ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
TOYΡΚΙΑ
Ανησυχία για την τύχη εκατοντάδων εργατών σε ορυχείο

Συγγενείς των εργατών φτάνουν έξω από το ορυχείο
Συγγενείς των εργατών φτάνουν έξω από το ορυχείο
AΓΚΥΡΑ.--

Το σοβαρότερο εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας από το 1992 καταγράφουν από χτες τουρκικά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, με αφορμή την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της δυτικής πόλης Σόμα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε εργατών και τον εγκλωβισμό 200 έως 300 συναδέλφων τους σε βάθος δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.

Ως χτες βράδυ, σωστικά συνεργεία είχαν καταφέρει να βγάλουν ζωντανούς 25 ανθρακωρύχους.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, χαρακτήρισε το δυστύχημα «πολύ σοβαρό», διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια» για τη διάσωση των παγιδευμένων εργατών.

Το ανθρακωρυχείο ανήκει στην τουρκική εταιρεία «SOMA Komur Isletmeleri A.S.», που ισχυρίστηκε ότι το δυστύχημα συνέβη «μολονότι εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εργασιακής ασφάλειας», ζήτημα βέβαια που εξετάζεται. Ως αιτία του δυστυχήματος αναφέρεται βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρικό υποσταθμό που προκάλεσε την έκρηξη.

Το 1992, έκρηξη σε υπόγειες εγκαταστάσεις γεώτρησης φυσικού αερίου στο λιμάνι Ζονγκουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας προκάλεσε το θάνατο 263 εργατών.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το μακελειό συνεχίζεται μαζί με την ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Ακόμη ένα άγριο φονικό σε βάρος αμάχων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που είχαν ανατρέψει την προηγούμενη κυβέρνηση προκαλώντας αιματοκύλισμα του λαού επί περίπου ένα χρόνο, σημειώθηκε χτες στη χώρα, όπου από τον περασμένο Δεκέμβρη πραγματοποιείται ιμπεριαλιστική επέμβαση, όπου συμμετέχουν 2.000 Γάλλοι στρατιώτες, περίπου 5.500 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης και πρόσφατα και στρατός της ΕΕ, που μάλιστα εκπαιδεύτηκε σε στρατόπεδα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών αστυνομικών αρχών, μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο μισθοφόροι της ΣΕΛΕΚΑ έκαψαν ζωντανούς 13 χωρικούς που είχαν καταφύγει σε σπίτι της κεντρικής περιοχής Κάγκα Μπαντόρο, το οποίο είχε περικυκλωθεί από τους ένοπλους, που υποτίθεται πως έχουν φύγει από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, που φέρεται πως τους εξόπλιζε και υποστήριζε...

Παράλληλα, χτες στο Παρίσι οι γαλλικές αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο της 25χρονης ανεξάρτητης φωτορεπόρτερ Καμίλ Λεπάζ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η Λεπάζ έκανε φωτογραφικές αποστολές στην Αφρική, μένοντας τα τελευταία χρόνια μόνιμα στο Νότιο Σουδάν.

Το ίδιο 24ωρο, αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης, που έχει αναλάβει τον εντοπισμό και σύλληψη του Τζόζεφ Κόνι, αρχηγού της ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης LRA, ανακοίνωσε πως εστιάζει τις έρευνες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου φαίνεται πως έχει καταφύγει ο καταζητούμενος για αμέτρητα εγκλήματα σε βάρος δεκάδων χιλιάδων αμάχων της Ουγκάντα, του Σουδάν και της ΛΔ Κονγκό για πάνω από μία 20ετία. Αυτό κατέθεσε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού για την Κεντρική Αφρική, Αμπου Μούσα.

ΣΥΡΙΑ
Παραίτηση Μπραχίμι και νέα προσχήματα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την αμετάκλητη απόφασή του να παραιτηθεί στις 31 τρέχοντος μηνός από το αξίωμα του διεθνούς απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία γνωστοποίησε, χτες βράδυ, ο Αλγερινός διπλωμάτης Λακντάρ Μπραχίμι έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες δύο ετών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν Υόρκη, παρουσία του ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, ο Μπραχίμι υποστήριξε πως θα συνεχίσει «να δουλεύει για την ειρήνη» θυμίζοντας ότι από τον καιρό που πήρε τη σκυτάλη του απεσταλμένου από τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε επισημάνει «τον εξαιρετικά σύνθετο και πάρα πολύ δύσκολο ρόλο αυτής της αποστολής» για ειρήνευση στη Συρία.

Διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ανέφεραν ως πιθανότερους διαδόχους του Μπραχίμι τον πρώην υπουργό Αμυνας και Εξωτερικών της Τυνησίας Καμέλ Μορτζάν, τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, τον πρώην γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Το ίδιο 24ωρο, το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη επανέφερε τον ισχυρισμό για χρήση από τη συριακή κυβέρνηση χλωρίου κατά αμάχων σε τρεις πόλεις της Συρίας στα μέσα Απρίλη. Την περίοδο εκείνη όμως η συριακή κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πληροφορίες ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές του «Μετώπου Νούσρα» είχαν εξαπολύσει επίθεση με ένα κοινό χημικό στοιχείο πολλαπλών χρήσεων (που συναντάται κυρίως στη βιομηχανία) επιδιώκοντας την αντίδραση διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι κατηγορίες της παραπάνω οργάνωσης έδωσαν πάντως χτες την αφορμή στον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρτιν Λίντεγκααρντ, να ασκήσει πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση καλώντας την «να παραδώσει και τα τελευταία χημικά όπλα» εντός του χρονοδιαγράμματος, που εκπνέει στις 30 Ιούνη.

Σε υψηλούς τόνους για το ίδιο θέμα κυμάνθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, καθώς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Ασαντ έχει χρησιμοποιήσει «χημικά όπλα, και κυρίως χλώριο, 14 φορές από τον Οκτώβριο». Ο Φαμπιούς, συναντώντας τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, αναφέρθηκε και στα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, τα οποία εξέταζαν το προηγούμενο καλοκαίρι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, και που τελικά εγκαταλείφθηκαν το φθινόπωρο, λέγοντας: «Λυπούμαστε διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα είχε αλλάξει πολύ τα πράγματα, από πολλές απόψεις, όμως είναι ένα γεγονός και δεν θα ανασκευάσουμε την Ιστορία».

Πάντως, όλα αυτά δεν μπορεί να είναι άσχετα από το γεγονός ότι οι αντικαθεστωτικοί και μισθοφόροι που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές δέχονται τη μια ήττα μετά την άλλη από το συριακό στρατό.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι στη Γαλλία, επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας και της χωροφυλακής στο Στρασβούργο οδήγησε τα ξημερώματα στη σύλληψη 10 ύποπτων ισλαμιστών εξτρεμιστών, που φέρεται πως είχαν μεταβεί στη Συρία πέρσι για να συμμετάσχουν στις επιθέσεις σε βάρος του συριακού στρατού. Γάλλοι ειδικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 780 άτομα που ζουν στη Γαλλία βρίσκονται ή κατευθύνονται προς τη Συρία ή έχουν επιστρέψει και ότι 30 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί εκεί.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Προς διαπραγματεύσεις με την «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Υπαναχώρησε χτες η νιγηριανή κυβέρνηση στην αρχική άρνησή της για διαπραγματεύσεις με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαραμ, ανακοινώνοντας πλέον και επίσημα ότι είναι ανοιχτό «το παράθυρο των διαπραγματεύσεων», ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των περίπου 300 μαθητριών που απήχθησαν πριν από σχεδόν ένα μήνα από το σχολείο τους.

Μάλιστα, Νιγηριανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι φάνηκαν πως έχουν ήδη συγκροτήσει επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους ισλαμιστές, που προσπαθούν εδώ και μία δεκαετία με τη βία (κυρίως με σφαγές, λεηλασίες και εμπρησμούς) να μετατρέψουν τη Νιγηρία σε ισλαμικό χαλιφάτο απαγορεύοντας την κοσμική εκπαίδευση.

Στην Αμπούτζα πάντως, μεταξύ πλήθους ξένων ειδικών και μη αξιωματούχων, βρίσκεται από χτες και ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (Africom), για να «βοηθήσει» υποτίθεται στον εντοπισμό των μαθητριών, εντείνοντας την «αντιτρομοκρατική» διμερή συνεργασία και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη δράση όχι μόνο κλιμακίου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Νιγηρία αλλά και πτήσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα.

Καταδικάζει η Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ

Τη μαζική απαγωγή μαθητριών στη Νιγηρία από την ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χάραμ», καταδικάζει η Κλαδική Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (FISE) και καλεί τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμή της να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους. Ταυτόχρονα, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση της Νιγηρίας είναι υπεύθυνη για το θρησκευτικό φανατισμό που οξύνεται στη χώρα. Εξίσου υπεύθυνες είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τρέφονται από το αίμα και τον ιδρώτα των φτωχών και με τη στρατηγική τους εξουσιάζουν τους λαούς».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συρία και Ιράν η βασική ατζέντα επαφών του Χέιγκελ

ΡΙΑΝΤ.--

Μίνι περιοδεία στη Μέση Ανατολή, κάνοντας την αρχή από τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, με κεντρικά ζητήματα τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων του πολέμου στη Συρία.

Σήμερα ο Χέιγκελ αναμένεται να συναντηθεί στη Τζέντα με υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους και τους υπουργούς Αμυνας του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (για πρώτη φορά από το 2008) και τις προσεχείς μέρες θα μεταβεί σε Ιορδανία και Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, αναφερόμενος στις επιδιώξεις της μίνι περιοδείας του Χέιγκελ στη Μέση Ανατολή, σημείωσε πως πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού στην περιοχή εδώ και περίπου ένα χρόνο, με κεντρικό σκοπό την προώθηση της περιφερειακής στρατηγικής της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκηπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, ανακοίνωσε την αποστολή επίσημης πρόσκλησης στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ