ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Νοσεί από ελλείψεις σε προσωπικό

Κλιμάκιο της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο

Η ενίσχυση της ΝΑΣ θα είναι μια απάντηση και για την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας τόνισε, στη χτεσινή περιοδεία του στο νοσοκομείου του «Ευαγγελισμού» ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης του συνδυασμού. Μαζί με τον Γ. Μαυρίκο περιόδευσαν και οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι με τη ΝΑΣ, Λάμπρος Βλάχος, Τατιάνα Ευαγγελοπούλου και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», Ηλίας Σιώρας.

Οι υποψήφιοι συνομίλησαν με εργαζόμενους από το βιοχημικό εργαστήριο, το χώρο αιμοδοσίας, την καθαριότητα, τα πλυντήρια, τα μαγειρεία, τα χειρουργεία και άλλους χώρους. Το συμπέρασμα που προέκυψε συμπύκνωσε σε δήλωσή του ο Γ. Μαυρίκος: «Είναι γνωστές οι θέσεις αλλά και η δράση της ΝΑΣ για τα ζητήματα της Υγείας, την πάλη μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τον αγώνα που έχουμε κάνει - γιατί εμείς δεν είμαστε μονάχα λόγια - για την αναβάθμιση της Δημόσιας και πραγματικά Δωρεάν Υγείας». Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η ΝΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν θέση, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και να δώσουν "παρών" οι ίδιοι απέναντι στην πολιτική του δικομματισμού. Να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στην ηγεσία του ΣΥΝ, στηρίζοντας τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν και συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ».

Να επισημάνουμε πως και στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» εφαρμόζεται πλήρως η πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν 1.300 κενές οργανικές θέσεις και λόγω της έλλειψης προσωπικού οι εργαζόμενοι δουλεύουν για μεγάλα διαστήματα με βάρβαρα ωράρια. Δε λείπουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με επικουρικούς, έκτακτους εργαζόμενους, εργαζόμενους σε προγράμματα STAGE, αλλά και σε συνεργεία εργολάβων. Η κατάσταση προβλέπεται να είναι ακόμα χειρότερη, αφού στο τέλος του έτους έχουν προϋπολογιστεί 350 αποχωρήσεις και προγραμματίζονται μόλις 60 προσλήψεις μονίμων εν... ευθέτω χρόνω.

Ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Λ. Βλάχος ανέφερε χαρακτηριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Οπως σημείωσε το 2005 «οι επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας αύξησαν τα κέρδη τους 12,7%, ενώ η λαϊκή οικογένεια πλήρωσε 128 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο για δαπάνες για την Υγεία».

«Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο αυτή τη μιζέρια αυτή την κλοπή και στο χώρο της Υγείας», σημείωσε ο Ηλ. Σιώρας, ο οποίος είναι και γιατρός στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» και προσέθεσε πως «οι εκλογές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ψηφίσει ο κόσμος για ένα πραγματικό λαϊκό σύστημα Υγείας».

Η Τατ. Ευαγγελοπούλου, εργαζόμενη στον «Ευαγγελισμό» και αυτή, επισήμανε πως «θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν τις αποστάσεις τους απ' τους άλλους υποψήφιους που ως σύγχρονοι μαυρογιαλούροι κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα».

Σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει

Η ΝΑΣ στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας απαντά: «θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει». Στην απόπειρα κατάργησης των διαδηλώσεων απαντά πως θα συνεχίσει να διαδηλώνει και να διεκδικεί. Μέλη και φίλοι του συνδυασμού πραγματοποίησαν, χτες, εξόρμηση - με πολλούς αποδέκτες - στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στο βιβλιοπωλείο σχολικών ειδών «Πάλλης».

Οπως εξήγησε ο Γιώργος Μαυρίκος, η ΝΑΣ επέλεξε «αυτής της μορφής τη διαμαρτυρία, μπροστά στο γνωστό κατάστημα σχολικών ειδών, επειδή πρώτα απ' όλα ο ιδιοκτήτης του είναι από αυτούς που πρωτοστατούν για να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας». Ο λόγος που προβάλλουν, συνέχισε, είναι πως «εμποδίζουνε την ανάπτυξη των επαγγελματοβιοτεχνών και την κίνηση στα μαγαζιά», δηλαδή «επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία να χτυπήσει το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς φάνηκε πόσο πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, από το πενιχρό τους εισόδημα, για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Η ΝΑΣ συνεχίζει να δείχνει πως «δεν είναι μονάχα λόγια, αλλά και δράση και διεκδίκηση», κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος.

Συμφέρον των εργαζομένων η στήριξη της ΝΑΣ

Στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας ΛΑΒΙΦΑΡΜ μίλησαν ο Γιώργος Πάντζας υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής και ο Κώστας Μαρκέτης υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας

Να αδυνατίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που καταδυναστεύουν με την πολιτική που εφαρμόζουν τη ζωή των εργαζομένων και να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, κάλεσε τους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας ΛΑΒΙΦΑΡΜ στην Παιανία πολυμελές κλιμάκιο της ΝΑΣ, που περιόδευσε στο εργοστάσιο χτες το πρωί.

Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Γιώργος Πάντζας, υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής και ο Κώστας Μαρκέτης υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος στη Νομαρχία Αθήνας. Μιλώντας σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν την εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου απασχολούμενοι σε έναν κλάδο που τα υπερκέρδη του κάθε χρόνο αυξάνονται, τους κάλεσαν να απεγκλωβιστούν από το δικομματισμό.

Ο Γιώργος Πάντζας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής είναι τεράστια και αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές όμως των δύο κομμάτων έχουν βασικό στόχο τους εργαζόμενους που κάθε μέρα βιώνουν ολοένα και πιο οξυμένα την ακρίβεια, τη λιτότητα, την ανεργία κ.ά. Οποια δικαιώματα είχαν κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια τα πήραν πίσω και είναι σίγουρο, ότι σύντομα θα ζήσουμε έντονες κοινωνικές εκρήξεις».

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Μαρκέτης συμπλήρωσε ότι «πρέπει οι εργαζόμενοι, όχι απλά να αντισταθούν και να σταματήσουν να είναι παθητικοί δέκτες της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και να περάσουν στην αντεπίθεση. Να συνταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και με τις δυνάμεις που αντιστρατεύονται την αντιλαϊκή πολιτική. Να φύγουν από τη λογική σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» ΓΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Η κυβέρνηση μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια»

Συνέντευξη Τύπου του υποψηφίου δημάρχου της πόλης Αγάπιου Σαχίνη

«Εγινε πλουσιότερη η συλλογή μας σε χάντρες και καθρεφτάκια». Αυτό σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες το πρωί. Ο Αγ. Σαχίνης καυτηρίασε τις εξαγγελίες Καραμανλή περί ...«αναβάθμισης» της Θεσσαλονίκης στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η δημιουργία ηλεκτρονικού κόμβου στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. «Ολα αυτά, τα φοβερά, τα είπε ο πρωθυπουργός και κανένας δεν αντέδρασε από τις υποψηφιότητες Αράπογλου, Πατουλίδου, Μπουτάρη κλπ. Ο δε Β. Παπαγεωργόπουλος πανηγύριζε», σημείωσε.

Σε σχέση με τις αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόγραμμα «Θησέας», ο Αγ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και το καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ενημερώνει το λαό της Θεσσαλονίκης ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά του δήμου, καθώς το «Θησέας» παίρνει περισσότερα χρήματα από τους πόρους της ΤΑ (δηλαδή από την τοπική φορολογία που επιβάλλεται στους εργαζόμενους), δεν προβλέπει καμία πρόνοια για την περιφέρεια και τους «Καποδιστριακούς» δήμους και οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα από τα γεγονότα της ΔΕΘ και την ολοφάνερη στρατηγική σύμπλευση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και όσων τους ακολουθούν. Να «μαυρίσουν» τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και των συνοδοιπόρων τους και να ενισχύσουν με τον αγώνα και με την ψήφο τους τη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» για να δώσουν ώθηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία άλλη ΤΑ, που να εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ