ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Ουάσιγκτον εντείνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε Ενέργεια και ασφάλεια

Οι δύο τομείς ξεχώρισαν στην Ειδική Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN ως πεδία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας

Από τη Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN στην Ουάσιγκτον

Copyright 2022 The Associated

Από τη Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN στην Ουάσιγκτον
Με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου συμμετέχουν Μπρουνέι, Ινδονησία, Καμπότζη, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Λάος, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μιανμάρ και Φιλιππίνες), ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε στα τέλη της βδομάδας (12 και 13 Μάη), για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο, Ειδική Σύνοδο των δύο πλευρών, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναβαθμίσουν συμμαχίες που θα τις ενισχύσουν στον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 20 Μάη ο Μπάιντεν ξεκινά επίσημες επαφές στην Ιαπωνία, όπου συν τοις άλλοις αναμένεται να γίνει και νέα Σύνοδος του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία). Στη συνέχεια θα επισκεφτεί και τη Νότια Κορέα, λίγα 24ωρα μετά από νέες βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ και ενώ αναθερμαίνεται η συζήτηση για την «ανάγκη αντιμετώπισης» της Βόρειας Κορέας, που δεν είναι παρά μέρος του παζαριού για τους όρους και το περιεχόμενο αναβάθμισης (και) της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και ευρύτερα στη Βορειοανατολική Ασία.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ενώ η διήμερη Σύνοδος βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν 150 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των υποδομών, της ασφάλειας, της αντιμετώπισης πανδημιών κ.λπ. στη Νοτιοανατολική Ασία. Ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής διείσδυσης βρίσκεται η «ενεργειακή μετάβαση», από την οποία αμερικανικοί κολοσσοί προσδοκούν να ισχυροποιηθούν μεταξύ άλλων με τις επενδύσεις σε «περιφερειακό εμπόριο Ενέργειας», την «επιτάχυνση ανάπτυξης τεχνολογιών για καθαρή Ενέργεια» κ.λπ.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός «Κόμβου ΗΠΑ για κλιματικές λύσεις», αλλά και «Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - ASEAN για τον Διάλογο για τις Μεταφορές», που προδιαγράφουν νέα κλιμάκωση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και σχεδιασμών σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπου ισχυροί αντίπαλοι - πρώτα απ' όλα κινεζικά και ρωσικά μονοπώλια - ήδη «παίζουν μπάλα» στην περιοχή.

Ενδεικτική είναι την ίδια στιγμή και η «αφοσίωση» στην «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», για την οποία οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 60 εκατ. δολάρια, με φόντο την όξυνση εντάσεων μεταξύ της Κίνας και πολλών μελών της ASEAN, που διατηρούν εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο η αμερικανική Ακτοφυλακή «θα αναπτύξει δυνάμεις και θα εγγράψει πρόσθετο προσωπικό στον Ινδο-Ειρηνικό, προκειμένου να βοηθήσει στα αιτήματα των εταίρων για ναυτική εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων». Γίνεται επίσης λόγος για «Πλατφόρμα στήριξης Ινδο-Ειρηνικού», στο πλαίσιο της αμερικανικής Ακτοφυλακής, που θα αναπτύξει «σκάφος στη Νοτιοανατολική Ασία και Ωκεανία για τη συνεργασία στην ασφάλεια και για να επιχειρεί ως πλατφόρμα εκπαίδευσης. Αυτό το σκάφος θα αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή, παρέχοντας δυνατότητες για πολυεθνικά πληρώματα, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών αποστολών και τη συμμετοχή σε θαλάσσιες εμπλοκές συνεργασίας».

Ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις που έκανε σε συζήτηση του αμερικανικού κυβερνητικού «Ινστιτούτου για την Ειρήνη» ο συντονιστής για τον Ινδο-Ειρηνικό του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κερτ Κάμπελ: «Διαμορφώθηκε μία άποψη ότι με τη "στροφή προς την Ασία" (σ.σ. όπως βαφτίστηκε η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί Ομπάμα, σηματοδοτώντας τη σημασία της περιοχής για το αμερικανικό μεγάλο κεφάλαιο) οι ΗΠΑ κατά κάποιον τρόπο στρέφονταν μακριά από την Ευρώπη, ότι απομακρυνόμασταν από τους πιο συνεπείς μας εταίρους». Αλλά, συνέχισε, «αυτό που είναι διαφορετικό τώρα (σ.σ. με κυβέρνηση Μπάιντεν) είναι η έννοια της κοινής δουλειάς μαζί τους (σ.σ. με τους Ευρωπαίους) στον Ινδο-Ειρηνικό». Πρόσθεσε δε, αναφερόμενος σε νέα και παλιά σχήματα με τα οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στερεώσουν τη δράση τους στην περιοχή: «Αναγνωρίζουμε αρκετά καθαρά ότι κάθε πρωτοβουλία μας που σχεδιάζεται απλά για αναμέτρηση με την Κίνα είναι πιθανό να έχει δυσκολία να κερδίσει ανάστημα στην Ασία». Και, εστιάζοντας ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία, ότι «οι περισσότερες χώρες της θέλουν εμπλοκή από διάφορες δυνάμεις. Σταθερές σχέσεις με τον μεγάλο τους γείτονα στον Βορρά (σ.σ. την Κίνα), αλλά επίσης πρακτικούς, ανθεκτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ», καταλήγοντας πως «η ομάδα μας αναγνωρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ορισμένα προστατευτικά κιγκλιδώματα που θα εμποδίσουν τη σχέση ΗΠΑ - Κίνας να εκτραπεί σε επικίνδυνους τομείς ανταγωνισμού».

«Επιθετική ενέργεια» η εμφάνιση κινεζικού πλοίου

Ολα αυτά ενώ οι τόνοι με την Κίνα υψώνονται με διάφορες αφορμές.

Την Παρασκευή ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Πίτερ Ντάτον, αντέδρασε έντονα στην εμφάνιση κινεζικού πλοίου συλλογής πληροφοριών ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο για «επιθετική ενέργεια, ειδικά επειδή έφτασε τόσο νότια».

Είχαν προηγηθεί οι επισημάνσεις των ηγετών ΕΕ - Ιαπωνίας στο Τόκιο, όπου έγινε η ετήσια διμερής Σύνοδος, μέσα από τις οποίες εκφράστηκε ανησυχία όχι μόνο για τη Ρωσία ως «την πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη», αλλά και για την «ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα». Καθόλου τυχαία, τονίστηκε ότι η διμερής συνεργασία «είναι σημαντική και στην περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού, και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παλλαϊκό αντικατοχικό συλλαλητήριο η κηδεία της δημοσιογράφου

Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της κατοχής μετατράπηκε την Παρασκευή η τελετή κηδείας της Παλαιστίνιας Χριστιανής δημοσιογράφου του «Αλ Τζαζίρα», Σιρίν Αμπού Ακλα, η οποία δολοφονήθηκε την Τετάρτη το πρωί εν ψυχρώ από ισραηλινά πυρά, ενώ κάλυπτε την εισβολή του στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Οχθη.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά των δυνάμεων κατοχής, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδεψαν τη σορό της στο νεκροταφείο «Αγία Σιών», ενώ η κηδεία έγινε δύο μέρες πριν τη μαύρη επέτειο της 15ης Μάη για την Παλαιστινιακή Νάκμπα («Καταστροφή»).

Ενδεικτικό της προκλητικής στάσης των ισραηλινών κατοχικών αρχών ήταν η απόφασή τους να περιορίσουν τη συμμετοχή του πλήθους στο νεκροταφείο σε μόλις 50 άτομα και να απαγορεύσουν την έπαρση παλαιστινιακής σημαίας, αφού προηγουμένως επιτέθηκαν στη νεκρική πομπή που μετέφερε το φέρετρό της.

Η Μέρα της Παλαιστίνης τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μάη, σε ανάμνηση του διωγμού και των σφαγών χιλιάδων Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ τον Μάη του 1948, όταν έληξε η Βρετανική Εντολή για την Παλαιστίνη που είχε επιβληθεί με απόφαση της τότε «Κοινωνίας των Εθνών» μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΠΑΜΕ: Οι μακελάρηδες σύμμαχοι των ΗΠΑ και των ελληνικών κυβερνήσεων συνεχίζουν το βάρβαρο έργο τους

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχική βία. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε μια νέα επίδειξη βαρβαρότητας και απανθρωπιάς πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στον κόσμο που συνόδευε το φέρετρο της Αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, για τη νεκρώσιμη ακολουθία. Την δημοσιογράφο που δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός με σφαίρα στο κεφάλι.

Η υποκρισία των ΗΠΑ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων της Ελλάδας δεν μπορεί να κρυφτεί από κούφιες και αλά καρτ διακηρύξεις για "δημοκρατία" και "ανθρώπινα δικαιώματα", όταν την ίδια ώρα συνεχίζουν να συνεργάζονται και να στηρίζουν το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ.

Η νέα ντροπιαστική βαρβαρότητα του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ αποδεικνύει ότι οι δολοφόνοι του παλαιστινιακού λαού φοβούνται την οργή του λαού. Φοβούνται την καταδίκη της πολιτικής τους και τη διεθνή αλληλεγγύη με τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Φοβούνται την αντίδραση και τον αγώνα των λαών απέναντι στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών!

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!

Για μια Παλαιστίνη Ελεύθερη και Ανεξάρτητη στα σύνορα του '67!».

ΚΟΥΒΑ
Τραγικό δυστύχημα σε ξενοδοχείο με 46 νεκρούς

ΑΒΑΝΑ.--

Πλησιάζουν στο τέλος οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στο κατεστραμμένο από την τρομερή έκρηξη, στις 6 Μάη, στο ιστορικό ξενοδοχείο «Σαρατόγκα» στην παλιά πόλη της κουβανικής πρωτεύουσας, λόγω διαρροής φυσικού αερίου. Η τραγωδία που χτύπησε τη χώρα αφήνει πίσω της 46 νεκρούς (οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που ετοιμαζόταν να ανοίξει στις 10 Μάη), ενώ υπάρχουν και ορισμένοι ανήλικοι και μια άτυχη Ισπανίδα τουρίστρια. Συνολικά τραυματίστηκαν 99 άνθρωποι και εξακολουθούν να νοσηλεύονται 13, κάποιοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την πρώτη στιγμή το σοσιαλιστικό κράτος παρείχε ολόπλευρη υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και σε 22 οικογένειες που τα σπίτια τους κοντά στο ξενοδοχείο υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι οικογένειες αυτές θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο ωσότου αποκατασταθούν οι κατοικίες τους με ευθύνη του κράτους. Επίσης, η ηγεσία του κράτους και του Κόμματος με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας και Α' Γραμματέα της ΚΕ, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, είναι κοντά στους πληγέντες και συντονίζουν τις έρευνες και για τις αιτίες αυτής της τραγωδίας.

Ταυτόχρονα, από όλο τον κόσμο ηγέτες κρατών και οργανώσεις αλληλεγγύης στέλνουν μηνύματα συλλυπητηρίων και συμπαράστασης. Από την Ελλάδα μηνύματα έστειλαν το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο για 91.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, στην πραγματικότητα για να δοθεί «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο, ενώ οι περικοπές που θα γίνουν θα έχουν άμεση επίπτωση στα λαϊκά στρώματα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου την Παρασκευή ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πρότεινε στους υπουργούς να μειώσουν κατά 91.000 τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, για να μπορέσουν να γίνουν φοροαπαλλαγές ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ενδεικτική εξάλλου της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι και η εικόνα που κατέγραψε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση The Food Foundation, όπου ένας στους εφτά ενηλίκους (περίπου 7,3 εκατ. άτομα) δεν έχει αρκετά τρόφιμα για τη σωστή διατροφή του και αναγκάζεται να μειώνει τις μερίδες ή να παραλείπει ολόκληρα γεύματα λόγω φτώχειας ή να σιτίζεται κυρίως με κονσέρβες λόγω της «έκρηξης» στα τιμολόγια ρεύματος που προκαλούν ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Βουλευτικές εκλογές εν μέσω παρατεταμένης κρίσης

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή 15 Μάη εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Λιβανέζοι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα 128μελή Βουλή εν μέσω σφοδρής χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενδοαστικών αντιθέσεων, που έχουν εξωθήσει στη φτώχεια το 70% ενός λαού περίπου 6,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης, τα σοβαρά προβλήματα σε νευραλγικές υποδομές (με πρώτη την παραπαίουσα δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού που δίνει στα σπίτια μόλις δύο ώρες ρεύμα, την έλλειψη συγκοινωνιών, συστημάτων αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμάτων κ.ά.) μπήκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μαζί με τις πιέσεις κάποιων αστικών κομμάτων (με πρώτες τις «Δυνάμεις του Λιβάνου» του φαλαγγίτη Σαμίρ Ζαζά) για αποστρατιωτικοποίηση της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ».

Η επόμενη μέρα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη μεταξύ άλλων και λόγω των απαιτήσεων που καταγράφονται στην πρόσφατη συμφωνία του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Νατζίμπ Μικάτι, με το ΔΝΤ, ανεξάρτητα από τον νέο συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στη νέα Βουλή (που θα αναλάβει στη συνέχεια την εκλογή νέου Προέδρου στη χώρα καθώς η θητεία του απερχόμενου, Μισέλ Αούν, εκπνέει τον Οκτώβρη).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ