ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
Σύμμαχοι με τα εκδοτικά συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμέτοχη και ουδέτερη επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση στον εν εξελίξει πόλεμο εκδοτικών - οικονομικών συμφερόντων που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου. «Δε θα πάρει θέση η κυβέρνηση σε αυτό», απάντησε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα πυρά που αντάλλαξαν τις προηγούμενες μέρες εκδοτικοί όμιλοι. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει πάρει θέση στον εκδοτικό πόλεμο, όταν πήρε πίσω το νόμο για το «βασικό μέτοχο» και ψήφισε, υπό την άμεση επίβλεψη της Κομισιόν νέο που ενισχύει τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, ενώ τους διασφαλίζει την κατοχή δημόσιων συχνοτήτων στο νέο ψηφιακό πεδίο που δημιουργείται. Ειδικά στην υπόθεση Ζαχόπουλου υπήρξε όχι μόνο συνεργασία αλλά πιθανότατα και συναλλαγή με «δημοσιογράφο», ενώ «ανταλλάγματα» είναι φανερό ότι επιζητούν και οι ανταγωνιστές του για να πάψουν να σηκώνουν την υπόθεση. Οσο, λοιπόν, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Φυσικά αυτό δε γίνεται εξαιτίας των «ροζ» DVD, αλλά εξαιτίας της πολιτικής της που παράγει διαφθορά και σκάνδαλα. Και για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής στηρίζεται (και στηρίζει) τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα.

Επιλεκτική μνήμη;

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο θέμα» για τα κονδύλια που ξεκοκάλισε επί ΝΔ το Μέγαρο Μουσικής από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την περίοδο 2004-2007, λέει, η κυβέρνηση Καραμανλή προσέφερε «δώρο» στο Μέγαρο 60 εκατομμύρια ευρώ, αφού το Μέγαρο «είναι ο μόνιμος ευνοούμενος όλων των υπουργών Πολιτισμού».

Μόνο που εξίσου αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα φαίνεται να έχει διαγράψει από τη μνήμη της ότι η εκλεκτική προτίμηση του Μεγάρου, που σωστά εντοπίζει στις χρονιές που αναφέρεται, έχει και παρελθόν. Σύμφωνα με τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις των επίσημων στοιχείων που επικαλείται, τα τέσσερα χρόνια που είχαν προηγηθεί του 2004, την περίοδο δηλαδή, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2000-2003, στα ταμεία του Μεγάρου είχαν εισρεύσει ακόμα 46 εκατομμύρια ευρώ...

Πόσο «μη κυβερνητικές» είναι;

Σοβαρά ερωτήματα για τη σχέση μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) - κράτους προκύπτουν, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να ζητήσει να επιστραφούν 5,6 εκατ. ευρώ από τη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη». Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 2006, η «Αλληλεγγύη» και η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 7 εκατ. ευρώ και αμέσως η Οργάνωση έλαβε τα 5,6 εκατ. στο πλαίσιο επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Το μόνο που έγινε από την «Αλληλεγγύη» ήταν η αγορά 340 τόνων κοτόπουλων, τα οποία όμως βρέθηκαν σάπια, έπειτα από έλεγχο της Νομαρχίας Πειραιά.

Ετσι, το υπουργείο Εξωτερικών, αφού πέρασε η προθεσμία ολοκλήρωσης του προγράμματος, ζητά τα χρήματα πίσω. Ενα σοβαρότατο ζήτημα είναι τα τεράστια ποσά που δίνονται κάθε χρόνο σε ΜΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή μάλιστα που αυτές οι οργανώσεις χαρακτηρίζονται «μη κυβερνητικές»... Επίσης, αναδεικνύεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το «πού πάνε αυτά τα χρήματα», είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Αλήθεια, αν το θέμα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας λόγω των σάπιων κοτόπουλων, το υπουργείο Εξωτερικών θα «έμπαινε στον κόπο» να ζητήσει πίσω τα χρήματα αυτά από την «Αλληλεγγύη»;

Δεν εξιλεώνεται!

Σαν εφοπλιστής ο Σταύρος Νιάρχος ακολουθούσε τον ήλιο - όπως έλεγε ο ίδιος - αφήνοντας πίσω του κουφάρια εργατών στα καράβια και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - τα οποία κατείχε από το 1956 μέχρι το 1985, οπότε και κρατικοποιήθηκαν, με το αζημίωτο βέβαια, αφού ο Νιάρχος τσέπωσε 14 εκατ. δολάρια. Εκτός από τις ζωές των εργατών με την ασύδοτη δράση του στο Σκαραμαγκά ήταν ένας απ' αυτούς που δηλητηρίασαν το περιβάλλον του Θριάσιου Πεδίου.

Τώρα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί κατά 40% ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεικτών δημόσιας υγείας και την καταγραφή περιβαλλοντικών και εργασιακών κινδύνων στη γεωργία και την αλιεία, που στη χώρα μας υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι απόγονοι, δηλαδή, του Σταύρου Νιάρχου φροντίζουν για την υστεροφημία του και πιθανώς την εξιλέωσή του.

Εμ, τέτοιοι δεν εξιλεώνονται, όσα τρισάγια και προσφορές κι αν γίνουν. Δεν επιτρέπουν γι' αυτό τα βογκητά των σκοτωμένων εργατών, που ακούγονται ακόμα εκεί που μαρτύρησαν για να περηφανεύεται ένας εφοπλιστής για το κυνήγι του ήλιου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαφθορά και αστική πολιτική

Η σκανδαλολογία που πυροδοτήθηκε μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού αξιοποιείται από πολλές πλευρές για την υποδαύλιση τών, ούτως ή άλλως, υπαρκτών εδώ και καιρό διεργασιών που αφορούν στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής και των ενδεχόμενων σχημάτων που θα τη διαδεχτούν. Σχήματα στα οποία η άρχουσα τάξη επενδύει, προσβλέποντας σ' αυτά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως προς τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων, άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας, προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελός της.

Τα σκάνδαλα, βέβαια, υπάρχουν όχι επειδή ο δικομματισμός απώλεσε τη δυνατότητα αντιμετώπισής τους. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ανεξαρτήτως των μεταμορφώσεων του πολιτικού συστήματος. Ανεξάρτητα απ' το αν η διακυβέρνηση θα βρίσκεται στα χέρια αυτού ή του άλλου, ενός ή περισσοτέρων κομμάτων του συστήματος. Μοιραία, η σήψη και η διαφθορά θα διογκώνονται, καθώς πηγάζουν από την ανεξάντλητη πηγή ενός συστήματος που στηρίζει την ύπαρξή του στην εκμετάλλευση των πολλών απ' τους λίγους, με στόχο την αποκόμιση διαρκώς και μεγαλύτερων κερδών.

Το πεδίο της επιχειρηματικής συναλλαγής και του ανταγωνισμού είναι το ιδανικό έδαφος για ν' ανθίσουν όλα τα δύσοσμα «λουλούδια», τα οποία «ποτίζει» η πολιτική που στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ακολουθούν κατά πόδας τα «νόμιμα» σκάνδαλα, όπως είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η παράδοση έναντι πινακίου φακής των λιμανιών, δρόμων, τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας. Η διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας είναι δεδομένη με πολλές μορφές, τις επιδοτήσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους, με τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα και προμήθειες από τις οποίες θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με τα ΣΔΙΤ κλπ. κλπ. Κι αυτή η εξουσία της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων είναι το θερμοκήπιο της διαφθοράς.

Στο βαθμό που η δική της εξουσία διαιωνίζεται, τα σκάνδαλα θα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οσο έντιμοι και ικανοί κι αν είναι οι εκάστοτε πολιτικοί εκπρόσωποί της, αυτά τους τα γνωρίσματα θα τα θέτουν σκανδαλωδώς στην υπηρεσία της. Γι' αυτό και επωάζονται και οι διεφθαρμένοι, σύμφωνα με τη δική τους έστω «ηθική». Η αντικειμενική αυτή πραγματικότητα καθόλου δεν παραγράφει ευθύνες των ως τα σήμερα κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ανέχθηκαν, αλλά και συνέβαλαν με την πολιτική τους στο να μεγαλώσει και να επεκταθεί το πλέγμα διαπλοκής.

Για το λαό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσει τη δυσπιστία του απέναντι σε πομπώδεις διακηρύξεις περί διαφάνειας και κάθαρσης, είτε αυτές προέρχονται από τους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, είτε από ΜΜΕ της ιδιοκτησίας της. Και συγχρόνως σημαίνει ότι οφείλει να εντείνει την πάλη του εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής, που προσφέρει στους λίγους, αφαιρώντας απ' τους πολλούς, όποιοι κι αν την εφαρμόζουν. Η πάλη εναντίον της διαφθοράς είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη εναντίον αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή της, για ριζικές πολιτικές αλλαγές.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να επιβάλουν μιαν άλλη κατάσταση, να απελευθερώσουν καθαρό αέρα αγωνιστικής αισιοδοξίας που θα σαρώσει τη δυσοσμία, εγκαταλείποντας τα κόμματα της πλουτοκρατίας, συγκροτώντας τη δική τους λαϊκή συμμαχία και διεκδικώντας τη δική τους εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ