ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 - Κυριακή 15 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
«Ανάπτυξη» στην υπηρεσία των επιχειρηματικών κερδών

Η κυβέρνηση ενισχύει το τραπεζικό κεφάλαιο, χαρίζει στους μεγαλοξενοδόχους 25 εκατ. ευρώ μόνο για το Σεπτέμβρη απαλλάσσοντάς τους από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εποχιακά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ανοίγει τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει με 5,7 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, 2011 - 2013, τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του αναπτυξιακού νόμου
Η κυβέρνηση ενισχύει το τραπεζικό κεφάλαιο, χαρίζει στους μεγαλοξενοδόχους 25 εκατ. ευρώ μόνο για το Σεπτέμβρη απαλλάσσοντάς τους από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εποχιακά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ανοίγει τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει με 5,7 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, 2011 - 2013, τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του αναπτυξιακού νόμου
Κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση ενάντια σε λαϊκές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα, φέρνοντας τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με οξυμένα αδιέξοδα, με την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ασφάλιση, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολύμορφη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Επιχειρεί να παραπλανήσει το λαό ότι η επιβολή των σκληρών ταξικών μέτρων που επιβάλλονται και εκείνων που έχει στο συρτάρι για το επόμενο διάστημα κινούνται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της εξόδου από την κρίση με έμφαση στην «ανάπτυξη», ενώ η ίδια η πραγματικότητα και τα στοιχεία που δίνει μέσω των υπηρεσιών της στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο. Αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι η όποια «ανάπτυξη» ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα και την ανάγκη για κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτό το πλαίσιο ενισχύει παραπέρα το τραπεζικό κεφάλαιο με τα «προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας», χαρίζει στους μεγαλοξενοδόχους 25 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Σεπτέμβρη απαλλάσσοντάς τους από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εποχιακά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ανοίγει τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει με 5,7 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, 2011 - 2013, τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του αναπτυξιακού νόμου που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη βδομάδα.

Ικανοποιώντας πλήρως τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου ο αναπτυξιακός νόμος εξασφαλίζει παχυλές επιχορηγήσεις, που φτάνουν μέχρι και το 50% της επιδοτούμενης επένδυσης, με «ιδεολογικό» όχημα την «προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης» και τη «διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού προτύπου».

Στο προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής σχεδίων απ' όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας εκτός από εκείνους που απαγορεύει η νομοθεσία της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, σαφέστατα αποκλείονται από τις επιδοτήσεις οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των μικρών και αυτοαπασχολούμενων που δε συμβαδίζουν με τα πρότυπα της ΕΕ περί «βιώσιμης» ανάπτυξης στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι ότι ορίζεται ως ελάχιστο συνολικό ύψος της επένδυσης το ποσό των 200.000 ευρώ.

Μέχρι 50% το ποσοστό της επιδότησης

Με πρόσχημα την ενίσχυση των μειονεκτουσών περιοχών, κατά την πεπατημένη όλων των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων, στοιχειοθετείται η δυνατότητα ενισχύσεων που φτάνουν ακόμα και το 50% του συνολικού κόστους της χρηματοδοτούμενης επένδυσης. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται βέβαιη η αξιοποίηση μεγαλύτερων ποσοστών χρηματοδότησης από επιχειρηματικούς ομίλους που στρέφονται σε ενεργειακές επενδύσεις οι οποίες εντάσσονται στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, καθώς αυτές επηρεάζονται λιγότερο από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες δραστηριότητες και άρα μπορούν να πραγματοποιηθούν στις περιοχές με υψηλό ποσοστό χρηματοδότησης. Το δε συνολικό ποσό που μπορεί να χορηγηθεί είναι 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και 20 εκατ. ευρώ για όμιλο επιχειρήσεων ή κοινοπραξία. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται στις τρεις ζώνες ως εξής:

  • Στην Α' ζώνη, όπου ανήκουν οι Νομοί Αττικής και Βοιωτίας, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από το 120% του μέσου όρου της χώρας, τα ποσοστά επιδότησης ανέρχονται σε 15% για μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για μεσαίες και 25% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Στη Β' ζώνη, όπου ανήκουν οι νομοί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο από 75% του μέσου όρου της χώρας, τα ποσοστά επιδότησης της επένδυσης διαμορφώνονται σε 30% για μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για μεσαίες και 40% για μικρές και πολύ μικρές.
  • Στη Γ' ζώνη, με τους νομούς που έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας, την περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των περιφερειών Νότιου και Βόρειου Αιγαίου και Ιόνιων Νησιών, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και παραμεθόριοι νομοί, τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται σε 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για μεσαίες και φτάνουν το 50% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η καταβολή της επιχορήγησης θα γίνεται σε δόσεις και συγκεκριμένα:

  • Προκαταβολή μέχρι 25% με την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου.
  • Καταβολή μέχρι 25% επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επένδυσης.
  • Καταβολή επιπλέον 40% με την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη της λειτουργίας της.
  • Το υπόλοιπο 10% του ποσού της επιχορήγησης καταβάλλεται τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας της επένδυσης και εφόσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα.
«Πλούσια» τα... «κίνητρα»

Πρόκληση είναι τα προνόμια που δίνει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες που θα ενταχθούν στο νόμο, με «κίνητρο» μέχρι και μη καταβολή φόρου για 10 χρόνια. Ειδικότερα, οι μορφές κινήτρων ανάμεσα στις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι επιχειρηματίες είναι:

  • Απευθείας επιχορήγηση στην πραγματοποιούμενη επένδυση. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • Επιχορήγηση των δανείων που παίρνει για την ενίσχυση της επένδυσης.
  • Επιδότηση για μία διετία των μισθών για τις θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της επένδυσης.
  • Απαλλαγή για 10 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που πραγματοποιεί η επιχείρηση, όχι μόνο από την επιχορηγούμενη δραστηριότητα, αλλά στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.
Επιδοτήσεις... «κατ' εξαίρεση»

Μάλιστα, προβλέπεται ότι «κατ' εξαίρεση» μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων και «η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων επί οικοπέδου που δεν ανήκει στο φορέα της επένδυσης, εφόσον έχει παραχωρηθεί σε αυτόν η χρήση του οικοπέδου προς τούτο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε ετών από το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, την ΕΤΑ ΑΕ, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, σωματεία, ιδρύματα καθώς και από τεχνολογικά πάρκα, τις ΒΙ.ΠΕ ΕΤΒΑ, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που έχουν καθεστώς ελεύθερης ζώνης και λοιπές Β.Ε.Π.Ε. (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.ΠΑ. και ΒΙΟ.ΠΑ) προκειμένου για ανέγερση ή επέκταση κτιρίων εντός αυτών», καθώς και «η πραγματοποίηση επενδύσεων χιονοδρομικών κέντρων, παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και γηπέδων γκολφ επί ακινήτου του οποίου η χρήση έχει παραχωρηθεί ή εκμισθωθεί προς τούτο στο φορέα της επένδυσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ετών». Με δυο λόγια, δηλαδή, η κυβέρνηση όχι μόνο ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού, αλλά θα χρηματοδοτήσει κι από πάνω τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα βάλουν στο χέρι τη δημόσια περιουσία με βάση τους «αναπτυξιακούς» της σχεδιασμούς.

Είναι ολοφάνερο ότι την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να την αποδεχτεί και να συναινέσει σ' αυτή. Είναι μια ανάπτυξη απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, στον αντίποδα εκείνης που έχουν ανάγκη τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και έχουν κάθε λόγο να την αντιπαλέψουν και να την απορρίψουν, να μπουν στον αγώνα με το ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ