ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά σήμερα το διήμερο εκδηλώσεων για τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Ξεκινάει σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο το διήμερο εκδηλώσεων που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ για τον Σοβιετικό συνθέτη, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με τίτλο «Συνθέτης της μεγάλης εποχής του». Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν στις 18.00, θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο, 15 Οκτώβρη

 • Προβολή βίντεο για τη ζωή του Σοστακόβιτς.
 • Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

 • Το Κουαρτέτο Νο. 8, σε Ντο ελάσσονα, op 111, από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
 • Μουσική που έγραψε ο Σοστακόβιτς για κινηματογραφικές ταινίες. Θα ερμηνεύσουν λυρικοί τραγουδιστές. Στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος.

Κυριακή, 16 Οκτώβρη

 • Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστούν:

 • Το πρώτο μέρος από την 7η Συμφωνία, σε Ντο μείζονα, op 60 (η επονομαζόμενη «Συμφωνία του Λένινγκραντ»). Μεταγραφή σε πιάνο για τέσσερα χέρια Levon Atomyan. Ερμηνεύουν: Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν.
 • Η 5η Συμφωνία, σε Ρε ελάσσονα, op 47. Ερμηνεύει η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου.
Λίγα λόγια για τις συμφωνίες που θα παρουσιαστούν

Μέσα από το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζωή και σημαντικές στιγμές από το έργο ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα, που έθεσε την τέχνη του στην υπηρεσία του λαού που έχτιζε τη σοσιαλιστική κοινωνία. «Το μόνο είδος τέχνης που μπορεί να ζήσει και να ακμάσει», έλεγε ο συνθέτης, «είναι αυτό που θεωρεί σαν καθήκον του να υπηρετεί τον μεγάλο δημιουργό της Ιστορίας, το λαό. Και να υπηρετείς το λαό σημαίνει να κάνεις ό,τι μπορείς για να γίνει η πολιτική του Κόμματος πραγματικότητα». Ο Σοστακόβιτς έκανε πραγματικά πολλά για να βοηθήσει το «σιγούρεμα της πάλης του καινούργιου ενάντια στο παλιό και το ετοιμοθάνατο», ανοίγοντας για το σκοπό αυτό και νέους δρόμους στην εξέλιξη της μουσικής. Οι συμφωνίες, που παρουσιάζονται στο διήμερο εκδηλώσεων της ΚΟ Αττικής, αποτελούν ένα τέτοιο σημαντικό δείγμα:

 • Το Κουαρτέτο Νο 8, που θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, γράφτηκε τον Ιούλη του 1960, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του συνθέτη στη Δρέσδη, με σκοπό τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία «Πέντε μέρες - Πέντε νύχτες» και έχει ως θέμα του την ισοπέδωση της πόλης από τα βρετανικά και αμερικάνικα αεροπλάνα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου ο Κόκκινος Στρατός που επέλαυνε προς το Βερολίνο να βρει μόνο στάχτες. Ο συνθέτης το αφιέρωσε στα θύματα του πολέμου και του φασισμού.
 • Η μουσική που έγραψε ο Σοστακόβιτς για τον κινηματογράφο και θα παρουσιαστεί επίσης σήμερα από τον Φρίξο Μόρτζο (πιάνο) και λυρικούς τραγουδιστές, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του έργου του Σοβιετικού συνθέτη που έγραψε μουσική για πάνω από 30 ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, όπως των Κοζίντσεφ, Γιουτκέβιτς, Αρνσταμ, Ερμλέρ, Γκερασίμοφ, Ντοβζένκο, Ροσάλι κ.ά. Ο Σοστακόβιτς ήταν εξάλλου ένας από τους πρώτους που σημείωσε ότι ενώ «η μουσική του κινηματογράφου εξακολουθεί πολύ συχνά να είναι απλώς διακοσμητική, κάτι "πρόσθετο" στην εικόνα. (...) θα έπρεπε να αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, αδιαχώριστο καλλιτεχνικό συστατικό της ταινίας (...). Μέσω του κινηματογράφου, η μουσική φτάνει στα πιο πλατιά στρώματα του λαού».
 • Η 7η Συμφωνία, επονομαζόμενη και ως «Συμφωνία του Λένινγκραντ», το πρώτο μέρος της οποίας ερμηνεύουν αύριο Κυριακή, οι Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν, είναι πιθανότατα μια από τις γνωστότερες και εξοχότερες συμφωνίες του συνθέτη, «ένα ποίημα για τον αγώνα μας και τη νίκη που έρχεται», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο ίδιος όταν συνέθετε την κολοσσιαία αυτή συμφωνία μέσα στη φωτιά της πολύμηνης πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί, για να υμνήσει «τη μεγαλοσύνη και τον ηρωισμό της χώρας μας, τα μεγάλα ιδανικά της ανθρωπότητας, τις πιο εξαίρετες ανθρώπινες ιδιότητες, (...). Στο όνομα όλων αυτών που δίνουμε αυτόν τον σκληρό πόλεμο...».
 • Η αισιοδοξία που «δικαιώνεται σαν κοσμοθεωρητική στάση μέσα από μια σειρά τραγικών συγκρούσεων και μετά από μια μεγάλη εσωτερική, διανοητική πάλη», αποτελούν τις βασικές ιδέες της 5ης Συμφωνίας που θα παρουσιάσει επίσης αύριο η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου. Το έργο που γράφτηκε το 1937 χαρακτηρίστηκε και από τον ίδιο τον συνθέτη ως σε γενικές γραμμές «αυτοβιογραφικό».
«Το αγόρι με τη βαλίτσα» στη Μονή Λαζαριστών

«Το αγόρι με τη βαλίτσα», του Μάικ Κένι, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, μετά την επιτυχημένη περιοδεία του σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης, εντάσσεται φέτος στο ρεπερτόριο της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ και παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»).

Οι παραστάσεις ξεκινούν, αύριο, Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 11.00, για το κοινό. Στη συνέχεια θα δίνονται παραστάσεις για σχολεία κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 10.30.

Ενα έργο που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικους θεατές, το οποίο αγγίζει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, αυτό της προσφυγιάς.

Μία παράσταση «χειροποίητη», χωρίς εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, στηριγμένη στα βασικά υλικά του θεάτρου: Το παιχνίδι, τη μεταμόρφωση, τα αληθινά αισθήματα, τον αυτοσχεδιασμό, τη φαντασία, την επικοινωνία των ηθοποιών με το κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο, τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Λονδίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες, με μόνη του συντροφιά την Κρίσια - ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του...

Συντελεστές: Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας, Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Ζώρα, Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου, Φωτισμοί: Χάρης Πάλλας, Θάνος Στόκας (ζωγράφος), Μουσική: Δημήτρης Τασούδης, Χορογραφία: Εντγκεν Λάμε.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λίλα Βλαχοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Αγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος.

50 χρόνια «Studio»

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ιστορικού κινηματογράφου «Studio». Στα χρόνια αυτά το «Studio» στήριξε τόσο την ανεξάρτητη κινηματογραφική δημιουργία και τις παραγωγές έξω από το εμπορικό κύκλωμα, όσο και τον πολιτικό, προοδευτικό κινηματογράφο.

Η NEW STAR ανέλαβε, το 2014, «σε πείσμα των καιρών, μια πρωτοβουλία να ξαναφέρει την τέχνη στο επίκεντρο των γεγονότων, να ξανακάνει την τέχνη καταλύτη δημιουργικότητας, ανακαινίζοντας εκ βάθρων, δυο καλλιτεχνικά "αδέλφια", το "Στούντιο", αλλά και τον άλλο θρυλικό κινηματογράφο, το "ΑΛΚΥΟΝΙΣ". Φιλοδοξεί να συμβάλει στην αναγέννηση όχι μόνο της παραμελημένης γειτονιάς του κέντρου, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Με μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών, με αφιερώματα σε δημιουργούς αλλά και εθνικές σχολές κινηματογράφου, διαλέξεις, σεμινάρια, εκδόσεις, παράλληλες δραστηριότητες, το "Στούντιο" φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης πολιτισμών και προσώπων, κυψέλη γόνιμης δημιουργικότητας, παραγωγός νέων ιδεών και προτάσεων».

Με την συμπλήρωση των 50 χρόνων του το «Studio» θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα επετειακών προβολών, προς τιμήν της ιστορίας του. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Πέμπτη με την ταινία «Ο ενεχυροδανειστής», του Σίντνεϊ Λιούμετ, που είναι και η πρώτη ταινία που προβλήθηκε όταν άνοιξε το «Στούντιο» και προβάλλεται για περιορισμένο αριθμό προβολών, καθημερινά στις 20.30 και 22.30. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με σπάνιες ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, που προβλήθηκαν στη διάρκεια των 50 χρόνων στο «Studio», αλλά και καινούργιες παραγωγές από τις καλύτερες art σινεφίλ ταινίες, που θα προβληθούν στην Ελλάδα την περίοδο 2016 - 2017. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί διεθνή αφιερώματα σε σπουδαίους σκηνοθέτες και κινηματογράφους από χώρες όλου του κόσμου, καθώς και εγχώρια και ξένα Φεστιβάλ, με θέμα τον κινηματογράφο.

Ο Δ. Κουτσούμπας στις διήμερες εκδηλώσεις

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στο διήμερο εκδηλώσεων, 15 - 16 Οκτώβρη, της ΚΟ Αττικής για τον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org