ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΗ
Να μεγαλώσει ο φόβος εργοδοσίας και κυβέρνησης

Τα αυξημένα καθήκοντα των ταξικών δυνάμεων αναδείχτηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία
Ανεβαίνουν οι ρυθμοί για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας, μεγαλώνουν οι ευθύνες και οι απαιτήσεις για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της εργατικής τάξης στους τόπους δουλειάς. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια στις 10 π.μ., στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με την επισήμανση ότι η κλιμάκωση του αγώνα προϋποθέτει κυρίως πολιτικοποίηση και οργάνωση από τα κάτω, συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας τα άμεσα καθήκοντα για την επιτυχία της απεργίας, αλλά και προκειμένου η εργατική τάξη να αποκτήσει συνείδηση της αποστολής της, το εργατικό κίνημα να έχει αντοχή, σταθερότητα, στόχο ανατροπής.

Οπως σημειώθηκε, χρειάζεται να ενισχυθεί ο ιδεολογικός, πολιτικός και οργανωτικός προσανατολισμός των ταξικών δυνάμεων, να «απλώσει» η δουλειά στους κλάδους και στους χώρους εργασίας. «Οι εργαζόμενοι απεγκλωβίζονται από την κυρίαρχη πολιτική σε χώρους που οι ταξικές δυνάμεις έχουν οργανώσει τη δράση από τα κάτω», τόνιζε η εισήγηση, ενώ μεταφέρθηκε πείρα όπως από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος, όπου οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν σταθερά στο ΠΑΜΕ σε χώρους που μπήκαν κοινά αιτήματα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις που εργάζονται. Επίσης, θετική είναι και η πείρα από τον κλάδο του Μετάλλου, που τα ίδια τα σωματεία επισημαίνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ σε αυτόν τον κλάδο.

Ταυτόχρονα, ως άμεσα καθήκοντα αναδείχτηκαν:

  • Μπροστά στην απεργία, τα συνδικάτα να συζητήσουν με τους εργαζόμενους παντού, να βάλουν στη μάχη όλες τις δυνάμεις. Να μιλήσουν με δυνάμεις που για πρώτη φορά κατέβηκαν στο δρόμο, απήργησαν με το ΠΑΜΕ και να τις βάλουν σε δράση.
  • Να αποκρυσταλλώνεται στους εργαζόμενους ποιος είναι ο χαρακτήρας των μέτρων, να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδησή τους.
  • Χρειάζεται οργανωμένη διαφώτιση, συζήτηση στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς. Οχι μόνο καταγγελία των μέτρων - κάτι που κάνει από τη σκοπιά του ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός - αλλά σχεδιασμένο άνοιγμα για την προοπτική, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η εργοδοσία έχει στην ημερήσια διάταξη ζητήματα στρατηγικής της, αντίστοιχα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δείχνει καθημερινά το δρόμο της ανατροπής.
  • Πρέπει να ενισχύονται τα πολιτικά κριτήρια των εργαζομένων, να μην τρομοκρατούνται οι ανώριμες μάζες που μπαίνουν στον αγώνα, να μην περνάει η προσπάθεια συκοφάντησης της γραμμής ρήξης και απειθαρχίας.
  • Επιβάλλεται επαγρύπνηση απέναντι σε νέες προβοκάτσιες που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όπως και αποφασιστική αντιμετώπιση των συνδικαλιστικών διώξεων.
Μπορούμε να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες

Ετσι, οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται αποφασιστικά στη μάχη μέσα στους τόπους δουλειάς και προχωρούν σε εξορμήσεις με την εξής ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Στις 20 Μάη "νεκρώνουμε" τα εργοστάσια, τις υπηρεσίες, τα γραφεία, τα σκολειά, τα γιαπιά, κάθε τόπο δουλειάς.

Το μήνυμά μας θα είναι ακόμα πιο βροντερό από αυτό της απεργίας της 5ηςτου Μάη, που δεν είχε προηγούμενο. Το σύνθημά μας ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ. Κανένα στημένο γκάλοπ και κανένας χρυσοπληρωμένος κονδυλοφόρος των αστικών ΜΜΕ δε θα μπορέσει να το καλύψει.

Η συμμετοχή στις προηγούμενες απεργίες, και ιδιαίτερα στις 5 Μάη, και οι διαδηλώσεις των εργαζόμενων στα μπλόκα του ΠΑΜΕ ανησύχησαν την κυβέρνηση και τους εργοδότες, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Ενα μήνυμα ελπίδας στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Ενα ουσιαστικό βήμα στη συμμαχία μας με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες και τη φτωχή αγροτιά.

Μπορούμε να κάνουμε την ανησυχία τους μόνιμο φόβο. Μπορούμε να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ, τους κρυφούς και φανερούς προβοκατόρικους μηχανισμούς.

Βροντερό θα είναι το μήνυμά μας και η απαίτησή μας ότι δε σκοπεύουμε ούτε να συμβιβαστούμε, ούτε να ζήσουμε με αυτήν την αντιλαϊκή βαρβαρότητα ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας.

Στη συνείδησή μας, ούτε ένα λεπτό δε νομιμοποιούμε αυτά τα μέτρα και την αισχρή προπαγάνδα που τα συνοδεύει.

Ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί. Κάθε μέρα θα συγκεντρώνουμε δυνάμεις. Κάθε μέρα θα προετοιμαζόμαστε έως να βάλουμε στην άκρη και αυτούς και το σύστημά τους.

Το ξέρουν ότι μπορούμε και ότι αργά ή γρήγορα θα το κάνουμε, γι' αυτό είναι τρομαγμένοι. Γι' αυτό εκβιάζουν, απειλούν, τρομοκρατούν, καταφεύγουν στις προβοκάτσιες, κρυφές και φανερές.

ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.

Η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ μπορεί με την οργάνωσή τους να γίνουν, και θα γίνουν, δύναμη ανατροπής και βαθιών αλλαγών.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 20 Μάη, γιατί δε θέλουμε να δουλεύουμε 40 χρόνια χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 70 με μια σύνταξη ελεημοσύνης των 300 ευρώ.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑ - Ολη η εργατική - η λαϊκή οικογένεια στην απεργία και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, στην Ομόνοια ώρα 10 π.μ.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τη Δευτέρα η θεατρική παράσταση

Συνεχίζεται η μάχη της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ, με στόχο η ένταση, η οργάνωση και η πολυμορφία να αντιστοιχηθούν με τις αυξημένες ανάγκες που γεννά η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Οι Κουραμπιέδες» του Γιώργου Χασάπογλου, τη Δευτέρα 17 Μάη, στις 8 μ.μ. στο Θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» (Ακαδημίας 3). Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Θεατρικής Ομάδας «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» και του Θεάτρου «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» του Κώστα Καζάκου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την οικονομική ενίσχυσή του. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 10 ευρώ και οι προσκλήσεις θα ανταλλάσσονται στην είσοδο με 2 λαχνούς του ΠΑΜΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις προσκλήσεις από τα γραφεία του ΠΑΜΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εκδήλωση

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της εκδήλωσης που διοργανώνει η Γραμματεία Νέων της ΠΣΟ για τα 65 χρόνια ζωής της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στη Γενεύη, στις 15 του Ιούνη, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Τη δική της συμμετοχή προετοιμάζει και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ που καλεί τους νέους εργαζόμενους να πάρουν μέρος και να δηλώσουν συμμετοχή. Η αναχώρηση γίνεται με πούλμαν το Σάββατο 12 Ιούνη και η επιστροφή στην Αθήνα, την Πέμπτη 17 Ιούνη. Το κόστος είναι 150 ευρώ το άτομο για μεταφορικά και διαμονή. Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στα γραφεία του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, στα τηλέφωνα 210.3305.219 και 210.9214.417.

ΛΑΡΙΣΑ
Κοινή σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Κοινή σύσκεψη για συντονισμό της δράσης για το Ασφαλιστικό διοργανώνουν στη Λάρισα οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο.

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία στις 20 Μάη αποφάσισε χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Παράλληλα, αποφασίστηκε από τη Δευτέρα να πραγματοποιηθούν σειρά γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Επίσης, τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Διασωματειακό στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, ενώ την Τρίτη έχει οριστεί συνεδρίαση των εκπροσώπων των εργαζομένων των ΜΜΕ του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org