ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο στόχαστρο των σπουδαστών η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Με συγκεντρώσεις και πορείες (την Τρίτη οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών και την Τετάρτη οι σπουδαστές των ΤΕΙ) συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας. Την ερχόμενη Τετάρτη οι σπουδαστές ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), ενώ μια μέρα νωρίτερα, τη δική τους κινητοποίηση προγραμματίζουν οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών.

Στις σχολές των ΤΕΙ την περίοδο αυτή γίνονται Γενικές Συνελεύσεις των σπουδαστικών συλλόγων. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι αντιδράσεις απέναντι στη δημιουργία των διαβόητων Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής και στην πολιτική των περικοπών των δικαιωμάτων των σπουδαστών.

Μετά τις κινητοποιήσεις στη ΣΤΕΦ Πειραιά και στη ΣΕΥΠ Αθήνας,και τη Γενική Συνέλευση της ΣΕΥΠ,που κατέληξε σε ένα πλαίσιο κινητοποιήσεων με κορύφωση την κινητοποίηση στις 18 Μάρτη, και οι σπουδαστές της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης προχωρούν σε τριήμερη προειδοποιητική κατάληψη την επόμενη βδομάδα. Αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης. Στη ΣΔΟ Πειραιά, οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην πλειοψηφήσει στη Γενική Συνέλευση της σχολής η πρόταση των ΠΚΣ. Στην κλαδική συνέλευση του τμήματος Υπολογιστικών Συστημάτων της ΣΤΕΦ Πειραιά, με συντριπτική πλειοψηφία οι φοιτητές αποφάσισαν ενάντια στην υλοποίηση των ΠΣΕ στο ΤΕΙ Πειραιά και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στις 18 Μάρτη.

Σε συμβολική κατάληψη του ΤΕΙ Κοζάνης προχωρούν τη Δευτέρα 16 Μάρτη οι σπουδαστές με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, που με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση των ΠΚΣ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και στην υλοποίηση των ΠΣΕ που έχει εξαγγελθεί για το ΤΕΙ Κοζάνης. Στη διάρκεια της τελευταίας και μαζικότερης Γενικής Συνέλευσής τους οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ αποφάσισαν την κατάληψη, απαιτώντας κατάργηση του νόμου 2525, αναβάθμιση των σπουδών με υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτικό προσωπικό, εξειδίκευση και προπτυχιακά για όλους. Επίσης, αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων με προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, κατάργηση του νέου νόμου για την παιδεία και των ΠΣΕ. Μέσα από το πλαίσιο της απόφασής τους ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν τη λειτουργία των ΠΣΕ, τα οποία, όπως σημειώνουν, υποβαθμίζουν τις σπουδές και τα πτυχία τους. Αντίθετα, θα αγωνιστούν για το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι σπουδαστές ιδιωτικών σχολών

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση θα γίνει με απόφαση του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.

Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση απευθύνει ο Σύλλογος σ' όλους τους σπουδαστές, καλώντας τους συγχρόνως να γίνουν και αυτοί μέλη του Συλλόγου τους, αλλά και να συμμετάσχουν στις πρώτες εκλογές του Συλλόγου που θα γίνουν από τις 23 Μάρτη έως και τις 30 του μηνός.

Οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών απαιτούν και διεκδικούν διεύρυνση και κατοχύρωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, κατάργηση του θεσμού των ΙΕΚ και των ιδιωτικών σχολών και να μπει η ειδίκευση μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. "Πάγωμα" των διδάκτρων και κρατικό έλεγχο των σχολαρχών, ώστε να περιέχονται όλες οι υπηρεσίες στα δίδακτρα. Αναβολές στράτευσης μέχρι και τις εξετάσεις πιστοποίησης. Προγράμματα σπουδών σύγχρονα και αναβαθμισμένα με τεχνολογική υποδομή και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να φτιάχνουν ολοκληρωμένους ανθρώπους και όχι ημιειδικευμένους μιας χρήσης, με χαμηλές αντιστάσεις και απαιτήσεις. Εξετάσεις πιστοποίησης αδιάβλητες με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση των γραφείων "ευρέσεως εργασίας".

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στα χέρια των καθηγητών η υπόθεση των αγώνων

Μετά τη συνεχιζόμενη παρελκυστική τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) απευθύνεται στη βάση του κλάδου και καλεί τους καθηγητές και τις ΕΛΜΕ να πάρουν πρωτοβουλίες για γενικές συνελεύσεις, να συντονιστούν σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο και να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και επισημαίνει ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι απαιτείται άμεσα η αλλαγή των συσχετισμών για να πορευτεί το συνδικαλιστικό κίνημα ταξικά και αγωνιστικά.

Η ΔΕΕ απευθυνόμενη προς τον κλάδο καταγγέλλει την "επιζήμια τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η οποία αρνείται να κλιμακώσει τους αγώνες "στρώνοντας" έτσι το δρόμο στην κυβέρνηση, για να υλοποιήσει τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525 και τη λιτότητα. Καταπατούν την απόφαση της ΓΣ προέδρων για νέες ΓΣ το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη. Μετά την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, οι ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" προτείνουν (κυρίως η τελευταία) διάλογο με το υπουργείο, καταγγέλλει η ΔΕΕ. Εχουν αναγάγει το διάλογο σε αυτοσκοπό. Χωρίς ισχυρό κίνημα, χωρίς αγώνες, ο διάλογος σφραγίζει απλώς τη συναίνεσή τους. Θέλουν τα συνδικαλιστικά όργανα λέσχη συζητήσεων και όχι όργανα πάλης για τα προβλήματα του κλάδου. Γι' αυτό αρκούνται σε προσφυγές, με θεαματικό και αποπροσανατολιστικό τρόπο και ανακυκλώνουν τη γνωστή "καραμέλα" της προτασιολογίας. Αντί να "κρύβονται" πίσω από το "η ΟΛΜΕ δεν έχει θέσεις" ας καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για να τις κρίνει ο κλάδος. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Κωλυσιεργούν, ροκανίζουν το χρόνο και μετά λένε: Μα δεν έχουμε χρόνο για κινητοποιήσεις". Αναφερόμενη στις αντιδράσεις που προκαλούν οι αρνητικές επιπτώσεις του Νόμου 2525, η ΔΕΕ τονίζει ότι "η κινητικότητα και οι πρωτοβουλίες οποιασδήποτε ομάδας είναι θετικές, αρκεί να εντάσσονται σε μια στρατηγική κατάργησης του Νόμου 2525 και διατήρησης της επετηρίδας και να υποτάσσονται στην ανάγκη της ενιαίας δράσης του κλάδου. Επιμέρους στρατηγικές που αναζητούν "λύσεις" στα πλαίσια του Ν. 2525 είναι κοντόφθαλμες, αδιέξοδες και εξυπηρετούν τα σχέδια της κυβέρνησης", τονίζει η ΔΕΕ και καταγγέλλει ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Συνεργασία" "χρησιμοποιούν το πρόβλημα των αναπληρωτών ως άλλοθι στη συναίνεσή τους να καταργηθεί η επετηρίδα με συνυπεύθυνη την "Παρέμβαση" που υιοθετούσε εισηγήσεις, οι οποίες βήμα - βήμα εξασθένιζαν το αίτημα διατήρησης της επετηρίδας".

  • Την πάγια θέση του κλάδου των εκπαιδευτικών για διατήρηση της επετηρίδας, ως τον πιο φερέγγυο και αξιόπιστο θεσμό διορισμού τους, σε αντίθεση με το διαγωνισμό πρόσληψης του ΑΣΕΠ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΔΟΕ.

Αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιλέγεται ο καλύτερος εκπαιδευτικός μέσα από 3ωρους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και ούτε "επικυρώνεται" η επιστημονική του καταλληλότητα και επάρκεια με την επίκληση "αδιάβλητων" διαδικασιών, αλλά ο εκπαιδευτικός γίνεται με την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που του παρέχεται στα παιδαγωγικά τμήματα, με τη συνεχή επιμόρφωση και τη διαρκή επιστημονική στήριξη και φροντίδα της πολιτείας.

Απευθυνόμενο δε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το ΔΣ της ΔΟΕ τονίζει ότι τα θέματα της παιδείας δεν αντιμετωπίζονται με μονομερείς αποφάσεις και "ερήμην" των εκπαιδευτικών.

Αναγκαίο το λαϊκό μέτωπο παιδείας

Εκδήλωση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ

"Η αντιμεταρρύθμιση που προωθείται σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και ειδικότερα στην τριτοβάθμια, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το περιεχόμενο σπουδών, τα προγράμματα και τους τίτλους σπουδών, αλλά και το επαγγελματικό μέλλον της νεολαίας. Μέσα από αυτή αποδεσμεύεται το επαγγελματικό μέλλον της νεολαίας από τις σπουδές. Η αντιμεταρρύθμιση απαντά στις προσδοκίες του πολυεθνικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων". Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του Κόμματος, Π. Γεωργιάδης,στη διάρκεια εκδήλωσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που οργάνωσε το Τμήμα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάλου αμφιθεάτρου του κτιρίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές, αλλά και εκπαιδευτικοί. Μέσα από έναν πραγματικά πλούσιο και ουσιαστικό διάλογο, όπου συζητήθηκαν οι στόχοι της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αναδείχτηκε η ανάγκη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου παιδείας που θα αντιπαλέψει και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Ο Π. Γεωργιάδης ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πρόταση του Κόμματος για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Εξηγώντας γιατί οι νέες ρυθμίσεις στην εκπαίδευση χαρακτηρίζονται ως "αντιμεταρρύθμιση", ανέφερε: "Θεωρούμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, το περιεχόμενό της, η έκτασή της και κυρίως οι σκοποί της είναι τόσο αντιδραστικοί, ώστε δεν αφήνει κανένα περιθώριο πλέον, ειδικότερα για τα παιδιά των εργαζομένων, να προσμένουν ένα μέλλον που θα προέλθει μέσα από τη μόρφωση, από την εκπαιδευτική τους εξέλιξη και μετά την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση στρατηγικής σημασίας, που απαντά στις ανάγκες των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου. Για τη διαμόρφωση του σύγχρονου εργατικού δυναμικού και των γνώσεων που πρέπει να έχει αυτό το εργατικό δυναμικό. Για τη διαμόρφωση της σύγχρονης εργατικής τάξης και για το τι προσμένει το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια στη σύγχρονη εποχή".

Καταλήγοντας ο Π. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο δρόμος των εργαζομένων και ειδικότερα της νεολαίας θα είναι πάρα πολύ σκληρός και κάλεσε τη νεολαία και όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, μαζί με το λαό να δώσουν τη μάχη για την επιστήμη και τη μόρφωση. Μάλιστα σημείωσε πως όσο πιο ισχυρές βγουν μέσα από τη μάχη των φοιτητικών εκλογών οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες θα δοθούν στο φοιτητικό, σπουδαστικό κίνημα για την ανάπτυξη της πάλης στην κατεύθυνση της δημιουργίας ριζικών αλλαγών.

Η "Λερναία Υδρα" του ρατσισμού

"

Μαζέψτε τους πριν είναι αργά - ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ - Ασύδοτοι δολοφονούν, κλέβουν και τρομοκρατούν πολίτες". Αυτή η εκτός ορίων ρατσιστική προτροπή για "τσουβάλιασμα" όλων των Αλβανών που ζουν στη χώρα μας ήταν προχτές πρωτοσέλιδο της "Αυριανής". Μη νομίζετε, όμως, ότι το μικρόβιο χτυπάει μόνο τα "χοιροστάσια" τύπου Ταύρου. Γιατί και η σοβαρή και έγκυρη"Καθημερινή" φρόντισε να εκδοθεί με ρεπορτάζ που είχε τίτλο στην πρώτη της σελίδα τον "Ανεξέλεγκτη δράση Αλβανών "μπουκασδόρβων"". Οσο για τον "Αδέσμευτο Τύπο" πούλησε χτες στους αναγνώστες του την... είδηση ότι "Η Ελλάδα (είναι) στο έλεος των Αλβανών".

***

Είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι η εγκληματικότητα στη χώρα μας έχει ως πρωταγωνιστές - σε αρκετές περιπτώσεις- αλλοδαπούς. Είμαστε, όμως, και οι τελευταίοι που θα αποδεχτούμε την επιχείρηση παραγραφής των αντικειμενικών αιτιών, που γεννούν και αναπαράγουν την παραβατική συμπεριφορά και την αντικατάσταση αυτών των αντικειμενικών αιτιών με... γενετικές και εθνοφυλετικές ερμηνείες.

Κατ' αρχάς είναι επιβεβλημένο να σημειωθεί ότι η τύπου Σικάγο δολοφονία προ ημερών του ελεγκτή της οικονομικής θέσης των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δε φαίνεται να σχετίζεται με Αλβανούς...

Αυτό, πάντως, που σχετίζεται απολύτως με τη χώρα μας είναι το γεγονός πως το οικονομικο-κοινωνικό της σύστημα αποτελεί θερμοκήπιο για τη συγκρότηση μιας "κρίσιμης μάζας" ανθρώπων, που το περιθώριο, στο οποίο έχουν στοιβαχτεί, τους προσφέρει μια εύκολη "διέξοδο": Την ένταξή τους σε ένα "στρατό του υποκόσμου". Παράλληλα, εκεί που ευδοκιμεί η φτώχεια, η ανέχεια και η εκμετάλλευση, είναι αποδεδειγμένο ότι ευδοκιμούν και οι εγκέφαλοι του υποκόσμου.

***

Αυτό που επίσης ισχύει είναι ότι αν κάτι σχετίζεται με τους Αλβανούς και τους άλλους αλλοδαπούς, που ζουν στην Ελλάδα, είναι η οικτρή υπαγωγή τους στα"σκουπίδια" της πολιτισμένης Δύσης. Οι οικονομικοί μετανάστες που κατά χιλιάδες έχουν συρρεύσει στη χώρα μας, γίνονται το μπαλάκι ανάμεσα στις τρεις πλευρές του τριγώνου: Πρώτη, το κράτος που ενδιαφέρεται να έχουν τα"αφεντικά" φτηνή εργατική δύναμη. Δεύτερη, τα κάθε λογής "αφεντικά" που όταν παίρνουν στη δούλεψή τους τον Αλβανό τον λογαριάζουν για σκλάβο, ενώ όταν τον ξεζουμίσουν και τον πετάξουν βλέπουν στο πρόσωπό του τον "κλέφτη και το δολοφόνο". Τρίτη, οι οργανωμένες ομάδες του εγκλήματος που μπορούν με ευκολία να "στρατολογούν" ανθρώπους από τον κάλαθο των αχρήστων που τους έχει εναποθέσει η ημετέρα καπιταλιστική πατρίς.

***

Κάποιοι από τους "στρατεύσιμους" νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι και ο... "δικός μας" Νικ δε Γκρικ. Να "δουλεύουν" για "πάρτη" τους και όχι για τα οργανωμένα κέντρα της "μαφίας". Αλλά, τι είναι εκείνο που επιτρέπει την ύπαρξη "μαφιόζικων" συμπεριφορών; Τι είναι εκείνο που οπλίζει το χέρι του αλλοδαπού ή του Ελληνα στη χώρα μας; Η απάντηση δε δίδεται παρά μόνο αν αναλογιστεί κανείς τι είναι εκείνο που, τελικά, το αφοπλίζει. Και εκείνο που αφοπλίζει το χέρι του "μπουκαδόρου" δεν είναι το τσουβάλιασμά του και το άνοιγμα της πόρτας των συνόρων, προς τα έξω ή η πόρτα της φυλακής, προς τα μέσα. Εχουν δοκιμαστεί και τα δυο και οι "αλβανοφάγοι" το γνωρίζουν πολύ καλά.

***

Εκείνο που αφοπλίζει είναι το άνοιγμα της πόρτας της ζωής. Οσο οι πόρτες της ζωής θα είναι ερμητικά κλειστές για τους απόκληρους, αυτοί, με ή χωρίς ελληνικό διαβατήριο, θα εγκληματούν. Και οι κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση όχι μόνο θα συνεχίζουν να κερδίζουν, αλλά θα κερδίζουν διπλά, μέσω της τροφοδότησης της ελληνικής κοινωνίας και με το δηλητήριο του ρατσισμού. Ενα δηλητήριο που "αθωώνει" και την περιθωριοποίηση των αλλοδαπών, και την εκμετάλλευσή τους, και την αστυνομοκρατούμενη επιβολή της "ευταξίας", αφού, τελικά, πρόκειται για "όντα β διαλογής", βρε αδερφέ... Μόνο που, αδερφέ, το σύστημα που σήμερα συνωστίζει τον Αλβανό στην Ομόνοια, σε έσερνε εσένα πριν δεκαετίες στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Και όπως το σύστημα σε "έχωσε" εσένα τότε στις στοές, σήμερα αυτόν τον "χώνει" στον υπόκοσμο. Εσύ, τουλάχιστον, αδερφέ ήσουν "τυχερός", γιατί τότε ο καπιταλισμός είχε ανάγκη από χέρια που θα κρατούσαν κασμάδες. Και έτσι σε έκανε "εργάτη β διαλογής" και όχι "εγκληματία". Και στις στοές και στον υπόκοσμο, τα αφεντικά είναι ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι το "όπλο" που σου δίνουν κάθε φορά. Τότε ο κασμάς, σήμερα το μαχαίρι. Αν στραφούμε κατά της εθνικότητας ή μόνο κατά του φυσικού προσώπου, εκείνου που κρατάει το "όπλο" και ξεχάσουμε τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος, τότε θα έχουμε ταϊσει τη Λερναία Υδρα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Την ερχόμενη Τρίτη στις 12μ. σε Βιολογικό και Γεωλογικό Αθήνας οι ΠΚΣ διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, με ομιλητή τον Θ. Παφίλη.Την ίδια μέρα στις 12μ.μ. οι ΠΚΣ Φιλοσοφικής διοργανώνουν εκδήλωση για τη μάστιγα των ναρκωτικών με ομιλητή τον Γ. Μιχαλαρέα,ψυχολόγο στη μονάδα απεξάρτησης "18 ΑΝΩ".

Την Τετάρτη στις 3μ.μ. η Πανσπουδαστική Κίνηση Πολιτικού της Νομικής διοργανώνει εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ομιλητή τον Θ. Παφίλη,γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.

Την Πέμπτη

Γίνονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Η Πανσπουδαστική Κίνηση Γεωπονικήςστη 1 το μεσημέρι με θέμα: "Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και οι αγώνες της αγροτιάς". Ομιλητές θα είναι ο Β. Μπούτας,μέλος της ΠΑΣΕ και ο Γ. Σφυρής,μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
  • Η Πανσπουδαστική Κίνηση Παντείου στις 12μ. για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο με ομιλητή τον Θ. Παφίλη,γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.
  • Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών (Φυσικομαθηματική) με θέμα: "Η τέχνη μέσο χειραγώγησης ή αντίστασης και χειραφέτησης". Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Σ. Παπαθανασίου,υπεύθυνος των Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", Ν. Τσακίρογλου,ηθοποιός, Γ. Κατσαρός,μουσικοσυνθέτης και Μ. Πασχαλίδης,τραγουδιστής.
  • Η Πανσπουδαστικής Κίνησης ΣΕΥΠ στις 12μ. με θέμα "Αποποινικοποίηση: λύση ή εφιάλτης", με ομιλητή τον Γ. Μιχαλαρέα,ψυχολόγος στη μονάδα απεξάρτησης "18 ΑΝΩ".

Την Παρασκευή στις 12μ. η Πανσπουδαστική Κίνηση ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση που θα γίνει στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ με θέμα "ΠΣΕ και Τεχνολογική Εκπαίδευση", με ομιλητή τον Π. Γεωργιάδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκροτήθηκε Γραμματεία των ΠΚΣ

Στη συγκρότηση 15μελούς Γραμματείας, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης της παράταξης, στα 34 τμήματα που εμφανίζεται και διεκδικεί την ψήφο των φοιτητών, προχώρησαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, εκτιμήθηκε ότι η επίθεση που γίνεται στα δικαιώματα της νεολαίας είναι συνδεδεμένη με τη γενικότερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού. Ιδιαίτερα για το χώρο των πανεπιστημίων διαπιστώθηκε ότι μέσω του Νόμου 2525 γίνεται προσπάθεια από κυβέρνηση και ΕΕ να επιβληθεί ο νέος μεσαίωνας της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και της καταπάτησης των δικαιωμάτων στη μόρφωση και τη δουλιά. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι ΠΚΣ, αυτή τη στιγμή, με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιρροής τους, αποτελούν τον αριστερό πόλο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, γι' αυτό και οι ευθύνες που αναλαμβάνουν είναι σημαντικές. Τέλος, αποφασίστηκε ο προγραμματισμός μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων γύρω από τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Ηδη από τις πρώτες κιόλας μέρες της προεκλογικής δουλιάς, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της 1ης Απρίλη, φαίνεται καθαρά πως είναι η μόνη παράταξη που προσπαθεί συντονισμένα να ανοίξει διάλογο για το νέο νόμο, αλλά και για οποιοδήποτε ζήτημα απασχόλησε τη νεολαία το προηγούμενο διάστημα. Αντίθετα οι άλλες παρατάξεις επιδιώκουν οι φοιτητικές εκλογές να μην απασχολήσουν τους φοιτητές και να μην υπάρξει αναζήτηση και προβληματισμός. Πάντως όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και μέσα από αυτές τις εκλογές οι ΠΚΣ αναμένεται να βγουν πιο δυνατές. Σ' αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο ρόλος της παράταξης στην ανάπτυξη των αγώνων, ενώ ένα πρώτο δείγμα είναι το γεγονός ότι οι θέσεις των ΠΚΣ, γίνονταν αποδεκτές ολοένα και από περισσότερους φοιτητές.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η νεοσύστατη Γραμματεία των ΠΚΣ Θεσσαλονίκης καλεί τους φοιτητές να μην υποταχθούν στα κελεύσματα της λογικής του ατομικού βολέματος και της ενσωμάτωσης. Τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από τους Συλλόγους τους και να απαιτήσουν την πραγματοποίηση Πανσπουδαστικών Συνεδρίων, να στηρίξουν αποφασιστικά το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο των ΠΚΣ, ώστε την 1η Απρίλη να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης για την ανατροπή του συντηρητικού μπλοκ κυβέρνησης - ΕΕ και πολυεθνικών.

Χρέος να εμποδίσουμε τη Σένγκεν

Εκδήλωση των ΠΚΣ έγινε χτες το μεσημέρι στη Νομική

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες υπονομεύονται. Ο πολίτης "φακελώνεται" μόνο και μόνο, γιατί υπάρχουν υποψίες ότι στο μέλλον μπορεί και να παρανομήσει. Καταργείται το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών. Και όλα αυτά στο όνομα της Συνθήκης Σένγκεν, που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΠΚΣ Νομικής, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους αυριανούς νομικούς για τα νέα δεδομένο, που δημιουργεί η Συνθήκη Σένγκεν και ο νόμος 2472/97 που την ενεργοποιεί, διοργάνωσε χτες εκδήλωση στο Νομικό της Νομικής.

Ο Ν. Τσιούνης,μέλος τη Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα για τη μη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν (ΣΣ) είπε ότι με τη ΣΣ "φακελώνουν" τους πολίτες με την υπόνοια ότι στο μέλλον μπορεί να παρανομήσουν, ενώ έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά άρθρων του Συντάγματος. "Εχουμε χρέος απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις που θίγουν στοιχειώδη δικαιώματα, που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες να απαντήσουμε με μέτωπο αντίστασης", σημείωσε ο Δ. Καλτσώνης,διδάκτωρ Νομικής που παρότρυνε τους φοιτητές, να μην αφήσουν να περάσει απαρατήρητη η ΣΣ.

Η Ρ. Τριγάζη,μέλος των ΠΚΣ Νομικής είπε ότι με τη ΣΣ ανατρέπεται η βασική αρχή του κράτους δικαίου, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνεται το κριτήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρούν τους πάντες ύποπτους. "Το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω του Σένγκεν αποτελεί πολιτική επιλογή αυταρχισμού της άρχουσας τάξης, με σκοπό το σταμάτημα κάθε μορφής αντίστασης στα όποια σχέδιά του", κατέληξε.

Συνέλευση δικηγόρων

Συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα στις 2.30 μ.μ. στο θέατρο "Ακροπόλ". Πριν μια εβδομάδα περίπου δεν πραγματοποιήθηκε η συνέλευσή τους, λόγω μη απαρτίας. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δικηγόρους της Αθήνας είναι τα ασφαλιστικά - φορολογικά, κατάσταση δικαστηρίων, Κώδικας δικηγόρων - νέοι θεσμοί, σχέση δικηγόρων και δικαστών, ο λεγόμενος υπερπληθυσμός κ.ά.

  • Στο μεταξύ την 31 Μάρτη θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των υποψήφιων δικηγόρων για την Α εξεταστική περίοδο του 1998, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι εξετάσεις αφορούν όλους τους δικηγορικούς συλλόγους του κράτους και θα γίνουν στην έδρα των Εφετείων, ενώ η συγκεκριμένη ώρα διεξαγωγής τους θα οριστεί από τους προέδρους των οικείων εξεταστικών επιτροπών.

Σε πολύμορφο συντονισμένο αγώνα καλεί τους καθηγητές η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών"

Στους δρόμους βγαίνουν οι σπουδαστές την ερχόμενη Τετάρτη



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ