ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Για την κυβερνητική σταθερότητα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Κατατέθηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο για το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα. Εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για να εξασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα που απαιτεί το κεφάλαιο, για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική η οποία σφαγιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Εκλογή Βουλευτών» και από αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με προγραμματισμό να ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Γενάρη.

Στις ρυθμίσεις του προβλέπεται κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα, το οποίο «ενεργοποιείται» από το 25% και πάνω. Αν, δηλαδή, το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους συν 20 έδρες, που θα προστεθούν σε αυτές που του αναλογούν. Από εκεί και πάνω, θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο ανώτατος αριθμός των οποίων είναι οι 30 έδρες. Με άλλα λόγια, στις 20 έδρες που παίρνει έτσι κι αλλιώς το πρώτο κόμμα, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο αριθμός των 280 εδρών (σ.σ. οι 20 έχουν πάει ήδη στο πρώτο κόμμα) μειώνεται κατά μία έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις 30 έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του 25 τοις εκατό (25%) που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων».

Αντίστοιχα ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων», ο οποίος, όπως αναφέρεται, «συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων». Προϋπόθεση όμως είναι ότι «ο μέσος όρος δύναμης των κομμάτων που απαρτίζουν» τον συνασπισμό, «είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων». Σημειώνεται στην ίδια διάταξη ότι «ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός διά του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου γίνεται σαφές τι επιδιώκεται με το νομοσχέδιο. «Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική θέση».

Να σημειωθεί ότι στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ για να εξασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα που θέλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντάσσεται και η τροποποίηση που έγινε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης άρθρου του Συντάγματος, ώστε να απεμπλακεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, ενώ πανομοιότυπες προτάσεις για την πολυπόθητη σταθερότητα είχαν κατατεθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

ΔΕΗ ΑΕ
«Βελτίωση εισπραξιμότητας» στραγγίζοντας λαϊκά νοικοκυριά

Αυξήθηκε ο αριθμός των διακανονισμών οφειλών στη ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της επιχείρησης, από τον Οκτώβρη (που ξεκίνησε το νέο σύστημα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων) μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 110.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό ύψους άνω των 155 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζεται κανονικά το καθεστώς εκβιασμών προς φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν τα ποσά της προκαταβολής που απαιτούνται για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Η επιχείρηση δεν αναφέρει τον συνολικό αριθμό αποκοπών που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών, ωστόσο μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη είχε γνωστοποιηθεί ότι μέσα σε τέσσερις μήνες ο αριθμός των αποκοπών ρεύματος είχε φτάσει τις 55.000.

Πάντως, ακόμη και όσοι έχουν μπει στο πρόγραμμα διακανονισμών αντικειμενικά βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη» αποκοπής της παροχής, αφού αν «χάσουν» κάποιες από τις δόσεις, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, βγαίνουν εκτός προγράμματος διακανονισμού και στη συνέχεια καλούνται να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΕΗ, από τις αρχές Οκτώβρη έως σήμερα παρατηρούνται σταθεροποίηση του όγκου των ληξιπρόθεσμων και «βελτίωση της εισπραξιμότητας». Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπονται, για οφειλή έως 500 ευρώ, προκαταβολή 10% και 5 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή από 500 έως 1.000 ευρώ προκαταβολή 10% και 8 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή από 1.000 έως 2.000 ευρώ προκαταβολή 15% και 12 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή από 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις, για οφειλή πάνω από 3.000 ευρώ είτε προκαταβολή 20% και 18 μηνιαίες δόσεις είτε προκαταβολή 30% και 24 μηνιαίες δόσεις.

Προϋπόθεση βεβαίως για να διατηρείται σε ισχύ η ρύθμιση είναι να εξοφλούνται κανονικά οι δόσεις αλλά και οι τρέχοντες λογαριασμοί. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν μπορέσει να καταβάλει κανονικά κάποια από τις δόσεις, τίθεται εκτός ρύθμισης και για να ενεργοποιηθεί ξανά θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δόσεων αλλά και τους τρέχοντες λογαριασμούς.

Τέλος, χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε το Γηροκομείο Αθηνών γλίτωσε από τις αποκοπές ρεύματος, αφού η επιχείρηση έδωσε εντολή διακοπής λόγω οφειλών. Και μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να ανέστειλε την απόφαση αυτή αργά χτες το βράδυ, ωστόσο καλεί το Γηροκομείο Αθηνών να προχωρήσει σε διακανονισμό της οφειλής του.

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αποχαιρετά» τον σ. Γιάννη Πλαγιωτάκη

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σ. Γιάννη Πλαγιωτάκη, επιφανή δικηγόρο της πόλης, που «έφυγε» από τη ζωή, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, σημειώνοντας ότι «έως το τέλος της ζωής του υπεράσπισε το Κόμμα και τίμησε τον τίτλο του μέλους του, πάντα με πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Γεννημένος το 1925 στην Εμπαρο της επαρχίας Βιάννου, ανιψιός του Βασίλη Πλαγιωτάκη, στελέχους του ΚΚΕ και καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), κατά την περίοδο 1941-1944, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, συμμετέχοντας σε κορυφαίες δράσεις, όπως στο στεφάνωμα του αγάλματος του Αγνώστου Στρατιώτη στις 25 Μάρτη 1944 και στην περιφρούρηση του στρατώνα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ κατά την επίθεση που δέχτηκε από την εθνικιστική ΕΟΚ στις 29 Γενάρη του 1945. Την περίοδο 1947-1949 εκτίει τη στρατιωτική του θητεία στο Γ' ΕΤΟ της Μακρονήσου. Περνάει όλα τα βασανιστήρια και ολοκληρώνει με ψηλά το κεφάλι τη θητεία του, πιστός στις ιδέες και τα ιδανικά του.

Συνέβαλε επίσης στον εμπλουτισμό του Αρχείου του ΚΚΕ κατά τον πεντάχρονο γιορτασμό των 100χρονων του Κόμματός μας με πολύτιμο αρχειακό υλικό για τη Μακρόνησο και την Επαρχία της Βιάννου. Είχε τη δική του συμβολή το καλοκαίρι του 2017 στην ανέγερση από το Κόμμα μας του μνημείου στη θέση «Παράσυρτα» προς τιμήν των μαχητών της ομάδας του ΔΣΕ στην Εμπαρο, μεταξύ αυτών και του θείου του, Βασίλη.

«Εφυγε» η σ. Ράνια Αντωνίου

«Εφυγε» την περασμένη Κυριακή από τη ζωή η σ. Ράνια Αντωνίου σε ηλικία 65 ετών, μετά από πολύχρονη και παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο.

Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τα παιδιά της, Τάσο Αντωνίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος, και Ακη Αντωνίου, στέλεχος του Κόμματος.

Η πολιτική της κηδεία πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα, στα Λευκάκια Αργολίδας.

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» στον Περισσό

Την Τετάρτη 22 Γενάρη στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία) οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειου Τομέα, Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - Ερευνας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής καλούν στη θεατρική παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, μουσική Τάκη Μπινιάρη, χορογραφίες Δημήτρη Ιβάνωφ, σκηνικά Χάρη Σεπεντζή, κινησιολογία Σίμωνα Πάτροκλου, σχεδιασμό φωτισμών και σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.

Παίζουν: Τζένη Καλλέργη, Τιτίκα Σαριγκούλη, Κυριακή Γάσπαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία Συμεών, Δέσποινα Χαριάτη, Κατερίνα Βόλικα, Αννα - Μαρία Βιδάλη, Εφη Χαντζούλη, Αναστασία Χατζηαθανασίου, Σίμων Πάτροκλος.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις ΤΟ Βορείων, Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - Ερευνας, καθώς και στην είσοδο της ΚΟ Αττικής.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ., σε συνεστίαση της ΤΕ Εύβοιας, στο Γήπεδο Χαλκά - Αναστασιάδη, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Οι ΚΟΒ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνεστίαση την Παρασκευή 17 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ερως» στη Νεάπολη. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 17 Γενάρη, στις 8 μ.μ. η ΤΕ Χανίων καλεί σε εκδήλωση, στις 8 μ.μ. στα Παλαιά Ρούματα.

Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου καλεί σε γλέντι για την κοπή της πίτας της, την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Γήπεδο Μετς (Μ. Μουσούρου 70).

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στον πολυχώρο «Cabana» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Για προσκλήσεις στο τηλ. 210.8222.952.

Σήμερα η κηδεία του σ. Θοδωρή Μίχα

Το απόγευμα του Σαββάτου «έφυγε» από τη ζωή ο σ. Θοδωρής Μίχας, μέλος της ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε το 1945 από φτωχή και πολύτεκνη οικογένεια στη Νεάπολη Λακωνίας. Ναυτεργάτης από 23 ετών, εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη και αμέσως μετά τη χούντα οργανώθηκε στην Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών (ΚΟΝ) του ΚΚΕ. Την περίοδο 1987 - 1991 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Περάματος με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ. Είχε ενεργή συμμετοχή στο γονεϊκό κίνημα, ενώ ως συνταξιούχος πια ανέπτυξε δράση μέσα από τις γραμμές της ΠΕΣ ΝΑΤ.

Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του συμμετείχε σε όλες τις μάχες του εργατικού - λαϊκού κινήματος και υπηρέτησε αταλάντευτα τις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Η πολιτική κηδεία του Θ. Μίχα θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ., στο χώρο δίπλα από τον Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου, στο νεκροταφείο Σχιστού.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org