ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ξέρετε πολύ καλά ότι το άδικο δεν θα στεριώσει

Ξεκινώντας την ομιλία του χτες στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «Rafale», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Παιδεία, σημειώνοντας:

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στους δρόμους της Αθήνας, στο υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, φοιτητές αλλά και γονείς διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Και έχουν δίκιο. Και ξέρετε ότι έχουν δίκιο.

Ενώ κρατάτε ένα χρόνο κλειστά τα πανεπιστήμια, χτες (σ.σ. 13/1) η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο νομοσχέδιο που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε τίτλο "Νέοι φραγμοί στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού και ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια".

Και μόνο το γεγονός ότι αυτό το νομοσχέδιο το παρουσίασαν από κοινού Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης αποδεικνύει το αντιδραστικό του περιεχόμενο! Η αντίληψή σας ότι η ένταση της καταστολής θα περιφρουρήσει την ακαδημαϊκή ελευθερία είναι τουλάχιστον για γέλια! Μήπως καλύτερα να βάλετε τους ειδικούς φρουρούς να βρουν τους χρυσαυγίτες πού κρύβονται; Λέμε τώρα...

Το πρόβλημα είναι η ποινικοποίηση της συλλογικής διαδικασίας, η αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Για να μη θυμηθώ πως κάρτα φοιτητή δείχναμε στον αστυφύλακα όσοι από μας ήμασταν φοιτητές στη χούντα.

Είναι άδικο και αντιδραστικό η πανεπιστημιακή λειτουργία να βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση. Είναι άδικο και αντιδραστικό να ταυτίζονται οι συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης από φοιτητές, από εργαζόμενους, από πανεπιστημιακούς, με παραβατικές συμπεριφορές.

Είναι άδικο να μπαίνουν επιπλέον φραγμοί στις σπουδές των νέων. Νέων που αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Είναι άδικο και αντιδραστικό να ανακοινώνετε αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στα παιδιά του λαού, να περιορίζετε τις επιλογές των μαθητών.

Υποκρίνεστε ότι σας ενδιαφέρει το μορφωτικό τους επίπεδο, αλλά το Λύκειο το έχετε καταντήσει - εσείς και οι προηγούμενοι - ψυχοφθόρο εξεταστικό κέντρο.

Το ότι δεν βάλατε τον περιορισμό των επιλογών για τους σημερινούς μαθητές της Γ' Λυκείου δείχνει ξεκάθαρα ότι φοβηθήκατε τις αντιδράσεις τους. Δείχνει και τη δύναμη που έχουν οι αγώνες της νεολαίας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι το άδικο δεν θα στεριώσει, γιατί υπάρχουν αγώνες, υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες. Υπάρχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, άλλοι αγωνιζόμενοι μέσα στο κίνημα. Ο λαός και η νεολαία δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Κάτι παραπάνω ξέρει και ο κύριος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τα μέτρα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά! Θα μείνουν ανενεργά. Θυμηθείτε το».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ