ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Προβληματισμοί» για τα δάνεια νοικοκυριών

Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη είχε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας ενόψει και της δημοσιοποίησης της «ενδιάμεσης έκθεσης» από την κεντρική τράπεζα.

Στην ατζέντα μπήκαν οι εξελίξεις στην οικονομία (στην Ελλάδα και διεθνώς) όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από συνθήκες υφέρπουσας κρίσης στις χρηματαγορές και η παραπέρα ενσωμάτωση και υλοποίηση των κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των χρηματαγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν τα μέτρα και οδηγίες για την αποτροπή φαινομένων ξεπλύματος χρήματος.

Η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας εστιάζει και στα λεγόμενα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριών, δηλαδή τα δάνεια που οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο» ή τα δάνεια που κρίνεται ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών. Ο «προβληματισμός» τους, πρώτα και κύρια, έχει να κάνει με τη διασφάλιση των συμφερόντων και της λεγόμενης ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς οι λεγόμενες «επισφάλειες» αυξάνουν ακολουθώντας κατά πόδας τη συνολική μάζα του δανεισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα «κόκκινα δάνεια» συνεχίζουν να διαμορφώνονται κοντά στο 5% της μάζας του δανεισμού, γεγονός που σημαίνει ότι για το τέλος του 2006 θα πλησιάζουν στο αστρονομικό ύψος των 5,2 δισ. ευρώ. Και βέβαια η συγκεκριμένη κατάσταση είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος προβληματίζονται και για την απεικόνιση των ισολογισμών που δημοσιεύουν οι τράπεζες, με βάση τους οποίους «επενδύουν» οι μεγαλομέτοχοι, αλλά και για τις πιθανότητες άλλων παρενεργειών στο ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χαρακτηριστικά, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι τα στοιχεία έρευνας για τα καταναλωτικά δάνεια που δημοσιοποίησε χτες η «PriceWaterhouse»: Στην τελευταία 5ετία (2003 - 2007) η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση καταναλωτικών δανείων ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης και από τις ελάχιστες που συνεχίζει να εμφανίζει διόγκωση της καταναλωτικής πίστης. Η εν λόγω έκθεση εκτιμά πως οι νέες συνθήκες - αποτέλεσμα της πιστωτικής κρίσης - θα αναγκάσουν τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν αυστηρότερη πολιτική σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις δανείων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα ενίσχυσης των μονοπωλίων

Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ...ακρίβειας θα ονομάσουν οι κυβερνώντες τα μέτρα που στην ουσία θα υιοθετούν αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών

Νέα μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά, κατ' εντολή των μεγαλοεπιχειρηματιών, επεξεργάζεται η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων με φανερό στόχο να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και να διασκεδάσει την εύλογη αγανάκτηση που προκαλούν οι κερδοσκοπικές ανατιμήσεις και η αδυσώπητη ακρίβεια. Ταυτόχρονα, μ' αυτό τον τρόπο επιδιώκει να ικανοποιήσει πάγιες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου στην αγορά, καθώς μεταξύ των «μέτρων» που φέρεται να απεργάζεται περιλαμβάνονται και δύο τουλάχιστον από τις τρεις απαιτήσεις που προτάσσει ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων σε πρόσφατο υπόμνημά του για τον ...«περιορισμό της ακρίβειας». Συγκεκριμένα, στο «πακέτο» των όσων αναφέρουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ότι πρόκειται να συζητήσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες περιλαμβάνονται:

  • Η αναθεώρηση των διατάξεων που θέτουν όρους και προϋποθέσεις για την πώληση προψημένου ψωμιού και η «απελευθέρωση» της διάθεσης τέτοιου τύπου αρτοποιημάτων στα σημεία εκείνα που χρόνια τώρα αξιώνουν οι αρτοβιομήχανοι και τα πολυκαταστήματα, προκειμένου να μεγαλώσει το μερίδιο των πωλήσεων προψημένου άρτου.
  • Η εκχώρηση προνομιακών όρων για τη δημιουργία πρατηρίων καυσίμων από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, στους χώρους όπου λειτουργούν τα καταστήματά τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη μονοπώληση της αγοράς από ακόμα λιγότερους μονοπωλιακούς ομίλους.
  • Η προβολή, κυβερνητικής έμπνευσης..., διαφημιστικής καμπάνιας μέσω των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Είναι προφανές ότι το μόνο που μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από κάτι τέτοιο είναι να διαπιστώσουν πως οι κυβερνώντες μέσα από τις διαφόρων ειδών συστάσεις για ...«έρευνα αγοράς» και πράσινα άλογα, θέλουν να τους κάνουν συνυπεύθυνους για την ακρίβεια, ενώ οι ίδιοι αποποιούνται κάθε ευθύνη για την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων.
  • Η ανάρτηση στο «Ιντερνέτ» των τιμών συγκεκριμένης γκάμας προϊόντων από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που θα ανανεώνεται κάθε τόσο, προφανώς στη λογική της ανάρτησης των τιμών οπωροκηπευτικών που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελεί μια χαρά διαφήμιση για ορισμένες αλυσίδες και σούπερ μάρκετ, αλλά καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στις λαϊκές αγορές για τους λεγόμενους ψευτοπαραγωγούς και για χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν παράνομα γύρω από τις κεντρικές αγορές, χωρίς να γίνεται κουβέντα για ελέγχους σε μεγάλες αγορές χονδρικού εμπορίου.
  • Κατάργηση του τέλους υπέρ του ΤΕΟ που πληρώνουν τα πρατήρια τα οποία λειτουργούν στις εθνικές οδούς και φτάνει σε ποσοστό μέχρι 7,5% επί του ετήσιου τζίρου, λες και τα εκατομμύρια των ΙΧήδων στενάζουν από τα ακριβά καύσιμα μόνο στις εθνικές.
  • Ενίσχυση των καταναλωτικών οργανώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από το μέτωπο που πρέπει να έχουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, και εναπόθεση κάθε ελπίδας για έλεγχο της ακρίβειας σε κάποιες, καλοχρηματοδοτούμενες, «καταναλωτικές οργανώσεις».

Στο μεταξύ, με την κυβερνητική πρακτική ευθυγραμμίζεται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία χτες ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διενεργήσει αυτεπάγγελτη έρευνα σχετικά με συμφωνίες βιομηχανιών - σούπερ μάρκετ για τις τιμές των προϊόντων, ανάλογη με εκείνη που πραγματοποίησε για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ανατιμήσεις με κυβερνητική στήριξη

ICON

Νέα αύξηση σημείωσε την περασμένη βδομάδα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, δικαιολογεί την ακραία εξέλιξη των τιμών επικαλούμενη την εξέλιξη των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών και συγκριτικούς πίνακες με την ΕΕ των «15». Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με βάση τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, στα 1,111 ευρώ ανά λίτρο, από 1,097 ευρώ ανά λίτρο, με ποσοστό αύξησης 1,28%.

Η μέση, πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 72,5 λεπτά ανά λίτρο για ποσότητα 1.000 λίτρων.

Το... σχόλιο της κυβέρνησης - η οποία αποφεύγει πλέον να εκτίθεται μιλώντας για προσπάθειες συγκράτησης των τιμών με παραινέσεις προς τις εταιρείες εμπορείας - είναι ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη τιμή αμόλυβδης βενζίνης στους «15» της ΕΕ και τη 12η θέση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν ριζικά εάν συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών σε κάθε χώρα, ενώ θα είχε «ενδιαφέρον» η σύγκριση και με τα υπόλοιπα 12 κράτη - μέλη.

ΕΚΠΟΙΖΩ
Αγωγή εναντίον ασφαλιστικής εταιρείας

Ερωτηματικά για την τακτική της καταναλωτικής οργάνωσης

Συλλογική αγωγή εναντίον μεγάλης, όπως αναφέρεται, ασφαλιστικής εταιρείας κατέθεσε η ΕΚΠΟΙΖΩ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ζητώντας να απαγορευτούν παράνομες πρακτικές που παραπλανούν και ζημιώνουν τους ασφαλισμένους. Αυτό ανακοίνωσε χτες η καταναλωτική οργάνωση αποσιωπώντας, ωστόσο, επιμελώς το όνομα της εταιρείας για την οποία πρόκειται, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά τόσο για τη σκοπιμότητα αυτής της επιλογής, όσο και για το κατά πόσο τελικά πράγματι απώτερος στόχος της οργάνωσης είναι η πραγματική προστασία των καταναλωτών, αφού, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η θεωρούμενη καταναλωτική οργάνωση θα όφειλε να προστατεύσει τουλάχιστον τους υποψήφιους νέους πελάτες αυτής της εταιρείας, από το να πέσουν θύματά της.

Με την αγωγή της η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητάει να απαγορευτούν ως παράνομες οι εξής πρακτικές:

  • Η επιβάρυνση των ασφαλισμένων με έξοδα σύναψης της ασφάλισης σε συνταξιοδοτικά προγράμματα χωρίς αυτή η επιβάρυνση να προβλέπεται και να δικαιολογείται ως προς το ύψος της από τα συμβόλαια.
  • Η αφαίρεση, και μάλιστα κατ' αδιαφανή τρόπο των δύο πρώτων ουσιαστικά ετήσιων ασφαλίστρων στην περίπτωση των ασφαλίσεων ζωής από την επένδυση ή την αποταμίευση.
  • Η μη ενημέρωση του ασφαλισμένου για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς.
  • Η παραπλάνηση των καταναλωτών με τη χρήση ενδεικτικών αποδόσεων και πινάκων αποδόσεων που δημιουργούν πλασματικές εντυπώσεις στους καταναλωτές ως προς τα οφέλη που θα έχουν από την ασφάλιση ζωής.
  • Η αδικαιολόγητη επιβάρυνση των ασφαλισμένων με δήθεν «δικαιώματα συμβολαίου».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ