ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Εδωσαν ακόμα ένα μάθημα αγώνα

Η ασταμάτητη βροχή δεν εμπόδισε τη χτεσινή μαχητική κινητοποίηση στην Αθήνα

Η βροχή δεν εμπόδισε τους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι της ζωής να διαδηλώσουν ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτώχεια
Η βροχή δεν εμπόδισε τους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι της ζωής να διαδηλώσουν ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτώχεια
«Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ», δήλωσαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι, που παρά την καταρρακτώδη βροχή πραγματοποίησαν μια μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι το συνταξιουχικό κίνημα είναι «παντός καιρού». Ταυτόχρονα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 20 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, με την υπόσχεση ότι θα δώσουν τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στις περιφρουρήσεις, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, για την επιτυχία της.

«Εξοπλισμένοι» με ομπρέλες, χοντρά ρούχα, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ. Εκεί, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και αναμένοντας τους συναδέλφους τους από τη Λαμία που έρχονταν με πούλμαν, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Γ. Κόλλιας, ταμίας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Γ. Βρανάς, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Τ. Μπαλωμένος, αντιπρόεδρος της Ενωσης των Απόστρατων Αστυνομικών. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Π. Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι συνταξιούχοι «δίνουμε τη μάχη μαζί με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, το ΠΑΜΕ, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια σε αυτή την πολιτική». Ψήφισμα συμπαράστασης στην κινητοποίηση έστειλε η Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Με συνθήματα, όπως, «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν την πορεία τους έως το υπουργείο Εργασίας, ενώ φτάνοντας στον προορισμό τους η φωνή δυνάμωσε και τα συνθήματα, «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες», «Κάτω τα χέρια από την απεργία», έπεφταν «βροχή». Αντιπροσωπεία τους ανέβηκε στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος άλλωστε είχε ενημερωθεί 15 μέρες πριν για το αίτημα των συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Ο υπουργός γύρισε για ακόμα μια φορά επιδεικτικά την πλάτη στους συνταξιούχους, αρνούμενος να συναντηθεί μαζί τους, αφού, όπως κατήγγειλε ο Δ. Κουμπούρης, «η κυβέρνηση θέλει να δείξει την πυγμή της απέναντι στο ταξικό κίνημα και να συζητά μόνο με τα αφεντικά της για τα καινούρια μέτρα που θα πάρουν σε βάρος μας». Γι' αυτό, όπως είπε μεταξύ άλλων ο Δήμος Κουμπούρης μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και το διευθυντή του γραφείου του υπουργού, αφού ο υπουργός κλείνει την πόρτα στους συνταξιούχους τότε ο πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος συνομιλητής τους.

Με ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της κινητοποίησης οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Οργανώσεις υπογραμμίζουν: «Θεωρούμε χρέος να εκφράσουμε έπαινο στους συναδέλφους που πορεύτηκαν με ομπρέλες στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο επικεφαλής του αρνήθηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία από όλα τα Ταμεία δείχνοντας ακόμα μια φορά το βαθμό του αυταρχισμού και την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει τα προβλήματα των συνταξιούχων».

Καλούν τους συνταξιούχους να δουλέψουν με όποιο τρόπο μπορούν για την επιτυχία της απεργίας στις 20 Φλεβάρη και δηλώνουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Κλείνουμε τα μαγαζιά μας» στις 20 του Φλεβάρη

Να κλείσουν τα μαγαζιά τους την ερχόμενη Τετάρτη 20 του Φλεβάρη, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους και αυτοκινητιστές η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Ταυτόχρονα, καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της ίδιας μέρας στην Ομόνοια και σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Με αποφασιστικότητα, απαντάμε στην αντιλαϊκή καταιγίδα της κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική απεργία με το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ μαζί με τους συμμάχους μας, το ΠΑΜΕ, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Κλιμακώνουμε τον Αγώνα μας! Κλείνουμε τα μαγαζιά μας, Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2013.

Με τη μαζική μας συμμετοχή, στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και στους μεγάλους επιχειρηματίες ότι δε συναινούμε σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, ότι δε συμβιβαζόμαστε με την οικονομική μας, καταστροφή. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Προσθέτει ότι «τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης τελειωμό δεν έχουν. Εδειξαν όμως και στους πιο δύσπιστους ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις θα περισώσουν και θα αυξήσουν τα κέρδη τους, φορτώνοντας τις συνέπειες της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Μετά το φορολογικό και τα χαράτσια, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ουσιαστικά την κατεδάφιση της Υγείας, της Παιδείας, τη μείωση των συντάξεων, έφτασε η ώρα για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο από τομείς που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα (παιδικοί σταθμοί, Πρόνοια, Εκπαίδευση, Υγεία κλπ).

Τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με τη μείωση των μισθών έως και 30%. Στις προθέσεις της, είναι να χειροτερέψει το Συνδικαλιστικό νόμο, να βάλει εμπόδια στη δράση των Σωματείων. Χρησιμοποιώντας πότε την καταστολή και πότε την αντεργατική νομοθεσία επιδιώκει να τσακίσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα, να πνίξει τους λαϊκούς Αγώνες για να περάσει απρόσκοπτα την πολιτική της».

Και καταλήγει: «Το εισόδημά μας, η δουλειά μας, όπως και το μέλλον των οικογενειών μας είναι απόλυτα συνδεδεμένο με αυτά των άλλων λαϊκών στρωμάτων και των εργαζόμενων. Οι κοινοί μας αγώνες δίνουν δύναμη και εγγυώνται για την αποτελεσματικότητά τους.

Εφτασε η ώρα να αποβάλλουμε κάθε αυταπάτη, να διώξουμε τους φόβους μας και με θάρρος που δίνουν τα δίκαια αιτήματά μας να συμμετέχουμε στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, να βάλουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξουμε το δρόμο για ανατροπή αυτής της πολιτικής, του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ.

Εφτασε η ώρα να κρίνουμε και αυτές τις Συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που τόσα χρόνια καλλιεργούσαν και καλλιεργούν τον εφησυχασμό, τη μοιρολατρία και τη λογική του μικρότερου κακού, αφοπλίζοντας ουσιαστικά το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Σήμερα ακόμα πιο επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη να δυναμώσουμε τα Σωματεία για να γίνουν κάστρα Αντίστασης και οργάνωσης του Αγώνα.

Τα Διοικητικά Συμβούλια να κάνουν δική τους υπόθεση, το πώς ο κάθε κλάδος, η κάθε περιοχή οργανωμένα θα κατέβει στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Συντονίζουν τη δράση τους για το επίδομα ανεργίας των εποχικών

Τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας

Τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα ενάντια στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας των εποχικών εργαζομένων. Ετσι, τη Δευτέρα 18 Φλεβάρη, συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις, με στόχο αυτές να συμβάλουν αποφασιστικά και στην επιτυχία της Πανεργατικής Πανελλαδικής απεργίας στις 20 του Φλεβάρη, καθώς η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και ανακούφισης των ανέργων αποτελεί ένα από τα ζητήματα αιχμής.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει παρέμβαση, στις 4.30 το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις της χώρας, συνδικάτα του κλάδου προχωρούν σε παρεμβάσεις στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα σε:

  • Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ.
  • Πάτρα, 10 π.μ.
  • Κεφαλονιά, 9 π.μ.
  • Ζάκυνθο, 8 π.μ.
  • Λάρισα, 11 π.μ.
  • Κέρκυρα, 9 π.μ.
  • Λήμνο, 10 π.μ., συγκέντρωση στο σωματείο
  • Λέσβο, 10 π.μ.
  • Κω, 10 π.μ.

Επίσης, παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ οργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 10 π.μ. και στη Ρόδο στις 10.30 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι με τον αντεργατικό νόμο 3986/2011 από φέτος καταργείται ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας, καθώς από την 1/1/2013 οι εποχικοί εργαζόμενοι, αν έχουν συμπληρώσει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια 450 ημέρες επιδότησης δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, ενώ από 1/1/2014 οι ημέρες επιδότησης μειώνονται στις 400.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org