ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεφουσκώνει η δημαγωγία για το «λάθος» του ΔΝΤ

Πίσω από τον κουρνιαχτό που προσπαθεί να σηκώσει, κλιμακώνει την επίθεση, υλοποιώντας προαποφασισμένα μέτρα

Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση και τα κόμματά τους υλοποιούν μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Στη στρατηγική τους πρέπει να στοχεύσει το κίνημα για να έχει αποτελέσματα
Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση και τα κόμματά τους υλοποιούν μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Στη στρατηγική τους πρέπει να στοχεύσει το κίνημα για να έχει αποτελέσματα
Να κρατήσει ζωντανές τις αυταπάτες περί αλλαγής των «σκληρών όρων» του μνημονίου, που καλλιεργήθηκαν με αφορμή το παραμύθι για τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς συντελεστές», επιχειρεί η κυβέρνηση, παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΕΕ και του ΔΝΤ ότι τα μέτρα θα παίρνονταν ανεξάρτητα από το ποιος πολλαπλασιαστής θα χρησιμοποιούνταν στην κατάρτιση του προγράμματος.

Με επιστολή του προχτές ο Ευρωπαίος επίτροπος Ο. Ρεν, υποστήριξε ότι «ο ρόλος των πολλαπλασιαστών υπήρξε οριακός» και απέδωσε τις όποιες αστοχίες του μνημονίου στην «πολιτική αστάθεια» που επικρατούσε στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2012 και στην ελλιπή εφαρμογή του προγράμματος. Παρεμβαίνοντας χτες στο θέμα, ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε ότι «συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές να συνδέει κανείς τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι ήδη το πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί και προβλέπει μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους. Συνεπώς, πρόσθεσε, η τρόικα βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία για το πρόγραμμα και «για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις πρέπει να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Μετά απ' όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου αναπροσαρμόζει την επικοινωνιακή τακτική του. Το επιχείρημα που προβάλλουν τώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως «η διαπραγμάτευση για το μνημόνιο είναι διαρκής», αλλά για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι αξιόπιστη η κυβέρνηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους ξένους δανειστές (!), αξιώνοντας ουσιαστικά συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων στην πλήρη εφαρμογή των άγριων μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό, μοιράζοντας υποσχέσεις για μελλοντική, τάχα φιλολαϊκή επαναδιαπραγμάτευση.

Η «αναδιαπραγμάτευση» αφορά το κεφάλαιο

Το στίγμα έδωσε ο Γ. Στουρνάρας, παραπέμποντας στο απώτερο μέλλον το ενδεχόμενο να θέσει η κυβέρνηση θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, επικαλούμενη τους δημοσιονομικούς συντελεστές, αποκλείοντας ταυτόχρονα να υπάρξει αλλαγή στη στάση των εκπροσώπων των δανειστών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Η αλήθεια είναι ότι όποτε κι αν γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις αναθεωρήσεις των μνημονίων, αυτή δε θα γίνει με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την καλύτερη προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες της πλουτοκρατίας και στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος χτες από το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έθεσε το θέμα των πολλαπλασιαστών στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν και ζήτησε, όπως είπε, να πάρουν «κοινή θέση και το ΔΝΤ και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παραπάνω ιμπεριαλιστικών οργάνων, ο Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αλλαγή θέσης.

«Δεν το γνωρίζω, απ' ό,τι φαίνεται όχι» απάντησε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περιθώριο για αλλαγή των όρων του μνημονίου. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιμείνει στο θέμα απάντησε ότι «είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να το πούμε», διαβεβαιώνοντας την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία ότι «εμείς εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει, δεν αμφισβητούμε τους στόχους».

Πίσω από τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό και τις ανούσιες δικομματικές κόντρες για το δήθεν «λάθος» των λεγόμενων «δημοσιονομικών συντελεστών», η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή των ψηφισθέντων και προαπαιτούμενων άγριων μέτρων, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τον αυταρχισμό και την κρατική βία και καταστολή.

Δρομολογούν 25.000 απολύσεις

Σ' αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χτες δεύτερη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης, 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνη.

Στις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Φλεβάρη και του Μάρτη (5,6 δισ.). Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων. Οταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν απολύσεις, απάντησε με νόημα: «Οχι, αυτή τη στιγμή δε μιλάμε για απολύσεις».

Νέο κρούσμα αυταρχισμού από την κυβέρνηση

Δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε κινητοποίηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστημιακό γραφείο του Γ. Μέργου

Επίθεση από την Αστυνομία δέχτηκαν χτες νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστημιακό γραφείο του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός.

Οπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ «τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να διαλύσουν εντελώς απρόκλητα μια ειρηνική διαμαρτυρία, να ξυλοφορτώσουν και να τραυματίσουν νέους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πρόκειται για τους Κ. Μπάρκα και Β. Διαμαντόπουλο που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, η επίθεση έγινε αφότου είχε ολοκληρωθεί η διαμαρτυρία και οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και σε κλειστό χώρο, μέσα σε στοά.

Σε δήλωσή του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και από την κυβέρνηση για το «εάν έχει καταργηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση στην Ελλάδα». Από την πλευρά του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό, μετά και τις καταγγελίες των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους της Αστυνομίας.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο και προαναγγέλλοντας ένταση του αυταρχισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, προσπάθησε να δικαιολογήσει την επίθεση ισχυριζόμενος ότι «ο διπρόσωπος κύριος Τσίπρας καταγγέλλει τη στρατηγική της έντασης, ενώ οι νεολαίοι του σπάνε πανεπιστημιακά γραφεία. Διακηρύσσει ότι δεν θα ανεχτεί παράνομες ενέργειες, όταν τα στελέχη του υποθάλπουν καταλήψεις, εισβολές και καταστροφές. Δηλώνει ότι θα πατάξει την τρομοκρατία, όταν το κόμμα του δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τη σύλληψη των μελών τρομοκρατικής οργάνωσης».

H επιλογή της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της βίας και του αυταρχισμού, φάνηκε καθαρά χτες και στη Βουλή, όπου μεταφέρθηκε η συζήτηση για την κατασταλτική επίθεση των ΜΑΤ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης προειδοποίησε ότι «οι καταλήψεις δημόσιων χώρων είναι παράνομη τακτική και ως τέτοιες θα αντιμετωπίζονται».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό και ότι αυτό γίνεται επειδή μια πολιτική βάρβαρη, επιβάλλεται μόνο με τη θεωρία «νόμος και τάξη». Κατήγγειλε τη χτεσινή επίθεση, υπενθυμίζοντας ότι μόλις προχτές χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ οι αγρότες στη Φθιώτιδα. «Το ξύλο έχει δύο άκρες, δεν έχει μία» είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης. Σχολιάζοντας τις υποκριτικές διαψεύσεις των δηλώσεων Μέργου για τον κατώτερο μισθό, σημείωσε ότι δεν έχουν καμία αξία αφού στο τρίτο Μνημόνιο με σαφή τρόπο προβλέπεται η μείωση του κατώτερου μισθού.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για κρεσέντο βίας, την επίθεση καταδίκασε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πρέπει να καταδικάζεται η βία «από όπου και αν προέρχεται».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ σημειώνει για την καταστολή της κινητοποίησης των νέων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας προχωράει μαζί με την αποφασιστική εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης με ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία, όπως ενάντια στους αγρότες, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους στο Μετρό, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σήμερα (σ.σ. χτες) στη διαμαρτυρία των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους με οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχισμό».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τους μαχητές του ΔΣΕ

Την Κυριακή 17 Φλεβάρη στις 11 π.μ. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Το οικονομικό βάθρο, οι αρχές και οι θεσμοί της εργατικής εξουσίας», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 17 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στη Φλώρινα (νέο πάρκο). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ