ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μαζική κινητοποίηση από επιστημονικούς φορείς

Την επίθεση σε στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζόμενων και ανεξάρτητα απασχολούμενων καταγγέλλουν οι αγωνιστικές δυνάμεις σε δικηγόρους, γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή, ενάντια στο αντιασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, οργάνωσαν, χτες, φορείς από κλάδους επιστημόνων, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και άλλοι.

Οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα, με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, συνεχίζουν την αποχή (ξεκίνησε την Τρίτη), ενώ την Παρασκευή 22/1 θα συγκληθεί Συντονιστική για επανεκτίμηση της στάσης τους.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων από τους παραπάνω κλάδους που συσπειρώνονται στις αγωνιστικές - ταξικές δυνάμεις, πίσω από το πανό που έγραφε: «Λαϊκός Ξεσηκωμός - Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους - Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό σχέδιο - λαιμητόμος» και «Ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα ΕΕ - κεφαλαίου».

Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Το σχέδιο Κατρούγκαλου το Ασφαλιστικό στον τενεκέ να πάει για εκεί είναι καλό».

Στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ καλούσαν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών, διεκδικώντας μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση της ανταποδοτικότητας, πλήρη επιστροφή του συνόλου των απωλειών του Ταμείου απ' το χρηματιστηριακό τζόγο και το PSI και απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ απ' την Τράπεζα Αττικής, δημόσια καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση στη βάση των σύγχρονων αναγκών.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»

Το πανό των αγωνιστικών δυνάμεων των δικηγόρων
Το πανό των αγωνιστικών δυνάμεων των δικηγόρων
Σε ανακοίνωση με αφορμή και τη χτεσινή κινητοποίηση, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σημειώνει ότι «το κυβερνητικό σχέδιο Κατρούγκαλου συνεχίζει και επεκτείνει τη σφαγή της Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, το σχέδιο προβλέπει «παραπέρα μείωση συντάξεων (...) δραστική μείωση της επικουρικής σύνταξης, με προοπτική το μηδενισμό της, εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του υπολογισμού τους με βάση το φορολογητέο εισόδημα, σε ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη, 7,5% για την επικουρική σύνταξη, 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη και 4% για το εφάπαξ, δηλαδή συνολικά 38,50%!!!

Εισφορές 2.700 ευρώ ακόμα και στο μηδενικό εισόδημα! Το ποσό που αντιστοιχεί στην κύρια σύνταξη (20%) θα παρακρατείται από την ελάχιστη αμοιβή, δηλαδή στην πηγή. Οι εισφορές θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση. Κατάργηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους της πρώτης πενταετίας. Ενσωμάτωση του ΕΤΑΑ στο νέο ενιαίο υπερ-Ταμείο ΕΦΚΑ, με στόχο την παραπέρα ισοπέδωση παροχών και δικαιωμάτων και την αφαίμαξη των όποιων αποθεματικών έχουν απομείνει από τις προηγούμενες λεηλασίες».

Με λίγα λόγια, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», «το σχέδιο της κυβέρνησης επιβάλλει την κυριολεκτική αρπαγή του εισοδήματος που με νύχια και με δόντια εξασφαλίζει σήμερα η πλειοψηφία των δικηγόρων, αν συνυπολογιστεί η φοροληστεία, με τη φορολόγηση σε 26% από το πρώτο ευρώ, το ΦΠΑ 23%, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης, την προκαταβολή φόρου 75% για την επόμενη χρήση και 100% από του χρόνου.

Το σύνολο εισφορο-ληστείας και φορο-ληστείας ανέρχεται στο 65% του εισοδήματος, χωρίς να υπολογίζουμε το 23% ΦΠΑ και χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα αφορά στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα με βάση τα διάφορα φορολογικά τεκμήρια, των οποίων αναμένεται νέα επέκταση. Αφήνει εντελώς απροστάτευτους τους μισθωτούς συναδέλφους, οι οποίοι ως δήθεν "συνεργάτες" θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι και, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, πληρώνουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές».

Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, η παράταξη σημειώνει: «Σε αυτήν την επίθεση απαντάμε με αποχή και κινητοποιήσεις και οργανώνουμε τον αγώνα μας με μαζικές διαδικασίες, επαναλαμβανόμενες Γενικές Συνελεύσεις, Επιτροπές Αγώνα, αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή των ίδιων των δικηγόρων στη λήψη των αποφάσεων για τις μορφές των κινητοποιήσεων και την περιφρούρησή τους. Εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή των μισθωτών συναδέλφων, χωρίς να κινδυνεύουν με απόλυση.

Συμπορευόμαστε με τις αγωνιστικές δυνάμεις επιστημονικών συλλόγων, συλλόγων εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Συμπορευόμαστε με την εργατική τάξη, με το ΠΑΜΕ και τους λαϊκούς φορείς της φτωχής αγροτιάς, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων που θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συμβάλλουμε στο δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας για μια νικηφόρα πορεία στο δρόμο της ανατροπής.

Καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που συνεχίζει να σκορπά διαχειριστικές αυταπάτες, συστήνοντας επιτροπές διαλόγου με την κυβέρνηση και διαμορφώνοντας υπομνήματα προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και της ΕΕ, τους λεγόμενους "θεσμούς".

Προαναγγέλλουν αποχή αόριστης διάρκειας χωρίς καμία προετοιμασία για την οργάνωση του αγώνα και μάλιστα ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ακόμη και τώρα, αρνείται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση. Είναι οι ίδιοι που εξυμνούν και εξωραΐζουν την ΕΕ, που προωθούν πακέτα ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης στους δικηγόρους, που καλλιεργούσαν αυταπάτες για τη διάσωση δήθεν των αποθεματικών των Ταμείων με την επένδυσή τους σε διάφορα ομόλογα».

Η «Πανεπιστημονική»

Αντίστοιχα, η «Πανεπιστημονική» Γιατρών - Οδοντιάτρων - Φαρμακοποιών σημειώνει ότι «το νέο Ασφαλιστικό με τις υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές τσακίζει κυριολεκτικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες Υγείας με χαμηλά εισοδήματα και τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι".

Τσακίζει όλους τους νέους επιστήμονες του κλάδου. Με τις ελαστικές σχέσεις που έχουν κυριαρχήσει στον κλάδο, επεκτεινόμενες και στο δημόσιο τομέα, με το "μπλοκάκι", που επιδιώκουν να αποτελεί το εργασιακό μέλλον για όλους τους νέους επιστήμονες Υγείας, τους σημερινούς ειδικευόμενους, τους φοιτητές.

Ακόμα και αν εφαρμοστούν οι ψευδεπίγραφοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για δήθεν "προστασία" των μισθωτών με "μπλοκάκι", ακόμα και αν υποχρεώσει, δηλαδή, τον εργοδότη να καταβάλει το 13,5% των εισφορών του εργαζόμενου με ΔΠΥ, αυτός θα το μετακυλήσει στον εργαζόμενο - "αυτοαπασχολούμενο", μειώνοντας τις απολαβές του.

Με τέτοια επιχειρήματα προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, να χτυπήσει την ενότητα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα νομιμοποιεί το "μπλοκάκι" ως βασικό τρόπο αμοιβής των εργαζομένων, που ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία εμφανίζονται ως "ελεύθεροι επαγγελματίες", χάνοντας τα όποια δικαιώματα παρέχονται στους μισθωτούς (π.χ. άδειες, δώρα, αποζημίωση απόλυσης, επίδομα ανεργίας, παροχές μητρότητας κ.λπ.).

Ολοκληρώνεται η εγκληματική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το "κούρεμα" του PSI.

Από αυτήν την άποψη είναι χαρακτηριστικές οι τεράστιες ευθύνες των ηγεσιών - πλειοψηφιών σε ιατρικούς, οδοντιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους. Με την επιχειρηματολογία τους υπέρ των επαγγελματικών Ταμείων, για τη διατήρηση του ΤΣΑΥ με καθεστώς αυτοχρηματοδοτούμενου Ταμείου, απεμπολώντας τις οφειλές του κράτους κ.λπ. πρακτικά, αποδέχονται τον κύριο άξονα της κυβερνητικής επίθεσης. Παράλληλα, συνεχίζουν τον επικίνδυνο δρόμο των αποσπασματικών, συντεχνιακών στόχων.

(...) Η θέση τους για συζήτηση με την κυβέρνηση "από μηδενική βάση" για το κοινωνικο-ασφαλιστικό ισοδυναμεί με παραίτηση από όσα δικαιώματα έχουν απομείνει και "διαπραγμάτευση" του τρόπου εφαρμογής του κυβερνητικού τερατουργήματος. Οι προτάσεις τους αυτές δεν είναι γραμμή αγώνα, δεν είναι γραμμή κλιμάκωσης, είναι γραμμή ήττας.

Τώρα, απαιτείται να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες για να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Απαιτείται πάλη για αποκλειστικά δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση με δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους».


Απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ στην ΠΟΕ ΟΤΑ

Συνεδρίασε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ με βασικό ζήτημα το Ασφαλιστικό. Η ΔΑΣ ΟΤΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση δράσης, την οποία όμως απέρριψαν οι άλλες παρατάξεις, αναλαμβάνοντας μεγάλη ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους που σφυροκοπάει η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ πρότεινε σειρά καθημερινών αγωνιστικών δράσεων από τις 18/1 έως και τις 23/1, πανελλαδική πανεργατική απεργία στο τέλος Γενάρη και νέα απεργιακή κλιμάκωση στη συνέχεια. Τις προτάσεις της ΔΑΣ ΟΤΑ απέρριψαν οι παρατάξεις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (Μπαλασόπουλος), ΜΕΤΑ, ΔΑΚΕ, οι οποίες τελικά δεν κατέληξαν σε κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα δράσης, με εξαίρεση την απόφαση για απεργία στα τέλη Γενάρη. Αυτή η τακτική στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την κυβέρνηση, η οποία δε θέλει να υπάρχουν κλιμακούμενες αντιδράσεις στην πολιτική της, που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και θα ανεβάζουν τις αγωνιστικές διαθέσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ