ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προετοιμάζεται η Μπούτο...

...υπό την κάλυψη των ΗΠΑ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στο Πακιστάν, καθώς ο Περβέζ Μουσάραφ δε δείχνει διατεθειμένος να δώσει σαφή ημερομηνία άρσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, παρά την ανακοίνωση ημερομηνίας εκλογών μέχρι τις 9 Γενάρη. Μεταστροφή της στάσης της στο καθεστώς δείχνει να επιλέγει η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, που, χτες, ζήτησε για πρώτη φορά την παραίτηση του στρατηγού, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να φύγει» και καλώντας τη διεθνή κοινότητα - βλ. ΗΠΑ - να άρει τη στήριξή της στο στρατηγό...

Σε συνέντευξή της σε αμερικανικό δίκτυο, η Μπ. Μπούτο υποστήριξε ότι η συμφωνία με τον Π. Μουσάραφ για συνεργασία στην εξουσία, δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι το καθεστώς δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας και εφαρμογής της πρότασής της σε «έναν οδικό χάρτη» για εκδημοκρατισμό της χώρας, τείνοντας χείρα συνεργασίας στον Ναουάζ Σαρίφ. Κίνηση που ερμηνεύεται στο πλαίσιο της προπαγάνδισης ενός δημοκρατικού προφίλ, το οποίο προωθεί η Μπ. Μπούτο, υπό την κάλυψη και των ΗΠΑ...

Μετά τις δηλώσεις περί ακύρωσης της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για διάλογο, ενώ στο τέλος της βδομάδας αναμένεται στο Πακιστάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε. Ο Π. Μουσάραφ, ωστόσο, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις εξελίξεις, που συνδέονται με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, ισχυριζόμενος ότι είναι «υπό πλήρη έλεγχο».

Εν τω μεταξύ, χτες, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας οπαδών της Μπ. Μπούτο για το νέο κατ' οίκον περιορισμό της, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δύο αστυνομικών τμημάτων στο Καράτσι, χωρίς τραυματισμούς. Χτες έγινε και η πορεία διαμαρτυρίας οπαδών του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), οι οποίοι ξεκίνησαν από τη Λαχόρη και με κατεύθυνση το Κασούρ, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει ότι «δεκάδες αυτοκίνητα και απροσδιόριστος αριθμός πεζών έχουν συγκροτήσει πομπή».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προκλητική επανεμφάνιση Αλβανών αυτονομιστών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Πληροφορίες για περιπολίες μερικών δεκάδων ενόπλων του αυτονομιστικού «Εθνικού Αλβανικού Στρατού» («ΑΝΑ») σε πόλεις του βόρειου Κοσσυφοπεδίου κοντά στα διοικητικά όρια με την υπόλοιπη Σερβία, μετέδωσε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες. Το πρακτορείο μετέδωσε και δηλώσεις «στελέχους» των αυτονομιστών με το ψευδώνυμο «Πρέκα», που ισχυρίστηκε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ξαναρχίζει τη δράση του για να «υπερασπίσει το Κοσσυφοπέδιο μέχρις εσχάτων», επειδή τάχα «προκλήθηκε από τις απειλές της Σερβίας»... Επιπλέον απέρριψε σαν «αποτυχημένες» τις συνομιλίες της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών με την τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, η εφημερίδα «Εξπρές» της Πρίστινας ανέφερε ότι τα μέλη του «ΑΝΑ» ανέχονται σε «12.000» και ότι σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται Αλβανοί «διανοούμενοι, φοιτητές, καθηγητές πανεπιστημίου και αγρότες»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αιφνίδια παραίτηση του Φραντς Μιντεφέριγκ, από το SPD, αντικαγκελάριου και υπουργού Εργασίας. Επικαλείται «αποκλειστικά οικογενειακούς λόγους» σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Νέα κρούσμα της γρίπης των πτηνών και οι βρετανικές υγειονομικές αρχές άρχισαν να θανατώνουν χιλιάδες γαλοπούλες, χήνες και πάπιες, σε φάρμα όπου εντοπίστηκε ο ιός.

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-- Το συνδικάτο των μηχανοδηγών στη Γερμανία (GDL)ανακοίνωσε γενική απεργία από σήμερα Τετάρτη στα εμπορικά και από την Πέμπτη στα επιβατικά τρένα μέχρι το Σάββατο, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Αστυνομικοί διευθυντές 21 χωρών της αμερικανικής ηπείρου συναντήθηκαν χτες στην Κολομβία προκειμένου να ιδρύσουν την «Αμεριπόλ», τοπικό αστυνομικό οργανισμό που θα έχει ως στόχο του το οργανωμένο έγκλημα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τα δύο τρίτα των Αμερικανών (77%) εκτιμούν πως η χώρα υποφέρει από μία «κρίση ηγεσίας», έναντι ποσοστού 69% πριν ένα χρόνο, κι 65% πριν δύο χρόνια, τονίζεται σε έρευνα της Σχολής Διακυβέρνησης Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σχεδόν οκτώ στους 10 Αμερικανούς (79%) πιστεύουν εξάλλου πως οι ΗΠΑ θ' ακολουθήσουν πορεία μαρασμού εάν δεν αναδείξουν καλύτερους πολιτικούς.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Στους 28.000 ανέρχονται οι Κογκολέζοι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην ανατολική επαρχία «Βόρειο Κίβου» της ΛΔ Κονγκό, μετά τη νέα ανάφλεξη συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων και στρατιωτών.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ανοιχτό άφησε χτες το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, έπειτα από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες εξελέγη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ντανίλο Τουρκ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο νεκροί - μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ουαχάμπ Ακμπάρ - και 10 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης, που σημειώθηκε χτες στο κτίριο του Κοινοβουλίου των Φιλιππίνων, στη Μανίλα. Η αστυνομία δεν αναφέρει τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προήλθε από σταθμευμένο αυτοκίνητο, στην είσοδο του κτιρίου...

ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οικολογική καταστροφή

ΠΟΡΤ ΚΑΒΚΑΖ.--

Η βύθιση, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής, ενός πετρελαιοφόρου και άλλων σκαφών που μετέφεραν θειάφι στα στενά του Κερτς απειλεί τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας με τη χειρότερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων. Ηδη 35 μέλη των πληρωμάτων έχουν διασωθεί, ενώ τρεις ναύτες βρέθηκαν νεκροί και πέντε ακόμα αγνοούνται. Περισσότερα από 30.000 πουλιά έχουν βρεθεί νεκρά στις γύρω ακτές λόγω του πετρελαίου που υπάρχει στη θάλασσα, ενώ χιλιάδες άλλα έχουν καλυφθεί με πετρέλαιο και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με αξιωματούχο της περιοχής του Κραναντάρ.

Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των ειδικών συνεργείων που επιχειρούσαν να καθαρίσουν την πετρελαιοκηλίδα, ενώ σύμφωνα με Ρώσους περιβαλλοντολόγους η συγκεκριμένη καταστροφή οφείλεται στην αμέλεια του κράτους, που επιτρέπει στα πετρελαιοφόρα να χρησιμοποιούν απαρχαιωμένο και ανεπαρκή εξοπλισμό.

Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ζούμπκοφ, διέταξε τα υπουργεία και τις ανάλογες υπηρεσίες να πάρουν μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών, ενώ τόνισε ότι υπολογίζεται πως μεγάλο μέρος της πετρελαιοκηλίδας θα έχει καθαριστεί μέσα σε μια βδομάδα.

Τα πρώτα «έξιτ πολς» στη Δανία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Στις κάλπες προσήλθαν χτες οι πολίτες της Δανίας για να εκλέξουν το νέο εθνικό τους 179μελές Κοινοβούλιο, δύο χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με τα πρώτα «έξιτ πολς» που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «TV2», ο λεγόμενος κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να είναι οριακά ο νικητής των εκλογών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, διαφαίνεται ότι ο συνασπισμός των «Φιλελευθέρων» και των «Συντηρητικών» δε θα καταφέρει να λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ακόμα και με τη συμμετοχή του εθνικιστικού «Λαϊκού Κόμματος». Ωστόσο, και πριν τις εκλογές, ο Νάσερ Καντέρ, γεννημένος στη Συρία και ηγέτης της «Νέας Συμμαχίας», έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

Σημειώνεται ότι το εκλογικό σύστημα στη Δανία θέτει ως κατώτατο όριο εκλογής στο Κοινοβούλιο το 2%. Για να έχει όμως ένα κόμμα δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές πρέπει να καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών 25.000 υπογραφές. Εξαιτίας αυτού του περιορισμού, το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία για μια ακόμη φορά αποκλείστηκε.

ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα ο δεύτερος απεργιακός γύρος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στους δρόμους συναντιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αερίου, που απεργούν, για δεύτερη φορά μετά τις 18 Οκτώβρη, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τα ειδικά καθεστώτα συνταξιοδότησης, ή αλλιώς τα βαρέα και ανθυγιεινά που τους αφορούν. Η απεργία άρχισε από τους σιδηροδρόμους που σταμάτησαν τα δρομολόγιά τους από χθες το βράδυ στις εννιά, ενώ όλα τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς αναμένεται να σταματήσουν σήμερα το πρωί.

Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις. Στο πλευρό τους, εκτιμάται ότι θα βρεθούν και φοιτητικές ενώσεις, καθώς 23 από τα 85 Πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη με τάσεις αύξησής τους. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να δεχτούν ιδιωτικές χορηγίες από πρόσωπα ή επιχειρήσεις και να θεσμοθετήσουν δίδακτρα, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πάντως, ο γαλλικός Τύπος και αναλυτές εκτιμούσαν ότι η σημερινή απεργία θα είναι άλλη μια δοκιμασία για τον Πρόεδρο Σαρκοζί, που εμφανίστηκε σαρωτικός στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεών του», αλλά δηλώνει αμετακίνητος από την απόφασή του. Προς το παρόν δε, φαίνεται, με βάση δημοσκοπήσεις, ότι η πλειοψηφία των Γάλλων, περίπου 60%, συμφωνεί με τα σχέδια Σαρκοζί.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Κλωνοποίηση ενήλικων πιθήκων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σημαντική τεχνολογική καινοτομία, που οδηγεί στη δημιουργία δεκάδων κλωνοποιημένων εμβρύων από γενετικό υλικό ενήλικων πρωτευόντων θηλαστικών, κατάφερε η ερευνητική ομάδα του (Ρώσου) δρ. Σουκράτ Μιταλίποφ απ' το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Πρωτευόντων στο Ορεγκον των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως «γονιμοποίησαν» ωάρια χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τον πυρήνα ενός κυττάρου δέρματος ενήλικου αρσενικού πιθήκου που ανήκει στο είδος μακάκο ρέζους. Δεν κατάφεραν ωστόσο τη γέννηση κλώνων παρά τις τουλάχιστον 100 απόπειρες κυοφορίας θηλυκών πιθήκων μακάκο ρέζους...

Η νέα τεχνική υπόσχεται «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίον οι γενετιστές μπορούν να δημιουργήσουν όχι μόνον βιώσιμα κλωνοποιημένα έμβρυα από κύτταρα ενήλικων πρωτευόντων θηλαστικών, αλλά και να μετατρέψουν εμβρυακά βλαστοκύτταρα σε εγκεφαλικούς νευρώνες και καρδιακά κύτταρα. Αναμένεται παράλληλα να ανάψει την «αντιπαράθεση» μεταξύ πολέμιων και υπέρμαχων της λεγόμενης θεραπευτικής κλωνοποίησης.

Η καινοτόμος μέθοδος και τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του δρ. Μιταλίποφ αναμένεται να δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση «ΝΑΤURΕ» μέχρι τέλος του μήνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΚΚ
Εικασίες για βομβαρδισμούς χωριών

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Βομβαρδισμούς κουρδικών χωριών στο Βόρειο Ιράκ, από τουρκικά στρατεύματα, μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αποδίδοντας την πληροφορία σε Ιρακινούς αξιωματούχους και υποστηρίζοντας ότι ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις κατά των θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η είδηση δε διαψεύστηκε, ούτε επιβεβαιώθηκε από επίσημες πηγές του στρατού της Τουρκίας, ούτε από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πληροφορίες για επίθεση...

Αντίθετα σε διάψευση προχώρησε η ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, σημειώνοντας ότι «δύο τουρκικά αεροσκάφη έριξαν φωτοβολίδες την ώρα που πετούσαν πάνω από χωριό κοντά στην πόλη Ζάχο, δεν υπήρξαν πυρά πυροβολικού ή ρίψη βομβών από αεροσκάφη».

Στο μεταξύ χτες τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες και αδιευκρίνιστος αριθμός μελών του ΡΚΚ έχασαν τη ζωή τους σε μάχες με Κούρδους αντάρτες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα ιρακινά σύνορα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ