ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2015
Σελ. /24

Διαβάστε σήμερα στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία»:

-- Η «γνώμη» της ΟΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση να το «μαζέψει».

-- Συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη μάχη των Συμβάσεων.

-- Αρθρο για το 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

-- Ιστορικό: 1976 - 9ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

-- Τα αποτελέσματα του τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Η «γνώμη» της ΟΚΕ δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να το «μαζέψει»

Οι «κοινωνικοί εταίροι» αντιδρούν στην αύξηση του κατώτερου μισθού, ολοκληρώνοντας τη μεθόδευση του υπουργείου Εργασίας

Από την κινητοποίηση Ομοσπονδιών και συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 15/4, ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο»
Από την κινητοποίηση Ομοσπονδιών και συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 15/4, ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο»
Η μεθόδευση του υπουργείου Εργασίας να θέσει υπό την αίρεση των δανειστών και των «κοινωνικών εταίρων» την επαναφορά του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων, δημιουργεί το αναγκαίο προκάλυμμα προκειμένου η κυβέρνηση να εγκαταλείψει ακόμα και τα ελάχιστα που έταξε προεκλογικά για να πάρει ψήφους.

Ετσι, μέχρι κι αυτό το κουτσουρεμένο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τις συνέπειες της ΠΥΣ 6/2012 για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό, απορρίπτεται από τον ΣΕΒ, ενώ την ίδια στιγμή ο Π. Σκουρλέτης ομολογεί ότι αποτελεί σημείο εμπλοκής και στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», δηλαδή την τρόικα.

Οπως αναμενόταν, στην εξέταση του σχεδίου νόμου από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η «γνώμη» της οποίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η πλευρά του ΣΕΒ απορρίπτει την επαναφορά του κατώτερου μισθού ακόμα και σταδιακά, ενώ τοποθετείται αρνητικά και σε όποια βελτίωση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις επέφερε το σχέδιο νόμου.

Ούτε συζήτηση...

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ όχι μόνο χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» τη σταδιακή και μερική επαναφορά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα του 2012 - το σχέδιο νόμου δεν εξασφαλίζει την επαναφορά των ωριμάνσεων λόγω πολυετίας - αλλά επιπλέον δηλώνει ότι:

«(...) τίποτε στην οικονομία και στις αντοχές των επιχειρήσεων δεν είναι το ίδιο, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας όπου το εργατικό κόστος έχει αποφασιστική σημασία για την επιβίωσή τους. Οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι αυτοί βρίσκονται εκτεθειμένες σε σοβαρό κίνδυνο καθώς οι πελάτες τους, εντός και εκτός Ελλάδας, δεν θα δεχθούν τη μετακύλιση του πρόσθετου κόστους. Θα πρέπει να αποσυρθεί αυτή η διάταξη και να αφεθούν τα μέρη να ρυθμίσουν το θέμα με γνώμονα την οικονομική πραγματικότητα του 2015».

Παρόμοια στάση κρατούν και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, οι οποίες στην ΟΚΕ ζήτησαν «η σχετική προσαρμογή να γίνει σε δύο στάδια, όπως προσδιορίζει σχετικά το σχέδιο νόμου, χωρίς προς το παρόν να επεκταθεί και στην επαναφορά του υπολογισμού των ωριμάνσεων. Η λύση αυτή προτείνεται προκειμένου να αποφευχθεί το "οικονομικό σοκ" που θα προκληθεί στις μικρομεσαίες ιδίως επιχειρήσεις από την απότομη αύξηση των αποδοχών».

Σε κάθε περίπτωση και η τοποθέτηση πάνω στο σχέδιο νόμου από την ΟΚΕ επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι εργάτες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιου είδους όργανα.

Η ΟΚΕ θεσμοθετήθηκε κατ' επιταγή της ΕΕ και με σκοπό όχι να υπηρετηθούν τα εργατικά συμφέροντα, όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία συμμετέχει σ' αυτήν καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες, αλλά για να προωθηθεί ο αστικός μύθος περί «κοινών συμφερόντων» μεταξύ καπιταλιστών και εργατών. Μύθος που επιχειρεί να αφοπλίσει το εργατικό κίνημα.

Κάνει τον ανήξερο

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναγνωρίζει ότι το ζήτημα του κατώτερου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι από τα πλέον βασικά στα παζάρια με τους «εταίρους», παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα τα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη νομοθέτησή τους ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησης και να δικαιολογήσει την απεμπόληση ακόμα και των ελάχιστων που υποσχέθηκε προεκλογικά, επιχειρεί να τα «ρίξει» στους «εταίρους».

Χαρακτηρίζει τη στάση τους «δογματισμό» και δηλώνει: «(...) θέλουν να το παραπέμψουν στις καλένδες και να ακυρώσουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα το οποίο είναι σε διαβούλευση και έχει κατατεθεί από το υπουργείο μας, το οποίο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή εμπειρία (...) Λένε ελάτε να συμφωνήσουμε να το κάνουμε όλοι μαζί αργότερα και αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση των θεσμών».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 11 Ιούνη να τρανταχτεί ο τόπος!

Σε ανακοίνωση για τη γνώμη της ΟΚΕ, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αναφέρεται σε αποκατάσταση των απωλειών, ούτε δυναμώνει το πλέγμα προστασίας των ΣΣΕ. Παραπέμπει τις αυξήσεις των μισθών στο μέλλον και σταδιακά, αλλά και με τη σύμφωνη απόφαση των μεγαλοεργοδοτών.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις, όμως, φανέρωσαν ήδη τις προθέσεις τους, καθώς στις χτεσινές συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Τύπου - Χάρτου για την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αναφέρθηκαν σε "νομοθετικό κενό" και ουσιαστικά ζήτησαν "να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν", με βάση διαπραγμάτευσης την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση των 586 ευρώ. Αμφισβητούν δηλαδή στην πράξη ακόμα και τα ψίχουλα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης.

Σε απλή γλώσσα, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία λένε "ξεχάστε τις απώλειες που είχατε τα προηγούμενα χρόνια", οι οποίες έγιναν κέρδη και προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, αγγίζοντας αθροιστικά το ποσό των 14 δισ. ευρώ, και ελάτε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πλαίσιο όπου θα υπάρχουν τυπικά συλλογικές συμβάσεις, αλλά οι εργοδότες δε θα είναι υποχρεωμένοι να τις τηρούν.

Και κυρίως, η διαπραγμάτευση θα ξεκινά από το άθλιο καθεστώς των 586 ευρώ που νομοθετικά παραμένει ανέγγιχτο. Παράλληλα οι ευέλικτες μορφές εργασίας, που οδηγούν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν μισθούς των 200 και 300 ευρώ, θα παραμένουν κορώνα στις εργασιακές σχέσεις.

Αυτό είναι το "σύγχρονο μοντέλο" στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό που συμφώνησαν ήδη με την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ. Αυτό που θέλουν είναι εργάτες φτηνούς, που θα δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις ζούγκλας, χωρίς δικαιώματα, φτηνά εξαρτήματα στις μηχανές τους, που θα πληρώνονται με ψίχουλα όπως και όποτε θέλουν.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παρακολουθούν παθητικά το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους. Να απαιτήσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ την αποκατάσταση των απωλειών από τα πλήγματα που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια, να διεκδικήσουν άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, άμεση επαναφορά του κατωτέρου μισθού με νομοθετική ρύθμιση στα 751 ευρώ και αποκατάσταση των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα του 2009.

Απαιτείται σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ελπίζουν στην κυβέρνηση και στα μεγάλα λόγια, καθώς στην πράξη αποδεικνύεται πως η κατάθεση ελπίδας στο παιχνίδι των κυβερνητικών εναλλαγών δε φέρνει πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα.

Η κυβέρνηση υποσχόταν ελάχιστα ψίχουλα και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Ομως όλοι παραμένουν εδώ, βοηθώντας τη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου να ξεσαλώνει. Οι δήθεν "κόκκινες γραμμές" αποδεικνύονται αόρατες. Οσο περισσότερος χρόνος δίνεται τόσο χαμηλότερα θα ξεκινούν οι διεκδικήσεις μας στο μέλλον.

Μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα με την οργάνωση και τους αγώνες του μπορεί να αναχαιτίσει την επίθεση που παραμένει ισχυρή και πρόκειται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Στις 11 Ιούνη κάθε πόλη να τρανταχτεί από τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και των συνδικάτων, προετοιμάζοντας το έδαφος για πανελλαδική - πανεργατική απεργία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org