ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Για το περιεχόμενο του Διημέρου και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες μιλούν στον «Ρ» ο Μπ. Βαΐου και ο Β. Σταμούλης

Την Παρασκευή 19/6 και το Σάββατο 20/6 θα πραγματοποιηθεί το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια. Με την ανακοίνωση που διακινούν οι Οργανώσεις, μεταφρασμένη στα αγγλικά, γαλλικά, αλβανικά, αραβικά, μπαγκλαντέζικα και πακιστανικά, πραγματοποιούν περιοδείες, καθώς και συσκέψεις σε κλάδους με έντονη παρουσία μεταναστών (Μέταλλο, Κατασκευές, Χημική βιομηχανία κ.ά.), ενώ ακόμα περισσότερες από προηγούμενα χρόνια είναι οι μεταναστευτικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν με περίπτερα στο Διήμερο, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Κόμματος.

Για το περιεχόμενο του Διημέρου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Βαΐου, μέλος της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟ Αττικής, και ο Βασίλης Σταμούλης, στέλεχος της ΤΟ Βιομηχανίας από τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας.

***

-- Φέτος είναι η 15η χρονιά που διοργανώνεται το Διήμερο της ΚΟ Αττικής. Τι σηματοδοτεί το σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»;

Μπ. Β.: Το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο μετά από 15 χρόνια είναι πλέον μια καθιερωμένη πρωτοβουλία του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας, γνωστή στους χιλιάδες μετανάστες που μένουν στις γειτονιές του. Αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας που κάνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για να έρθουν σε επαφή με μετανάστες εργαζόμενους και ανέργους, να οργανώσουν την πάλη τους.

Μετά από 15 χρόνια, το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο της ΚΟ Αττικής για Ελληνες και μετανάστες είναι πλέον μια καθιερωμένη πρωτοβουλία του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας
Μετά από 15 χρόνια, το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο της ΚΟ Αττικής για Ελληνες και μετανάστες είναι πλέον μια καθιερωμένη πρωτοβουλία του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας
Το σύνθημά του συμπυκνώνει τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξελίξεις που έχουν κάνει πολύ έντονο το φαινόμενο της προσφυγιάς ανθρώπων από εμπόλεμες περιοχές, που προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους από τις βόμβες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κινδυνεύουν και πολλοί χάνονται περνώντας όπως όπως τη Μεσόγειο. Τα ζητήματα αυτά και τις βαθύτερες αιτίες τους θέλουμε να συζητήσουμε με Ελληνες και μετανάστες. Παράλληλα, να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή εντάσσονται στους σχεδιασμούς των διαφόρων αστικών τάξεων, στις συγκρούσεις και τις αντιθέσεις ανάμεσά τους. Για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να αιματοκυλίσουν λαούς, να πνίγουν κόσμο που προσπαθεί να ξεφύγει.

Β. Σ.: Με αφορμή το Διήμερο αναδεικνύουμε ότι η διέξοδος βρίσκεται στη συσπείρωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στα συνδικάτα, στην ταξική ενότητα και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στον κοινό αγώνα και το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στην πάλη σε κάθε χώρα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για το δρόμο ανάπτυξης που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να μένουν στον τόπο τους και να ευημερούν. Αυτό είναι το καθήκον κάθε εργάτη, είτε Ελληνα, είτε μετανάστη.

Ειδικά φέτος, το Διήμερο με την προετοιμασία του και τις εκδηλώσεις του, εντάσσεται στο κάλεσμα που απευθύνουν οι κομμουνιστές για να ξεσηκωθεί ο λαός ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους δανειστές. Αλλωστε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το δικό τους χώρο θα έχουν συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, φορείς του κινήματος. Η απογοήτευση που νιώθουν όχι μόνο Ελληνες, αλλά και μετανάστες εργάτες από τις προσδοκίες που είχαν με αφορμή την κυβερνητική εναλλαγή τροφοδοτεί τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία, θέλουν να ακούσουν την τοποθέτηση του Κόμματος. Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, η αταλάντευτη πάλη όλα τα προηγούμενα χρόνια, η σταθερότητα στην υπεράσπιση του δίκιου της εργατικής τάξης, μας φέρνουν κοντά με εργατόκοσμο. Σε αυτή τη δυνατότητα πατά η δράση μας για να αξιοποιήσει κάθε περιθώριο για συσπείρωση, για προώθηση της πολιτικής μας πρότασης και οργάνωση της πάλης.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα χτυπά όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής

-- Τι συναντάνε οι Κομματικές Οργανώσεις από την παρέμβασή τους με το κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μετανάστες;

Β. Σ.: Τα προβλήματα που βιώνουν οι μετανάστες εργαζόμενοι και πηγάζουν από το σύστημα της εκμετάλλευσης διογκώνονται διαρκώς: Απλήρωτα δεδουλευμένα, ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες, πετσόκομμα μισθών και μεροκάματου. Είναι προβλήματα που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, δε γνωρίζουν χρώμα και φυλή. Π.χ. οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους δουλειάς αποδείχτηκαν και με το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, με θύματα 4 εργάτες, ανάμεσά τους ένας μετανάστης. Η γενικευμένη ανασφάλιστη εργασία έχει ως αποτέλεσμα μετανάστες εργάτες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα να μην μπορούν να ανανεώσουν τα χαρτιά τους. Τα παραπάνω συμπληρώνουν η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, η δράση που αναπτύσσεται από το σύστημα για να μείνουν οι εργάτες μακριά από την οργανωμένη πάλη.

Μπ. Β.: Το ΚΚΕ παίρνει δεκάδες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για τη λύση τους. Μεταξύ άλλων με πολλές Επερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αξιοποιώντας και αυτό το μέσο για να αναδείξουμε αυτά τα ζητήματα, επισκέψεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα λεγόμενα «κέντρα κράτησης», κινητοποιήσεις για το κλείσιμό τους. Πέρα από το Διήμερο των μεταναστών στο πάρκο ΦΙΞ, τα τελευταία χρόνια κάνουμε αντίστοιχες προσπάθειες με φεστιβάλ σε Ρέντη και Μενίδι.

-- Είναι διαρκείς το τελευταίο διάστημα οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το θέμα των μεταναστών. Πώς στέκεται η νέα κυβέρνηση απέναντι στο πρόβλημα;

Μπ. Β.: Είναι ένα πρόβλημα διογκούμενο που απασχολεί και την ΕΕ σε συμβούλια και Συνόδους Κορυφής. Προφανώς δε συζητάνε για να το λύσουν, αντίθετα το διαχειρίζονται με άξονα την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού σε συνθήκες κρίσης. Η πολιτική της ΕΕ εντείνει το δράμα αυτών των ανθρώπων, όπως με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν τα προσφυγικά κύματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα λόγια υποτίθεται πως παίρνει μέτρα ανακούφισης για τους μετανάστες. Στην πραγματικότητα, ακολουθεί πιστά τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, π.χ. πανηγυρίζει για την αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ που διοχετεύονται προς τη FRONTEX και άλλες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο με σκοπό την καταστολή στα σύνορα. Τονίζουμε την υποκρισία της κυβέρνησης, γιατί ενώ χύνει δάκρυα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πνίγονται, ταυτόχρονα στηρίζει τους σχεδιασμούς της ΕΕ για εισβολές σε βορειοαφρικανικές χώρες με πρόσχημα τους δουλεμπόρους. Οι δηλωμένες προθέσεις της συγκυβέρνησης να στηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις με το πρόσχημα της «προστασίας χριστιανικών πληθυσμών» και της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, που θα προκαλέσουν νέα προσφυγικά κύματα, προστίθενται στο σχεδιασμό της για νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο εντείνοντας έτσι κι άλλο τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης. Ενώ προπαγάνδιζε ακόμα και με υπουργικές επισκέψεις στα κέντρα κράτησης, όπως της Αμυγδαλέζας, το κλείσιμό τους, αυτά παραμένουν και λειτουργούν, για να μη ζητήσει η ΕΕ να της επιστραφούν τα κονδύλια που διέθεσε για την κατασκευή τους!

Πρόσφατα, κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόκτηση ιθαγένειας. Από τη μια, αφορά μικρή μερίδα παιδιών που ζουν στην Ελλάδα και από την άλλη διατηρεί το διαχωρισμό και τις διακρίσεις μεταξύ παιδιών νέων και παλιών μεταναστών. Ενσωματώνει επίσης Οδηγίες της ΕΕ, με τις οποίες εντείνεται η ήδη άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών.

Ο φασισμός τσακίζεται μόνο με πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση

-- Πολλοί πιστεύουν ότι με τη δίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζεται και το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Β. Σ.: Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του φασισμού μπορεί και πρέπει να γίνει με την απομόνωσή της, τη μαζική της καταδίκη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η εγκληματική δράση είναι στο DNA της φασιστικής ιδεολογίας που χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή. Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει την προσπάθεια εξωραϊσμού της από αστικές δυνάμεις, παρουσίασής της ως αντισυστημικής οργάνωσης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η Χρυσή Αυγή βρήκε έτοιμα τα ιδεολογήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που είχαν καλλιεργηθεί χρόνια τώρα από αστικά κόμματα, όπως από το ΠΑΣΟΚ, με τη «μηδενική ανοχή» στους μετανάστες, και τη ΝΔ, με την περιβόητη «ανακατάληψη των πόλεων», καλλιεργώντας αντιδραστικά αντανακλαστικά για προβλήματα που η δική τους πολιτική προκάλεσε.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η ΕΕ έχει δώσει τον τόνο στην υποδαύλιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας: Από τη μία ανάγει σε επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό και από την άλλη «δικαιώνει» και «αποκαθιστά» φασίστες, στηρίζοντας π.χ. την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Η ΕΕ είναι αυτή που ξεκίνησε το σχεδιασμό των στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες και πρόσφυγες πριν ακόμα από το ξέσπασμα της κρίσης. Στόχος της πάντα είναι να διασπά την εργατική τάξη για να αθωώνεται το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ετσι στρώθηκε το έδαφος στη φασιστική οργάνωση, που σήμερα αξιοποιείται ως εφεδρεία του συστήματος για την καταστολή του εργατικού κινήματος και την επίθεση συνολικά στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, όχι μόνο των μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έχουν καταγγείλει το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, όπως τα δουλεμπορικά γραφεία που στήνει η Χρυσή Αυγή, σαν κι αυτό που εγκαινιάζουν οι φασίστες τη Δευτέρα στο Πέραμα.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο μόνος τρόπος για να τσακιστεί ο φασισμός είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση, η οργάνωση και ο προσανατολισμός του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε ρήξη με τα μονοπώλια.


Δ. Π.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Το πρόγραμμα του 15ου Διημέρου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό και η θέση του ΚΚΕ»

-- 21.15: Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα

-- 21.35: Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet»

-- 22.00: Παραδοσιακή Μουσική και Χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος»

-- 22.30: Γλέντι με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια

Σκηνή Παιδότοπου

-- 20.00: Θεατρική παράσταση «Οι καμινάδες» από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας

ΣΑΒΒΑΤΟ, 20 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη

-- 20.30: Ομιλία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- 21.15: Εργατικά και Παραδοσιακά Τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το Πολιτιστικό Συγκρότημα Rodina

-- 21.45: Μουσικοθεατρική Παράσταση από την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής

-- 22.30: Λαϊκό Γλέντι

Σκηνή Παιδότοπου

-- 20.00: Τραγούδια από μαθητικό συγκρότημα του 15ου Λυκείου Αθήνας

-- 21.30: Παράσταση Καραγκιόζη

Και τις 2 μέρες θα λειτουργεί στον παιδότοπο χώρος με πλούσιες δραστηριότητες για παιδιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ