ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ βγάζει πιο δυνατό τον λαό!

Ο λαός της Θεσσαλίας έχει μόνο να κερδίσει από την επανεκλογή των κομμουνιστών βουλευτών, στήριγμα στους δικούς του αγώνες
Ο λαός της Θεσσαλίας έχει μόνο να κερδίσει από την επανεκλογή των κομμουνιστών βουλευτών, στήριγμα στους δικούς του αγώνες
Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις, με πείσμα και αποφασιστικότητα, τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να βγει πιο δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες, στις οποίες αναδεικνύεται ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζει η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να απαντηθεί από ένα ανεβασμένο ποσοστό του ΚΚΕ, από τη διατήρηση και αύξηση των εκλεγμένων βουλευτών του.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, να οργανώσει την αντεπίθεση, να γεννήσει αισιοδοξία και ελπίδα στον λαό ότι μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να πιστέψει στην ανίκητη δύναμή του.

Ο λαός της Θεσσαλίας έχει μόνο να κερδίσει από την επανεκλογή των κομμουνιστών βουλευτών

Ιδιαίτερος στόχος αποτελεί η διατήρηση των 3 βουλευτών που εξελέγησαν στη Θεσσαλία. Του Γιώργου Λαμπρούλη στη Λάρισα, του Βασίλη Μεταξά στη Μαγνησία και του Αχιλλέα Κανταρντζή στα Τρίκαλα.

Τα προηγούμενα χρόνια ο ένας κομμουνιστής βουλευτής στη Θεσσαλία, ο Γ. Λαμπρούλης, ανέδειξε στη Βουλή μια σειρά από προβλήματα που απασχολούσαν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, καταθέτοντας πάνω από 100 Ερωτήσεις και Αναφορές. Ενα κοινοβουλευτικό έργο που τροφοδοτήθηκε μέσα από την άμεση εμπλοκή των Κομματικών Οργανώσεων στους αγώνες που αναπτύχθηκαν.

Ενδεικτικές είναι οι Ερωτήσεις του ΚΚΕ για την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται οι 600 εργαζόμενοι που απολύθηκαν πριν 8 χρόνια από τα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», οι 200 απολυμένοι - πρώην εργαζόμενοι των ΕΑΣ Λάρισας - Φαρσάλων - Αλμυρού, οι απολυμένοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ακόμα, για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο των τροφίμων.

Επίσης, για εργατικά «ατυχήματα» που κόστισαν ακόμα και τη ζωή ανθρώπου, όπως στις εγκαταστάσεις εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών, και για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπως στο εργοτάξιο Αρμός, στα δημόσια νοσοκομεία και αλλού. Αλλά και για την ασφάλιση όλων των εργαζόμενων διανομέων της Λάρισας.

Σταθερά στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ βρέθηκαν στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών, στηρίζοντας τα αιτήματα αλλά και τις μορφές πάλης που αυτοί επέλεγαν κάθε φορά, π.χ. στα μπλόκα της Νίκαιας και της Καρδίτσας, όπου έδωσαν μαζί με τους αγρότες τη μάχη ενάντια στην καταστολή και στην τρομοκρατία.

Παράλληλα ο Γ. Λαμπρούλης κατέθεσε δεκάδες Ερωτήσεις στη Βουλή οι οποίες αφορούσαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, προστασία από φυσικές καταστροφές, δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις στο 100%. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και σχετικές τροπολογίες, τις οποίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν, με πρόσχημα το δημοσιονομικό κόστος.

Για την επιβίωση του λαού μετά από φυσικές καταστροφές

Ο λαός της Θεσσαλίας γνωρίζει καλά ποιος ήταν στο πλευρό του όταν δοκιμαζόταν από πλημμύρες, όπως ο «Ιανός» τον Σεπτέμβρη του 2020, αλλά και από σεισμούς, τον Μάρτη του 2021.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, μαζί και οι βουλευτές του, έδωσαν το σύνθημα στον κόσμο ότι κανένας δεν είναι μόνος του, συγκρότησαν ομάδες αλληλεγγύης για τον καθαρισμό καταστημάτων και σπιτιών, διανομής ειδών πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, όλα αυτά τα 4 χρόνια, με Ερωτήσεις στη Βουλή ασκούσαν πίεση για την επιτάχυνση της υλοποίησης μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων.

Ενάντια στην πολιτική που λογαριάζει σαν «κόστος» τη ζωή του λαού

Αντίστοιχα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ανέδειξαν γνωστές και άγνωστες απειλές που περιτριγυρίζουν τον λαό και τα παιδιά του, στις γειτονιές όπου ζουν, στα σχολεία, αλλά και τα ζητήματα της υγείας του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τα ζητήματα των γερασμένων σχολικών κτιρίων, που πολλά από αυτά κατασκευάστηκαν χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, ή για τους ακατάλληλους και επικίνδυνους δρόμους, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Για το δικαίωμα του λαού σε σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία

Η ανάγκη του λαού να έχει Υγεία - Πρόνοια δημόσια και δωρεάν, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, βρέθηκε σταθερά στο επίκεντρο των Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Σε όλη τη Θεσσαλία συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ υγειονομικοί που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «θα λογαριαστούμε μετά» και ζητούσε μέχρι και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, δεν έλειψαν στιγμή από τον διπλό αγώνα: Για την υγεία και για τη ζωή. Δεν έλειψαν στιγμή από το πόστο τους. Από τα Επείγοντα Περιστατικά, τις κλινικές COVID, τις εφημερίες, τη νοσηλεία των ασθενών, την εξασφάλιση της λειτουργίας των νοσοκομείων, των υποδομών τους, της καθαριότητάς τους, της σίτισης των ασθενών. Χαρακτηριστική ήταν η αίτηση του βουλευτή Γ. Λαμπρούλη να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στη Βουλή και να συμβάλει από τη θέση του γιατρού στο Νοσοκομείο Λάρισας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, δεκάδες ήταν οι Ερωτήσεις στη Βουλή για την αύξηση της χρηματοδότησης και την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας.

Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού και του περιβάλλοντος

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του έδωσαν μάχες, μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με τον λαό της περιοχής, για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ στον Βόλο, να σταματήσουν τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Αγραφα, στο Πήλιο, στον Κίσσαβο και αλλού, να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη «επένδυση» για την εγκατάσταση σταθμού LNG στη Μαγνησία. Αλλά και για το δικαίωμα στον αθλητισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υποδομών, την πρόσβαση στον πολιτισμό και μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής του λαού.

Στο ερώτημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» το ΚΚΕ απαντάει: Οι ζωές μας

Η δράση του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή απορρέει από το γεγονός ότι στο ερώτημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απαντάει: Οι ζωές μας. Παντού οι δυνάμεις του ΚΚΕ δρουν, παρεμβαίνουν, αγωνίζονται με το ίδιο κριτήριο: Αυτό της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων παντού, σε όλα τα μέτωπα, σε όλες τις μάχες.

Ο λαός δεν χρειάζεται την κάλπικη, συναινετική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεσμεύονται στο κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Το απέδειξαν αυτό όλοι οι βουλευτές τους τα προηγούμενα χρόνια.

Με δεδομένο το αντιλαϊκό σχέδιο της «επόμενης μέρας», με σίγουρο το πρόγραμμα της αυριανής κυβέρνησης, πρέπει ο λαός της Θεσσαλίας να κάνει δική του υπόθεση τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ, αξιοποιώντας και την τοπική του πείρα.


Με ισχυρό ΚΚΕ θα τα βρούνε σκούρα όπως στη «Market In»

Την οριστική δικαίωση των 11 εργαζομένων της «Market In» στα Γιάννενα επισφράγισε η απόφαση του Αρείου Πάγου, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η εταιρεία ενάντια στην απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων. Εχουν προηγηθεί ακόμη τέσσερις δικαστικές αποφάσεις που επιτάσσουν μάταια την άμεση επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους, αποφάσεις που η «Market In» αρνείται χωρίς κανένα κόστος ακόμη και σήμερα να εφαρμόσει.

Εξι χρόνια μετά οι εργαζόμενοι έχουν αποσπάσει τμήμα των δεδουλευμένων τους και συνεχίζουν τον αγώνα για να επιβάλουν το δίκιο τους στην πράξη. Εναν αγώνα που δίνουν παλικαρίσια μαζί με τους κομμουνιστές, κόντρα στην εργοδοσία που εξαπέλυσε βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων και συλλήψεων, επιστράτευσε την οργανωμένη κρατική καταστολή, ακόμη και τραμπούκους για να τους εκφοβίσει. Μόνο σε έναν μήνα, τον Νοέμβρη του 2017, επί κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστερά», η «Market In» υπέβαλε πάνω από 30 μηνύσεις, έγιναν 17 συλλήψεις, ενώ μέχρι και 4 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τρεις πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων και δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια. Ανάμεσά τους η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, εργαζόμενη στη «Market In» και νυν υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, όπως και ο εκλεγμένος στις εκλογές του Μάη βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό, Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Απέναντί τους, δίπλα στην εργοδοσία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με μοιρασμένους ρόλους. Ηταν ο Κυρ. Μητσοτάκης στο 3ο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα, την 1/11/2017, που τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «υπάρχει τυραννία της μειοψηφίας που δρα αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Αντίστοιχα η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν έστελνε τα ΜΑΤ και προχωρούσε σε συλλήψεις ακόμη και μητέρων μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, «πετούσε χαρταετό», όπως η τότε υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, από το βήμα της Βουλής, που επικαλέστηκε έλλειψη «εργαλείων» για την εφαρμογή του εργατικού δικαίου.

Εξι χρόνια μετά οι 11 εργαζόμενοι τις «Μarket In» και οι χιλιάδες Γιαννιωτών που τους συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο αγώνα τους, γνωρίζουν από την καλή και από την ανάποδη ποιος τους ήταν «χρήσιμος» και ποιος όχι. Γι' αυτό οι Γιαννιώτες μπορούν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και τη συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ και σε ψήφους και σε ποσοστά, παντού, σε όλη την Ελλάδα, ο λαός μπορεί να σπάσει το «μαύρο» της πολιτικής τους, να αποσπάσει κατακτήσεις. Πόσο δε μάλλον που στα Γιάννενα θα έχει ακόμη ένα όπλο στα χέρια του. Τον κομμουνιστή βουλευτή, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.


Κ. Η.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ