ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟ
Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!

Να ανακληθεί τώρα η τιμωρία, απαιτούν το ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και στρατευμένοι

Κύμα καταδίκης έχει ξεσηκώσει η απαράδεκτη ποινή 20 ημερών φυλάκισης που επέβαλε η διοίκηση του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής στη Ρόδο σε στρατιώτη επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του, ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν. Συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι φοιτητών αλλά και άλλοι στρατευμένοι ζητούν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης και ξεκαθαρίζουν: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο φαντάρος διώκεται γιατί εναντιώθηκε στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τάχθηκε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η τρομοκράτηση των νέων στρατευμένων και γενικά του λαού, που βιώνουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες από τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, με την ακρίβεια, την εκτόξευση του κόστους ζωής, αλλά και τους κινδύνους συνολικά για τον λαό μας από τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

Εχουν μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η διοίκηση της μονάδας. Η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της στάσης διαχρονικά των κυβερνήσεων απέναντι στους στρατευμένους και στα δικαιώματά τους. Επιδιώκουν να στερήσουν από τους νέους στρατευμένους το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και στην περίοδο της θητείας τους. Οι στρατευμένοι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτόν, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας τους διατηρούν όλα τα πολιτικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή ποινή και καλεί τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να καταγγείλουν αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη ποινή! Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Να ανακληθεί τώρα η άδικη και απαράδεκτη ποινή στον φαντάρο, που είναι και μέλος του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, απαιτούν με ανακοίνωσή τους και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Πληροφορικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Νομικής, Οδοντιατρικής, Φιλοσοφικής, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, ΣΕΜΦΕ, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Χημικών ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤΠ και ΣΕΤ ΠΑΔΑ, Γεωπονικού, Παντείου και ΦΕΑ, και τονίζουν ότι οι στρατευμένοι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή στον πόλεμο.

Να παρθεί άμεσα πίσω η άδικη ποινή προς τον συνάδελφο!

Να παρθεί άμεσα πίσω η ποινή, απαιτούν με επιστολές τους και συνάδελφοί του από άλλες μονάδες.

Στρατιώτες από την 395 ΕΑΡΜΕΘ στη Ρόδο σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμη και την κυριαρχία της Κρήτης, που η σημερινή κυβέρνηση στέλνει και ξαναστέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία, τη στιγμή που μας λένε ότι πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους και αυτοί οι "σύμμαχοι" τελικά πουλάνε αεροπλάνα στην Τουρκία.

Την ίδια λοιπόν στιγμή λένε ότι δεν πρέπει να μιλάς για όλα αυτά και μάλιστα σε τιμωρούν.

Αναρωτιόμαστε, τόσο πολύ πειράζει την κυβέρνηση η εναντίωση στο ΝΑΤΟ; Τόσο πολύ πειράζει η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών; Την ανάγκη να αγωνιστούμε σήμερα γι' αυτά ανέδειξε μέσα από την επιστολή του ο συνάδελφός μας.

Κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να έχουμε γνώμη, ούτε και να την εκφράζουμε. Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε στη σημερινή, ούτε σε καμία άλλη κυβέρνηση, όπως όλες αυτές που πέρασαν και θέλουν στρατιώτες με σκυμμένο κεφάλι και φοβισμένους».

Ο στρατιώτης Μηχανικού Κώστας Αγγελίνας αναφέρει: «Την ίδια ώρα που οι νέοι στρατευμένοι αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα στη στρατιωτική τους διαβίωση και βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κατά τη διάρκεια της θητείας τους, καθώς ο μισθός τους δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη, τους απαγορεύεται επί της ουσίας να εκφέρουν άποψη για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα και ταυτόχρονα τιμωρούνται γι' αυτό».


ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
Καταδικαστέα κάθε παρεμπόδιση και τιμωρία άσκησης των δικαιωμάτων των στρατευμένων

Σε δήλωση του σχετικά με την άδικη τιμωρία στον στρατευμένο, ο Αγγελος Βρεττός, δικηγόρος, υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων, σημειώνει:

«Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη έκφραση άποψης, γνώμης, σκέψης και προβληματισμού είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε στρατευμένου. Τα δικαιώματα αυτά δεν αναστέλλονται, ούτε καταργούνται κατά τη διάρκεια της θητείας του στρατευμένου, παραμένουν ενεργά και πρέπει να ασκούνται ελεύθερα. Η παρεμπόδιση άσκησης αυτών των δικαιωμάτων, και η επιβολή κάθε είδους κατασταλτικής τιμωρίας και ποινής σε όσους δικαιωματικά ασκούν αυτά τα δικαιώματά τους, είναι πράξη νομικά και ουσιαστικά ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των διοικήσεων όλων των μονάδων να σέβονται και να μην παρεμβαίνουν στην ελεύθερη άσκηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των στρατευμένων.

Παρά ταύτα, τα κρούσματα τιμωρίας σε όσους στρατευμένους εκφράζουν ελεύθερα την άποψη που δεν αρέσει στην κυβέρνηση είναι καθημερινά, πλην όμως καταδικάζονται από τον λαό και δεν κάμπτουν το φρόνημα και τα δικαιώματα των στρατευμένων.

Τέτοιο κρούσμα είναι η πρόσφατη τιμωρία με ποινή φυλάκισης 20 μέρες στρατευμένου στο 6ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής στη Ρόδο που του επέβαλε η διοίκηση της μονάδας, επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές του απόψεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας και την αντίθεσή του σε κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν και τάχτηκε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Η έκφραση αυτή της γνώμης του στρατευμένου αποτελεί δικαίωμά του, που εκφράζει το δικαίωμα και το όφελος των στρατευμένων και του λαού μας για ζωή και ειρήνη. Δημιουργεί αισιοδοξία, υπερηφάνεια σε όλους τους στρατευμένους και συναντά μεγάλη αποδοχή. Παρά ταύτα, αυτή η φιλειρηνική γνώμη του στρατευμένου δεν άρεσε και η διοίκησή του τον τιμώρησε με ποινή 20 μέρες φυλάκιση, ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η διοίκηση της μονάδας φέρουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την επιβολή της άδικης αυτής τιμωρίας.

Είναι προφανές ότι ο στρατευμένος στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του καλόπιστα εξέφρασε τη γνώμη του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα φιλειρηνικά του αισθήματα, και τίποτε άλλο. Κάθε άλλη προσπάθεια για άλλη ερμηνεία και άλλη διάσταση στη σαφή και καθαρή αυτή έκφραση της γνώμης του στρατευμένου, από οποιονδήποτε, είναι προσχηματική, αβάσιμη και ενάντια στην όλη αλήθεια και γνωστή πραγματικότητα.

Μέλημα διαχρονικά των κυβερνήσεων είναι με το πρόσχημα του επιχειρήματος της "στρατιωτικής πειθαρχίας" να εκφοβίσουν τους στρατευμένους και να τους στερήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκφράζουν ελεύθερα τους προβληματισμούς, τις απόψεις τους και να διεκδικούν. Την περίοδο αυτή, η ελεύθερη έκφραση και γνώμη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη δηλούμενη από την κυβέρνηση αμέριστη κάθε είδους συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν, είναι βέβαιο ότι ενοχλεί και πρέπει να κατασταλεί με κάθε τρόπο. Αυτόν τον σκοπό και στόχο έχει και η επιβολή της τιμωρίας με φυλάκιση στον στρατευμένο νέο, που δικαιωματικά εξέφρασε τη γνώμη του ενάντια στα παραπάνω.

Η άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των στρατευμένων δεν μπορεί και δεν πρέπει εκδικητικά να τιμωρείται γιατί και μόνο είναι αντίθετη με την πολιτική της κάθε κυβέρνησης και ενοχλεί.

Η άσκηση των δικαιωμάτων του στρατευμένου συναντά την αποδοχή όλων των στρατευμένων νέων της χώρας και του λαού μας.

Η απαράδεκτη, καταδικαστέα και άδικη ποινή που του επιβλήθηκε, και που είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τη μαζική πλατιά καταδίκη όλων των στρατευμένων, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των σωματείων, των σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων, αποτελεί ένα επικίνδυνο περιστατικό και πρέπει άμεσα να ανακληθεί».


Οι στρατευμένοι έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή

Δήλωση του Νίκου Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Η πλειοψηφία του λαού μας, ήδη αντιδρά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν και τις συνέπειές του, συνειδητοποιώντας και αναδεικνύοντας τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Αυτή ακριβώς η λαϊκή αντίδραση στον πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν απεικονίζεται και στη στάση της στρατευμένης νεολαίας μας, εκφραζόμενη με πληθώρα επιστολών στρατιωτών.

Η γενναία, αξιοπρεπής και πατριωτική στάση των στρατευμένων νέων, που αρνούνται να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, προκαλεί αναστάτωση στα κυβερνητικά επιτελεία - και όχι μόνο.

Κραυγαλέο παράδειγμα της κυβερνητικής πρόθεσης εκφοβισμού και φίμωσης των στρατευμένων αποτελούν οι αιτιολογίες των ποινών φυλάκισης, που επέβαλε με κυβερνητική εντολή η διοίκηση του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής στη Ρόδο σε εκεί στρατευμένο. Επικαλούνται δήθεν κατοχή κινητού τηλεφώνου απ' τον στρατιώτη, τη στιγμή που στα στρατόπεδα μόνο οι πέτρες δεν διαθέτουν κινητό, επικαλούνται τη χρήση, απ' τον ίδιο στρατιώτη, του ονόματος της Μονάδας, αλλά και τη στρατιωτική του ιδιότητα, τη στιγμή που πέρα απ' το ότι το ίντερνετ είναι γεμάτο με αυτά τα στοιχεία, ήδη έχουν κατατεθεί ακόμη και κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με χρήση των στοιχείων «6ο ΕΤΕΘ» και «Καταδρομείς». Τιμωρείται, τέλος, επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του, ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

Είναι πλέον ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση φοβάται ότι η περήφανη στάση του στρατιώτη θα βρει μιμητές, ιδίως στην περίπτωση ενεργότερης στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας στον συγκεκριμένο πόλεμο, αλλά και σε γενικότερες πολεμικές μελλοντικές εμπλοκές.

Με λίγα λόγια, η άρχουσα τάξη της χώρας φοβάται το ενδεχόμενο ότι ο λαός και η στρατευμένη νεολαία θα αντισταθούν στη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις κάθε είδους βρώμικες επιχειρήσεις αυτής και των ξένων συμμάχων της.

Αυτόν τον φόβο εκφράζει η αστική επιχειρηματολογία ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να εκτελούν άκριτα όλες ανεξαίρετα τις διαταγές των ανωτέρων τους, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης, διότι διαφορετικά ο στρατός θα οδηγηθεί σε «διάλυση».

Για να τεκμηριώσουν αυτήν τη θέση τους, επικαλούνται τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ΣΠΚ). Κρύβουν περίτεχνα ότι αυτό το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και όχι νομικό. Προκύπτει όμως ένα ερώτημα: Σε τι είδους στρατό αναφέρονται και ποια είναι η αποστολή που έχει;

Η άρχουσα τάξη με τις κυβερνήσεις της και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί της έχουν ανάγκη από έναν άβουλο στρατό στα χέρια τους. Να τον ενσωματώνουν εύκολα στις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις, να τον χρησιμοποιούν σε επιθετικές ενέργειες ενάντια σε γειτονικούς λαούς, αλλά και να τον στρέφουν εναντίον του ίδιου του ελληνικού λαού όταν τα συμφέροντά τους απειληθούν, κάτι που επανειλημμένα έχουν πράξει στο παρελθόν.

Οι Ελληνες στρατευμένοι έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις άσχετες με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή τους να διεκδικούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους τη διατήρηση όλων των πολιτικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ