 2011 για τις... μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την απειλή του αφανισμού εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των πιέσεων των πολυεθνικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ