ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΔ
«Βαριά» βιογραφικά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Στελέχη «δοκιμασμένα» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών, αστικών επιτελείων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι με απευθείας σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, συνθέτουν το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΝΔ. Μια σύνθεση που αποτελεί εγγύηση ότι μπορεί να περπατήσει στο στρωμένο έδαφος που παραλαμβάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα: Τόσο στην επιμελή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων όσο και στο ρόλο σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

Ειδικά για το τελευταίο, καθόλου τυχαία δεν είναι η αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και μάλιστα για τέταρτη φορά, μετά τις ανάλογες θητείες του σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γνωστού για την προσήλωσή του στο δόγμα «νόμος και τάξη», στους τρομονόμους, στην καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και από τις διαρροές των «Wikileaks» το 2011, που αποκάλυπταν τις σχέσεις του, όπως και του νέου υφυπουργού του, Λευτέρη Οικονόμου, με την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Γνώριμος στις ΗΠΑ φέρεται να είναι και ο (σύμφωνα με πληροφορίες) νέος διοικητής της ΕΥΠ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κοντολέων, διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, στενό συνεργάτη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, με αξιοσημείωτη ενασχόληση με ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, που προφανώς εκτιμήθηκε δεόντως.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής αναλαμβάνει υφυπουργός Αμυνας, με το βιογραφικό του να περιέχει σπουδές στην Ουάσιγκτον και θητεία αξιωματικού Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια πόλη, αλλά από το πόστο του πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διετέλεσε επί σειρά ετών και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν υπήρξε μέχρι πρότινος και ο νέος υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, που διετέλεσε εκεί αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας.

Θητεία σε επιτελεία της ΕΕ όπως στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έχει και ο Γιάννης Τσακίρης, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικών επενδύσεων. Είναι επίσης πρόεδρος του ΔΣ του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund, ενός ταμείου δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων που εξειδικεύεται σε «πράσινες» επενδύσεις. Γνωστό στέλεχος επιχειρηματικών κολοσσών είναι και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μέχρι πρόσφατα περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της «Google».

Τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το 2ο μνημόνιο. Στις ίδιες διαπραγματεύσεις συμμετείχε και το πρώην στέλεχος του ΟΟΣΑ, Στέλιος Πέτσας, που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ετερος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, αναλαμβάνει ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνη του 2014.

Με σπουδές σε Σορβόννη και Χάρβαρντ, η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μεταξύ άλλων αποτελεί και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ήταν προσκεκλημένη στην ετήσια μάζωξη της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

«Πολλά υποσχόμενη» και έμπειρη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου εμφανίζεται και η νέα υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Η 32χρονη οικονομολόγος εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ, ενώ το 2016 ήταν η υπεύθυνη της ομάδας κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου, που ψηφίστηκε από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Εχει διατελέσει ειδική σύμβουλος τραπεζών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Προετοιμασία κλίματος για το επόμενο «κύμα» της επίθεσης

Με «πρεμιέρα» τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ, ξανάρχισαν οι αντιλαϊκές διεργασίες με φόντο τις «εκκρεμότητες» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», που πλέον μεταφέρονται στον 4ο κύκλο της «ενισχυμένης εποπτείας», μαζί με τη νέα φουρνιά από τα προαπαιτούμενα.

Την ερχόμενη Τρίτη, με αφορμή το συνέδριο του «Εκόνομιστ», επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ και της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ Χ. Φάιλμπριφ, οι οποίοι θα συναντηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δίνοντας το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση, ο Κλ. Ρέγκλινγκ μίλησε για «ανησυχίες» που «αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2020 και από το πώς θα προωθηθούν μέτρα που θα στηρίξουν την «ανάπτυξη». Μάλιστα, προλειαίνοντας το έδαφος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν υπάρχει «καθαρότητα» σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο να μην πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, σε συνδυασμό με τις γενικότερες «ανησυχίες» για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διαμορφώνουν από τώρα το έδαφος για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2020 από τη νέα κυβέρνηση και ενώ θα έχει μεσολαβήσει το φθινόπωρο η ακριβέστερη εκτίμηση της Κομισιόν για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μνημόνια και η εποπτεία είναι εδώ, όπως και οι κάθε είδους «κόφτες» σε βάρος του λαού τους οποίους διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τους «θεσμούς», και παρέδωσε στη νέα κυβέρνηση, στρώνοντας το έδαφος για παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.

Λίστα «προτεραιοτήτων»

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία), που επικυρώθηκε την περασμένη βδομάδα και διασυνδέεται με την «ενισχυμένη εποπτεία» της χώρας, έρχεται να «κουμπώσει» με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που αναμένονται τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Επικυρώθηκαν εκθέσεις που εστιάζουν μεταξύ άλλων στα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά», τα οποία έχει ήδη υποδείξει η Κομισιόν.
  • Περιλαμβάνονται «συστάσεις» για την «ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος», με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Δίνοντας το σήμα για την κλιμάκωση εκβιασμών και πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες» και ότι τα υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια.
  • Για τους φόρους και τα χαράτσια, οι στόχοι αφορούν μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνοντας παράλληλα «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.
  • Αντίστοιχες «καθυστερήσεις» καταγράφονται στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τούς παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «Θερινές Προβλέψεις» εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2019 θα διαμορφωθεί σε 2,1%, με «προϋπόθεση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάη και τα οποία «θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση».

«Το πλαίσιο των προϋποθέσεων παραμένει»

Χαρακτηριστική ήταν, τέλος, η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ για τους στόχους που καθορίζουν τη δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης και της επόμενης κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες «διευκολύνσεις» στην εξυπηρέτηση του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών (Γιούρογκρουπ) ήδη έχουν κάνει την ανακοίνωσή τους (...) Το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει. Και βεβαίως δεν παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα ανήκει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αυτά είναι προγράμματα για τα οποία έχει γίνει εκτεταμένη διαπραγμάτευση».

«Η κα Μέρκελ δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει προαναγγείλει ότι θα πράξει η σημερινή κυβέρνηση το 2019. Υλοποιώντας ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν επιτέλους στη χώρα ισχυρή ανάπτυξη, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών και έτσι θα διεκδικήσει με αξιοπιστία τη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την τοποθέτηση Μέρκελ, αναλαμβάνοντας εκ νέου δέσμευση ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα «τρέξει» ακόμα ταχύτερα μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.


Α. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ