ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ» ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κύριο μέλημα να σωθεί η «πράσινη μπίζνα» που βυθίζει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια

ASSOCIATED PRESS

«Συστάσεις» για μέτρα «πυροσβεστικού» χαρακτήρα, με σκοπό τη διαχείριση των πιο ακραίων επιπτώσεων των τεράστιων αυξήσεων στο ρεύμα και κύριο μέλημα την προστασία των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα προς τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και στις υπόλοιπες «πράσινες μπίζνες», με άλλα λόγια να πατήσουν «γκάζι» στον ίδιο δρόμο που βυθίζει εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη στην ενεργειακή φτώχεια.

«Εφάπαξ» ψίχουλα για μόνιμες αυξήσεις

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, η «εργαλειοθήκη» που παρουσίασε η Κομισιόν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας:

«Επιτρέπει» στα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα «ανακούφισης» - επιδοτήσεις, κουπόνια και «δικλείδες» για να αποτραπούν οι αποκοπές ρεύματος - υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι προσωρινά και «στοχευμένα» στους πιο φτωχούς, με αυστηρές οδηγίες «απόσυρσής» τους «μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί».

Αυτά μάλιστα την ώρα που, παρά τις αναφορές περί «έκτακτου» και προσωρινού φαινομένου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι τεράστιες αυξήσεις «ήρθαν για να μείνουν» - ως αποτέλεσμα ακριβώς της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας - εκτιμώντας ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη (!), και μετά «θα παραμείνουν υψηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων», όπως λέει σε σχετικό σημείωμα.

Η Επιτροπή επιτρέπει επίσης αναστολή ορισμένων φόρων, αλλά και πάλι με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι χρονικά περιορισμένη και απευθύνεται στα φτωχότερα νοικοκυριά, κι ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οι φόροι και οι χρεώσεις ΑΠΕ αποτελούν το 41% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και το 34% για τη βιομηχανία, αποτυπώνοντας έτσι τα τεράστια «πράσινα» χαράτσια που φορτώνονται οι λαοί για να προχωρήσουν τα σχέδια του Green Deal.

Σημειωτέον, οι νέες παρεμβάσεις, που μεταξύ άλλων στοχεύουν και στο να εξασφαλιστεί η «εισπραξιμότητα» για τους ενεργειακούς ομίλους, αφού μαζικά τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους τεράστιους λογαριασμούς, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από ένα μικρό τμήμα των χαρατσιών αυτών, και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (Emissions Trading System - ETS).

Οξυνση των ανταγωνισμών εντός και εκτός

Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων αφορά τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, τα κράτη - μέλη μπορούν να λάβουν «στοχευμένη στήριξη» του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και φυσικά «δίχως να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό».

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο όφελος από τη δημιουργία πανευρωπαϊκού αποθεματικού φυσικού αερίου με την εθελοντική συμμετοχή των κρατών - μελών», το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες φωνές εντός της ΕΕ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «διαπραγματευτικό όπλο» σε ανάλογες περιόδους κρίσης, πρόταση που βέβαια φέρνει με σφοδρότητα στην επιφάνεια τις μεγάλες αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενες πρακτικές που πλήττουν τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, ζητώντας παράλληλα από τον ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) να ελέγξει τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ρύπων, δίχως επίσης να εξαιρεί και τις διεθνείς παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η «διαφάνεια» στις διεθνείς ενεργειακές αγορές. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωση της Επιτροπής αφήνονται ευθείες αιχμές για τη ρωσική «Gazprom», η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν και εκπλήρωσε τα συμβόλαια παράδοσης που είχε συνάψει με τα κράτη - μέλη δεν αύξησε τις ποσότητες φυσικού αερίου όταν της ζητήθηκε.

Το φαρμάκι ως φάρμακο...

Τέλος, η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση - ανακοίνωσε μάλιστα αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος κρατικών επιδοτήσεων στους δύο συγκεκριμένους τομείς - στις διασυνδέσεις και στις υποδομές αποθήκευσης, ενώ καλεί σε επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ.

Με όλους τους τρόπους δηλαδή προτρέπει στην επιτάχυνση της πολιτικής που προκαλεί το «ενεργειακό σοκ» στους λαούς για τα κέρδη του κεφαλαίου και τις νέες «πράσινες μπίζνες» του, στέλνοντάς τους τον «λογαριασμό» της απολιγνιτοποίησης, του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου που έχει επιλεγεί ως «μεταβατικό καύσιμο», της προώθησης της μονοκαλλιέργειας των ΑΠΕ, με εργαλείο το εμπόριο ρύπων κ.ο.κ.

Ολα αυτά άλλωστε κάνουν παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο οι λαοί να ξεπαγιάσουν φέτος σε όλη την ΕΕ: Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Επιτροπή, η χονδρική τιμή φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 429% σε ετήσια βάση και η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού κατά 230%. Οι αυξήσεις στη λιανική είναι 14% και 7% για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό κατά μέσο όρο σε όλη την ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα οι αντίστοιχες αυξήσεις στη λιανική φτάνουν το 28% και 19% σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, αντίστοιχα.

Από τα πρώτα τιμολόγια ηλεκτρισμού που καταφθάνουν αυτές τις μέρες στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία περιλαμβάνουν την τετραμηνία Ιούνη - Σεπτέμβρη, σε μια μέση κατανάλωση 1.200 Kwh η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ φτάνει τα 52 ευρώ ενώ η «επιδότηση» και η έκπτωση καλύπτουν τα 28 ευρώ, δηλαδή μηνιαία αύξηση άνω των 3 ευρώ/μήνα και δίχως ακόμη να έχει αποτυπωθεί στα τιμολόγια η τεράστια αύξηση στις χονδρεμπορικές αγορές.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal;»

Εκδήλωση την Κυριακή 17 Οκτώβρη στις 11.30 π.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του Κορδελιού (25ης Μαρτίου 2)

Εκδήλωση με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη» διοργανώνουν οι ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 17 Οκτώβρη στις 11.30 π.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του Κορδελιού (25ης Μαρτίου 2).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις με θέματα:

-- «Καύση: Είναι η "πράσινη" λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων;», με ομιλητή τον Μ. Παλάντζα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά.

-- «Σέιχ Σου: Πώς ένας πράσινος πνεύμονας μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα», με ομιλητή τον Μ. Βέλλη, δημοτικό σύμβουλο Συκεών - Νεάπολης.

-- «Για το πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης και δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη», με ομιλητή τον Θ. Κοκονά, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτικό σύμβουλο Κορδελιού - Ευόσμου.

-- «Δήμος Δέλτα: Αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων», με ομιλήτρια την Λ. Χατζηκυριακού, μέλος της ΤΕ της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτική σύμβουλο Δέλτα.

-- «Ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια της κερδοφορίας των βιομηχάνων», με ομιλητή τον Κ. Ιωσηφίδη, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα διατίθενται σχετικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», όπως η μπροσούρα με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του "Πράσινου New Deal"», με τα υλικά της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ στις 5 Ιούνη.

ΕΥΡΩΠΗ
Αυξάνεται η χρήση άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας

Ο τετραπλασιασμός των τιμών χονδρικής για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την αρχή του έτους «σπρώχνει» όλο και περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους να στρέφονται στη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η χρήση του είναι οριακά πιο συμφέρουσα για το κεφάλαιο, παρά τα τεράστια «πράσινα» χαράτσια με τα οποία φορτώνεται και το γεγονός ότι και οι δικές του τιμές (βάσει του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ) έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ανήλθε το τρίτο τρίμηνο φέτος στις 35,1 τεραβατώρες (TWh), από 28 TWh στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και 29,3 TWh στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι η χρήση άνθρακα αναμένεται να παραμείνει πιο συμφέρουσα σε σχέση με το φυσικό αέριο για τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου προκάλεσαν επίσης τη μετάβαση στο πετρέλαιο για την παραγωγή Ενέργειας στη Βρετανία.

Ολα τα παραπάνω, την ίδια ώρα που η ΕΕ προωθεί την περιβόητη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», επιβεβαιώνουν ότι το ενεργειακό μείγμα, όπως και ο βαθμός και ο ρυθμός μετάβασης στις λεγόμενες πιο «πράσινες» μορφές Ενέργειας, καθορίζονται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ρωσία: «Ετοιμότητα» να πουλήσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα, έλεγε ότι «εάν μας ζητήσουν να τις αυξήσουμε και άλλο (σ.σ. τις προμήθειες φυσικού αερίου), είμαστε έτοιμοι να τις αυξήσουμε και άλλο. Τις αυξάνουμε τόσο όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υπάρχει καμία άρνηση» και σημείωσε πως «η "Gazprom" αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 10%, η δε Ρωσία στο σύνολό της κατά 15%».

«Διαφημίζοντας» παράλληλα τα οφέλη από το κλείσιμο σταθερών συμβολαίων με τους ρωσικούς ομίλους, είπε ότι η «Gazprom» ενδιαφέρεται να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την ΕΕ, αν και με τα συμβόλαια χάνει σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στις spot αγορές, προβάλλοντας το παράδειγμα των συμβολαίων με τη Γερμανία: «Η Γερμανία δεν αγοράζει τα χίλια κυβικά μέτρα με 2.000, ούτε με 1.500, αλλά με 250 - 230, μάξιμουμ 300 δολάρια. Η "Gazprom" φαίνεται μάλιστα να χάνει, καθώς θα πουλούσε στις spot αγορές 1.200 δολάρια τα χίλια κυβικά».

Αξιοποιώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» θα ανακουφίσει σημαντικά την «κρίση» φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «γραφειοκρατία» για την έναρξη λειτουργίας του. Ενισχυτικά στα όσα είπε για την αναγκαιότητα του «Nord Stream 2», έκανε λόγο και για μεγάλους κινδύνους σοβαρού ατυχήματος και απωλειών αν αυξηθεί η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας.

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Αύριο η εκδήλωση με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ένας χρόνος μετά»

Εκδήλωση οργανώνουν αύριο, Παρασκευή 15 Οκτώβρη, οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής, ένας χρόνος μετά. Ποιος είναι ο πραγματικός και ποιος ο κάλπικος αντίπαλος του φασισμού (Ο φασισμός μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής")».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο νέο κτίριο της Νομικής, στην αίθουσα 10 στον 5ο όροφο (είσοδος από Μασσαλίας). Θα μιλήσουν ο Αντώνης Αντανασιώτης, ο Αγγελος Βρεττός, ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org