ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καλλιεργούν κάλπικη ευφορία ενώ κλιμακώνονται οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη
Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη
Η ολοκλήρωση, αργά προχτές το βράδυ, στη Γενεύη της Ελβετίας, της πρώτης φάσης της Διάσκεψης για την Ασφάλεια σχετικά με το Κυπριακό, έδωσε το σύνθημα για νέα κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ενός παζαριού που αφορά όλα τα ανοιχτά μέτωπα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, αναθερμάνθηκε η προσπάθεια πολλών αστικών επιτελείων να καλλιεργήσουν ευφορία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι βάση των διαπραγματεύσεων είναι μια «λύση» ξεκάθαρα διχοτομική, η οποία το μόνο για το οποίο στρώνει το έδαφος, είναι η επιτάχυνση επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών ολόπλευρα εχθρικών για τα λαϊκά συμφέροντα.

Στο Ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ΟΗΕ μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δίνονται συγχαρητήρια σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για τη «σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ενώ ειδικά για το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων εντοπίζεται «η πρόθεση των συμμετεχόντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις», που «να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων».

Θυμίζουμε ότι στη Διάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, και οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπορίς Τζόνσον, αντίστοιχα.

Οπως αποφασίστηκε σε αυτή, δημιουργείται «Ομάδα Εργασίας» με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, που από τις 18 Γενάρη θα ξεκινήσει τις εργασίες της με στόχο «να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν» και αμέσως μετά τη διαμόρφωση σχετικού πορίσματος η Διάσκεψη θα συνεχιστεί «σε πολιτικό επίπεδο». Για τα «εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια» οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Στο ίδιο Ανακοινωθέν επιβεβαιώθηκε «η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας».

Η συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της Διάσκεψης και βέβαια στις αμέτρητες διμερείς και πολυμερείς επαφές που την πλαισίωσαν, επιβεβαίωσε ότι η ασφάλεια της Κύπρου έχει μπλεχτεί με ευρύτερα σχέδια για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» σε όλη τη γύρω περιοχή, οι «εναλλακτικές» και τα ανταλλάγματα που διαμορφώνονται εκτείνονται σε όλο το εύρος των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ανακοινωθέντος στην «ανάγκη» να αναπτυχθεί «ένα (ευρύτερο) όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου», όπως και οι δηλώσεις π.χ. του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, περί «νέας αντίληψης» (για την Ασφάλεια), που «δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της».

«Νέες» προτάσεις και «έντονη» συζήτηση

Ηδη από χτες, κυκλοφόρησαν στα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ εκθέσεις διαφόρων «κέντρων» για τη σημασία «να διευρυνθεί η έννοια της Ασφάλειας», να βρεθούν προτάσεις που «ανατρέπουν εν πολλοίς τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στο θέμα της Ασφάλειας», «η έννοια της Ασφάλειας να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα κινδύνων και απειλών, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εφαρμογή της διευθέτησης» κ.τ.λ. Η συζήτηση αυτή θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο τις αμέσως επόμενες μέρες, με φόντο τις γοργές εξελίξεις και στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αλλά και τις «πυκνές» διεργασίες για την αντιμετώπιση «νέων, ασύμμετρων απειλών» που συνεχίζονται, ενώ βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί Ρωσίας - Δύσης κ.τ.λ.

Ενδεικτική της σφοδρότητας του παζαριού που θα συνεχιστεί, είναι η συζήτηση που έγινε στην ίδια τη Διάσκεψη.

Αποκαλυπτική είναι καταρχήν η αποφασιστικότητα με την οποία η ΕΕ διεκδικεί αυξημένο ρόλο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέφερε τη «δέσμευση» των Βρυξελλών για εξεύρεση λύσης, αλλά και την «ετοιμότητά» τους να συμβάλουν οικονομικά στο κόστος της λύσης (όλα αυτά ενώ, ήδη, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο για επιβολή νέου μνημονίου μετά την επανένωση). Αλλά και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η Κύπρος για την ΕΕ λόγω της γεωγραφικής της θέσης, γι' αυτό και η διευθέτηση για το θέμα της ασφάλειας ενδιαφέρει άμεσα τις Βρυξέλλες.

Αλλωστε, η ίδια η Μογκερίνι φέρεται να εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη εναλλακτικής «φόρμουλας» για την ασφάλεια.

Φυσικά, ταυτόχρονα με την «κινητοποίηση» της ΕΕ, αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν κι άλλες πλευρές, ειδικά οι ΗΠΑ αλλά και η Μ. Βρετανία, που τον τελευταίο καιρό αναπτύσσουν έντονο παρασκήνιο επισημαίνοντας τους κινδύνους ενός «ναυαγίου».

Την ίδια στιγμή, Τουρκία και ψευδοκράτος δεν απέφυγαν τις νέες προκλήσεις. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, φέρεται να επανέφερε τα περί «μόνιμης διαίρεσης του νησιού» σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, προσθέτοντας από την άλλη μεριά ότι «προκειμένου να εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη (μεταξύ των δυο κοινοτήτων) (...) χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ρεαλιστές». Τόνισε ξανά ότι μια επανένωση της Κύπρου θα οδηγήσει και σε θετικά αποτελέσματα για την «ευρύτερη περιοχή», ξεχωρίζοντας το ότι «και οι Ελληνοκύπριοι θα ξεκινήσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με μια σημαντική χώρα όπως η Τουρκία», το ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δίνει τη δυνατότητα από κοινού μεταφοράς του φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου μέσω της Τουρκίας, που είναι η πιο σύντομη και η πιο οικονομική οδός.

Σκληρό και πολύπλευρο παζάρι

Από τη δική του μεριά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά τη Διάσκεψη, υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να συνεχίσει ακόμα και αμέσως τις επαφές, ωστόσο - όπως είπε - η Ελλάδα, και όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν ήταν έτοιμη γι' αυτό και αποφάσισαν να της δώσουν χρόνο. «Θα συνεχίσει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής η επίτευξη περιεκτικής λύσης». Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ωφελείται από συνομιλίες «με ανοιχτό τέλος» και ότι η Αγκυρα θέλει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα είναι «win-win» (σ.σ. αμοιβαίου οφέλους) για όλους. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι αν όλες οι πλευρές επιδείξουν μια στάση όπως το ψευδοκράτος και η Τουρκία, τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά αν γίνουν ελιγμοί για να κερδηθούν βραχυπρόθεσμα οφέλη, τότε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συμφωνία που θα προκύψει πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση.

Να σημειωθεί ότι, ενδεικτικές του «πάρε - δώσε» που έχει στηθεί είναι οι έντονες «στιχομυθίες» που φέρονται να έγιναν μεταξύ Τσαβούσογλου και Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται ουσιαστικά να διαφώνησε με το πόσο «ωφέλιμη» μπορεί να είναι η εμπλοκή των Βρυξελλών στην «ασφάλεια» της Κύπρου και στη συνέχεια αντέδρασε σε σχόλια Γιούνκερ, που εμφάνισαν την Αγκυρα να «έχει ανάγκη» τις Βρυξέλλες. Η ουσία είναι, βέβαια, πως επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα πεδίο βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αυτό που αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, που επίσης αλληλεπιδρά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τέλος, έχει σημασία να τονιστεί ότι η νέα φάση στην οποία μπαίνουν από βδομάδα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, συμπίπτει και με τους σχεδιασμούς ισχυρών μονοπωλίων για τους υδρογονάνθρακες όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Χτες, δημοσιεύτηκε μελέτη του διεθνούς Οίκου αναλυτών και συμβούλων επιχειρήσεων «IHS Markit» (με έδρα στο Χιούστον των ΗΠΑ), σύμφωνα με την οποία τα σχέδια του γαλλικού κολοσσού «Total» για το ενεργειακό οικόπεδο «11» της κυπριακής ΑΟΖ θα είναι μια από τις πιο σημαντικές ερευνητικές γεωτρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2017, όπως και ότι το «11» «θα μπορούσε» να ανταγωνιστεί το κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκαλεί παζαρεύοντας ανταλλάγματα

Ενδεικτικές οι νέες δηλώσεις Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναδεικνύοντας ότι η Αγκυρα μετέχει στο παζάρι για το Κυπριακό προσδοκώντας ανταλλάγματα, μεταξύ άλλων και στα Ελληνοτουρκικά.

Ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι Λευκωσία και Αθήνα δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυητή. Θα είμαστε εκεί (στην Κύπρο) για πάντα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων» και ότι δεν πρέπει να αναμένεται λύση «όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα, θα έχουμε ισάριθμο στρατό με τη "Βόρεια" και τη "Νότια Κύπρο". Τα είχαμε πει και παλαιότερα». Ο Ερντογάν συνέχισε μάλιστα με αναφορές και σε πλευρές του Εδαφικού, προτείνοντας να ενωθούν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, με αντάλλαγμα να δοθούν τα Βαρώσια στην ελληνοκυπριακή, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να περάσει η Καρπασία στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ακόμα, είπε ότι οι συζητήσεις για την ακτογραμμή έχουν τελειώσει, σχολιάζοντας ότι «πλέον το σχέδιο Ανάν δεν ισχύει». Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξέφρασε την ευχή του «να διασφαλιστεί λύση και να γίνει βήμα».

Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Κυπριακό εκδηλώνεται ταυτόχρονα και με αντίστοιχες προκλήσεις στο Αιγαίο (βλ. σχετικό θέμα).

Απάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα επιλέγει να στέλνει «σήματα» για «συνεχή διαπραγμάτευση». Ετσι, σε νέες του δηλώσεις από τη Γενεύη, χτες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού», επιχαίροντας επειδή η διαδικασία «θα είναι "open ended", δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή». Συμπλήρωσε για τη συνάντηση στις 18 Γενάρη: «Συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και, πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διυπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων».

Πρόσθεσε ακόμα: «Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης». Κληθείς να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις Ερντογάν, απάντησε: «Την Παρασκευή, η τουρκική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέες αντιπαραθέσεις παράλληλα με τα παζάρια στο Κυπριακό

Την ώρα που εντείνονται τα παζάρια στο Κυπριακό, νέες αντιπαραθέσεις είχαμε και στα Ελληνοτουρκικά.

Μετά τις «συστάσεις» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο σχέδιο κατασκευής έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών του Αιγαίου (όπως το παρουσίασε, αρχές της βδομάδας, στη Βουλή, ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός), διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχτεί «δημιουργία τετελεσμένων που δημιουργεί η ελληνική πολιτική σε διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς», χτες ήρθε η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαχεόταν ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται καμία συζήτηση». Ο, δε, αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, έλεγε στο ρ/σ του ΑΠΕ ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι όλα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες.

Διόλου τυχαία, από πλευράς ΓΕΣ έγινε χτες γνωστό ότι οι 2 μείζονες σχηματισμοί που καλύπτουν βόρειο και νότιο Εβρο, η ΧVI και η XII Μηχανοκίνητες Μεραρχίες Πεζικού, εκμεταλλευόμενες τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέσα στη βδομάδα (χιονόπτωση κ.λπ.), εφάρμοσαν «ιδιαίτερο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως» στις περιοχές ευθύνης τους, στη συνοριογραμμή με την Τουρκία.

Σε μια δική τους τέτοια απάντηση, σε στρατιωτικό επίπεδο, χτες οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις προχώρησαν με 3 αεροσκάφη (τα 2 οπλισμένα) και 2 ελικόπτερα σε 6 παραβάσεις και άλλες τόσες παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Βορειοανατολικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. «Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» αναφέρεται επ' αυτού από το ΓΕΕΘΑ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες πήγε στο «Παπάγου» - για πολλοστή φορά απ' όταν ανέλαβε καθήκοντα στην Αθήνα - ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, για να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο. Επισήμως, «συζήτησαν θέματα κοινού διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος».

Εκτιμάται ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, όπως και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Σχέδια που η ντόπια αστική τάξη ψοφά να υπηρετήσει, όπως προκύπτει από μια σειρά διάσπαρτα αλλά αλληλένδετα στοιχεία, αναζητώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Λ.χ., όπως προκύπτει από τη ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), ρόλο ναυαρχίδας σε μία από τις 4 μόνιμες ΝΑΤΟικές αρμάδες, τη «Standing NATO Maritime Mine Countermeasures Group 2», συνεχίζει να έχει το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΛΙΑΚΜΩΝ, διοικητής, δε, της αρμάδας παραμένει Ελληνας αξιωματικός, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω στην κόντρα της με άλλα κεφάλαια της περιοχής, καταλαμβάνοντας πόστα κρίσιμα για την υλοποίηση των σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας.

Αξονας μια νέα διχοτομική «λύση»

Αντίθετα με την αισιοδοξία που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα αστικά επιτελεία, ειδικά σε Αθήνα και Λευκωσία, σχετικά με τις εξελίξεις για το Κυπριακό, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι βάση των συνομιλιών είναι μια «λύση» που διχοτομεί το νησί, δημιουργώντας δύο «συνιστώντα κράτη» (σ.σ. «states»). Αυτό αποτύπωνε ξεκάθαρα, από το Φλεβάρη του 2014, η Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου, όταν σήμανε η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια η Δήλωση ξεκαθάριζε πως «οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ενδεικτικές είναι όμως και οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί - σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα αφού επίσημα δεν έχουν δοθεί ντοκουμέντα. Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» Κύπρου περιέγραφε ως μέρος των ήδη συμφωνηθέντων το ότι για τη λήψη αποφάσεων στο υπουργικό συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (7 Ελληνοκύπριοι, 4 Τουρκοκύπριοι, συν Πρόεδρος και αντιπρόεδρος που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου) θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην πλειοψηφούσα άποψη να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένας υπουργός από κάθε κοινότητα. Οταν αυτό δεν επιτυγχάνεται και υπάρχει αδιέξοδο θα κινητοποιείται ένας μηχανισμός επίλυσης. Δηλαδή, θα συστήνεται τετραμελής επιτροπή, με τη συμμετοχή Προέδρου και αντιπροέδρου (που θα προέρχονται από τις διαφορετικές κοινότητες) και δύο υπουργών, ένας από κάθε πλευρά. Αν υπάρχει και πάλι αδιέξοδο, θα γίνεται ...κλήρωση για αφαίρεση ενός υπουργού, ώστε να υπάρχει πλειοψηφία 2 - 1.

Ο ορισμός του αδιεξόδου σημειώνεται ότι θα αφορά σε τέσσερα επίπεδα. Πρώτον, όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ομοσπονδιακοί θεσμοί, δεύτερον, όταν η απουσία απόφασης οδηγεί σε παράβαση διεθνών κυπριακών υποχρεώσεων ή υποχρεώσεων ως μέλος της ΕΕ. Τρίτον, όταν επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου και, τέταρτον, όταν υπάρχει απουσία απόφασης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας και προϋπολογισμών.

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και συγκλίσεις που φαίνεται να υπάρχουν σε θέματα Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση μη λήψης απόφασης και αδιεξόδου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, θα προστίθεται ...ξένος δικαστής με κλήρωση από έναν κατάλογο Ευρωπαίων δικαστών, πλην Ελλήνων, Τούρκων και Αγγλων.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι νέες διεργασίες οδηγούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου

Στο πλαίσιο της χτεσινής του ομιλίας στη Χαλκίδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο Κυπριακό. Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα έχει ως εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ισχυρά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις για τις πρώτες ύλες και τους δρόμους μεταφοράς, φέρνουν πιο κοντά την απειλή ενός πιο γενικευμένου πολέμου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Εχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ.

Εχει στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις που συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, στο άλυτο, για 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής - κατοχής στην Κύπρο, προτείνουν ως λύση την ντε φάκτο διχοτόμηση, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου "Ανάν".

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία.

Ο διεθνής χαρακτήρας του αποτυπώνεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι νέες διεργασίες οδηγούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, ουσιαστικά στη συγκρότηση δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων, που μόνο τυπικά και συγκυριακά θα συγκροτούν Ομοσπονδία.

Εμείς επιμένουμε να αντιτασσόμαστε - όπως σθεναρά και αποφασιστικά αντιταχθήκαμε και στο "σχέδιο Ανάν" που απέρριψε τελικά ο κυπριακός λαός - στις όποιες προσπάθειες για επιβολή μιας λύσης που θα διαιωνίζει τη διχοτόμηση και δε θα δίνει βιώσιμη και φερέγγυα λύση για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Η πάλη μας κατευθύνεται στο στόχο για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας "ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή", την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αφού δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας το ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Ο λαός μας, σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, πρέπει να παλέψει για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, άλλων ιμπεριαλιστικών μπλοκ, που με την οξύτητα των ανταγωνισμών τους βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, τη νεολαία».

ΕΕ: Δεν καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Κι ενώ η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, οι Βρυξέλλες ουσιαστικά σφυρίζει αδιάφορα, περιοριζόμενη σε εκκλήσεις περί «καλής γειτονίας». Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε η Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου. Στην Ερώτηση παρατίθενται όλες οι τελευταίες προκλήσεις της Αγκυρας και η ευθεία αμφισβήτηση των συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Συνθήκης της Λοζάννης.

Από τη μεριά της, η Μογκερίνι περιορίστηκε να αναφερθεί σε πρόσφατες παροτρύνσεις της ΕΕ προς την Τουρκία «για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον χρειάζεται, στο Διεθνές Δικαστήριο». Αποφεύγοντας κάθε μορφή καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων και οποιαδήποτε αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάννης, η εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι η Τουρκία κλήθηκε «να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους - μέλους ή αιτία τριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ