ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
Ψήφισαν από κοινού τη μονιμοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ενέργεια!

Συνένοχοι στο έγκλημα της ενεργειακής φτώχειας, για την οποία «τσακώνονται» ποιος θα την... πρωτοαντιμετωπίσει

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν «στον Θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η παραπέρα «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των εκτελωνιστών, προκειμένου να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης οι μεγάλες εκτελωνιστικές εταιρείες, κατ' εντολή των μεγάλων μεταφορικών εταιρειών, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά (COSCO, εφοπλιστικοί όμιλοι), οι οποίες θέλουν 24ωρες εκτελωνιστικές υπηρεσίες και δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις στον διαμετακομιστικό κόμβο και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το «κερασάκι» όλων αυτών είναι το άρθρο 52, που προβλέπει κι άλλες διευκολύνσεις για τους εφοπλιστές, οι οποίες συνιστούν πρακτικά νέες φοροαπαλλαγές, και μάλιστα όταν αυτήν την περίοδο στέλνονται στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ τα μπουγιουρντί για την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, το 2021 είχε γίνει μία προσαύξηση 4% στο συμβολικό ποσό που πληρώνουν οι εφοπλιστές ως φόρους (οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τους κόρους του πλοίου και όχι με τα έσοδα ή τα κέρδη, με αποτέλεσμα η φορολογία για ένα πλοίο π.χ. 33 χιλιάδων κόρων να είναι κατά μέσο όρο 10.000 δολάρια τον χρόνο, λιγότερα δηλαδή από όσα συχνά πληρώνει ένας μικρός επαγγελματίας). Η προσαύξηση αυτή τελικά αναστάλθηκε και παραπέμπεται η πληρωμή της στο 2024 και στο 2025, και αυτό αν καταβληθεί.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την θετική τους ψήφο. Μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι «είναι καλή ευκαιρία αυτό το νομοσχέδιο για να δείξουμε και μια διάθεση συναίνεσης»...

Οσο για το άρθρο 52, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε μεν, ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Τρ. Αλεξιάδης, δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αλλά με την περίοδο που το έφερε η κυβέρνηση. «Θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο δεν είναι σωστό κάτι τέτοιο», είπε και προέτρεψε: «Φέρτε το σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο». Για παρόμοιους λόγους το καταψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κάλεσε τον λαό να δει τι ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης «είναι ένας από τους παράγοντες της ενεργειακής φτώχειας. Και μετά μιλάτε και κλαίγεστε για την ενεργειακή φτώχεια, που με τις ψήφους σας έχετε συνδιαμορφώσει».

Επεσήμανε ότι συνολικά για την ακρίβεια στην Ενέργεια είναι συνυπεύθυνοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ως κυβερνήσεις προώθησαν, τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση και την «πράσινη μετάβαση», και που συνεχίζουν να τη στηρίζουν για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και έχουν συμφωνήσει όλοι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, και τώρα προτείνουν μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, αλλά αποτελούν ψίχουλα για τα λαϊκά εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή βέβαια που συμφωνούν στα χαράτσια και στην άδικη φορολογία σε βάρος του λαού, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσφέρουν διαδοχικά προνόμια και φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, όπως είναι τα αφορολόγητα καύσιμα, προνόμια που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τούς έχουν κατοχυρώσει ακόμα και συνταγματικά.

Παρουσίασε επίσης στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με τα οποία το 86% χρωστά έως 5.000, το 2,1% πάνω από 50.000 ευρώ και το 0,02%, δηλαδή 1.300 όλοι κι όλοι, χρωστάνε πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 60% του ληξιπρόθεσμου χρέους! Βέβαια δεν μπορούν να τους βρουν, αφού έχουν βγάλει τα κέρδη τους στους «φορολογικούς παραδείσους».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η θέσπιση κανόνων για την είσπραξη των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που καθορίζει η ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά οι ίδιοι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, που πρέπει να καταργηθούν, γιατί τσακίζουν τα λαϊκά εισοδήματα».

Οσο για το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά τους εκτελωνιστές, επεσήμανε ότι αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων στον κλάδο από το 2013 «για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος» που επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου σε διεθνή κλίμακα και στη χώρα μας, φέρνοντας ως παράδειγμα την COSCO και την απαίτηση για ταχύτερη κίνηση των εμπορευμάτων στις αγορές και διασφάλιση των κερδών. Διαδικασία που θα επιφέρει καίρια πλήγματα στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Ρεύμα με το δελτίο έφερε η «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Η σύμβαση μεταβίβασης των λιγνιτικών περιοχών της ΔΕΗ στην εταιρεία «Μετάβαση ΑΕ» κινείται στις ράγες της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», με την οποία συμφωνούν και είναι απόλυτα συνυπεύθυνοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μιλώντας χτες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης για τη σχετική σύμβαση που προβλέπεται από τον Ν. 4759/2020 του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η σύμβαση προβλέπει τη μεταβίβαση των λιγνιτικών περιοχών της ΔΕΗ στην εταιρεία «Μετάβαση ΑΕ» που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση των ορυχείων της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Οι εκτάσεις, που αντιστοιχούν σε 97.000 στρέμματα και βρίσκονται σε Μεγαλόπολη, Κλειδί, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, θα μεταβιβαστούν σταδιακά στη νέα εταιρεία από το ερχόμενο φθινόπωρο μέχρι το 2025. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η μεταβίβαση των εκτάσεων αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου απολιγνιτοποίησης και βρίσκεται σε συμμόρφωση με τις σχετικές επιταγές των ευρωενωσιακών πολιτικών στο πλαίσιο του «Green Deal».

Ο Λ. Στολτίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση επί της αρχής και επί των άρθρων της, χαρακτήρισε την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» «πραγματικό έγκλημα» που οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές, εκτινάσσει τις δαπάνες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων για ηλεκτρισμό και αποδεικνύει πως ο ενεργειακός σχεδιασμός της αστικής τάξης γίνεται για το κέρδος και αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα.

Χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι ένας ενεργειακός σχεδιασμός για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων θα μπορούσε να γίνει με πολλούς άλλους τρόπους, όπως αύξηση των υδροηλεκτρικών, εκσυγχρονισμό και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των λιγνιτικών μονάδων με σύγχρονες, πιο φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες. Αντί αυτού, συνέχισε, προωθούνται μόνο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την καταστροφική επίδρασή τους στα βουνά και τα δάση, ακόμη κι εντός εκτάσεων NATURA, αλλά και η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι αυτό εκπέμπει το βλαβερό για το περιβάλλον μεθάνιο.

Τόνισε ακόμη πως ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ο λαός βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην ενεργειακή φτώχεια για να θωρακίζονται τα κέρδη των ομίλων, καλείται σήμερα να πληρώσει ένα προς ένα όλα εκείνα τα μέτρα που από κοινού προώθησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ως παράγοντες δήθεν «ενεργειακής θωράκισης» και δήθεν μείωσης του ενεργειακού κόστους. Τα παραπάνω κόμματα, κατέληξε, υλοποιώντας από κοινού την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, η οποία υποτίθεται θα έφερνε φτηνή Ενέργεια, τελικά έφεραν ρεύμα με το δελτίο και υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο πρόγραμμα πολιτικής δραστηριότητας

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζει το πλατύ πολιτικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, λαϊκές γειτονιές, χώρους Εκπαίδευσης και νεολαίας. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και παρεμβάσεων περιλαμβάνει:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 8 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 5 μ.μ. η ΚΟ Απεξάρτησης της ΚΟΒ Πρόνοιας Νοτίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3). Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Αμπελοκήπων και Ελληνορώσων καλούν σε συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ. "Ανάσα" για το τώρα και το αύριο». Θα μιλήσει η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με γονείς, στο θεατράκι του δημαρχείου Χολαργού, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, φραγμοί στην Εκπαίδευση, ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου για εμάς και τα παιδιά μας, πόλεμοι τον 21ο αιώνα. Γιατί; Τι φταίει; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που πραγματοποιούν η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων και Γονιών στο Πασαλιμάνι, στην πλατεία Κανάρη, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή, το τσουνάμι της ακρίβειας και ο πόλεμος. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, «1922. Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στο Ανοιχτό Θέατρο «Μάνος Ξυδούς». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 8.30 π.μ. ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου θα περιοδεύσει στα ιατρεία του Οίκου Ναύτου - ΕΟΠΠΥ στην Τερψιθέα.

-- Στις 10 π.μ. ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Πειραιά, και στις 12 μ. το αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ στα Σεπόλια για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Μισθωτών Λογιστών και Ελεγκτών της Τομεακής Οργάνωσης Εμπορίου - Υπηρεσιών καλούν σε συγκέντρωση στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Αγίων Ασωμάτων 31, πλησίον στ. ΗΣΑΠ «Θησείο»), με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ - "Ανάσα" για το τώρα και το αύριο». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες ΑμεΑ και Γονιών καλούν σε συγκέντρωση - συζήτηση στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός μετρό «Αγιος Αντώνιος») με θέμα «Ακρίβεια - πόλεμος, οι επιπτώσεις στην Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή, στους ανάπηρους και στις οικογένειές τους. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ