ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στα «Καρφούρ»

Απάντηση στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και διαρκώς εντείνεται, με το Ασφαλιστικό,τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την απελευθέρωση του ωραρίου, με την εφαρμογή της «ανενεργού περιόδου εργασίας», δίνουν σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης και άλλοι εργαζόμενοι της πόλης. Μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, απόψε στις 7.30 μ.μ., έξω από το πολυκατάστημα της ΚΑΡΦΟΥΡ στην οδό Γιαννιτσών, διαδηλώνουν την απόφασή τους να αντισταθούν στην πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης που υλοποιεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις επιλογές της ΕΕ, με τις πλάτες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ).

Από το κατάστημα όπου η ΚΑΡΦΟΥΡ επέλεξε να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το «σπάσιμο» του χρόνου εργασίας, οι εργαζόμενοι δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν όλοι μαζί, παλιοί και νέοι εργάτες και υπάλληλοι, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου, και απαιτούν ενιαίο ωράριο λειτουργίας για όλα τα καταστήματα μέχρι 48 ώρες, με 3 απογεύματα κλειστά τη βδομάδα.

«ΚΑΡΦΟΥΡ» - ΚΗΦΙΣΙΑΣ
«Κάντε το βήμα»

Στο πολυκατάστημα «ΚΑΡΦΟΥΡ», στη συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας, χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια των πελατών για την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, αλλά και για τα απάνθρωπα ωράρια που κι οι ίδιοι δουλεύουν. Οσοι εργαζόμενοι από το κατάστημα μίλησαν με τους συγκεντρωμένους, αναγνώριζαν το δίκαιο των αιτημάτων, αντιλαμβάνονταν τι θα σήμαινε για τη ζωή τους η απελευθέρωση του ωραρίου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση οι συνδικαλιστές τούς κάλεσαν να κάνουν το βήμα, να βγουν και αυτοί στο δρόμο του αγώνα, ως τη μόνη διέξοδο απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική αντεργατική επέλαση.

«ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» - ΠΑΤΗΣΙΩΝ
«Σφράγισαν» τις πόρτες

Ηταν τρεις και τέταρτο το μεσημέρι, όταν δυνάμεις των σωματείων εμπορίου και υπηρεσιών, των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων, «σφράγισαν» τις πόρτες και στο κατάστημα του «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ», στην Πατησίων, απέναντι από το «ΦΙΞ». Με ένα πανό που έγραφε «ΣΥΝΕΧΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΩΣ 48 ΩΡΕΣ, ΤΡΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ - 35ΩΡΟ, 7ΩΡΟ, 5ΗΜΕΡΟ», μοιράζοντας προκηρύξεις, αλλά και χωρίς να σιγήσει λεπτό η ντουντούκα που είχαν μαζί, εργαζόμενοι κάθε ηλικίας ενημέρωναν για την απόφαση του σωματείου, για το σκοπό της συμβολικής κατάληψης, για την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων: «Πάρτε την ανακοίνωση του σωματείου», «Οχι στην παραβίαση του ωραρίου», «Οχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας».

Η κινητοποίηση δεν πέρασε... απαρατήρητη, καθώς αστυνομικοί από δύο περιπολικά δεν άφησαν τους συνδικαλιστές ούτε λεπτό από τα μάτια τους. Καλοθελητές της εργοδοσίας στέκονταν διαρκώς στις πόρτες του καταστήματος, εμποδίζοντας ουσιαστικά στους υπαλλήλους να πλησιάσουν τους συγκεντρωμένους. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με ανοιχτό κάλεσμα για την πανεργατική συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μεθαύριο Πέμπτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ