ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!

Μεγάλο συλλαλητήριο χτες ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος. Παράσταση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αρτας σήμερα

Μυριόστομο μήνυμα καταδίκης της εργοδοσίας της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» για τον θάνατο του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά εν ώρα εργασίας, το Σάββατο 6 Ιούνη 2020, έστειλε χτες το απόγευμα ο αρτινός λαός με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Αρτας στην πλατεία Κιλκίς.

Φουσκωμένο ποτάμι από οργή, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με την απαίτηση να ακυρωθεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τον τραγικό θάνατο στο Τριμελές Πρωτοδικείο Αρτας που αύριο ολοκληρώνει την εκδίκαση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ακροαματική διαδικασία η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» υποστήριξε αφενός ότι δεν υποχρεούται να τοποθετήσει ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, αφετέρου ότι με ατομική του ευθύνη ο Χρήστος Ζορμπάς δεν έκανε χρήση των γαντιών καθαριότητας που του παρείχε και τα οποία τάχα τον προστάτευαν από την ηλεκτροπληξία, οπότε ο ίδιος φέρει ευθύνη για τον θάνατό του.

Βροντερό «παρών» από τη νεολαία της Αρτας

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία της νεολαίας της Αρτας, στέλνοντας βροντερό μήνυμα ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος. Ανάμεσα στους εκατοντάδες νέους, φίλοι και συγγενείς του Χρήστου, συνάδελφοι από τα εργοστάσια τροφίμων της περιοχής. Η οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά, μάνα, πατέρας, αδελφή τέθηκαν επικεφαλής της μεγάλης πορείας που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

«Κέρδη βουτηγμένα στο αίμα των εργατών», ανέγραφε ένα από τα πανό του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύοντας τον πραγματικό ένοχο των εργοδοτικών εγκλημάτων, ενώ με πλακάτ καταδικαζόταν η στάση της εργοδοσίας.

Η μεγάλη συγκέντρωση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αρτας, από τον Αλέξη Κατσαρό, συνδικαλιστή από το Σωματείο Επισιτισμού, ο οποίος αρχικά υπογράμμισε ότι ο άδικος θάνατος του Χρήστου Ζορμπά δεν είναι μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός αφού μόνο τη διετία 2017 - 2018, με βάση τα επίσημα στοιχεία, καταγράφηκαν 10.290 νεκροί και σακατεμένοι εργάτες.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια τραγική αφορμή για να αναδειχθούν οι προσπάθειες που κάνει η εργοδοσία να καταργηθεί κάθε έννοια ευθύνης για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών από το εργατικό κίνημα. «Η εργοδοσία κάνει προσπάθειες να απαλλαγεί από την υποχρέωσή της να διασφαλίζει μέτρα προστασίας γιατί αποτελούν κόστος και εμπόδιο στην καλπάζουσα κερδοφορία του κεφαλαίου», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πάνε να παγιώσουν μία αντίληψη ότι τα μέτρα σε κάθε χώρο είναι ευθύνη των εργαζομένων και περιλαμβάνονται στον μισθό τους».

Ακολούθως υποστήριξε ότι «το πού πάει το πράγμα φάνηκε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, όταν η Αρτα έγινε πασαρέλα υπουργών και παρατρεχάμενων για το "οικονομικό θαύμα" που συντελείται. Αυτήν την τάξη οι κυβερνήσεις την χαρακτηρίζουν κλάδο επενδυτών, κλάδο ευεργετών», για να τονίσει ότι «πίσω από αυτό το οικονομικό θαύμα κρύβονται συνθήκες στην κυριολεξία γαλέρας, βάζοντας στο περιθώριο την ίδια τη ζωή των εργατών».

Ο Αλέξης Κατσαρός σημείωσε ότι κανένα από τα κόμματα που κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές δεν έχει βγάλει καταγγελία, ενώ το μόνο που βρήκαν να ψελλίσουν είναι για την «κακιά την ώρα». «Μόνο που η κακιά ώρα βρίσκει μόνο τους εργαζόμενους», τόνισε, αφού «κανένας εφοπλιστής δεν σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, κανένας τραπεζίτης δεν έπεσε από σκαλωσιά, κανένας βιομήχανος δεν βαρυστομάχιασε από το ανελέητο φαγοπότι των επιδοτήσεων».

Παράλληλα κατήγγειλε την τρομοκρατία που υπάρχει στους χώρους δουλειάς με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, να αποκρύπτουν τα εργατικά «ατυχήματα», ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Στη συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς να διαμορφώσουν τα αιτήματά τους, ποια συγκεκριμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας πρέπει να λάβει η εργοδοσία με ευθύνη της, για να μπορούν να επιστρέφουν ασφαλείς πίσω στις οικογένειές τους, να αξιοποιήσουν κάθε χαραμάδα που τους δίνει ο νόμος για την προστασία της ζωής τους, όπως την εκλογή Επιτροπών Υγείας, να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην εντατικοποίηση και τα ατελείωτα ωράρια που πολλαπλασιάζουν τα εργατικά «ατυχήματα». «Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος», τόνισε, «ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός του συλλαλητηρίου, ο Χρήστος Ζορμπάς να είναι ο τελευταίος νεκρός της τάξης μας», ενώ ένα κύμα από χειροκροτήματα δόνησε τον ηλεκτρισμένο αέρα.

«Το δικό μας ευαγγέλιο χαράχτηκε από μία κόκκινη γραμμή που άφησαν πίσω τους οι νεκροί συνάδελφοί μας. Η στάση μας είναι απλή. Κανένα βήμα πίσω. Γιατί πίσω βρίσκεται η ίδια η ζωή, η ίδια η φυσική ύπαρξη της εργατικής τάξης», υπογράμμισε, καταλήγοντας ότι «η εργοδοσία της "Ηπειρος" είναι καταδικασμένη από εμάς, να καταδικαστεί τώρα και στο δικαστήριο».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο οποίος μίλησε για καθαρό εργοδοτικό έγκλημα στον βωμό του κέρδους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ομοσπονδία με το κλαδικό Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας θα συνεχίσουν τον αγώνα διεκδίκησης λήψης μέτρων υγείας και ασφάλειας στα εργοστάσια της περιοχής.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση επιστολής των συνηγόρων της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά στο Εργατικό Κέντρο και κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο Πρωτοδικείο Αρτας, όπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των Εργατικών Κέντρων Αρτας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Απεργούν σήμερα για την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις

Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από μεγάλο ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας. Κάλεσμα μάχης από το Συνδικάτο ενάντια στο ξήλωμα του 5ήμερου στον Επισιτισμό

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, ενάντια στις δραματικές συνθήκες που βιώνουν στους χώρους δουλειάς και ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις πάνε για σεζόν - ρεκόρ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

Με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων, οι εργαζόμενοι έχουν προετοιμάσει την απεργία τους με μια σειρά κινητοποιήσεων. Το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν μία απεργία και δύο 4ωρες στάσεις εργασίας, ενώ προχώρησαν και σε παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

«Η άθλια κατάσταση που βιώνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται. Είμαστε πλέον για τα καλά στην περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης, και η εικόνα που συναντάμε στα ξενοδοχεία της Αττικής παραμένει δραματική για όλους τους εργαζόμενους», σημειώνει το Συνδικάτο. Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση και την εξαντλητική καθημερινή εργασία, τους μισθούς που είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2007, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εκ επιτροπής απασχόλησης, «ενοικιαζόμενης» εργασίας.

Να μην περάσει το ξήλωμα της πενθήμερης εργασίας στον Επισιτισμό

Ταυτόχρονα η κινητοποίηση είναι απάντηση και στην επιχείρηση που έστησε το υπουργείο Εργασίας να «ξηλώσει» την πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία που περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στρώνοντας τον δρόμο να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο!

Σημειώνεται πως με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος «δύναται να ζητήσει» τον επιμερισμό των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι μέρες αντί για πέντε«για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».

Είναι ακριβώς η Σύμβαση που με πανηγύρια κήρυξε ως «υποχρεωτική» πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, και μια βδομάδα μετά κουρελιάζει μία από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατάργηση του πενθήμερου.

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι εκτός από την ξεδιάντροπη αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά ακόμα και στο δικαίωμα της κατοχύρωσης των επιδομάτων ως πρόσθετων αποδοχών στον βασικό μισθό.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου νομοθετημένου μισθού, όσες διαφορές προκύπτουν στις βασικές αποδοχές με βάση τη ΣΣΕ θα προσαρμόζονται με βάση τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων βασικού μισθού και επιδομάτων.

ΛΑΡΚΟ
Την Πέμπτη 21 Ιούλη στη Λάρυμνα η μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων

Συντονισμός και οργάνωση της πάλης ενάντια στο λουκέτο που προωθεί η κυβέρνηση

Ολο και μεγαλώνει η συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων στη μεγάλη σύσκεψη που οργανώνουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα, ενάντια στις εγκληματικές προθέσεις της κυβέρνησης να «παγώσει» την παραγωγική δραστηριότητα από 1η Αυγούστου. Θέμα της σύσκεψης είναι «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, εργασία για όλους, καμία έξωση από τους οικισμούς, καμία παραπέρα μείωση των αποδοχών», και ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής τα Σωματεία Εργαζομένων από όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ενώ στο κάλεσμά τους ανταποκρίνονται κι άλλοι φορείς.

«Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από όλα τα εργοτάξια, εργαζόμενοι στις εργολαβίες, μικροεργολάβοι έργου, αυτοκινητιστές, εργαζόμενοι στις αμμοβολές, μαγαζιά, καταστήματα, προμηθευτές, όλοι μαζί θα δώσουμε απάντηση ενότητας και αποφασιστικότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Σωματεία και τονίζουν ότι «στη σύσκεψη θα αποφασίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα, τόσο για να μην εφαρμοστεί αυτή η εγκληματική απόφαση όσο και το πώς θα απαντήσουμε ενιαία και δυναμικά σε περίπτωση αδιαλλαξίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Καλούμε σωματεία, εργαζόμενους, φορείς και τους κατοίκους σε καθολική συμμετοχή».

Για τη συμμετοχή του στη σύσκεψη της 21ης Ιούλη ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα σωματεία και στους εργαζόμενους της Φθιώτιδας. Επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας σημειώνει ότι «θα είμαστε εκεί, όπως 29 μήνες στο πλευρό των αγωνιζόμενων συναδέλφων της ΛΑΡΚΟ».

Σε συγκέντρωση ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία καλεί η Κοινότητα Λάρυμνας αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ., στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ