ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ
«Οι εργαζόμενοι είναι όλοι ταξικά αδέλφια»

Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο επιβεβαιώνουν τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που μέσα από την πολύχρονη ιστορική του πείρα γνωρίζει ότι οι εργάτες και οι φτωχοί αγρότες δεν πρέπει να αιχμαλωτίζονται μέσα σε ρεφορμιστικές και διαχειριστικές αυταπάτες.

Οι δυνάμεις που επικράτησαν με τη λεγόμενη "αραβική άνοιξη" συνέχισαν την αντιλαϊκή πολιτική του Μουμπάρακ. Το αποτέλεσμα ήταν φτώχεια, ανεργία και μεροκάματο 2 δολάρια τη μέρα. Εκατομμύρια φτωχοί ζουν μόνο από τα εξευτελιστικά επιδόματα και τις φιλανθρωπίες.

Οι κινητοποιήσεις της Εργατικής Τάξης της Αιγύπτου και ολόκληρου του Αιγυπτιακού Λαού έχουν την αιτία τους στα μεγάλα άλυτα κοινωνικά προβλήματα. Παλαιοί και νέοι διαχειριστές του αιγυπτιακού καπιταλισμού εμφανίζονται κάθε φορά σαν σωτήρες. Η ζωή όμως τους διαψεύδει. Η κατάσταση με τα λαϊκά στρώματα συνεχώς χειροτερεύει.

Την κατάσταση στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή την κάνουν ακόμα πιο περίπλοκη οι ανταγωνισμοί Ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή και τον έλεγχο στη μεταφορά της Ενέργειας. Μόνιμος στόχος του κεφαλαίου είναι να κλέψει τον πλούτο των χωρών.

Το αδυνάτισμα των χωρών της Μέσης Ανατολής, η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η μεγάλη μετανάστευση, η φυγή των κατοίκων, η καταστροφή των υποδομών τους στην ουσία εξυπηρετεί το Ισραήλ και τη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη λεγόμενη νέα Μέση Ανατολή.

Σήμερα στην Αίγυπτο έχουν οξυνθεί οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις. Είναι αντιθέσεις ενδοαστικές. Είναι αντιθέσεις ενδοκαπιταλιστικές. Και ο στρατός με το πραξικόπημά του πήρε θέση με την πλευρά εκείνη που σήμερα φαίνεται να στηρίζει μια κοσμική - καπιταλιστική - πορεία. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ενάντια στην ανάμειξη του στρατού στις πολιτικές διαμάχες.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της σύνθετης και περίπλοκης κατάστασης είναι εργάτες να χτυπούν εργάτες στους δρόμους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και αλλού. Εργάτες να σκοτώνουν εργάτες για τα θρησκευτικά πιστεύω και τα θρησκευτικά πολιτικά κόμματα.

Η ΠΣΟ απευθύνει ανοιχτή έκκληση σε ολόκληρη την Αιγυπτιακή Εργατική Τάξη και τους λέει:

Σύντροφοι εργάτες, είμαστε όλοι αδέρφια. Αδέρφια ταξικά. Ανεξάρτητα από θρησκεία, δόγματα και φυλές ενωθείτε και αγωνιστείτε σαν μια κοινωνική τάξη, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, μαζί με τη νεολαία, με τις γυναίκες, μαζί με το Λαό. Η χώρα σας είναι μια πλούσια χώρα και μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές παρόν και ένα καλύτερο μέλλον. Μην εμπιστεύεστε τους σωτήρες που σας σερβίρουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η λύση είναι μία. Να διεκδικήσετε εσείς την εξουσία, για τα δικά σας συμφέροντα. Να γίνεται εσείς νοικοκύρηδες στον τόπο σας. Να βάλετε τέρμα στην εκμετάλλευση. Αυτή θα είναι η αληθινή άνοιξη και αληθινή επανάσταση. Η ΠΣΟ είναι μαζί σας».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση και αντίπαλες διαδηλώσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μούρσι
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μούρσι
ΚΑΪΡΟ.--

Στο ρυθμό αντίπαλων διαδηλώσεων βρισκόταν από χτες το πρωί η αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Οπαδοί και μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται, ήδη, από το πρωί με αφορμή τις προσευχές της Παρασκευής (που είναι και η πρώτη του Ραμαζανιού) έξω από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στο ανατολικό Κάιρο, κοντά στο οδόφραγμα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου τη Δευτέρα τα ξημερώματα έγινε αιματοκύλισμα με 51 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες για το οποίο οι ισλαμιστές κατηγορούν το στρατό και αντιστρόφως.

Οι επικριτές και αντίπαλοι του Μούρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων» συγκεντρώθηκαν αργότερα το απόγευμα στην πλατεία Ταχρίρ, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε το σχέδιο να διοργανώσουν και ένα ανοιχτό ιφτάρ, δηλαδή γεύμα που παραβιάζει τη νηστεία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας που επιβάλλει το Ραμαζάνι. Ενόψει των διαδηλώσεων, ΗΠΑ και Γερμανία διατύπωσαν εκ νέου εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» με τη δεύτερη να ζητά να τερματιστούν οι «περιοριστικοί όροι» σε βάρος του Μούρσι.

Την ίδια στιγμή, τόσο η μεταβατική ηγεσία όσο και οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εντείνουν την προπαγάνδα ανταλλάσσοντας κατηγορίες καθώς ένα σημαντικό τμήμα των διαδηλωτών που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες κατά του Μούρσι δε «βλέπει με καλό μάτι» την ανάμιξη του στρατού στα πολιτικά πράγματα. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι διόρισε, όπως έγινε γνωστό, ως αναπληρωτή του το δικηγόρο Ζιάντ Μπαχάα αλ Ντίν, επικεφαλής του νεοσύστατου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν στην επιλογή αυτή συμφωνούν και οι άλλες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, και κυρίως οι σαλαφιστές του «αλ Νούρ». Ο Μπιμπλάουι θα συνεχίσει το Σαββατοκύριακο τις επαφές για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελεύθεροι οι συλληφθέντες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, τα 12 στελέχη του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ), καθώς και συνδικαλιστές που είχαν συλληφθεί την περασμένη βδομάδα για τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με αφορμή το Πάρκο Γκεζί και συνεχίζονται ενάντια στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Νωρίτερα την Πέμπτη είχαν αφεθεί ελεύθερα 25 ακόμα στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων και κομμάτων, που επίσης είχαν συλληφθεί στις ίδιες κινητοποιήσεις. Η δίκη των 12 πραγματοποιήθηκε με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» έξω από το δικαστήριο και να απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους, καταγγέλλοντας την κρατική καταστολή. Στις δηλώσεις τους, όλοι οι συλληφθέντες τόνισαν ότι ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία επενέβη στην Αντάκια σε κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την κηδεία του 19χρονου φοιτητή, Αλί Ισμαΐλ Κορκμάζ, ο οποίος χτυπήθηκε στις διαδηλώσεις του Εσκίσεχιρ στις 2 Ιούνη από άνδρες με πολιτικά, που δρουν στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής. Ενας ακόμα άνθρωπος, ο Γιλμάζ Εζτουρκ, τραυματίστηκε σοβαρά από αυτήν την επέμβαση και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζονται και οι προσπάθειες συγκάλυψης των δραστών της δολοφονίας του 19χρονου, καθώς η αστυνομία υποστηρίζει ότι το οπτικό υλικό, από τις κάμερες ξενοδοχείου, που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί «καταστράφηκε». Την ίδια στιγμή, διέφυγε στο Μαρόκο φιλοκυβερνητικός οπαδός, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για επίθεση με μαχαίρι. Το ΚΚ Τουρκίας, όσο και άλλοι φορείς και κόμματα καλούν σε νέες διαδηλώσεις.

  • Τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο τούρκικο λαό εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ και ζητά να σταματήσουν οι διώξεις και η καταστολή.
ΣΥΡΙΑ
Δολοφονικές έριδες στους κόλπους των αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στους κόλπους των Σύρων αντικαθεστωτικών μετά τη δολοφονία ανώτερου διοικητή του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» από ισλαμιστική οργάνωση που δρα ως αντικαθεστωτική στη Συρία. Η δολοφονία του Καμάλ Χαμάμι, μέλους του 30μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της οργάνωσης, ο οποίος κατονόμασε ως δράστη τον επικεφαλής της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στην ανατολική Μεσόγειο», εμίρη Αμπού Αϊμάν αλ Μπαγκντάντι.

Το συμβάν σημειώθηκε στη βόρεια Λατάκκεια και ήταν το αποκορύφωμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ενόπλους των δύο οργανώσεων για τον έλεγχο της περιοχής. Στις αρχές της βδομάδας αναφέρθηκαν και σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε απλούς πολίτες και τοπικούς ενόπλους, στο βόρειο Χαλέπι, και ισλαμιστές μισθοφόρους, καθώς διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια σε βάρος των δεύτερων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις νέες δηλώσεις εκπροσώπων της «Συμμαχίας» που κατηγορούσαν τις ΗΠΑ ότι «καθυστερούν να αποφασίσουν τον εξοπλισμό» των ενόπλων αντικαθεστωτικών. Η δολοφονία του Χαμάμι ανακοινώνεται επίσης λίγες μόλις ώρες μετά την υιοθέτηση από το βρετανικό κοινοβούλιο απόφασης που καλεί τον πρωθυπουργό Κάμερον να μην προχωρήσει σε εξοπλισμό των Σύρων αντικαθεστωτικών παρά μόνο αν έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών, οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία (114 ψήφους έναντι ενός) εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το πού θα καταλήξουν τα όπλα.

Τέλος, στο περιθώριο όλων αυτών ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι δύο επικεφαλής εμπειρογνώμονες για τη διερεύνηση των καταγγελιών χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αποδέχτηκαν πρόσκληση της συριακής ηγεσίας να μεταβούν στη χώρα για να πραγματοποιήσουν επιτόπια έρευνα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συλλαμβάνει πεντάχρονα ο ισραηλινός στρατός

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ .--

Την κράτηση, για λίγες ώρες, ενός μικρού παιδιού από τον ισραηλινό στρατό, επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνο για την εκτόξευση πετρών, καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B'tselem, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από τη διαδικασία σύλληψης του μικρού. Πρόκειται για τον, μόλις πέντε χρόνων, Γουάντι Μασοουάντεν, ο οποίος εμφανίζεται στο βίντεο περιτριγυρισμένος από Ισραηλινούς στρατιώτες να κλαίει, και στη συνέχεια να τον επιβιβάζουν σε στρατιωτικό όχημα, ενώ ένας δεύτερος Παλαιστίνιος που μοιάζει να είναι ενήλικος επιβιβάζεται μαζί του.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο 5χρονος οδηγήθηκε σπίτι του, όπου συνελήφθη και ο πατέρας του και κρατήθηκαν και οι δύο, με τον πατέρα να φέρει χειροπέδες και τα μάτια κλειστά, για κάποια ώρα μέχρις ότου να παραδοθούν στην παλαιστινιακή αστυνομία, η οποία στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους. Το περιστατικό συνέβη στη Χεβρώνα και ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ο μικρός «έθεσε σε κίνδυνο περαστικούς» (εποίκους εννοείται, γιατί ο στρατός βρίσκεται εκεί για να προστατεύει περίπου 800 εποίκους που κάνουν τη ζωή κόλαση σε 250.000 Παλαιστινίους).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ