ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Νέες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και προσήλωση στα σχέδια των ΗΠΑ

Eurokinissi

Νέες διαβεβαιώσεις για τη διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή έδωσε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε «ανοιχτή συζήτηση» με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο.

Κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, το χαρακτήρισε «φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη», επικαλούμενος και τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη σε ενημέρωση δημοσιογράφων που έκανε λίγο πριν. Οπως είπε, δηλώνοντας την προσήλωσή του στη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, η συνάντηση «συνέβη σε μια δύσκολη, παράξενη χρονικά συγκυρία (βλ. Ιράν), παρά ταύτα πιστεύω ότι επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, χαρακτηριστικό που καθιστά τη διμερή σχέση στρατηγική».

Είπε ακόμα ότι ήταν καθαρός στον Τραμπ για τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές απέναντι στην Αγκυρα και ότι τον διαβεβαίωσε πως «δεν είμαστε εμείς που θέλουμε ένταση και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές με τρόπο ειρηνικό, κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη η ιμπεριαλιστική κλιμάκωση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε προκλητικά ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις «πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε επίλυση των ζητημάτων με ειρηνικό τρόπο στην Ανατ. Μεσόγειο». Στάθηκε και στην ψήφιση στην Αμερική του «East Med Act», που χαρακτηρίζει την Ανατ. Μεσόγειο ζώνη στρατηγικών συμφερόντων για τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μακελειό που είναι σε εξέλιξη ενάντια στους λαούς.

Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ έγιναν συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποσπώντας και εκεί εύσημα, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα στην Ουάσιγκτον και στις αμερικανικές εταιρείες να δουν τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται γι' αυτές στην Ελλάδα. Νωρίτερα άκουγε τον Ν. Μπακατσέλο να του αναγνωρίζει πως στις ΗΠΑ «οι επενδυτές μάς είπαν ότι τους αφήσατε την καλύτερη δυνατή εντύπωση», να του δίνει συγχαρητήρια και να αναγνωρίζει την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας (αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου ήταν μαζί με την κυβερνητική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ).

Γενικά για τις «επενδύσεις» και πώς θα τις προσελκύσει, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως «πολιτική σταθερότητα», με εκλογές στο τέλος της 4ετίας, και μια κυβέρνηση αυτοδύναμη, με «ισχυρή εντολή», που «μπορεί με αποτελεσματικότητα να κάνει αλλαγές σε όφελος της οικονομίας», δηλαδή για την καπιταλιστική κερδοφορία. Παρέπεμψε εξάλλου στο ήδη υπάρχον πλαίσιο «με ψηφισμένες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και δέσμευση ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος εντός του 2020 να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας, ξεκινώντας από την εισφορά αλληλεγγύης».

Απαρίθμησε «στρατηγικές επενδύσεις» και ΣΔΙΤ που προωθούνται, όπως και «εγκρίσεις πληρωμών του αναπτυξιακού νόμου», κάτι που ανοιχτά χαρακτήρισε «ζεστό χρήμα» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να αποδείξει πόσο τρέχουν και ευδοκιμούν οι μπίζνες επί διακυβέρνησής του.

Στάθηκε ακόμα στις δρομολογούμενες «παρεμβάσεις στην Παιδεία», λέγοντας ότι ενισχύουν τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να σχεδιάσουν προγράμματα «με βάση τις ανάγκες της αγοράς», και μάλιστα προέτρεψε ανοιχτά τις επιχειρήσεις να πάνε οι ίδιες στα πανεπιστήμια και να τους πουν ποιες είναι οι ανάγκες τους!

Παραπέρα, ερωτηθείς από τον Ν. Μπακατσέλο για την «ασφάλεια» των στελεχών και των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς και για την τήρηση της «έννομης τάξης», ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε για «την ασφάλεια αυτή καθαυτή» ότι έχουν γίνει ήδη «σημαντικά βήματα» και μίλησε ανοιχτά για το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για περιορισμό των πορειών και διαδηλώσεων στο κέντρο, λέγοντας ότι ξέρει πως «ενδιαφέρει πολύ την επιχειρηματική κοινότητα». Είπε μάλιστα ότι θα ήταν «κατάκτηση» να περιορίζονται σε μια «λογική συνεννόησης» πορείες στο πεζοδρόμιο και να μη χρειάζεται νόμος. «Μακάρι να γίνει», ήταν η επωδός Μπακατσέλου.

Προηγουμένως, το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα», με μέτρα όπως η «οριζόντια πολιτική μείωσης της φορολογίας της εργασίας (εισφορά αλληλεγγύης) και των ασφαλιστικών εισφορών, που βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος». Από την πλευρά τους τα στελέχη σημείωσαν ότι συμφωνούν με τις «πρώτες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση», ζητώντας βέβαια κι άλλα. Ανέφεραν π.χ. ότι «λόγω των φόρων και των εισφορών αντιμετωπίζουμε ακόμη δυσκολίες στην προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό αλλά και για την παραμονή τους στη χώρα μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Τρέχουν» τα προαπαιτούμενα της 5ης «αξιολόγησης»

Οι εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με αιχμή τα «κόκκινα» δάνεια, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, καθώς και οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης και «θεσμών», τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων επανέρχονται στην Αθήνα μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας. Στο κάδρο βρίσκονται τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχιστούν με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, που προγραμματίζονται στην Αθήνα από 21 μέχρι 24 Γενάρη.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη, για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη, προκειμένου, όπως προγραμματίζουν, να ολοκληρωθεί ένας ακόμη αντιλαϊκός κύκλος.

Με το βλέμμα στις «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας

Η «εισπραξιμότητα» φόρων και άλλων χαρατσιών που φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που με τη σειρά τους συνεχίζουν σε ρότα διόγκωσης με αντίστοιχη αύξηση των κατασχέσεων που διενεργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο, η πάγια ρύθμιση «διευκόλυνσης» επεκτείνεται από τις 12 μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις για «τακτικές οφειλές» (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και από τις 24 στις 48 δόσεις για φόρους κληρονομιάς κ.ά., με ελάχιστη δόση στα 30 ευρώ το μήνα. Η εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης καθυστερεί εξαιτίας «τεχνικών» ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, γεγονός που έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της μάζας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εξάλλου, μετά την παράταση που δόθηκε, αύριο Τετάρτη λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας 2020, ενώ η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» 2020

Παράλληλα, «τρέχουν» οι διαδικασίες γύρω από τον κύκλο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2020. Οι επόμενες σχετικές εκθέσεις για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ αναμένονται στις 27 Φλεβάρη, ταυτόχρονα με την έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, η οποία ήδη έχει ενταχθεί σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης» για «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες».

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η σχετική πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει σε «ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό κρατικό χρέος, την αρνητική διεθνή επενδυτική θέση και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Στο «διά ταύτα» η Κομισιόν αποφάσισε «να εξετάσει περαιτέρω την εμμονή μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθεί την πρόοδο αναφορικά με την εξάλειψη των ανισορροπιών».

ΕΔΥΕΘ
Με μεγάλη συμμετοχή η κοπή πίτας

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Γενάρη στην αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και το πολιτικό μνημόσυνο του πρώην προέδρου της ΕΔΥΕΘ Μιχάλη Σπυριδάκη, που φέτος συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το θάνατό του.

Χαιρέτισε ο γραμματέας της οργάνωσης, Μπάμπης Βέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στην πλούσια σε αγώνες και δράση ζωή του Μιχάλη Σπυριδάκη, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από τρία χρόνια.

Η βραδιά συνεχίστηκε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που είχε ετοιμάσει ο φίλος της ΕΔΥΕΘ καλλιτέχνης - τραγουδοποιός Γιώργος Αετόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Θεανώ Καπέτη, Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ, τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ, και τον Λ. Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, οργανωτικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, εκπρόσωποι δεκάδων συνδικαλιστικών, κοινωνικών, νεολαιίστικων φορέων, Συλλόγων Γυναικών και άλλοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ