ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αύριο η εκδήλωση με το Συνδικάτο Amazon Labor Union

Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου της «Amazon» από τις ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και εργαζομένων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» υποδέχτηκε χτες τον αντιπρόεδρο του AMAZON LABOR UNION, Darrick Palmer, που έφτασε από τις ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του ο Derrick Palmer, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ, δηλώνοντας χαρούμενος που συναντάει το ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «βρίσκομαι εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο ΠΑΜΕ και σε όλα τα συνδικάτα της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου AMAZON LABOR UNION, από τις ΗΠΑ, θα πάρει μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με το Συνδικάτο της «Amazon». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 19.00, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), με θέμα «Οργανώνουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς».

Το AMAZON LABOR UNION είναι το πρώτο συνδικάτο που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ στην πολυεθνική «Amazon», σπάζοντας τις προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της οργάνωσης των εργατών στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα των νέων, κόντρα σε λογικές ανάθεσης και αδράνειας.

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου της «Amazon» θα συναντηθεί με την Γραμματεία του ΠΑΜΕ σήμερα, Τρίτη 13 Ιούνη, στις 12 μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ και θα έχει σειρά συναντήσεων με συνδικάτα και φορείς.

Από την υποδοχή του συνδικαλιστή που έφτασε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα
Από την υποδοχή του συνδικαλιστή που έφτασε από τις ΗΠΑ στην Αθήνα
Απανωτά εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς

Δεν έχουν τελειωμό τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, υπογραμμίζοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τις άθλιες συνθήκες στις οποίες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι για το μεροκάματό τους, όπως και την πλήρη κάλυψη που παρέχει το κράτος στην εργοδοσία, ώστε να εντείνει την εντατικοποίηση.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, λίγες μόλις μέρες μετά το θανατηφόρο «ατύχημα», ένας ακόμα εργαζόμενος, ναυπηγοξυλουργός, υπέστη ακρωτηριασμό σε δάχτυλο του δεξιού του χεριού ενώ δούλευε στα ναυπηγεία «Golden Yacht». Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν - τουλάχιστον σε έναν βαθμό - το τραύμα.

Στον δε τόπο του «ατυχήματος», κάτω από την άμεση και αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και του Συνδικάτου Μετάλλου, διακόπηκαν οι εργασίες στο σημείο. Οπως κατήγγειλαν, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας για να ολοκληρώνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εργασίες επισκευής οι εργάτες δουλεύουν «ο ένας πάνω στον άλλον», με εξαντλητικά ωράρια και μεγάλη κούραση, ενώ συνεχίζεται και η απουσία ελέγχων.

Τα δύο σωματεία τονίζουν πως «παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επιπλέον ελέγχους, αναδεικνύεται ακόμα μια φορά η διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με ευθύνη όσων έχουν κυβερνήσει διαχρονικά. Επίσης αναδεικνύεται πως για να υπάρξουν ουσιαστικοί έλεγχοι και πλήρης εφαρμογή των μέτρων προστασίας χρειάζεται οι εργαζόμενοι να τα διεκδικήσουμε, γιατί δεν θα μας τα χαρίσει κανένας, ούτε κυβέρνηση ούτε εργοδότες, γιατί αυτά αποτελούν κόστος».

Σε κρίσιμη κατάσταση διανομέας από τον Ορχομενό

Σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του Νοσοκομείου Λαμίας νοσηλεύεται 19χρονος διανομέας που τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας την Παρασκευή 9 Ιούνη, στον Ορχομενό Βοιωτίας.

Το εργατικό «ατύχημα» συνέβη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το μηχανάκι που οδηγούσε ανετράπη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Τη συμπαράσταση και στήριξη στην οικογένεια του 19χρονου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο σοβαρός τραυματισμός εν ώρα εργασίας του 19χρονου διανομέα στον Ορχομενό αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι η μάχη για το μεροκάματο περνά μέσα από το σακάτεμα των εργαζομένων...».

Νέος τραυματισμός εργαζόμενου από ηλεκτροπληξία

Στη μακρά λίστα του τελευταίου διαστήματος ήρθε να προστεθεί ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» - εργοδοτικό έγκλημα, αυτήν τη φορά στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Mondelez» (πρώην «Chipita») στη Λαμία, όπου εργαζόμενος κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα.

Οπως καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, το Σάββατο 10 Ιούνη από τις πρωινές ώρες «φέρεται να πραγματοποιούνταν εργασίες, σε σημείο όπου υπάρχει ηλεκτρικός υποσταθμός με μέση τάση, από εργολαβικό συνεργείο και από εργαζόμενο ηλεκτρολόγο της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο συνάδελφος εργαζόμενος της επιχείρησης χτυπήθηκε από ρεύμα μέσης τάσης. Ο εργαζόμενος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Αθήνας».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο εκφράζει «τη συμπαράστασή μας και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας». Και απαιτεί «με ευθύνη της εργοδότριας εταιρείας την καλύτερη νοσηλεία και θεραπεία του συναδέλφου. Την αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων υγείας από τον τραυματισμό του, την οικονομική στήριξη σε ό,τι χρειαστεί».

Τρόφιμα - Ποτά Ημαθίας: Απαιτούν μέτρα ενόψει της σεζόν

Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν στις βιομηχανίες μεταποίησης τροφίμων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου συγκεντρώνεται τεράστιος αριθμός εργαζομένων στην παραγωγή, απαιτεί το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την πρόκληση εργατικών «ατυχημάτων», με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να είναι αφημένο στην τύχη του, να μην επαρκεί για να πραγματοποιήσει ελέγχους στις χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, στις 3 βάρδιες στο 24ωρο στην 6ήμερη δουλειά. Αλλά και με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των δύο νομών να παραμένουν υποστελεχωμένα, με το υγειονομικό προσωπικό με μια βαλίτσα στο χέρι να τρέχει να καλύψει κενά από δομή σε δομή.

Και από κοντά η μεγαλοεργοδοσία, αντί να πάρει μέτρα για να περιορίσει τον αριθμό των εργατικών «ατυχημάτων», αυξάνει τους μηχανισμούς παρακολούθησης των εργαζομένων, την εντατικοποίηση.

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προειδοποιεί ότι «τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" που συνέβησαν κατά την περσινή σεζόν αποτελούν τον προάγγελο για μεγαλύτερα και σοβαρότερα, καθώς όλες οι προϋποθέσεις που οδηγούν σε εργατικά "ατυχήματα" είναι εδώ (εντατικοποίηση, διάδρομοι κοινής διέλευσης πεζών και περονοφόρων οχημάτων, χειρισμός διαβρωτικών υγρών από ανειδίκευτο προσωπικό, νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση κλαρκ από μη πιστοποιημένο προσωπικό, ελλείψεις προστατευτικών μπαρών σε μεγάλα ύψη) και η λίστα δεν έχει τέλος».

Διεκδικεί: Την παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στις τρεις βάρδιες των μεγάλων βιομηχανιών. Στελέχωση του ΣΕΠΕ με το απαραίτητο προσωπικό, για πραγματοποίηση ελέγχων όλο το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα. Ιδρυση και λειτουργία Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στον νομό Πέλλας, πλήρως στελεχωμένου. Ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας των νομών Πέλλας - Ημαθίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, κόντρα στην εμπορευματοποίηση. Εκπαίδευση των εργαζομένων, για ασφαλή απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ).

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ
Σοβαροί κίνδυνοι για ναυτεργάτες και επιβάτες

Με τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών να αυξάνονται εν μέσω καλοκαιριού και με τους εργοδότες - εφοπλιστές να κρατούν στον «πάτο» τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων για να περιορίζεται το «κόστος», σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για πληρώματα και επιβάτες.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία. Αυτήν τη φορά, την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας, που δεν θα υπονομεύουν την ανθρώπινη ζωή για τα κέρδη των εφοπλιστών, ζητούν η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», καταγγέλλοντας τα εξαντλητικά δρομολόγια στο πλοίο «ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ» της ναυτιλιακής εταιρείας «ΜΙΝΟΑΝ LINES».

Συγκεκριμένα, το πλοίο με βάση τα δρομολόγιά του από τις 11 Ιούνη αναχωρεί από το Πρίντεζι της Ιταλίας στις 22.00 και έχει άφιξη στην Κέρκυρα στις 05.00 με αναχώρηση στις 05.30, άφιξη στην Ηγουμενίτσα στις 06.30 με αναχώρηση στις 14.00 και άφιξη στο Πρίντεζι στις 20.00, με αναχώρηση στις 22.00, επαναλαμβάνοντας το ίδιο δρομολόγιο. Μόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, λοιπόν, το πλοίο παραμένει για διάστημα περίπου 7,5 ωρών, κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, επισκευές βλαβών, παραλαβής καυσίμων και λιπαντικών, τροφοδοσίας πλοίου. Στα υπόλοιπα λιμάνια, με βάση το χρονικό διάστημα παραμονής, εκτελούνται μόνο οι φορτοεκφορτώσεις του.

Τα ναυτεργατικά σωματεία αναδεικνύουν ότι οι συνθήκες αυτές με τα εξαντλητικά δρομολόγια, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια και προστασία της ζωής των ναυτεργατών, των επιβαινόντων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ