ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Ο,τι ζητάς παίρνεις

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Το ...2012 θα λυθούν τα προβλήματα στα σχολεία, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ. Υπάρχει, βέβαια, κι άλλη λύση: Αντί να μένουν ως τότε κλειστά τα σχολεία, να αποφασίσουν μαθητές, σπουδαστές, γονείς, εργάτες να κλείσουν το σπίτι της κυβέρνησης. Εύκολο είναι. Αρκεί σε πρώτη φάση να μην κοιτάει καθένας την αυλή του. Αμέσως μετά, να πετάξουν στα σκουπίδια και τις αυταπάτες περί «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», όλους αυτούς δηλαδή που παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι μπορεί να υπάρχει και δημοκρατικός καπιταλισμός και πασχίζουν στο όνομα του εφικτού τους κόσμου να κρύψουν ότι η εργατική τάξη έχει κι άλλη επιλογή: Αντί να παζαρεύει ψίχουλα, να διεκδικήσει όλη την εξουσία για τον εαυτό της. Για να μπορεί να αρχίσει να αποκτά νόημα και το σύνθημα που φωνάζουν τα παιδιά στο δρόμο: «Πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα».

Ακου, λέει, «δεν είχαν ανταγωνιστική Παιδεία» οι Ανατολικογερμανοί, γι' αυτό τα βρήκαν σκούρα στον καπιταλισμό. Δηλαδή, τα δικά μας παιδιά που διδάσκονται από το δημοτικό να είναι ανταγωνιστικά τα περιμένει ο παράδεισος;

Κανένα κλάμα για τη σοσιαλδημοκρατία. Αποστολή εκτελούσε, την ίδια αποστολή συνεχίζει να εκτελεί: Το γονάτισμα των εργατών. Αλίμονο σ' όσους είδαν σε κάτι Σρέντερ, Μπλερ και Παπανδρέου τον σωτήρα τους.

Κανένα κλάμα, όμως, και γι' αυτούς που οι καπιταλιστές ονομάζουν «μεσαία τάξη», όσους, δηλαδή, έχουν ένα μεροκάματο πιο υψηλό από το επίδομα ανεργίας. Αυτόχειρες που πίστεψαν πως είναι πράγματι «ρετιρέ» και φρόντισαν ξανά και ξανά να ξεχωρίσουν από τα ταξικά αδέρφια τους. Αγνοώντας συνειδητά ότι όπως ένα κι ένα κάνουν δύο, έτσι και γι' αυτούς θα 'ρχόταν η ώρα που θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με την αντίληψη που δεν αντιπάλεψαν: Οτι ο μισθός είναι κόστος...

Εχουν δρόμο οι «μεσαίοι»... Αντί να προστατεύουν το έχει τους, να ζητήσουν δουλιά για όλους, μαζί με τους ανέργους. Κι εκεί θα ανακαλύψουν πως αυτό το σύστημα δεν τους χωράει, άρα πρέπει να το ανατρέψουν. Αλλιώς, ας κλαίνε στη γωνιά τους. Οι από κάτω να 'ναι καλά. Που, αργά η γρήγορα, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να παλεύουν όχι μόνο για τη δική τους απελευθέρωση, μα ολόκληρης της κοινωνίας.

Για τους θλιβερούς που επιμένουν πως η λύση βρίσκεται στη «δημοκρατική αντιπολίτευση» και στην αυταπάτη ότι σε συντονισμό με αυτήν θα αντιμετωπιστεί η αντικοινωνική πολιτική, λίγα λόγια.

Αυτή η «δημοκρατική αντιπολίτευση» είναι που ορθώνει διαρκώς ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των εργατών. Οπως ακριβώς και στη Γαλλία. Οπου μία και ενιαία πολιτική εφαρμόζεται σήμερα από τον Σαρκοζί, χτες από τους σοσιαλδημοκράτες. Τι έλειπε, τι λείπει; Η πολιτική πρόταση, που θα λέει στους από κάτω να λύσουν το πρόβλημα καταργώντας τους εκμεταλλευτές τους. Πρόταση, βέβαια, που οδηγεί σε σύγκρουση. Πρόταση, που δείχνει τον ένα και μοναδικό εχθρό, το κεφάλαιο. Κι αυτό είναι που θέλει να αποφύγει κάθε «δημοκρατική αντιπολίτευση».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΙΤΗΜΑ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΙΠΕ: «Κατά κάποιο τρόπο το τείχος εξακολουθεί να υπάρχει (...) οι Ανατολικοί αισθάνονται προδομένοι: έχασαν τις δουλειές τους και υποχρεώθηκαν να ζήσουν σε καθεστώς καπιταλιστικού ανταγωνισμού χωρίς να διαθέτουν τα αντανακλαστικά, την παιδεία και τη φιλοδοξία που θα τους βοηθούσε ν' αναδειχτούν. Οπότε κλείνονται στον εαυτό τους και αρνούνται να μιλήσουν αγγλικά» (η Α. Μιχαλοπούλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.)

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ: «Λυπάμαι, αλλά με εξαπάτησαν. Πίσω από την ταινία αυτή ήταν η CIA! Χθεσινή δήλωση του Ομάρ Σαρίφ, που είχε υποδυθεί τον Τσε Γκεβάρα στην ταινία «Τσε» (στον ρόλο του Φιντέλ Κάστρο, ο Τζακ Πάλανς)... Ετσι, λοιπόν, υποβολέα. Ολα κάποτε αποκαλύπτονται. Σκέψου, όμως, πόσα γεγονότα, πρόσωπα, άρθρα, πληροφορίες και εξελίξεις φέρουν τη μυστική σφραγίδα των Υπηρεσιών που βυσσοδομούν» (ο Γ. Τριάντης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΝΑΧΩΜΑ: «Επιμένουμε στην πολιτική που έχουμε ακολουθήσει και πριν τις εκλογές για συντονισμό της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένα σημεία για την αντίκρουση των αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ» (ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος / ΕΘΝΟΣ).

ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΔΕΞΙΟΥΣ; «Με το 69% των Γάλλων να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του, ο κ. Σαρκοζί φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στα δύο μεγαλύτερα μέτωπα που έχει ανοίξει, το εκπαιδευτικό και το ασφαλιστικό» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κόβει ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ με διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φόβοι για κρίση διαρκείας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πράσινος φόρος στα μεγάλα ρυπογόνα ΙΧ

Η ΑΥΓΗ: Η ρύπανση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει σύνορα

Η ΧΩΡΑ: Κοινωνική ένταξη των μεταναστών με νέους κανόνες και προϋποθέσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα στοιχήματα του κ. Παπανδρέου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόσκληση Κώστα στον Γιώργο για συνεργασία

ΕΘΝΟΣ: ΛΙΦΤΙΝΓΚ και γρήγορα από τον Γιώργο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 ΚΛΕΙΔΙΑ για την επόμενη μέρα

ΤΑ ΝΕΑ: Ξορκίζουν τους Ρευμα-τισμούς

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΕΡΔΙΣΕ και προχωράει εμπρός

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ Γιώργου - Βενιζέλου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 65.000 υποψήφιοι για τρεις διαγωνισμούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δέσμιοι

«Στην αλληγορική πλατωνική σπηλιά (Πλάτωνος "Πολιτεία", ζ`) οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να κοιτάζουν στα τοιχώματά της τις σκιές που ρίχνουν τα αντικείμενα. Δεν τα βλέπουν ποτέ όπως είναι πραγματικά. Οι σκιές τους είναι γι' αυτούς η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι της σπηλιάς δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, γιατί βρίσκονται εκεί μέσα αλυσοδεμένοι».

Αυτόχειρες

«Η μεσαία τάξη, αυτή που κάποτε ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, συνθλίβεται ανάμεσα στους δύο γείτονές της: τα υψηλά κέρδη της ανώτερης τάξης και τις χαμηλές αμοιβές της κατώτερης τάξης. Και αισθάνεται προδομένη από εκείνους ακριβώς στους οποίους είχε εμπιστευτεί την επιβίωσή της».

Εκανε καλά τη δουλιά της

«Η ηγεσία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μοιάζει παγιδευμένη μέσα στην πλατωνική σπηλιά. Αλυσοδεμένη σε αυτή τη σπηλιά δεν κοιτάζει τους πραγματικούς ανθρώπους αλλά τις σκιές τους. Οι συνεχείς εναλλαγές προσώπων, από τον Μπλερ στον Μπράουν, από τον Σρέντερ στον Μπεκ κι από τον Ντ' Αλέμα στον Βελτρόνι δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα πουθενά. Και με τον αστυφύλαξ... και με τον χωροφύλαξ, όπου κι αν κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, η σοσιαλδημοκρατία αγκάλιασε τον νεοφιλελευθερισμό και καταδίκασε τη μεσαία τάξη σε είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Ενα μεγάλο τμήμα της υποχωρεί οικονομικά και κοινωνικά και υποβιβάζεται στα κατώτερα στρώματα. Αργοπορημένα, η σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί τώρα να ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να εκφράσει στο σύνολό της τη μεσαία τάξη. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια παρά μόνο η σκιά της».

(τα αποσπάσματα από κείμενο του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ