ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα και αύριο το διήμερο Φεστιβάλ

Σήμερα στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Διήμερο φεστιβάλ διοργανώνει η οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σήμερα και αύριο, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής» είναι το θέμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουν στο φουαγιέ της Νομικής, στην αίθουσα Τυπογραφείου και στην αίθουσα Α-Β. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Σήμερα, Παρασκευή
  • Φουαγιέ Νομικής:

8.30 μ.μ., ομιλία από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

9.30 μ.μ., συναυλία με το συγκρότημα «3LALOUN».

10.30 μ.μ., συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

11.30 μ.μ., συναυλία με την «BANDA LATINICO».

  • Αίθουσα Τυπογραφείου:

8 μ.μ., θα προβληθεί το πρώτο μέρος της ταινίας «1900».

  • Αίθουσα Α-Β:

8 μ.μ. - 9.30 μ.μ., εργαστήρι ζωγραφικής και θεατρικά παιχνίδια.

Αύριο, Σάββατο
  • Φουαγιέ Νομικής:

8 μ.μ., αφιέρωμα σε κομμουνιστές καλλιτέχνες με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

9.30 μ.μ., συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

10.30 μ.μ., ρεμπέτικο γλέντι με τον Γιώργο Λίζο.

  • Αίθουσα Τυπογραφείου:

8 μ.μ. θα προβληθεί το δεύτερο μέρος της ταινίας «1900».

  • Αίθουσα Α-Β:

8 μ.μ. - 9.30 μ.μ., εργαστήρι ζωγραφικής και θεατρικά παιχνίδια.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
«Στο μέλλον που μας φτιάχνετε με αγώνες απαντάμε»

Με μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης μίλησε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου
Μέρα πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης ήταν χτες για γονείς και μαθητές των μουσικών σχολείων, που για άλλη μια χρονιά μετρούν πολλές χαμένες διδακτικές ώρες, ενώ καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα ακριβά μουσικά βιβλία που διδάσκονται. Κινητοποιήσεις έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη - όπου παραβρέθηκε και μίλησε σε μαθητές και γονείς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα - το Βόλο, το Αγρίνιο και άλλες πόλεις. Το υπουργείο Παιδείας, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα ...αρχίσει η διαδικασία πρόσληψης καθηγητών.

Με τύμπανα, σαξόφωνα και πανό στα χέρια, αλλά και συνθήματα όπως «Βιβλία, καθηγητές, σχολεία, κάθε χρόνο η ίδια ιστορία», οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων της Αθήνας μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων ξεκίνησαν το πρωί από τα Προπύλαια και πήγαν με πορεία στη Βουλή όπου και παρέμειναν συγκεντρωμένοι. Αίτημα αιχμής, να διοριστούν άμεσα καθηγητές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Μαθημάτων καθώς σήμερα ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί στα μουσικά σχολεία, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα μουσικά και καλλιτεχνικά μαθήματα. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί εργάζονται υπό το καθεστώς της ωρομισθίας αντί για μόνιμους διορισμούς στη μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση. Επιπλέον, οι μαθητές ζητούν να προμηθεύονται δωρεάν τα διδακτικά βιβλία μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων, καθώς και τα ξενόγλωσσα βιβλία.


Αντιπροσωπεία μαθητών κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των μαθητών», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους μαθητές, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ με Ερωτήσεις και Επερωτήσεις προς την κυβέρνηση θα συνεχίζει να παλεύει για τα ζητήματα του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας Παιδείας και Εκπαίδευσης».

Στη Θεσσαλονίκη

Με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου στη Θεσσαλονίκη μίλησε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την περιοδεία της χτες στην Κεντρική Μακεδονία. Εκείνη την ώρα οι μαθητές βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους και διαδήλωναν για δωρεάν βιβλία στα μαθήματα μουσικής, καλλιτεχνικών και ξένης γλώσσας, καθώς και για μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους γονείς, που ήταν μαζί με τα παιδιά τους στην κινητοποίηση, και τους μαθητές, επισήμανε πως τόσο τα μουσικά όσο και τα αθλητικά σχολεία «είναι εντελώς γυμνά». Και σημείωσε: «Αν δε φωνάξετε - και εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι είναι και οι γονείς μαζί - κι αν δε φωνάξουμε όλοι, κι εμείς θα το κάνουμε, πολύ φοβάμαι ότι πάμε για υποβάθμιση και των μουσικών σχολείων και των αθλητικών».

Μαζικότατη η κινητοποίηση στην Αθήνα
Μαζικότατη η κινητοποίηση στην Αθήνα
Στη συνέχεια, επισήμανε την ανάγκη δωρεάν βιβλίων για τους μαθητές και τόνισε: «Εδώ υπάρχει κι ένα μεγάλο θέμα. Μετά το Λύκειο, τι γίνεται; Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ούτε Μουσική Ακαδημία. Δεν αρκεί να έχεις πανεπιστημιακή σχολή. Και πρέπει και η Μουσική Παιδεία να είναι δημόσια». Για να σημειώσει: «Επομένως, το επείγον είναι τώρα να έχετε βιβλία και καθηγητές, αλλά υπάρχει η ανάγκη η Ανώτατη Παιδεία να γίνει απ' την αρχή, να υπάρχει Μουσική Ακαδημία, γιατί εδώ δεν μπορείς να τα λύσεις με σχολές που υπολειτουργούν ή δεν καλύπτουν όλο το φάσμα είτε στα ΤΕΙ είτε στα Πανεπιστήμια».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν πάει άλλο! Κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Εκλέχτηκε νέα τοπική Γραμματεία και αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις για τις 19 και τις 21 Οκτώβρη

Η δεύτερη τοπική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χτες στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από τους 120 ορισμένους αντιπροσώπους αλλά και από πλήθος φοιτητών που ήρθαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν από το ΠΑΜΕ ο Γιάννης Νοτάκης, από την ΠΑΣΕΒΕ ο Γιάννης Παπάζογλου, από την ΠΑΣΥ ο Σωκράτης Γραβαλάς και από το ΔΣ της ΟΓΕ η Δέσποινα Γραμματικοπούλου.

Από τη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία μέσα σε κλίμα αγωνιστικού ενθουσιασμού, ενώ το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως οι φοιτητές, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δεν αντέχουν άλλο. Το κόστος σπουδών έχει εκτοξευτεί ενώ παράλληλα ο μισθός των γονιών τους έχει μειωθεί αισθητά. Οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάζονται να δουλέψουν, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα.

Αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία που προέκυψε από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που ανέπτυξε το ΜΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα, αποφασίσθηκε να κλιμακώσουν τον αγώνα προκειμένου να μην πληρώσουν οι φοιτητές ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για τις σπουδές τους. Αναδείχθηκε η ανάγκη της συμπόρευσης του ΜΑΣ, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ προκειμένου να οικοδομηθεί η λαϊκή συμμαχία που στο στόχαστρο θα βάλει την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων.

Στη συνάντηση, αποφασίστηκε ακόμα η διεξαγωγή κινητοποίησης την Τρίτη 19/10 για δωρεάν μεταφορές ενώ υιοθετήθηκε η πρόταση του συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών και της επιτροπής αγώνα Φυσικού για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου την Πέμπτη 21/10 στις 12 μ.μ. στην πλατεία Χημείου. Τέλος, αποφασίστηκε η διεξαγωγή πλατιάς καμπάνιας για τους εργαζόμενους φοιτητές που θα διαρκέσει ολόκληρο το Νοέμβρη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας τοπικής γραμματείας του ΜΑΣ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ