ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αγωνιστικός συναγερμός!

Σε όλη τη χώρα, αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις ενάντια στον αυταρχισμό και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Μαχητική απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στην αναβίωση των ιδιώνυμων σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης που μάχονται για το δικαίωμα στη μόρφωση, καθώς και στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ετοιμάζονται να δώσουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας, πραγματοποιώντας αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος. Η κινητοποίηση στέλνει ταυτόχρονα ένα μήνυμα αντίστασης στις αντεργατικές επιδιώξεις εργοδοτών - κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις, θέλοντας να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, στελέχη της οποίας, όπως και του ΠΑΜΕ, περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς, συζητώντας με τους εργαζόμενους και τονίζοντας την ανάγκη να υψώσουν μέτωπο αντίστασης. Οπως σημειώνει, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έφτιαξε ένα «κοινωνικά αναγκαίο προϋπολογισμό», όμως «τα αστρονομικά κέρδη των καπιταλιστών και τα χειροκροτήματά τους προς την κυβέρνηση, απαντούν για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτό τον προϋπολογισμό, αλλά και από τη γενικότερη πολιτική της». Την ώρα - συνεχίζει - που οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ χειροκροτούν αυτή την πολιτική, χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν το ωρομίσθιο, τους χαμηλούς μισθούς, την εργοδοτική ασυδοσία, χιλιάδες νέοι στοιβάζονται στις ουρές των ανέργων, χιλιάδες εργατικές οικογένειες δίνουν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για τις ανάγκες της μόρφωσης και της υγείας, χιλιάδες συνταξιούχοι είναι στα όρια της εξαθλίωσης. «Ολοι αυτοί - υπογραμμίζει - γνωρίζουν και δεν ξεγελιούνται».

Τονίζει ακόμη ότι «για όλους εμάς που είμαστε θύματα των ταξικών πολιτικών προέχει: Να απαιτήσουμε να βελτιωθεί η ζωή μας, γιατί το δικαιούμαστε. Να απορρίψουμε τις εκβιαστικές λογικές των δήθεν μονόδρομων της ΟΝΕ, της αναγκαστικής λιτότητας, της αναγκαίας δήθεν συμμετοχής σε λυκοσυμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ, Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης κλπ. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια άλλη οικονομική ανάπτυξη, από εμάς τους πολλούς και για μας τους πολλούς».

«Ολοι στους δρόμους να τους σταματήσουμε» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καλώντας στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο αντίστασης και αγώνα, στην πλατεία Κάνιγγος.

«Στα σχολεία - επισημαίνει - η παιδεία αναστενάζει, τα παιδιά μας, που παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γνώσης, για μόρφωση και δημοκρατία, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τα φασιστικής έμπνευσης μέτρα». Οπως σημειώνει, η λατρεία του κέρδους έχει μετατρέψει τους χώρους δουλιάς σε παγίδες θανάτου, ενώ η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Ο προϋπολογισμός - συνεχίζει - κινείται και πάλι στα πλαίσια της ΟΝΕ, ενώ στους μετεκλογικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΝΔ είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από την κοινωνική ασφάλιση. «Εμείς για να αντιπαρατεθούμε - τονίζει - σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, για να την ανατρέψουμε, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά να βγούμε στους δρόμους».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στην προσυγκέντρωση στις 5.30 μμ στη Χαλκοκονδύλη, καλεί με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου για «να διαδηλώσουμε - τονίζει - υπέρ του δικού μας μονόδρομου, του συντονισμένου αγώνα για τη λύση των προβλημάτων». Επίσης στο συλλαλητήριο καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» για να εκφραστεί, όπως τονίζει, η αντίθεση εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων, ανέργων στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Θεσσαλονίκη

Τα αγωνιστικά τους «πυρά» συντονίζουν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τους εργαζόμενους της υπόλοιπης χώρας, με το πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας . Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι οργανώσεων και πρωτοβάθμιων σωματείων που δραστηριοποιούνται μέσα στο ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που στόχο έχει να εκφραστεί αποφασιστικά η αντίθεση της εργατικής τάξης της πόλης στην αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της. Μια πολιτική, που, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, σηματοδοτεί μεγαλύτερη φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της ΟΝΕ, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση του τζόγου του χρηματιστηρίου και παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ καλεί το λαό να μετατρέψει το συλλαλητήριο σε βήμα καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές. Βήμα καταγγελίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εισάγει τους εισαγγελείς και την αστυνομοκρατία στα σχολεία και στήριξης των εργαζομένων στους μαθητικούς αγώνες.

Αντίστοιχα αγωνιστικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Στην Καβάλα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων καλεί σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 6 μμ, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Αλεξανδρούπολη, η Συντονιστική Επιτροπή διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 6.30 μμ την Παρασκευή.

Στην Κοζάνη, επίσης διοργανώνεται αύριο Πέμπτη συγκέντρωση στις 6μμ, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών και με περιεχόμενο: «Οχι στον προϋπολογισμό της λιτότητας, της εξαθλίωσης, της φτώχειας. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις. ΔΕΗ 100% στο δημόσιο. Οχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Κατώτερος μισθός 250.000 δρχ. και κατώτερο μεροκάματο 10.000 δρχ.».

Καλαμάτα

Σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 6μμ, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Καλαμάτας. Καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να διαδηλώσουν την απόφασή τους: «Να αντιπαλέψουν τη μάστιγα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Να ανατρέψουν τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό προϋπολογισμό. Να αλλάξουν την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να αντιπαραθέσουν το δικό τους μέτωπο στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΣΕΒ, Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΟΧΙ στις αντιλαϊκές επιλογές!

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Βροντερό μήνυμα αντίστασης και έντασης των αγώνων με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, έστειλαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εργάτες, άνεργοι και συνταξιούχοι του Πειραιά που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων της πόλης, χθες το απόγευμα πήραν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πιστοί στο αγωνιστικό τους ραντεβού οι εργαζόμενοι και συνταξιουχοι του Πειραιά συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Τη συγκέντρωση «άνοιξε» ο Θύμιος Ευθυμίου, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα που εξέτασε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η συντονιστική επιτροπή και στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που έθεσε για το επόμενο διάστημα. Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά με κυρίαρχο σήμερα το ζήτημα της παιδείας. «Πρέπει οι εργαζόμενοι - σημείωσε - οι γονείς, να μπουν μπροστά σ' αυτές τις αυταρχικές μεθόδους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα μήνυμα συνολικά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που αντιστέκεται στις επιλογές της. Θα πάρει ακόμα μια απάντηση στο συλλαλητήριο της Πέμπτης».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, Μιχάλης Νουφαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημερινή κατάσταση και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη. Στάθηκε ιδιαίτερα στις αποφάσεις του Ελσίνκι και τόνισε ότι «οι 15 με την υπογραφή και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν και αποδέχθηκαν τη διχοτόμηση της Κύπρου, την παραπομπή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο δικαστήριο της Χάγης, τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού που θα επεμβαίνει όπου υπάρχουν "κρίσεις"». Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της Παιδείας, ο Μ. Νουφαρίτσης υπογράμμισε: «Δε θα επιτρέψουμε να φτιάξουν ένα σχολείο που θα παράγει μισομορφωμένους, μισοανειδίκευτους, μισοαπασχολούμενους, ευκολόχρηστα τυποποιημένα φτηνά εργατικά χέρια για τις ανάγκες του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Να κατεβάσετε τα χέρια από τα παιδιά της εργατικής τάξης. Να πάρετε μακριά τη δικαιοσύνη σας και τις δυνάμεις καταστολής από τα σχολειά».

Για το νέο προϋπολογισμό, ο Μ. Νουφαρίτσης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ακόμα αντιαναπτυξιακό βαθιά αντιλαϊκό προϋπολογισμό που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια. Καταλήγοντας τόνισε: «Στηρίζουμε τον αγώνα των μαθητών υπερασπιζόμενοι τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αποκρούουμε τα φασιστικά φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού, αντιπαλεύουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των μονοπωλίων της ΟΝΕ. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν».

Μέσα σε πλήθος συνθημάτων, ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δυναμική απάντηση

Στην Αθήνα, στις 10πμ, στην πλατεία Κάνιγγος, στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα στις 10πμ στα Εργατικό Κέντρο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις

«Πάρτε θέση στα αιτήματά μας». Αυτό θα απαιτήσουν σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής από την κυβέρνηση και τα κόμματα, με συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή, καθώς αύριο ξεκινά η συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι βαθιά αντιλαϊκός και αντισυνταξιουχικός. Στο «πόδι» είναι και οι συνταξιούχοι της υπόλοιπης χώρας, με πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι έχουν καθορίσει το αγωνιστικό τους «ραντεβού» για τις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην Καβάλα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

«Ολοι στις πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις» καλούν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, ώστε να διεκδικήσουν δυναμικά ανθρώπινες συντάξεις.

Οπως σημειώνουν, η κυβέρνηση με κίνητρο την ΟΝΕ κάνει σοβαρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνική ασφάλιση και έφτιαξε έναν προϋπολογισμό λιτότητας και αντιλαϊκό. Οι συντάξεις μας - συνεχίζουν - έχουν ήδη απώλειες 25% και τα πράγματα χειροτερεύουν. «Τα καύσιμα - υπογραμμίζουν - αυξήθηκαν συμπαρασύροντας τα πάντα, το πετρέλαιο αυξήθηκε τόσο που θα σκεφτόμαστε να ανάψουμε το καλοριφέρ, από την 1η Γενάρη αυξάνονται τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, ο ΟΤΕ αύξησε κατά 15% τις αστικές συνδιαλέξεις. Ετσι ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για μας τους συνταξιούχους».

Η κυβέρνηση - τονίζουν - παράλληλα οδηγεί σε κατάρρευση τα Ταμεία, παραδίνοντας τα αποθεματικά τους στο τζόγο, ενώ ετοιμάζεται και το μεγάλο ασφαλιστικό που θα αποτελειώσει την κοινωνική ασφάλιση.

Από τα κόμματα θα απαιτήσουν να στηρίξουν τα αιτήματά τους, που είναι: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 δρχ., μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες και αυξήσεις 10% στις συντάξεις μέχρι 150.000 δρχ., 8% στις μεγαλύτερες συντάξεις μέχρι 250.000 δρχ. και 5% στις συντάξεις από 250.000 δρχ. και πάνω.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Την χτυπούν και την ... υμνούν

Ημερίδα για την ...τόνωσή της στον ευρύτερο Πειραιά, ενώ υπονομεύεται

Πρώτα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να κλείσει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και μετά διοργανώνουν ημερίδες, όπως αυτή που έκανε προχθές η Νομαρχία Πειραιά, για τις νέες δυνατότητες στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στον Πειραιά, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Στην ημερίδα αυτή, που η νομάρχης Μ. Τσανάκη είπε ότι γίνεται κυρίως για να έρθουν σε επαφή οι προσφέροντες και οι ζητούντες τις υπηρεσίες της Ζώνης, εγκωμιάστηκαν και δικαίως οι ικανότητες των εργαζομένων, καθώς και η τεχνογνωσία που έχουν κατακτήσει λόγω της μακρόχρονης παράδοσης στη ναυπηγική βιομηχανία που έχει η περιοχή. Με μια όμως μικρή λεπτομέρεια: Δεν είπαν ότι αυτή η τεχνογνωσία πετιέται στα σκουπίδια, αφού επιχειρείται να πειστούν οι εργαζόμενοι να αλλάξουν δουλιά.

«Να ξαναχτυπήσει η καρδιά της ναυπηγοεπισκευής της Μεσογείου στον Πειραιά», είπε η νομάρχης. Ο ΟΛΠ, όμως, θέλει να μετατρέψει σε χώρους πάρκινγκ πούλμαν ένα μέρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. «Για να πάει καλά η ναυτιλία πρέπει έστω και με θυσίες να στηριχτεί η Ζώνη», είπε η νομάρχης. Το ποιος θα κάνει τις θυσίες το αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καλός, υποστηρίζοντας ότι «Ζώνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κίνητρα στους εφοπλιστές».

«Ολοι λένε ότι θέλουν να ζήσει η Ζώνη και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πεθάνει», υπογράμμισε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, τονίζοντας: «Σε έναν Πειραιά που έχει καταστραφεί ο δευτερογενής τομέας και ο τριτογενής μόνο ανεργία προσφέρει, η Ζώνη μπορεί και πρέπει να ζήσει, αρκεί η πολιτεία να το αποφασίσει».

Το ότι δεν κλήθηκαν τα σωματεία των εργαζομένων στην ημερίδα, σίγουρα δεν είναι χωρίς σημασία και το επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ι. Πουντίδης. «Τα κυβερνητικά κόμματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δε θα την κλείσουν τη Ζώνη, ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά. Δε θα το επιτρέψουν οι εργαζόμενοι», τόνισε ο Ι. Πουντίδης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Ζώνη φάνηκε και από τις απουσίες αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και της διοίκησης του ΟΛΠ.

ΠΑΤΡΑ
Εφαλτήριο κοινής πάλης

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., έξω από το ΕΚΠ το πανεργατικό συλλαλητήριο

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, οι εργαζόμενοι της πόλης συμμετέχοντας στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Δημοσίου), ο Σύλλογος Βιοτεχνών Μετάλλου Ν. Αχαΐας καθώς και συνδικαλιστές βιοτέχνες και έμποροι.

Χτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής εξαιτίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι οδηγούνται σ' ένα εργασιακό μεσαίωνα με την αφαίρεση όλων των δικαιωμάτων τους.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, πρόσθεσαν, η μόνη λύση είναι ο συντονισμένος αγώνας ο οποίος σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος. Γι' αυτό, κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους ανέργους και τους νέους, δηλαδή όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική, να μην περιμένουν λύσεις από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΠ, οι οποίες ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική, αλλά να πάρουν μόνοι τους την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία και τους συνδικαλιστές, για να ισχυροποιηθεί ο ταξικός πόλος που θα συγκρουστεί και θα ανατρέψει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Εφαλτήριο αυτής της κοινής προσπάθειας αποτελεί το αποψινό συλλαλητήριο, το οποίο οι διοργανωτές του πιστεύουν πως θα αποτελέσει την αφετηρία νέων ταξικών αγώνων του εργατικού κινήματος της περιοχής.

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Η διάλυση βαφτίστηκε «αναβάθμιση»

Εγκαίνια και μεγάλα λόγια για ανύπαρκτα έργα, χθες στον Πειραιά

Τη σταδιακή διάλυση του Οίκου Ναύτου και την ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων του στο ΙΚΑ, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, τις σοβαρότατες ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης τα βάφτισε χτες ως «σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και λειτουργίας», στη διάρκεια προεκλογικής φιέστας που στήθηκε στο κεντρικό κατάστημα του Πειραιά στα... εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων των εξωτερικών γραφείων του καταστήματος.

Ο υπουργός προκαλώντας ολόκληρη τη ναυτεργατική οικογένεια έκανε λόγο για... «πρωτοφανείς» επιχορηγήσεις στον Οίκο Ναύτου της τάξεως των 23 δισ. δραχμών με τις οποίες εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις του ταμείου προς τρίτους! Αυτό, όταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, λόγω Χριστουγέννων, που καταβάλλεται από τον Οίκο Ναύτου στους ανέργους ναυτεργάτες όχι μόνο παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 45 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και στις 30 χιλιάδες δραχμές για τους άγαμους, ενώ με τις εξωφρενικές προϋποθέσεις που τίθενται για την καταβολή του, το παίρνουν ελάχιστοι και... τυχεροί!

Χαρακτήρισε δε ως εκσυγχρονισμό τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επέβαλε, οι οποίες προβλέπουν ότι έλεγχος των συνταγολογίων των ασφαλισμένων του Οίκου που βρίσκονται εκτός Αττικής γίνεται πλέον από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και τις κατά τόπους ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου! Είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ακόμα, ότι με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Οίκος Ναύτου «πετσοκόβει» 280 εκατομμύρια δραχμές από το κονδύλι που αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ναυτεργατών σε νοσοκομεία του εξωτερικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ