ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Δύναμή μας ο συμμαχικός, ενωτικός αγώνας

Απέκλεισαν το Σάββατο έξι μεγάλα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ενώ προετοιμάζουν απεργία τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ωράριο

Την ώρα που το περασμένο Σάββατο, στη Βουλή, βρισκόταν σε εξέλιξη η δικομματική φαρσοκωμωδία που παίχτηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού, το μέτωπο των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών έδινε στο δρόμο τη μάχη της ενημέρωσης, της καθολικής συσπείρωσης στον κοινό αγώνα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης και των πολυεθνικών, όπως αυτή εκφράζεται και με την προσπάθεια για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Από κοινού, στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου έβαλαν λουκέτο στις πόρτες έξι καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σούπερ - μάρκετ και εμπορικών καταστημάτων. Ο συμβολικός αποκλεισμός των καταστημάτων διήρκεσε μέχρι και τις 6 το απόγευμα.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) ότι είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να μην επιτρέψουν να περάσει η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου, αλλά και ότι θα δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για να καταργηθεί στην πράξη και το σημερινό άθλιο ωράριο.

Εδωσαν υπόσχεση κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, της απλήρωτης δουλιάς. Ενάντια στον απειλούμενο αφανισμό των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών.

Ο αποκλεισμός του Σαββάτου εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε το μέτωπο εργαζομένων - αυτοαπασχολουμένων - μικροεπαγγελματιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης αμέσως μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο για την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου στη Βουλή. Την άμεση έναρξη κοινών περιοδειών σε γειτονιές, σε μικρομάγαζα. Στόχος, κάθε γειτονιά και κοινή Επιτροπή Αγώνα, όπου υπάρχουν συγκεντρωμένα μικρομάγαζα και εργαζόμενοι.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα δράσης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει, μεθαύριο, Πέμπτη, 16 Ιούνη, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, το κύριο βάρος δίνεται τις επόμενες μέρες στις εξορμήσεις σε κάθε χώρο δουλιάς και στην προσπάθεια σύσκεψης - συζήτησης με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλιάς.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες δίνουν τη μάχη για: Ενιαίο και συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα με τρία απογεύματα κλειστά, που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη, σταθερή δουλιά, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, κατάργηση ωρομίσθιου και μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτατη σύνταξη. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Δωρεάν στους εργαζόμενους και επαγγελματίες χωρίς καμιά επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Καλούν σε πανελλαδικό συντονισμό

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την πανελλαδική κινητοποίηση της 7ης Ιούλη

Κάλεσμα για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, απευθύνει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων και Επισιτισμού Αττικής. Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τα σωματεία των εργαζομένων στους δυο κλάδους σε όλη τη χώρα να πάρουν αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους και με αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, ώστε η Πέμπτη 7 Ιούλη να αποτελέσει ημέρα ενιαίας πανελλαδικής δράσης των εργαζομένων.

Το Συντονιστικό της Αττικής ήδη έχει καθορίσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς. Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη της Επιτροπής Γυναικών του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του σωματείου. Την Πέμπτη, πραγματοποιείται σύσκεψη με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Λα Μιράζ», ενώ ήδη έγινε σύσκεψη με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Αθενς Πλάζα». Ταυτόχρονα τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις. Ετσι, αύριο Τετάρτη, γενική συνέλευση πραγματοποιεί το σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν». Αντίστοιχα, εξορμήσεις προγραμματίζονται και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Στην Κέρκυρα

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα με στάσεις εργασίας και απεργία ανά δήμο και περιοχή, μετά από ομόφωνη απόφαση του σωματείου τους, διεκδικώντας αιτήματα με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Σήμερα, Τρίτη, 14 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 7 έως τις 11 το πρωί στα ξενοδοχεία του Δήμου Παρελίων και τις ίδιες ώρες στα ξενοδοχεία των Δήμων Εσπερίων και Φιλαλείων στις 18 Ιούνη.

Τη σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία των Δήμων Αχιλλείων και Μελιταίων, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

«ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» - ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Μας αφορά όλους...

Στον «Σκλαβενίτη» στο Νέο Κόσμο, στο άκουσμα των αιτημάτων, οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι κουνούσαν καταφατικά το κεφάλι και δεν έμπαιναν στο μαγαζί, ξέροντας πως αν περάσει η απελευθέρωση του ωραρίου, η δουλιά και την Κυριακή, «θύματα» δε θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ, αλλά και οι ίδιοι που δουλεύουν σε άλλους κλάδους. Ακόμα και οι μικρομαγαζάτορες, που δε θα μπορέσουν να έχουν το μαγαζί τους ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Χαρακτηριστικό της κούρασης και της σκληρής δουλιάς, των εξαντλητικών ωραρίων είναι το αίσθημα ανακούφισης που ένιωσαν οι εργαζόμενοι όταν είδαν τους συναδέλφους τους έξω από τον «Σκλαβενίτη» να διαδηλώνουν ενάντια στην επέκταση του ωραρίου.

«ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» - ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ
Η καλύτερη συγκομιδή

Ακριβώς στις 3 το μεσημέρι το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων μπήκε μπροστά στην είσοδο του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στην Καλογρέζα. Από την ντουντούκα άρχισαν να ενημερώνονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι καταναλωτές, που τελείωναν τα ψώνια τους και βγαίνοντας έπαιρναν την ανακοίνωση του Συλλόγου. «Παρούσα» στην κινητοποίηση βέβαια, και η αστυνομία, καθώς ήρθαν, ρώτησαν και μετά παρέμειναν για να ...διατηρήσουν την «τάξη»...

Το σούπερ μάρκετ δε δούλεψε για τρεις ολόκληρες ώρες. Και τα μέλη του σωματείου έφυγαν αργά το απόγευμα με τα χέρια γεμάτα αιτήσεις εγγραφής νέων μελών στο σωματείο και με την ευχή πολλών κατοίκων της Ν. Ιωνίας για «...καλή αγωνιστική συνέχεια».

«ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ» - ΣΤΑΔΙΟΥ
Αγωνιστικό λουκέτο

«Λουκέτο» έβαλαν, στις 3 το μεσημέρι, δεκάδες εργαζόμενοι του εμπορίου και των υπηρεσιών μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους. Τα πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων «σφράγισαν» τις εισόδους στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερι» (ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ) στις τρεις ακριβώς, ενώ τα συνθήματα όπως «το ωράριό σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», δόνησαν τους δρόμους γύρω από το πολυκατάστημα. Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και των στελεχών της επιχείρησης, η κινητοποίηση επέβαλε το κλείσιμο του καταστήματος. Οι «καρποί» της κινητοποίησης ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί. Οι εργαζόμενοι μέσα στο πολυκατάστημα πήραν θάρρος, «το ευχαριστήθηκαν», όπως είπαν. Αυτήν την εικόνα μετέφεραν και οι συνδικαλιστές που περιόδευσαν μέσα στο πολυκατάστημα και συζήτησαν μαζί τους. Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» - ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Οσοι σχόλαγαν, έμεναν έξω

Με κουράγιο και θάρρος όπλισε τους εργαζόμενους στην επιχείρηση ο συμβολικός αποκλεισμός του «Πράκτικερ» στο Ελληνικό. Στις 3 το μεσημέρι ακριβώς οι είσοδοι του καταστήματος έκλεισαν από δεκάδες εργαζόμενους του εμπορίου και των υπηρεσιών μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Η κινητοποίηση προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στους υπεύθυνους της επιχείρησης, που όσο και αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν το κατάστημά τους μετά τις τρεις. Το πιο ενθαρρυντικό από όλα ήταν ότι οι εργαζόμενοι που σχόλαγαν από τη βάρδια, δεν έφευγαν. Εμεναν έξω με τους συναδέλφους τους, παίρνοντας θέση στον αγώνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ