ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΑΤΡΑ
Οριακή η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»

Εδώ και τώρα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του, απαιτεί η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία μάλιστα έχουν οξυνθεί λόγω των ελλείψεων προσωπικού, των μετακινήσεων παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου αλλά και της νέας έξαρσης της πανδημίας, αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», το δεύτερο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας. Η κατάσταση με τις εφημερίες είναι συχνά απελπιστική, ενώ πολλά περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ.

Γνωστά εδώ και χρόνια ζητήματα οξύνονται το τελευταίο διάστημα, με τις ευθύνες να είναι διαχρονικές. Τα κενά προσωπικού, που δεν τα καλύπτει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελούν συνέχεια του κλεισίματος του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, που «μεταφέρθηκε» στο «Αγιος Ανδρέας» από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ελλείψεις που τρομάζουν...

«Σήμερα έχουμε πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό», τονίζει η Βένη Λιώνη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», και συμπληρώνει: «60 και πλέον θέσεις είναι κενές σε ακτινολόγους, νεφρολόγους, παθολόγους (ιδιαίτερα ειδικευόμενους), καρδιολόγους, χειρουργούς και άλλες ειδικότητες γιατρών».

Ελλείψεις που αναμένεται να μεγαλώσουν, καθώς «συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον τρεις χειρουργοί και δύο γυναικολόγοι», για τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το άθλιο μέτρο παράτασης της εργασίας για άλλους 6 μήνες... Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μέτρο για την κάλυψη των κενών που πρόκειται να δημιουργηθούν και μετά το πέρας αυτού το χρόνου, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το κλείσιμο του "Θώρακος" και τη μεταφορά των υπηρεσιών του στο ΓΝ "Αγιος Ανδρέας". Και τότε υπήρχαν ελλείψεις, που επιβαρύνθηκαν κι άλλο. Σήμερα, από τα 20 κρεβάτια που έπρεπε να λειτουργούν ως Πνευμονολογική μπορούν να αναπτυχθούν μόλις 10, αφού μετατράπηκαν σε κρεβάτια COVID», υπογραμμίζει η Β. Λιώνη.

...και άθλιες δικαιολογίες

«Με ευθύνη των διοικήσεων της 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου, συνεχίζεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο το άθλιο μέτρο της μετακίνησης παθολόγων στο ΓΝ Πύργου για την πραγματοποίηση εφημεριών», σημειώνει από την πλευρά του ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Πρόσφατα συμμετείχε σε σύσκεψη του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Ανδρέα», όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το γεγονός ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν 150 διαθέσιμα κρεβάτια του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης προσωπικού και χωρητικότητας.

«Αποτελεί πρόκληση ο επί ΣΥΡΙΖΑ υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ να αναφέρει ότι οι προσλήψεις για παράδειγμα των πέντε μόνιμων παθολόγων στον "Αγιο Ανδρέα" και στο ΠΓΝΠ του Ρίου - που πάλι υπερεφημερεύουν στο πρώτο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού - αποτελούν την αιτία για την έλλειψη τέτοιας ειδικότητας στο ΓΝ Πύργου. Αν δεν προσλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση ο αναγκαίος αριθμός γιατρών για κάθε ειδικότητα, κανένας δεν δέχεται εύκολα να καλύψει πρώτον, μη μόνιμες θέσεις, και δεύτερον, έναν τόσο μεγάλο αριθμό εφημεριών», τονίζει.

Συνεχίζοντας εξηγεί ότι τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη μόνιμων προσλήψεων γιατρών που να καλύπτουν όλες τις αναγκαίες θέσεις, ώστε να μη δημιουργούνται και προβλήματα από τις συνεχείς εφημερίες, και καταγγέλλει: «Η συνεχής πίεση στο "Αγιος Ανδρέας" έχει οδηγήσει στην παραίτηση 7 ειδικευόμενων παθολόγων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο».

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!

Παρέμβαση για την κατάσταση στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι «η άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία».

Στέκεται στις επικίνδυνες για το προσωπικό και τους ασθενείς καταστάσεις και στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας: «Βαρύνονται γιατί ο ένας έκοβε, άλλος έραβε και όλοι μαζί περνούσαν αποφάσεις κατά της υγείας του πατραϊκού λαού, αλλά και των συνθηκών εργασίας του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, που καταβάλλει τιτάνια μάχη για να ανταποκριθεί».

«Είναι οι ίδιοι που μεθόδευσαν χρόνια τώρα τη διάλυσή τους, που πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενισχύοντας παράλληλα τους επιχειρηματίες της Υγείας, και δεν πήραν μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού», προσθέτει η ΤΕ Αχαΐας και απαιτεί «εδώ και τώρα η κυβέρνηση, το κράτος και όλοι οι αρμόδιοι να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου», με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με μέτρα για να μπορούν να αναπτυχθούν και οι 475 κλίνες για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα (σήμερα είναι ανοιχτές μόνο οι 225), και να πληρωθούν όλες οι χρωστούμενες υπερωρίες στους γιατρούς και στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μετακινήσεις, στρίμωγμα κλινικών και ανακατανομή προσωπικού

Με τη γνωστή συνταγή και σε αυτό το πανδημικό κύμα

Με το ίδιο θλιβερό σκηνικό έρχονται και πάλι αντιμέτωποι οι υγειονομικοί του Τζάνειου Νοσοκομείου μπροστά στη νέα φάση έξαρσης της πανδημίας. Ο σχεδιασμός για εκ νέου άνοιγμα τμημάτων Covid-19 περιλαμβάνει, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», τις μετακινήσεις και το στρίμωγμα των κλινικών, την ανακατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού όπως όπως κ.ο.κ. «Οι γιατροί της Β' Παθολογικής και οι γενικοί γιατροί θα τρέχουν να συμμαζέψουν τα τμήματα Covid. Και να σκεφτεί κανείς ότι διανύουμε τον 3ο χρόνο της πανδημίας! Δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία!», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία διατυπώνεται ξανά η αγωνία για την ανάγκη να μπει τέρμα στην υποστελέχωση και το αίσχος των υποχρεωτικών μετακινήσεων ειδικά του νοσηλευτικού προσωπικού, που σε καθημερινή βάση μεταφέρεται από τμήμα σε τμήμα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά με τον πλέον πρόχειρο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι και στο Τζάνειο Νοσοκομείο οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, από τις 573 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων που προβλέπει ο ήδη αποψιλωμένος οργανισμός του νοσοκομείου, υπηρετούν 386. Δηλαδή, 187 θέσεις είναι ακάλυπτες ακόμη και σε ιδιαίτερα κρίσιμα τμήματα όπως το ΤΕΠ και η ΜΕΘ (34 νοσηλευτές αντί για τουλάχιστον 45). Για να καλυφθεί αυτό το χάλι, παρελαύνουν στα τμήματα νοσηλευτές με κάθε είδους εργασιακή σχέση: ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, επικουρικοί κ.ο.κ. «Εργαζόμενοι που βιώνουν με κάθε τρόπο την εργασιακή ανασφάλεια και οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι χρόνια στο νοσοκομείο, εκπαιδεύτηκαν και εξοικειώθηκαν με το Τζάνειο και είναι συνέχεια με τον φόβο της προσωρινής ανανέωσης μέχρι να δουν την πόρτα της εξόδου», αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», αναδεικνύοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την προώθηση των νοσοκομείων - ΑΕ.

«Οι υγειονομικοί έχουμε πλέον πείρα! Εχουμε κάθε συμφέρον να προασπίσουμε την ποιότητα και τη λειτουργία των νοσοκομείων, τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Και θα το κάνουμε με τον αγώνα μας, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από παλιές και νέες κυβερνήσεις, από "σωτήρες"», τονίζει, προβάλλοντας διεκδικήσεις για ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές δράσεις για την Υγεία

Σύσκεψη τη Δευτέρα 18/7 και μεγάλο συλλαλητήριο για όλο τον νομό την Πέμπτη 21/7

Με κινητοποιήσεις στα τακτικά ιατρεία των Γενικών Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου αύριο Πέμπτη στις 12 μ. ξεκινούν οι αγωνιστικές δράσεις της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑΑ), τις οποίες στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας Υγείας στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας.

Πρόκειται για την αρχή σειράς δράσεων που θα κορυφωθούν την Πέμπτη 21 Ιούλη με μεγάλο παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, με σκοπό να αναδειχθεί η κατάσταση και να απαιτηθούν άμεσα λύσεις από την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και κάθε αρμόδιο φορέα.

Στις κινητοποιήσεις έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου, ενώ η ΕΙΝΑΑ και το ΕΚ Αγρινίου απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς του νομού να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιούλη στο Εργατικό Κέντρο, με αντικείμενο την οργάνωση της πάλης.

Τη συμμετοχή της στις αυριανές κινητοποιήσεις, στη σύσκεψη αλλά και στο συλλαλητήριο για όλο τον νομό ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, καλώντας τους Αγροτικούς Συλλόγους να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα σημειώθηκαν δύο πνιγμοί σε Αστακό και Κάλαμο καθώς το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, αυτό του Μύτικα, δεν διέθετε οδηγό ασθενοφόρου, με αναμονή μιάμισης ώρας ώστε να έρθει κάποιο από το Αγρίνιο, και ενώ πρόσφατα είχαν πραγματοποιηθεί εγκαίνια - παρωδία της τελευταίας δομής Υγείας, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τα γεγονότα κατήγγειλε η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ενώ η τραγική κατάσταση αναδεικνύεται και από τα τα μεγάλα κενά προσωπικού στα δύο Γενικά Νοσοκομεία, με πρόσφατη την απόφαση μετακίνησης του καρδιολόγου από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για την υγεία του λαού και τεράστια προβλήματα για το προσωπικό των δύο νοσοκομείων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αποσιωπάται ακόμα και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων

Εβδομαδιαία και όχι ημερήσια η καταγραφή και ανακοίνωση των στοιχείων

Νέα μέθοδο γνωστοποίησης των κρουσμάτων, η οποία περισσότερο θυμίζει εξίσωση με πολλούς αγνώστους, ακολουθεί από χτες ο ΕΟΔΥ. Αντί για ημερήσια καταγραφή της πανδημίας που σαρώνει με νέο κύμα τη χώρα, πλέον παρουσιάζεται σε εβδομαδιαία βάση και μάλιστα όχι με συγκεκριμένα νούμερα αλλά με διάφορες σχετικοποιήσεις και μέσους όρους, που σαφέστατα στόχο έχουν να θολώσουν την πραγματική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Πρόκειται για ένα «μαγείρεμα» των στοιχείων, κάτι που επιβεβαιώνεται και με όσα δημοσιοποιήθηκαν χτες, αφού πλέον οι θάνατοι και τα κρούσματα θα ανακοινώνονται ανά εκατομμύριο πληθυσμού και όχι σε απόλυτους αριθμούς.

Στην έκθεση που δόθηκε χτες και αφορά τη βδομάδα 4 - 10 Ιούλη, αποσιωπάται ακόμη και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, θανάτων, εισαγωγών, το ποσοστό θετικότητας στις περιφερειακές ενότητες.

Αντ' αυτού αναφέρεται ότι τη βδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 16 θάνατοι ασθενών COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (33% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.496 θάνατοι. Ετσι, για να βρει κάποιος πόσοι πραγματικά έχασαν τη ζωή τους την περασμένη βδομάδα θα πρέπει να ψάξει την αντίστοιχη έκθεση της προηγούμενης βδομάδας και να δει τη διαφορά. Μόνο έτσι θα καταλάβαινε κανείς ότι μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν άλλοι 194 ασθενείς.

Αναφέρονται 13.623 κρούσματα COVID-19 επίσης ανά εκατομμύριο πληθυσμού (18% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17%. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια (4.058.998).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου ήταν 327 ασθενείς (16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς (19% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109, ενώ δεν αναφέρονται τα ποσοστά εμβολιασμένων ανάμεσά τους.

Τέλος, αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 6 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν: Λάρισα (+132%), Βόλος (+96%), Αλεξανδρούπολη (+92%), Ξάνθη (+85%) και Θεσσαλονίκη (+32%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+12%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+1%) και στην Κέρκυρα (+7%). Πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στον Αγιο Νικόλαο (-54%) και στα Χανιά (-51%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-27%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-14%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ