ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
«Είδος πολυτελείας» η θέρμανση για την εργατική - λαϊκή κατοικία...

Eurokinissi

«Είδος πολυτελείας» για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα είναι και φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, αποτέλεσμα της ενεργειακής φτώχειας στην οποία έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου λαού, που οφείλεται στην αύξηση των έμμεσων φόρων, άρα και της τιμής της Ενέργειας από τη μια μεριά, και στη δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος από την άλλη. Την ίδια στιγμή που η ακολουθούμενη πολιτική και από τις προηγούμενες και από τη σημερινή κυβέρνηση προωθεί συστηματικά ρυθμίσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους βιομήχανους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, φορτώνει χαράτσια στην Ενέργεια που καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια, είτε αυτό αφορά τη θέρμανση είτε οποιονδήποτε άλλο τομέα της καθημερινότητάς της.

Ετσι, όσοι θελήσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, που η διάθεσή του ξεκίνησε από σήμερα, θα διαπιστώσουν ότι η τιμή του έχει εκτοξευθεί σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας των νέων επιβαρύνσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και στον ΦΠΑ. Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οχι ότι αυτό θα έλυνε ολοκληρωτικά το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, γιατί το λαϊκό εισόδημα είναι πενιχρό. Θα μπορούσαν, όμως, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να επωφεληθούν από τη συγκυρία των χαμηλών τιμών των καυσίμων, ώστε τουλάχιστον να καλύψουν μερικώς την ανάγκη για θέρμανση. Ωστόσο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φρόντισε να «διορθώσει» την τιμή προς τα πάνω, ώστε να καλυφθούν οι φοροεισπρακτικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Ετσι, η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 92 λεπτά το λίτρο μέση τιμή, από 83 λεπτά που ήταν πέρσι. Η αύξηση των 9 λεπτών είναι αποτέλεσμα της αύξησης του ΕΦΚ στα 28 λεπτά το λίτρο από 23 λεπτά που ήταν πέρσι, αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% από 23% που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα και η τιμή διυλιστηρίου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα λεπτό το λίτρο σε σχέση με πέρσι.

Εκτός από τις αυξήσεις, από πέρσι έχει τεθεί σε εφαρμογή το «τσεκούρωμα» κατά το ήμισυ του επιδόματος θέρμανσης σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου, με αποτέλεσμα και λιγότεροι να είναι οι δικαιούχοι αλλά και λιγότερα χρήματα να εισπράττουν. Να υπενθυμίσουμε την περσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ενώ η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πρέπει να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Φέτος, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ανακατανομή στις «κλιματικές ζώνες», βάσει των οποίων υπολογίζεται το τελικό ποσό της επιδότησης, ώστε, όπως λέει, να γίνει «δικαιότερη» η κατανομή... του πετσοκομμένου επιδόματος για το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης.

Μέτρα ανακούφισης προτείνει το ΚΚΕ

Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο ζήτημα της θέρμανσης των νοικοκυριών, το ΚΚΕ, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, απαιτεί την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ αναφέρεται: «Οι συνεχείς αυξήσεις στους φόρους που έχουν επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες θέρμανσης ή να καταφεύγουν σε μέσα επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον. Επιπλέον, το επίδομα θέρμανσης έχει περιορισθεί δραματικά και ως προς το ποσό που καταβάλλεται και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η θέρμανση των κατοικιών έχει γίνει είδος πολυτελείας για τις λαϊκές οικογένειες».

«Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος - καταλήγει η αιτιολογική έκθεση - βρίσκεται στην κατάργηση του ΕΦΚ, αλλά και του ΦΠΑ, που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση και για το λόγο αυτόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει» τη συγκεκριμένη τροπολογία, απαιτώντας να συμπεριληφθεί ως άρθρο στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει ότι: «Από την ψήφιση του παρόντος καταργούνται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

Προκλητικές παροχές σε βιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση, όπως είδαμε προηγούμενα, περιορίζει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των λαϊκών στρωμάτων να καλύπτουν μια βασική τους ανάγκη, όπως η θέρμανση, προωθεί τη μία μετά την άλλη ρύθμιση μείωσης του ενεργειακού κόστους μεγάλων βιομηχανιών. Πρόσφατα, ο ΣΕΒ κατέγραψε το σύνολο των ευνοϊκών κυβερνητικών παρεμβάσεων που αφορούν την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για κατανάλωση, την εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας στις μεγάλες βιομηχανίες, την ευνοϊκότερη αλλαγή των όρων τιμολόγησης της πρόσβασης στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Παράλληλα, υπήρξε και η διμερής συμφωνία μεταξύ της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (ΑτΕ) του «Ομίλου Μυτιληναίος», η οποία προβλέπει εκπτώσεις που μπορεί υπό κάποιους όρους να φτάσουν ακόμη και στο 48% επί της χρέωσης ηλεκτρισμού στην Υψηλή Τάση, που σήμερα τιμολογείται με 57,57 ευρώ/MWh. Η νέα σύμβαση προμήθειας προβλέπει ότι για την περίοδο από 1/1/2014 έως 30/6/2016, κατά την οποία υπήρχε διένεξη με την ΑτΕ, η τιμή διαμορφώνεται στα 36,6 ευρώ/MWh, ενώ για την ερχόμενη τετραετία προβλέπεται περαιτέρω μείωση, στα 31,6 ευρώ/MWh, δίχως το κόστος ρύπων και δικτύων. Σε ανάλογες γενναίες εκπτώσεις έχει προχωρήσει η ΔΕΗ στο σύνολο της ενεργοβόρου βιομηχανίας στα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχει υπογράψει με τον κάθε πελάτη υψηλής τάσης ξεχωριστά, τα οποία λήγουν το Δεκέμβρη του 2017, οπότε και προβλέπεται νέα γενναιόδωρη αναπροσαρμογή τους.

Πανάκριβο εμπόρευμα το σύνολο των ενεργειακών αγαθών

Εκτός από τις αυξήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης, τα λαϊκά νοικοκυριά πανάκριβα πληρώνουν και το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και ως ενεργειακή πηγή για θέρμανση σε ποσοστό άνω του 10% των νοικοκυριών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Είτε αυτό αφορά την κύρια πηγή θέρμανσης είτε συμπληρωματική. Παρ' όλα αυτά, η απειλή αποκοπής της ηλεκτροδότησης παραμένει σε ισχύ από τη διοίκηση της ΔΕΗ για χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν ή δυσκολεύονται αφάνταστα να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, λόγω της πανάκριβης τιμής του ρεύματος και του τσακισμένου εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, στην Επιχείρηση. Ολες οι κυβερνήσεις, και φυσικά και η σημερινή, γνωρίζοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασική πηγή οικιακής Ενέργειας με πολλαπλές βασικές και αναγκαίες χρήσεις από τα λαϊκά νοικοκυριά, συνδέουν εκβιαστικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μια σειρά χρεώσεις, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αναγκαστικά θα «κόψει το λαιμό» της να τις πληρώσει, για να έχουν τα σπίτια τους ρεύμα.

Συνολικά, από το 2008 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μαζί με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, φτάνουν το 70%. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η μείωση κατά 15% στην τιμή του ρεύματος - δηλαδή όχι στο σύνολο του λογαριασμού - που υπόσχεται ότι θα κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ στους «συνεπείς πελάτες» (αποκλείοντας όσους αδυνατούν να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους), δεν μπορεί να αλλάξει τη συνολική εικόνα. Αλλωστε, όταν κάποιος δυσκολεύεται να πληρώσει, που σημαίνει δυσκολεύεται γενικά να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, αυτή η έκπτωση λειτουργεί εκβιαστικά εξαναγκάζοντας στέρηση στην κάλυψη άλλων αναγκών, αντί να υπάρξει πολιτική για πάμφθηνο ρεύμα στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Η εργατική - λαϊκή πάλη για ικανοποίηση των αναγκών του λαού με φτηνή Ενέργεια πρέπει να συνδέεται με την πάλη για τομέα Ενέργειας λαϊκή ιδιοκτησία, που απαιτεί κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αλλά αυτό απαιτεί λαϊκή εξουσία.


Φ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ