ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μειωμένοι μέχρι και 40% οι μισθοί στον Σκαραμαγκά

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η υπογραφή των ατομικών Συμβάσεων για την επανέναρξη της κατασκευής των υποβρυχίων

Τμήμα των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, όπου κάθε εργασία έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο
Τμήμα των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, όπου κάθε εργασία έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο
Ατομικές συμβάσεις για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπογράφουν αυτές τις μέρες και μέχρι την Παρασκευή οι εργαζόμενοι, που έχουν να δουν μισθό από τις 18 Απρίλη 2012! Οι συμβάσεις είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Πολεμικού Ναυτικού με τις πολυεθνικές-ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων για την ολοκλήρωση των τεσσάρων υποβρυχίων («ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ»).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ατομικές συμβάσεις προβλέπουν μισθούς από 850 ευρώ και οι μειώσεις κυμαίνονται από 30% έως 40% σε σχέση με τις αμοιβές που είχε κάθε εργαζόμενος πριν ξεκινήσει το καθεστώς της «εκ περιτροπής» εργασίας στα Ναυπηγεία. Η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό έχει διάρκεια το πολύ δυο χρόνια, όσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η κατασκευή των υποβρυχίων και δεν «ακουμπάει» καθόλου το θέμα με τα χρωστούμενα που οφείλουν στους εργαζόμενους οι Αραβες και οι Γερμανοί που συμπράττουν στα Ναυπηγεία.

Εννοείται ότι μετά την ολοκλήρωση των υποβρυχίων καμιά θέση εργασίας δεν είναι διασφαλισμένη. Με βάση τη συμφωνία που έκανε το υπουργείο Αμυνας, η παραλαβή των υποβρυχίων αποσυνδέθηκε από το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά τη λειτουργία και το μέλλον του Σκαραμαγκά. Την ευθύνη για την ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό, με το ποσό των 75,5 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, που προβλέπονταν γι' αυτόν το σκοπό. Ωστόσο, το έργο θα αναλάβει η γερμανική «HDW», πρώην ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου και μέλος του γερμανικού ομίλου «Thyssen Krupp», που μαζί με τον αραβικό μονοπωλιακό όμιλο «ADM» έχουν αγοράσει το ναυπηγείο!

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Το ΚΚΕ απαιτεί να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι

Με αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους 50 εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Γ. Μαυρίκο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κύριο το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη του 2013!

Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σημειώνουν, μεταξύ άλλων: «Εργασθήκαμε στη Γενική Γραμματεία από το 2006 έως και το 2010, με συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονταν χωρίς καμία διακοπή. Μετά τη λήξη αυτών, προσφύγαμε στα Ελληνικά Δικαστήρια για να αποδείξουμε το αυτονόητο, πως καλύπταμε στην υπηρεσία πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιστρέψαμε σε αυτήν μετά την έκδοση θετικής απόφασης ασφαλιστικών μέτρων (Νοέμβρης 2011, Σεπτέμβρης 2012).

Εκτοτε παρέχουμε τις υπηρεσίες μας κανονικά και χωρίς καμία διακοπή. Η συνήθης αργοπορία των μισθών μας κατά τους πρώτους μήνες κάθε έτους ήταν κάτι συνηθισμένο, το οποίο και υπομείναμε. Από το Σεπτέμβρη του 2013 όμως έως και σήμερα παραμένουμε απλήρωτοι με ημερομηνία πληρωμής άγνωστη». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι διαθέτουν δικαστικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις που υποχρεώνουν τη Γενική Γραμματεία να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους αλλά και να καταβάλλει τις αντίστοιχες αποδοχές.

Η κατάσταση των 50 εργαζόμενων είναι τραγική, καθώς μεταξύ τους υπάρχουν συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν μπορούν να έχουν την αναγκαία θεραπεία. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος δήλωσε κατηγορηματικά:

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους εργαζόμενους και να πληρώσει αμέσως τα δεδουλευμένα που παράνομα τους κατακρατεί εδώ και 8 μήνες. Η άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την υπ' αριθμό 10600/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αλλά και την 359/2013 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει φέρει σε απόγνωση τις οικογένειες των 50 εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται κάθε μέρα, κανονικά και χωρίς διακοπή. Το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό τους ενεργά μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους».

Η «Coca cola» απέλυσε τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕΕΠ

Την απόλυση του αντιπροέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Μιχάλη Παπακωνσταντή από την πολυεθνική «3Ε» καταγγέλλει και καταδικάζει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Ο συνάδελφος Παπακωνσταντής Μιχάλης είναι Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και Αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ). Η απόλυση είναι εκδικητική, γίνεται για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους γιατί ο συνάδελφος συμμετείχε στον πολύμηνο αγώνα της ΠΟΕΕΠ και των εργαζομένων της "Coca - cola" ενάντια στο πογκρόμ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η 3Ε.

Στο όνομα της αναδιοργάνωσης της εταιρείας, έχει πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας οι εργαζόμενοι στην "Coca - cola" να είναι σκυφτοί και άφωνοι για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Η απόλυση δεν πρέπει να περάσει. Στηρίζουμε τη στάση εργασίας σε όλο τον κλάδο τη Πέμπτη 15 Μάη, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της "Coca - cola 3Ε". Στηρίζουμε και συμπορευόμαστε με τον πολύμηνο αγώνα της ΠΟΕΕΠ».

Ο

ΚΕΣΕΝ: Την προσπάθεια κατάργησης του επιδόματος μετεκπαίδευσης για τους σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ που οι απουσίες τους υπερβαίνουν το 10% της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος, καταγγέλλουν η ΠΕΜΕΝ και η Συντονιστική Επιτροπή ΚΕΣΕΝ Μηχανικών. Το υπουργείο Ναυτιλίας και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών «ξέθαψαν» Υπουργική Απόφαση του 2011, ενώ ως απουσίες προσμετρούνται και οι μέρες που οι σπουδαστές και οι ναυτεργάτες βρίσκονταν σε απεργία. Απαιτούν την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης. Διεκδικούν την αύξησή του στο 80% του βασικού μισθού του αντίστοιχου διπλώματος και την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όλους τους μετεκπαιδευόμενους, χωρίς περιορισμό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Ενας 52χρονος εργάτης σε εταιρεία συντήρησης ανελκυστήρων στο Ηράκλειο Κρήτης κατέληξε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο, μετά από σοβαρό τραυματισμό. Την ώρα της δουλειάς, έπεσε από τον 5ο όροφο κτιρίου και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου έχασε τη μάχη για τη ζωή.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στη 1 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η 8μηνη περίοδος της διαθεσιμότητας πολλών εργαζομένων αυτών των υπηρεσιών και οργανισμών. Απαιτούν την άμεση επανένταξη όλων των συναδέλφων στην εργασία, καθώς και να παρθεί πίσω ο ν. 4250/14 για την αξιολόγηση.

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την απόλυση μιας εργαζόμενης από τα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Χτες το μεσημέρι οι δυνάμεις του κλαδικού και του επιχειρησιακού σωματείου έκαναν παρέμβαση στο κατάστημα της επιχείρησης στο εμπορικό κέντρο «Avenue» στο Μαρούσι, όπου δούλευε η εργαζόμενη, διεκδικώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Η απόλυση έγινε τη Δευτέρα, μια μέρα μετά τις Γενικές Συνελεύσεις που οργάνωσε το επιχειρησιακό σωματείο πανελλαδικά και τις αντιδράσεις κάτω από τις οποίες η εργοδοσία αναγκάστηκε να «παγώσει» την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

Ευχαριστήρια επιστολή στο ΠΑΜΕ Ηρακλείου

Ευχαριστήρια επιστολή από έγκυο, άνεργη μητέρα με δυο ανήλικα παιδιά που ζούσε δυο χρόνια χωρίς ρεύμα (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), έλαβε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Θεωρώ υποχρέωσή μου μέσω του Τύπου να ευχαριστήσω τα παιδιά του ΠΑΜΕ που με τη συμπαράσταση και τον αγώνα που έκαναν ανεδείχθη και λύθηκε το πρόβλημα που μου προέκυψε πριν από δυο χρόνια (η ηλεκτροδότηση του σπιτιού μου διεκόπη, αφήνοντας η ΔΕΗ τα δυο ανήλικα παιδιά μου και εμένα - άνεργη - δυο χειμώνες στο κρύο και στο σκοτάδι). Και πάλι ευχαριστώ τα παιδιά του ΠΑΜΕ για τον ανθρωπισμό τους. Σημειώστε ότι δεν τα γνώριζα και καμία σχέση δεν είχα μαζί τους ποτέ, τυχαία πληροφορήθηκαν την κατάστασή μου. Πάντα επιτυχίες, παιδιά, στους δίκαιους αγώνες σας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ