ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητεί ρόλο στο επικίνδυνο για το λαό παζάρι και στις κόντρες στην Ανατ. Μεσόγειο

Συνάντηση Πάιατ με τον υπουργό Εξωτερικών και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των δηλώσεών του πως οι ΗΠΑ «φυσικά και θα εμπλακούν» στα Ελληνοτουρκικά

Από τη χτεσινή συνάντηση Πάιατ - Δένδια
Από τη χτεσινή συνάντηση Πάιατ - Δένδια
Την προσπάθεια εμπλοκής της κυβέρνησης στις εξελίξεις στη Λιβύη για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης επανέλαβε ξανά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο φόντο της επερχόμενης «διεθνούς διάσκεψης» στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή, στην οποία όπως τελικά ανακοινώθηκε χτες βράδυ δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα.

Ο Στ. Πέτσας μιλώντας χτες στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε χαρακτηριστικά «κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε - θέλουμε να συμμετάσχουμε - σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα στη βάση πολιτικής λύσης», ενώ συνδύασε το θέμα με την ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά, όπου δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου.

Παράλληλα, ξανάβαλε εκ μέρους της κυβέρνησης τις ΗΠΑ ως «εγγυητές» της ασφάλειας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, παραπέμποντας σε όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και προσθέτοντας ότι «είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Πομπέο, και ο Αμερικανός πρέσβης, κ. Πάιατ, που (...) επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουν, προκειμένου να μην υπάρχει κλιμάκωση οποιασδήποτε έντασης στην περιοχή μας».

Θυμίζουμε ότι ο πρέσβης είπε προχτές σε δημοσιογράφους ότι «φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο και έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν», ενώ πρόσθεσε πως από τη μεριά της η Ουάσιγκτον «θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους», δείχνοντας προς την κατεύθυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων». Δείχνοντας δε ποιο είναι το επίδικο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί».

Τα αποτελέσματα των «συζητήσεων» μαθαίνονται αργότερα...

Σε κάθε περίπτωση, ο Στ. Πέτσας παρέπεμψε επίσης στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Πάλμερ στην Ελλάδα, τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, για τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Δελφών.

«Από κει και πέρα, είναι θέμα της αμερικανικής διπλωματίας αν θα επιλέξει ο κ. Πάλμερ να έρθει νωρίτερα ή αν θα συνδυάσει αυτήν την επίσκεψη στην Αθήνα με επίσκεψη και στην Αγκυρα. Αλλά (...) στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας υπάρχουν πολλά επίπεδα συζητήσεων. Και συνήθως τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων τα μαθαίνουμε αρκετά αργότερα από την ώρα που εκδηλώνονται οι πρωτοβουλίες», συνέχισε, επιχειρώντας πάλι την καλλιέργεια προσδοκιών και τον εφησυχασμό του λαού για τα όσα δρομολογούνται πίσω από κλειστές πόρτες.

Τέλος, για άλλη μια φορά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι δύο πλευρές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δίνοντας ξανά έναν σχετικό «οδικό» χάρτη: «Η διαδικασία, την οποία βλέπει η Ελλάδα, είναι μια διαδικασία καταρχάς αποκλιμάκωσης της οποιασδήποτε τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό έχει να κάνει με το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις που συνεχίζουν να γίνονται για τα ΜΟΕ. Και αν υπάρξει κοινός τόπος, θα προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές και ενδεχομένως και σε διαδικασία συνυπογραφής συνυποσχετικού, για να πάει το μοναδικό νομικό θέμα που έχουμε με τη γείτονα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό».

Την ίδια ώρα, στο φόντο προχτεσινών δηλώσεών του ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και ότι «τα νησιά, και κυρίως του μεγέθους της Κρήτης, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», παραγράφοντας εμμέσως πλην σαφώς κυριαρχικά δικαιώματα για τα υπόλοιπα και ανοίγοντας και από εκείνη την πλευρά την πόρτα για τις σχετικές αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ πήγε για άλλη μια φορά χτες στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια. Ο Αμερικανός χαρακτήριζε κατόπιν «εξαιρετική» τη συνάντηση, που στόχο είχε να ξανασυζητήσουν πάνω στην «πολύ επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον με τον πρωθυπουργό» και «να καταγραφούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας το 2020».

Ο Πάιατ συναντήθηκε χτες και με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, Γ. Κατρούγκαλο και Β. Καλπαδάκη, και κατόπιν δήλωσε «ευχαριστημένος» που τους είδε, γνωστοποιώντας ότι τους «ενημέρωσε» για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα «αποτελέσματά» του, όπως και για «τη σημασία να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση, μεταξύ άλλων για την άμυνα, την ασφάλεια, την Ενέργεια και τις επενδύσεις». Ο δε Κατρούγκαλος, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, χαρακτήρισε «ουσιαστική» τη «συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη για το παρόν και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Ιρανό ομόλογό του, μετά και το ιρανικό διάβημα για τις δηλώσεις Μητσοτάκη που δικαιολογούσαν τη δολοφονική επίθεση των Αμερικανών. Πηγές του ΥΠΕΞ λένε ότι τελικά οι δύο πλευρές δεν βρήκαν κάποιο κενό στο πρόγραμμά τους.

Σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Μαρόκο, όπου θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας «ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοίγουμε τη συζήτηση για τις επικίνδυνες εξελίξεις

Με τις σχετικές ανακοινώσεις του Κόμματος, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν εξορμήσεις σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, μοιράζοντας τα σχετικά υλικά, καλούν τους εργαζόμενους να μη μένουν «θεατές», αντίθετα να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή, ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην Αττική, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται εξορμήσεις και συζητήσεις με θέμα «Καμία εμπλοκή της χώρας στις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κανένας εφησυχασμός».

Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 π.μ. στις υπηρεσίες ΠΑΚΠΠΑ - ΚΕΔΕ Ελευσίνας θα περιοδεύσει ο Κώστας Κώνστας, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 7.30 π.μ., στους εργαζόμενους του δήμου Φυλής, με τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος της ΕΟΕ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 8 π.μ. στο Κέντρο Κοινότητας Ελευσίνας θα περιοδεύσει ο Κ. Κώνστας.

Την Παρασκευή 17/1, στις 8 π.μ. στις Δημοτικές Υπηρεσίες Μαγούλας ο Κ. Κώνστας.

Το Σάββατο 18/1, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ καλούν οι ΚΟΒ Εικαστικών, Λογοτεχνών, Οπτικοακουστικού, με ομιλήτρια την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Την Κυριακή 19/1, στις 12.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ καλούν οι ΚΟΒ Μουσικών και Τεχνικών σε Θέαμα - Ακρόαμα, με ομιλητή τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, μέλος της ΤΕ Καλλιτεχνών.

Την Κυριακή 26/1, στις 12 μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ καλεί η ΚΟΒ Ηθοποιών, με ομιλήτρια την Βιβή Σιώρα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Την Τρίτη 21/1 ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή

Συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισής της

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χτες στο πλαίσιο της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η συζήτηση στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, για την κατάπτυστη «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη Συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, εντάσσει και επίσημα πλέον στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Θυμίζουμε πως οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, που έχουν συγκροτηθεί από Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος, σε όλη τη χώρα, έχουν απευθύνει κάλεσμα για συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα τη μέρα ψήφισης της Συμφωνίας στη Βουλή. Μέχρι στιγμής για τη μέρα εκείνη συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Χανιά.

Καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους, το λαό να συμμετάσχουν μαζικά, να απαιτήσουν:

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.
  • Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο 18 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Εορδαίας, ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕEΕΝ), το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) και o Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ), με κεντρικό σύνθημα - αίτημα «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ