ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέα τουρκική ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Η αμφισβήτηση του πεδίου ευθύνης του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης ουσιαστικά βάζει ζήτημα μοιράσματος του Αιγαίου στη μέση...

Την αρμοδιότητα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου διεκδικεί η τουρκική πλευρά...
Την αρμοδιότητα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου διεκδικεί η τουρκική πλευρά...
Συνεχίζει η Αγκυρα τις προκλήσεις, για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης και εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με έκδοση άλλης μιας ΝΟΤΑΜ.

Συγκεκριμένα, καθώς πλωτά σκάφη και το αεροσκάφος του Λιμενικού, σκάφη της FRONTEX και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ερευνούσαν στο θαλάσσιο χώρο της Σάμου για τον εντοπισμό άνδρα, ο οποίος επέβαινε σε ξύλινη βάρκα και είχε να δώσει σημεία ζωής από προχτές, η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (ανακοίνωση προς τους πιλότους όλων των διερχόμενων από την περιοχή αεροσκαφών), υποστηρίζοντας πως έχει την αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Καλούσε, δε, όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση να αναφέρουν στο Τουρκικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης.

Παράλληλα, τουρκικό ελικόπτερο μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου που γίνονταν οι έρευνες, επιχειρώντας να δηλώσει το «παρών» στην προσπάθεια εντοπισμού του αγνοούμενου.

Μαζί και 4 τουρκικά αεροσκάφη, που, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, προχώρησαν συνολικά σε 5 παραβάσεις και 8 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο...

Σημειωτέον, αρμόδιο για τις έρευνες στο Αιγαίο είναι το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία θέλοντας να επιβάλει και έτσι το μοίρασμα του πελάγους στη μέση.

Η άσκηση του δικαιώματος συντονισμού επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα για ένα κράτος. Επιπλέον, έχει την αντανάκλασή του στον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν, με άλλες ΝΟΤΑΜ και δηλώσεις από πλευράς Αγκυρας, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 ελληνικά νησιά, καθώς και της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ανακίνηση θέματος για τη Συνθήκη της Λοζάνης, και τουρκική αξίωση να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις 11 ελληνικά νησιά, τα οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα...

Αναφορές για «τρίτο παράγοντα» πίσω από την εμπλοκή στη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας

Στο μεταξύ χτες, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σ. Μπερίσα, του οποίου η κυβέρνηση κατέληξε το 2009 σε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Ε. Ράμα, ο οποίος παρέπεμψε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο όταν ήταν στην αντιπολίτευση, παγώνοντάς την.

«Η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε έπειτα από παρέμβαση τρίτου παράγοντα», δήλωσε ο Μπερίσα. «Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν τα συμφέροντα ποιων εξυπηρετήσατε. Δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει», πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε, βέβαια, ποιος είναι ο «τρίτος παράγοντας», ωστόσο στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούσαν πληροφορίες που «δείχνουν» την Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απαγόρευσε την κύρωση της συμφωνίας, ενώ επιπλέον κινήθηκε ποινική διαδικασία εντός Αλβανίας, ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου, για τις ευθύνες του τότε υπουργού Εξωτερικών, Λ. Μπάσα, που υπέγραψε τη σύμβαση και των στελεχών των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εξωτερικών που μετείχαν στη διαπραγματευτική ομάδα.

Η σημερινή αλβανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 είναι ετεροβαρής υπέρ της ελληνικής πλευράς και ότι τα Διαπόντια Νησιά (νησιωτικό σύμπλεγμα 11 νησιών, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες Β-ΒΔ της Κέρκυρας) δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια. Ολα αυτά, παρότι στην αντίστοιχη ιταλοαλβανική συμφωνία του 1992, όπου ελήφθη υπόψη η λεγόμενη μέση γραμμή, η αλβανική νήσος Σάσων έλαβε πλήρη επήρεια.

Σήμερα, πληροφορίες από τα Τίρανα αναφέρουν ότι η αλβανική πλευρά ταλαντεύεται μεταξύ επαναδιαπραγμάτευσης για το θέμα ή προσφυγής στη διαιτησία, καθώς και στο Ιόνιο και την Αδριατική, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο συγκρούονται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα για την πρωτοκαθεδρία στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Είχα ακούσει ότι ο Λαγός είχε μιλήσει για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες»

Με την κατάθεση του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αχμεντ Αμπού Χάμεντ συνεχίστηκε χτες η δίκη

Με την κατάθεση αυτή τη φορά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αχμεντ Αμπού Χάμεντ, που υπέστη μαζί με τους άλλους αλιεργάτες την άγρια δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο Πέραμα, άρχισε χτες η δίκη.

Ο μάρτυρας, περιγράφοντας την αγριότητα της επίθεσης από τους χρυσαυγίτες που συμμετείχαν, «περίπου 15 που χτυπούσαν με ξύλα, πέτρες και σίδερα την πόρτα και το παράθυρο του σπιτιού» του, μίλησε για σεισμό που νόμιζε ότι έγινε και ξύπνησε. Κατέθεσε και αυτός ότι κάποιοι από το τάγμα εφόδου φορούσαν μπλούζες της ΧΑ: «Οταν είδα τα γράμματα, ήξερα πως είναι η Χρυσή Αυγή. Ξέρω το γράμμα Χ». Περιέγραψε, επίσης, τον έναν από αυτούς που φαινόταν σαν να ήταν αρχηγός, φώναζε και έβριζε πιο πολύ από τους άλλους, «έλα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή» κραύγαζε.

Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας επαναλάμβανε ότι αν έβγαιναν έξω θα πέθαιναν, θα τους σκότωναν, ενώ μίλησε στο δικαστήριο για το φόβο και το άγχος που τους είχε κυριεύσει. Μάλιστα, ανέφερε στο δικαστήριο για τον Αιγύπτιο αλιεργάτη Αμπουζίντ, που κοιμόνταν στην ταράτσα του σπιτιού: «Από πάνω μέχρι κάτω στα αίματα. Ελεγε: "Θα πεθάνω, να με προλάβετε...". Μόνο αυτές τις δύο φράσεις. Δεν φαινόταν ούτε το πρόσωπό του ούτε το κεφάλι του από το πολύ αίμα»...

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο λόγος για τον οποίο πιστεύει ότι τους επιτέθηκε η ΧΑ, που έχει ακούσει ότι χτυπάει ξένους, είναι ότι «είμαστε μελαψοί, μουσουλμάνοι και θέλουν να φύγουμε από την Ελλάδα». Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης είπε για τους χρυσαυγίτες που έχει αναγνωρίσει στο ΑΤ Κερατσινίου, ότι «τους είδα φάτσα με φάτσα». Περιέγραψε επίσης και άλλους τρεις χρυσαυγίτες. Μάλιστα, ρωτήθηκε γιατί η πρώτη κατάθεσή του (στην Αστυνομία) δεν γράφει για Χρυσή Αυγή. «Εγώ το είπα, για τη Χρυσή Αυγή», είπε ο μάρτυρας. Το δικαστήριο αποφάσισε να μην προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης και να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση, γιατί έλειπε και πάλι ο ένας από τους πέντε κατηγορούμενους, ο Δ. Αγριογιάννης.

Ο μάρτυρας, καταθέτοντας στο δικαστήριο για το πώς ήρθε στη χώρα, για τους Αιγύπτιους ψαράδες που δουλεύουν σε ψαροκάικα, αναφέρθηκε σε συμβόλαια με την Αίγυπτο (διακρατικές συμφωνίες). Είπε στο δικαστήριο για έμπορο που έχει ψαράδικο στο Πέραμα και όταν έβλεπε Αιγύπτιο ψαρά στην ιχθυόσκαλα (πριν από τη δολοφονική επίθεση), μιλούσε άσχημα και του έλεγε να φύγει από τη χώρα... Απαντώντας επίσης σε ερώτηση, είπε στο δικαστήριο ότι άκουσε πως λίγες ώρες πριν την άγρια δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν, ο Γ. Λαγός (ο χρυσαυγίτης βουλευτής) είχε μιλήσει γι' αυτούς, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, που πουλάνε ψάρια και κάνουν ό,τι θέλουν...

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Προχωρά η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΝ, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του αρχηγού του Ναυτικού της Βουλγαρίας. Η επίσκεψη έγινε ταυτόχρονα με τη μετάβαση του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Βουλγαρίας στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, για να συζητήσουν θέματα «αμυντικής συνεργασίας», «αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές στο χώρο των Βαλκανίων» και την «περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των Στρατών Ξηράς Ελλάδας και Βουλγαρίας».

Επαφές συνδεόμενες άμεσα με την προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επιτύχει γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, οικοδομώντας άξονες με άλλες αστικές τάξεις και στην περιοχή των Βαλκανίων, διεκδικώντας και εδώ το ρόλο «προπυργίου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών τους.

Σε αυτή τη βάση, ο Ελληνας Α/ΓΕΝ συζήτησε με τον ομόλογό του «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών». Επισκέφθηκε τη Ναυτική Ακαδημία Βουλγαρίας και τις Ναυτικές Βάσεις Μπουργκάς (Πύργος) και Βάρνας. Επιπρόσθετα, κατά την εν λόγω επίσκεψη, οι δύο Α/ΓΕΝ συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο υπουργείων Αμυνας, που αφορά στην επιβίβαση στελεχών του βουλγαρικού Ναυτικού επί πλοίων του ΠΝ, κατά τη συμμετοχή τους σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ.

Εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής διοργανώνουν οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Νίκης του Λαού στην Αμφιάλη, κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα ανταρτών του ΕΛΑΣ. Στις 7 μ.μ. συναυλία με ρεμπέτικα και αντάρτικα τραγούδια απ' το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», στην πλατεία Κύπρου στα Ταμπούρια.

-- Αύριο, Κυριακή, προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κύπρου και πορεία στο Μνημείο της Ηλεκτρικής. Στις 11.30 π.μ. συγκέντρωση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων της Ηλεκτρικής. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Κερατσινίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στη Σάμο

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει με θέμα «Οι εξελίξεις από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, η στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων και οι θέσεις του ΚΚΕ», τη Δευτέρα 17/10, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ