ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενας ακόμη νεκρός μετά από χρήση τέιζερ από την αστυνομία

Λαϊκή οργή προκαλεί η πρόταση αύξησης κατά 9% των βουλευτικών μισθών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Βρετανία μετά από χρήση όπλου τύπου τέιζερ (όπλο ηλεκτρονικής εκκένωσης) από αστυνομικό. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», ο 23χρονος Τζόρνταν Μπέγκλεϊ εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, αφού είχε δεχτεί πλήγμα από τέιζερ αστυνομικού την περασμένη Τετάρτη. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι μετά τη χρήση του τέιζερ ο 23χρονος υπέστη «ένα ιατρικό επεισόδιο» χωρίς να διευκρινίζεται τι ήταν αυτό και για ποιο λόγο.

Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο ρεπορτάζ, ο νεαρός, εργάτης σε μεγάλη βιομηχανία παρασκευής παγωτών στην περιοχή Γκόρτον του Μάντσεστερ, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν και υποστηρίζουν ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο ο νεαρός βρέθηκε στο στόχαστρο της αστυνομίας ούτε υπό ποιες συνθήκες ακριβώς συνέβη το τραγικό συμβάν.

Ο Μπέγκλεϊ είναι ο έβδομος άνθρωπος στη Βρετανία που χάνει τη ζωή του μετά από χρήση εναντίον του τέιζερ, από το 2003, οπότε άρχισε η βρετανική αστυνομία να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο είδος όπλου πειραματικά. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για την επικινδυνότητά του, και αν και οργανώσεις στις ΗΠΑ όπου χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη ευρύτητα έχουν καταγγείλει ότι τουλάχιστον 60 θάνατοι οφείλονται στη χρήση του, οι ιθύνοντες της βρετανικής αστυνομίας επιμένουν ότι ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι πολύ μικρός. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι αυξάνεται ο αριθμός των αστυνομικών που θα φέρουν, στο εξής, τέιζερ από 800 σε 1.300.

Οργή για τα σχέδια αύξησης των βουλευτικών μισθών

Αύξηση κατά 9% θα λάβουν στους μισθούς τους οι Βρετανοί βουλευτές μετά από πρόταση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Βουλευτικής Δεοντολογίας. Επί του πρακτέου, σημαίνει ότι οι αποδοχές των βουλευτών θα αυξηθούν σε 74.000 λίρες (περίπου 86.000 ευρώ) από 66.396 λίρες (περίπου 77.000 ευρώ) που είναι σήμερα. Είναι μια αύξηση που ξεπερνά τον πληθωρισμό, που κυμαίνεται στο 2,7%, και φυσικά ξεπερνά κατά πολύ τις αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους, οι οποίες αν δεν έχουν παγώσει δεν ξεπερνούν το 1%. Το πλέον ειρωνικό, δε, είναι ότι η Επιτροπή αυτή συστήθηκε με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα του βρετανικού κοινοβουλίου που είχε αμαυρωθεί από σειρά σκανδάλων τα τελευταία χρόνια.

Η βουλευτική μισθολογική αύξηση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στη βρετανική κοινωνία, σε συνδικάτα και εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά ένα γολγοθά επιβίωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Κάμερον στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αρση περιοριστικών μέτρων για τις κατασχέσεις

Από διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες
Από διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Αναστέλλεται η εφαρμογή μέτρων που εμποδίζουν τις εξώσεις όσων οφείλουν τα στεγαστικά τους δάνεια μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ισχύουν τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα εφόσον δεν έχει ληφθεί οριστική δικαστική απόφαση για το θέμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, βέβαια, δεν διευκρινίζει πότε θα λάβει την τελική του απόφαση ως προς το αίτημα «παγώματος» των εξώσεων από τις τράπεζες με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί να είναι εν δυνάμει άστεγοι.

Τα περιοριστικά μέτρα απέναντι στις εξώσεις είχε υιοθετήσει για τρία χρόνια η περιφέρεια της Ανδαλουσίας, για να σταματήσει, έστω και πρόσκαιρα, τον καταιγισμό εξώσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Ηδη, εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους ή περιμένουν να τους συμβεί καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις, είτε τώρα του συντηρητικού Ραχόι είτε παλαιότερα των σοσιαλδημοκρατών του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μέχρι αργά συνεχίζονταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν επιβαίνοντες του τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Λιμόζ και του οποίου τέσσερα βαγόνια εκτροχιάστηκαν για άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία, στο σταθμό Μπρετινί σουρ Ορζ στην περιοχή Εσόν. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 6 νεκρούς και 22 τραυματίες αλλά αναμενόταν ν' αυξηθεί καθώς στο τρένο επέβαιναν 370 άνθρωποι και πολλοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη στη Χιλή εργάτες και φοιτητές στο πλαίσιο γενικής απεργίας, που είχε όμως μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημόσιο τομέα. Βασικά αιτήματα της απεργίας που διοργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Χιλής ήταν η διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, ενώ στηρίχτηκε και ο αγώνας φοιτητών και μαθητών για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση, όπως και για Υγεία και κοινωνικές παροχές.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων υπό τον όρο ότι η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται μόνο μετά από ιατρική γνωμοδότηση που θα αναφέρεται σε σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας αποφάσισε μετά από πολύμηνη θυελλώδη διαμάχη το ιρλανδικό Κοινοβούλιο με 127 ψήφους υπέρ και 31 κατά. Η απόφαση δυσαρέστησε τόσο τους υπέρμαχους των αμβλώσεων καθώς δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε γυναίκας ν' αποφασίσει μόνη της για το σώμα και τη ζωή της, όσο και τους πολέμιους. Η συζήτηση άρχισε μετά τον τραγικό θάνατο από σηψαιμία της 31χρονης Ινδής Σαβίτα Χαλαπαναβάρι, πριν από μερικούς μήνες, εξαιτίας της άρνησης γιατρών, λόγω της νομοθεσίας, να κάνει άμβλωση ενώ αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ αιματηρότατων επιθέσεων συγκλόνισε το Ιράκ από την Πέμπτη το πρωί μέχρι χτες τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 51 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και άμαχοι, κυρίως σιίτες προσκυνητές, ενώ οι μεγαλύτερες επιθέσεις σημειώθηκαν σε Χαντίθα, Μπαϊτζί, Ντουτζάιλ και Τικρίτ. Χτες, Παρασκευή, σε νέες επιθέσεις σε Μουκνταντίγια και Ντουτζάιλ, πάλι, σκοτώθηκαν άλλοι 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, κυρίως άμαχοι.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακές της Ινδονησίας, από τις οποίες απέδρασαν 150 κρατούμενοι. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στη φυλακή Τοανγιούκ Γκούστα στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μοεντάν και δραπέτευσαν εκμεταλλευόμενοι τη αναταραχή που προκλήθηκε από τη διακοπή ρεύματος, ενώ τρεις φύλακες και δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά.

ΤΟΚΙΟ.-- Συνεχίζεται δύο χρόνια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, η μόλυνση από τη ραδιενέργεια. Τα ποσοστά που βρέθηκαν σε ψάρια, στη θάλασσα κάποια χιλιόμετρα μακριά, είναι δεκαπλάσια από τα επιτρεπόμενα, αποδεικνύοντας ότι η μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, διάχυτη και αδύνατο να ελεγχθεί.

ΜΟΣΧΑ.-- Με εκπροσώπους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και Ρώσους βουλευτές συναντήθηκε χτες ο πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μετά τις αποκαλύψεις και τη διαφυγή του από το Χονγκ Κονγκ.

ΣΕΡΒΙΑ
Επενδύσεις στην Ενέργεια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Επενδύσεις της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της Ενέργειας ανακοίνωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάσιτς, κατά τη διάρκεια συνεδρίου σχετικά με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το Σέρβο πρωθυπουργό και θα ξεκινήσουν με επένδυση τριών δισ. ευρώ στον πετρελαϊκό τομέα, δύο δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και δύο δισ. ευρώ στον τομέα του φυσικού αερίου, τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Ι. Ντάσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στις «σημαντικές», όπως είπε, σχέσεις της χώρας του με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom. Αναφερόμενος στον αγωγό South Stream, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για την «υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος για όλες τις χώρες τις οποίες θα διατρέχει».

Οι ανακοινώσεις του Ι. Ντάσιτς είναι ενδεικτικές των εντεινόμενων ανταγωνισμών στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή, όπου μονοπωλιακοί όμιλοι διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο, ενώ για τα λαϊκά στρώματα δεν έχει καμία θετική επίπτωση ούτε καν στις τιμές της Ενέργειας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις

Συνδικαλιστικές οργανώσεις της Βραζιλίας όπως η Ενωτική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, η Συνδικαλιστική Δύναμη, η Γενική Ενωση Βραζιλιάνων Εργαζομένων, το Εθνικό Συντονιστικό Αγώνα διοργάνωσαν την Πέμπτη 11/7 μεγάλες κινητοποιήσεις σε 156 πόλεις. Οι κινητοποιήσεις είναι συνέχεια των μαζικών διαμαρτυριών των προηγούμενων ημερών που έγιναν με αφορμή το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και τα τεράστια κονδύλια που θα στοιχίσουν το Μουντιάλ (2014) και η Ολυμπιάδα (2016) που θα φέρουν κέρδη στο κεφάλαιο, τη στιγμή που ο λαός υποφέρει. Στα αιτήματα των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ωστόσο προβάλλεται πιο πολύ η ατζέντα που θέτει η σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβέρνηση της Ντίλμας Ρουσέφ, για δημοψήφισμα που θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα και θα αυξήσει δήθεν τη συμμετοχή των πολιτών και μόνο γενικόλογα αιτήματα για μείωση των ωρών εργασίας τη βδομάδα ή βελτίωση των κοινωνικών υποδομών. Για να γίνουν όμως αυτά απαιτείται σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, πράγμα που δεν είναι στον προσανατολισμό αυτών των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Αυτή την κατάσταση καυτηριάζει το Βραζιλιάνικο ΚΚ που καλεί τους εργάτες να οργανώσουν τον αγώνα τους αμφισβητώντας την ίδια την αστική εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ