ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυναμική διαμαρτυρία των ανθρώπων του πολιτισμού

Εργαζόμενοι από όλους τους τομείς του πολιτισμού διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

«Είμαστε εδώ γιατί αντιστεκόμαστε και αρνούμαστε να συμβιβαστούμε», δήλωσαν με μια φωνή εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού, στη χτεσινή συγκέντρωση - διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και των Συνεργαζόμενων Φορέων στο χώρο του πολιτισμού.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα - Η πολιτιστική κληρονομιά δεν πουλιέται» και με την υπόσχεση ότι η διαμαρτυρία αυτή θα είναι η αρχή νέων αγώνων, οι καλλιτέχνες είπαν ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πολιτιστικών αξιών, ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της τέχνης, ΟΧΙ στην αθλιότητα που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πολιτιστικής πραγματικότητας, ΟΧΙ στην ανεργία. Δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει: Τη δυνατότητα να δημιουργούν απρόσκοπτα, την εξασφάλιση Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους. Απαίτησαν τη δωρεάν, δημόσια, Πανεπιστημιακού Επιπέδου εκπαίδευση όλων των καλλιτεχνών, την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας και αισθητικής αγωγής, την αύξηση του ποσοστού δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό τουλάχιστον στο 2%, την ασφάλιση όλων των ανασφάλιστων δημιουργών, εκτελεστών, ερμηνευτών κλπ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος.

Χαιρετίζοντας τη χτεσινή εκδήλωση εκ μέρους του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου - Χορού και Κινηματογράφου, η Κάτια Ζαρκάδα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι νέοι άνθρωποι που έχουμε όνειρα, πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, αγαθό που πρέπει να πηγάζει από το λαό και να απευθύνεται σ' αυτόν, πέρα από συμφέροντα και σκοπιμότητες. Απαιτούμε πολιτισμό για όλους».

«Ηρθε η ώρα να βροντοφωνάξουμε ηχηρά δεν πάει άλλο!!! Πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αντεπιτεθούμε», υπογράμμισε ο Αντώνης Ποντίκης εκ μέρους του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλώντας όλους τους καλλιτέχνες να μη μείνουν θεατές στην καταπάτηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και καλλιτεχνικών δικαιωμάτων. «Θα αντισταθούμε -κατέληξε- στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που πιστά υλοποιεί τις επιταγές τους».

Στις εργασιακές σχέσεις που ανατρέπονται σύμφωνα με τις εντολές της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στην υποβάθμιση του βιοτικού και αισθητικού επιπέδου του λαού, στις συντάξεις πείνας, τη φτώχεια και την ανεργία στάθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Ανδρέας Βαρούχας. «Επειδή όλα αυτά αφορούν κι εμάς» -είπε- «αρνούμαστε να είμαστε κομπάρσοι - παρατηρητές, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Μιχάλης Παπαδάκης, κάλεσε τους δημιουργούς να αντιπαλέψουν την «εκποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς αυτή τη στιγμή καταστρατηγείται «ένα από τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα που είναι η τέχνη, η οποία μαζί με την επιστήμη και την παιδεία αποτελούν τους πυλώνες του πολιτισμού».

Κλείνοντας τον κύκλο ομιλιών ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Βασίλης Κολοβός, εξέφρασε την απαίτηση «να σταματήσει αμέσως κάθε άμεση, έμμεση ή συγκαλυμμένη μορφή ιδιωτικοποίησης τομέων της πολιτιστικής δραστηριότητας. Είναι πολύ ακριβή εθνική παρακαταθήκη για να την αφήσουμε στις ορέξεις των καιροσκόπων, στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, που μόνο στόχο και σκοπό έχουν το κέρδος».

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου επιδόθηκε ψήφισμα, στα κόμματα και στο προεδρείο της. Για μια ακόμη φορά, οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τα δικά τους ξεχωριστά «όπλα», επενδύοντας, με χρώματα, φαντασία, μουσική και χιούμορ, την αγωνιστική τους κινητοποίηση. Τον τόνο κράτησαν τα «τύμπανα», την εικαστική νότα πρόσθεσαν ένα άρμα με αναπαράσταση τη λαιμητόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΥΠΠΟ που αποκεφαλίζει την τέχνη, καθώς και τα δεκάδες πλακάτ με σκίτσα και γελοιογραφίες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Διέγραψε εγκεκριμένες παραγωγές!

Δύσκολη δουλιά θα έχει σήμερα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Θανάσης Βαλτινός, αφού, εκτός από το ότι θα πρέπει να πάρει θέση στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εθνική κινηματογραφία, θα πρέπει να δικαιολογήσει και δύο αποφάσεις που εξόργισαν το σύνολο των φορέων του χώρου!

Πρόκειται για την απόφαση να ανασταλεί για 3 μήνες η υποβολή νέων προτάσεων για χρηματοδοτήσεις ταινιών και η πλέον πρόσφατη, η διαγραφή (!) όλων των εγκεκριμένων προς χρηματοδότηση ταινιών στα προγράμματα «Ορίζοντες» και «Κίνητρο», που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΚΚ.

Σύμφωνα με κοινή - και άκρως οργισμένη - ανακοίνωση των ενδιαφερόμενων φορέων, πρόκειται για «μια πρωτοφανή απόφαση για την ηθική και δημοκρατική συνέχιση των θεσμικών λειτουργιών». Κατά τους φορείς, η απόφαση στηρίχτηκε σε δύο νέα μέλη του ΔΣ (Βασίλης Μαζωμένος και Νίνος Φένεκ Μικελίδης) «που δεν είχαν καν διαβάσει το σύνολο των εγκεκριμένων σεναρίων» και «αιφνιδίασε τα μέλη του ΔΣ, αιρετά και μη, καθώς δεν ανέφερε τις προθέσεις του ούτε καν στην ημερήσια διάταξη» της συνεδρίασης, ακυρώνοντας «με αυταρχικό τρόπο τις εγκρίσεις, στις οποίες η προηγούμενη Διοίκηση είχε νόμιμα καταλήξει, αλλά και δημοσιοποιήσει προς τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές».

Προσθέτουν ότι αυτή η απόφαση «δημιουργεί οικονομική ζημιά έναντι των ήδη εξόδων, ηθική φθορά και επαγγελματικό εξευτελισμό στους επώνυμους δημιουργούς που τους αφορά (σκηνοθέτες, παραγωγούς, σεναριογράφους και άλλους καλλιτεχνικούς παράγοντες), καθώς εμφανίζονται πλέον αφερέγγυοι έναντι των συνεργατών τους (...)». Σημειώνουν πως αν δεν ανακληθεί η απόφαση θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση και ενημέρωση των διεθνών φορέων δημιουργών του οπτικοακουστικού.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικού Εργου, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και Σωματείο Ταινιών Μικρού Μήκους.

  • Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή των Νέων Οριζόντων, του διεθνούς παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε χτες ο Δημήτρης Εϊπίδης. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «το έργο μου δε συνάδει πλέον με τις προθέσεις και τους στόχους της σημερινής Διοίκησης και σαν αποτέλεσμα διακόπτω τη συνεργασία μου, τερματίζοντας και το έργο των Νέων Οριζόντων».
«Παιδιά»... για όλες τις δουλιές οι αρχαιολόγοι

Στην απαράδεκτη έως άθλια κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στο τελειωτικό χτύπημα που επιχειρεί να της επιφέρει η ΝΔ με το νέο Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε χτες η διοίκηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σε συνέντευξη Τύπου «εφ' όλης της ύλης».

Χαρακτηριστικό στοιχείο για την ανεπαρκέστατη στελέχωση της σημαντικότατης αυτής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι διαθέτει μόλις 414 μόνιμους αρχαιολόγους για όλη τη χώρα και με χρεωμένες διοικητικές ευθύνες. Το αποτέλεσμα είναι να αντιστοιχεί ένας αρχαιολόγος ανά ...μισό νομό, ο οποίος έχει στη διάθεσή του έναν και στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο εργάτες. Αυτή είναι ...η «αιχμή» του «δόρατος» της πολιτείας για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν σωστικές ανασκαφές, να εισηγούνται - τεκμηριωμένα φυσικά - κηρύξεις χώρων και ζωνών προστασίας και να διασώζουν ό,τι μπορούν από τις μπουλντόζες των εργολάβων.

Ολα αυτά με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ για 10 χρόνια υπηρεσία με διδακτορικά, μεταπτυχιακά και όλα τα επιδόματα.

Είναι φανερό, πως το μεράκι και η αυταπάρνηση των Ελλήνων αρχαιολόγων δε θα μπορούν για πολύ να αποτελέσουν άλλοθι των κυβερνήσεων, γι' αυτό και ο ΣΕΑ ζητά την άμεση εφαρμογή του υπάρχοντος Οργανισμού του ΥΠΠΟ, ο οποίος προβλέπει άλλες 600 θέσεις αρχαιολόγων, οι οποίες φυσικά ουδέποτε καλύφθηκαν, ενώ συνεχιζόταν και συνεχίζεται η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων.

Αντί να στελεχώσει και να χρηματοδοτήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, και η σημερινή κυβέρνηση - πατώντας στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για υπαγωγή και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις «ανάγκες» της καπιταλιστικής αγοράς - μειώνει, με το νέο Οργανισμό, τις Εφορίες Αρχαιοτήτων, από 67 σε 52. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, απαξιώνει το ρόλο τους, δημιουργώντας μια σειρά από επιτροπές με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, με κύριο στόχο την εισβολή του ιδιωτικού τομέα στο βασικό «πυρήνα» της κρατικής πολιτικής για την πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή τη διάσωση και την ανάδειξή της.

Οι αρχαιολόγοι επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στο νέο Οργανισμό, καθώς και στον επιχειρούμενο στραγγαλισμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο οποίο προβλέπονται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αρχαιολογικής έρευνας για τις κατασκευές. Το θέμα είχε αναδείξει πρώτος ο «Ρ» (2/6).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ