ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος

Παράσταση διαμαρτυρίας από μαζικούς φορείς της Αττικής χτες, έξω από την αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Εξαφανίστηκε η περιφερειακή αρχή Πατούλη από την προγραμματισμένη για χτες διά ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στο Πολεμικό Μουσείο, με μοναδικό θέμα τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), η οποία συγκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τη συγκέντρωση υπογραφών από τους περιφερειακούς συμβούλους. Ετσι, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν υπήρχε απαρτία.

Οπως κατήγγειλε ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οφείλουμε μια εξήγηση γι' αυτήν την εικόνα που υπάρχει σήμερα, απέναντι στους περιφερειακούς συμβούλους και κυρίως απέναντι στους μαζικούς φορείς, στα σωματεία και στους άλλους φορείς του εργατικού - μαζικού κινήματος της Αττικής, που ήρθαν εδώ για να πάρουν μέρος σε μία συνεδρίαση για τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων στο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει αυτόν τον σχεδιασμό για την Αττική.

Από τη δική μας την πλευρά, τη "Λαϊκή Συσπείρωση", αυτή είναι η 13η φορά που έχει ζητήσει να γίνει μονοθεματική συζήτηση γι' αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα και η περιφερειακή διοίκηση το αρνήθηκε 13 φορές! Η τελευταία φορά, η σημερινή, που γίνεται αυτή η διαδικασία - παρωδία, που ήρθαμε εδώ με πρόσκληση του προέδρου του ΠΣ και με ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης, γιατί δεν είναι εδώ κανείς από τους αρμόδιους και δεν διεξάγεται αυτή η διαδικασία, έγινε επειδή πήραμε την πρωτοβουλία με βάση τον κανονισμό του ΠΣ και συγκεντρώσαμε υπογραφές των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων (...) Γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό μετά από δώδεκα μήνες που υπάρχει συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών για το ΠΕΣΔΑ - φιλοτιμήθηκαν μετά από δώδεκα μήνες και τέσσερις διαφορετικές επιδόσεις να δώσουν στη δημοσιότητα το ΠΕΣΔΑ - και δεν έρχονται στο αρμόδιο όργανο ούτε καν να τον συζητήσουν. Θα κάνουν αύριο, και καλά, ημερίδα για να ενημερώσουν.


Μιλάμε για απίστευτα πράγματα! Αυτό θέλουμε να καταγγείλουμε στον λαό της Αττικής. Οι μόνοι που έχουν την αρμοδιότητα να επιβάλουν λύσεις, αλλά να επιβάλουν ακόμα και τα τυπικά να τηρηθούν, δηλαδή μια συζήτηση, είναι αυτοί οι φορείς που ταλαιπωρήθηκαν σήμερα, οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος που έχουν την απόλυτη ευθύνη, γιατί αυτοί θα "φάνε" τον καρκίνο, αυτοί θα πληρώσουν διπλά και τριπλά αυτόν τον περιφερειακό σχεδιασμό, που ούτε σχεδιασμός είναι για τα απορρίμματα. Είναι ένα πάρτι εκατομμυρίων για λίγους και "ημετέρους"».

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Ηλίας Σπύρος, τόνισε: «Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Το δίκιο θα το βρούμε στον δρόμο. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους! Κάθε μέρα».

Εξω από τον χώρο του Πολεμικού Μουσείου βρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής και τη Συντονιστική ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, με συνθήματα όπως «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή», «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τον λαό - Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό» και «Εδώ, εδώ, με αγώνα μαζικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό». Οι φορείς απαιτούν διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού, με δημόσιο φορέα, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας τους, με πραγματική ανακύκλωση.


Ο Γ. Πρωτούλης καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της περιφερειακής αρχής
Ο Γ. Πρωτούλης καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της περιφερειακής αρχής

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι άλλα εγκλήματα τύπου Φυλής - όχι στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών

Ανακοίνωση για την απαράδεκτη στάση της περιφερειακής αρχής

Τη συνεχή προσπάθεια της περιφερειακής αρχής της Αττικής, της ΝΔ, να υπονομεύει τη συζήτηση για το σοβαρό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» με εκτενή ανακοίνωση, με αφορμή και το χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, που δεν έγινε επειδή δεν προσήλθαν η πλειοψηφία του Γ. Πατούλη και τα εξαπτέρυγά του (χρυσαυγίτες και Τζήμερος).

Σε αυτή σημειώνει: «Εδώ και μήνες η στηριζόμενη από την κυβέρνηση περιφερειακή αρχή Πατούλη αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι να φέρει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) για την Αττική. Την ίδια στιγμή, δεν είναι καθόλου φειδωλή σε συνεντεύξεις Τύπου και ημερίδες, όπως αυτή που διοργανώνει με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 13 Ιούλη για να μας ...παρουσιάσει για πολλοστή φορά (!) το νέο ΠΕΣΔΑ. Η ίδια κατάσταση και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, που ακόμα περιμένουμε να συνεδριάσει για το θέμα παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" πήραν την πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών προκειμένου να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης για βασικές κατευθύνσεις του νέου ΠΕΣΔΑ, αίτημα που υπέγραψαν περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στις 12 Ιούλη (σ.σ. χτες) όπως είχε υποχρέωση από τον κανονισμό λειτουργίας αλλά η περιφερειακή αρχή επέλεξε να απουσιάσει για να μην υπάρξει απαρτία. Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί η στάση της αφού έχει αποδείξει ότι έχει αλλεργία στις ανοιχτές διαδικασίες του Σώματος, όπου συμμετέχουν συντονιστικές επιτροπές, μαζικοί φορείς, σωματεία. Προτιμά αποστειρωμένα περιβάλλοντα δημοσίων σχέσεων με ερωτήσεις αβρότητας και απαντήσεις κατά το δοκούν και, ενδιάμεσα, με δελτία Τύπου όπου η λέξη "αλήθεια" κοκκινίζει από ντροπή μπροστά στα ψέματα, που γράφονται στο όνομά της. Με μια τέτοια αντίληψη προβάλλει όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο βασικές συνεδριάσεις του ΠΣ, όπως η γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ή και η έγκριση του ΠΕΣΔΑ, να οριστούν μεσούντος του Αυγούστου! Νωπές, άλλωστε, παραμένουν οι μνήμες από τις αντίστοιχες πρακτικές της περιφερειακής αρχής ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2019.

Ο λαός της Αττικής έχει νιώσει στο πετσί του τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αξονας αυτής της πολιτικής είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, την "πράσινη συμφωνία" και την "κυκλική οικονομία", στις οποίες δεσμεύονται με όρκους πίστης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη συμβολή των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζουν.

Δεν παζαρεύονται η υγεία και η ζωή των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου

Οσες, όμως, τσιριμόνιες και εάν κάνουν, όσα επικοινωνιακά κόλπα και εάν χρησιμοποιήσουν, κυβέρνηση και Περιφέρεια, δεν μπορούν να κρύψουν τη συνέχιση του εγκλήματος με το νέο υπό ολοκλήρωση ΠΕΣΔΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

- Συνέχιση και επέκταση του αίσχους της χωματερής της Φυλής αφού στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προχωράνε, με ένα τεράστιο πανωσήκωμα οκτώ εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στην κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ. Εχοντας και πάλι στο στόχαστρό τους τη Φυλή και τη Δυτική Αττική για νέες εγκαταστάσεις, που προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ, όπως και στο προηγούμενο που ακόμη ισχύει, "εμπλουτισμένες" τώρα και με την καρκινογόνα εστία καύσης των 1.000 τόνων αποβλήτων τη μέρα!

- Προώθηση, επομένως, της καταστροφικής για το περιβάλλον και την υγεία καύσης των απορριμμάτων, που θα τροφοδοτείται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ΜΕΑ κ.ά.) σε Ανατολική Αττική, Πειραιά, Δυτική Αττική και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της ΝΔ.

- Νέα εγκλήματα όπως ο ΧΥΤΥ Γραμματικού και η υπό δημοπράτηση ΜΕΑ σε επαφή με το παρακείμενο ρέμα, αλλά και αλλού, σε θέσεις που τις κρατούν ακόμα μυστικές, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αποκλεισμού και, στη συνέχεια, αξιολόγησης.

Η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά, του Γραμματικού, συνολικά της Αττικής, δεν παζαρεύονται!

Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να κλείσει οριστικά το αίσχος της 70χρονης χωματερής, του αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, της επέκτασης του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης. Οχι άλλα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική. Για διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία, στο εισόδημα του λαού, στο περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής θα δώσουν και το επόμενο διάστημα όλες τους τις δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ